Ο Ενιαίος Φοιτητικός Σύλλογος Πολυτεχνείου Κρήτης κατήγγειλε στις 12/03/2025 τη «σκευωρία που στήνεται σε βάρος αγωνιστών φοιτητών και φοιτητριών στο Πολυτεχνείο, με τη σύμπραξη κάθε είδους κυβερνητικού εμφανούς και αφανούς μηχανισμού.
Ο σύλλογος αναφέρει πως μετά τη μεγαλειώδη απεργία της 28ης Φεβρουαρίου «οικοδομείται κλίμα έντασης από μέλη και στελέχη της κυβερνητικής νεολαίας στο Πανεπιστήμιο και στο Πολυτεχνείο Κρήτης, με συνεχείς φραστικές επιθέσεις σε αγωνιστές συνδικαλιστές και συνδικαλίστριες, μεταξύ άλλων χυδαιολογώντας και αμαυρώνοντας τις κινητοποιήσεις για το κρατικό έγκλημα στα Τέμπη». Μέλη της ΔΑΠ και της ΟΝΝΕΔ, μάλιστα, επιχείρησαν να μπλοκάρουν την προσπάθεια σύγκλησης της Γενικής Συνέλευσης στο Πολυτεχνείο Κρήτης (για τη συνέχεια των κινητοποιήσεων), με αποτέλεσμα μικροσυμπλοκή με μέλη της Ενωτικής Πρωτοβουλίας.
Μετά από αυτό το επεισόδιο, η κυβερνητική νεολαία ενεργοποίησε άμεσα έναν επικοινωνιακό μηχανισμό, που αξιοποίησε τις –αριστερής κοπής– τεχνικές θυματοποίησης, συνεπικουρούμενος από φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ και από μια άμεση ανακοίνωση από τη Ντόρα Μπακογιάννη. Κοινό αίτημα όλων ήταν να υπάρξει εισαγγελική παρέμβαση και να ασκηθούν πειθαρχικές διώξεις. Η ιστορία «έκλεισε» το πρωί της επόμενης ημέρας, όταν ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Φοιτητών ΗΜΜΥ του Πολυτεχνείου Κρήτης, συνελήφθη ενώ βρισκόταν σε καφετέρια με συμφοιτητές του, κατόπιν μήνυσης από στέλεχος της ΔΑΠ, που μάλιστα συνόδευε τους μπάτσους.
Η δεξιά νεολαία επιστρατεύεται για να αποτελέσει εμπόδιο στις κινητοποιήσεις μέσα στους πανεπιστημιακούς χώρους, την ώρα που η κοινωνική οργή κοχλάζει. Με αυτόν τον τρόπο έχει ενεργό ρόλο στην επιχειρούμενη συγκάλυψη του κρατικού καπιταλιστικού εγκλήματος των Τεμπών.
Ταυτόχρονα, τόσο η κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου όσο και η ψήφιση του νόμου Πιερρακάκη φαίνεται πως δεν αρκούν για την κυβέρνηση, όσον αφορά τον βαθμό παρέμβασής της στο πανεπιστήμιο. Αυτό μαρτυρά η άμεση και συνολική κινητοποίηση του μηχανισμού της, με τη Ντόρα Μπακογιάννη να «βάζει πλάτη». Η σύλληψη του φοιτητή έγινε εκτός του ιδρύματος, αλλά αφορά γεγονότα που έλαβαν χώρα στο εσωτερικό του, αποτελώντας έτσι μια έμμεση κατασταλτική επέμβαση στις πολιτικές διαδικασίες του πανεπιστημίου. Πρόκειται για ακόμα ένα θραύσμα από το –θρυμματισμένο– μεταπολιτευτικό κοινωνικό συμβόλαιο.
Υστερόγραφο: Στις πρόσφατες κινητοποιήσεις των Τεμπών είδαμε πως όταν η δίκαιη κοινωνική οργή «κινδυνεύει» να πάρει βίαιη μορφή, χαρακτηρίζεται από τα επικοινωνιακά επιτελεία ως προβοκάτσια, με βρώμικο σκοπό να απομονωθεί κοινωνικά. Στον αντίποδα, στην περίπτωση που εξετάζουμε, όπου η βία χρησιμοποιείται από τον αντιδραστικό μηχανισμό του κράτους, η αστυνομία και η δικαστική εξουσία καλούνται να τη νομιμοποιήσουν στοχοποιώντας τους αποδέκτες της.