Εθελοντικό ιατρείο κοινωνικής αλληλεγγύης Ρεθύμνου

Ξεκινήσαμε πριν 3,5 χρόνια χωρίς χρήματα, χωρίς στέγη, χωρίς φάρμακα. Γίναμε ομάδα στη διαδρομή. Μια ανοικτή ομάδα πού συνεχώς μεγαλώνει. Δεν ήμασταν οραματιστές ίδιων ονείρων. Ξεκινήσαμε με την απορία τι εφαρμογή μπορεί να έχουν κάποιες λέξεις; Συλλογικότητα, Αλληλεγγύη; Μάθαμε ότι μια συλλογικότητα μεταφράζεται σε αλληλεγγύη μόνο μέσα από το βίωμα. Και έτσι προχωρήσαμε στη μετάφραση… σε μια εποχή που πολλοί πιστεύουν, δεν υπάρχει άλλος δρόμος, που έχουμε ξεχάσει τι σημαίνει να λειτουργούμε ως ομάδα η οποία δουλεύει συλλογικά, και που η έννοια της συντροφικότητας θεωρείται ξεπερασμένη.

Στη χώρα μας τις τελευταίες δεκαετίες υπήρξε συρροή μεταναστών χωρίς χαρτιά, οι οποίοι είναι αποκλεισμένοι από το δημόσιο σύστημα υγείας, εφόσον ουσιαστικά οι άνθρωποι αυτοί δεν υπάρχουν για το κράτος. Παράλληλα, ο φόβος να προσεγγίσουν οποιαδήποτε δημόσια υπηρεσία, συμπεριλαμβανομένου και του Ε.Σ.Υ., προσέθετε ακόμα ένα εμπόδιο στην παροχή ιατρικής φροντίδας.

Σκεπτόμασταν πώς θα ήταν εάν κάποιος, όταν αρρωσταίνει, μπορεί να βρίσκει συμβουλή και βοήθεια, φάρμακα και παρηγοριά χωρίς να χρειάζεται να πληρώνει; Πώς θα ήταν εάν τα παιδιά εμβολιάζονταν; Πώς θα ήταν εάν οι γυναίκες δεν έπρεπε να πληρώνουν ακριβά την εγκυμοσύνη τους και να γεννούν δωρεάν; Πώς θα ήταν εάν η πρόληψη με μαστογραφία και PAP τεστ ήταν αυτονόητο δικαίωμα όλων των γυναικών;

Ερχόμενοι καθημερινά σε επαφή με αυτά τα προβλήματα που προαναφέρθηκαν, οδηγηθήκαμε στη δημιουργία του Ιατρείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Το Ιατρείο λειτουργεί από τον Ιούλιο 2008, και είναι μια εθελοντική προσπάθεια γιατρών, φαρμακοποιών, νοσηλευτών, μαιών, οδοντιάτρων, εργαζόμενων στις κοινωνικές δομές του δήμου Ρεθύμνου, αλλά και συνανθρώπων μας που δεν είναι επαγγελματίες υγείας. Στη συνέχεια αγκαλιάστηκε από πλήθος ανθρώπων που το στηρίζουν καθημερινά και δείχνουν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους.

Ο δήμος Ρεθύμνου καλύπτει το ενοίκιο του ιατρείου καθώς και τα έξοδα ηλεκτρικού, νερού και τηλεφώνου. Τα φάρμακα διατίθενται δωρεάν στους ασθενείς, και προέρχονται σχεδόν αποκλειστικά από επανακυκλοφορία, τα παιδιατρικά εμβόλια τα αγοράζουμε και αποτελούν το βασικότερο έξοδο του ιατρείου το όποιο καλύπτουμε, όπως και άλλα τρέχοντα έξοδά μας (αναλώσιμο υλικό κ.λπ.) με εκδηλώσεις οικονομικής ενίσχυσης που οργανώνουμε συχνά για το ιατρείο.

Σκοπός του ιατρείου είναι η στήριξη των ανθρώπων που δεν έχουν πρόσβαση σε δωρεάν υγεία, φάρμακα και εμβόλια, η ανάδειξη του μεγέθους του προβλήματος, τόσο σε σχέση με τον αποκλεισμό ενός μέρος του πληθυσμού όλο και αυξανόμενου από βασικές παροχές υγείας, όσο και σε θέματα πρόληψης και δημόσιας υγείας.

Είναι αυτονόητο πως όταν ένας πληθυσμός παραμένει ανεμβολίαστος, ζώντας σε κακές συνθήκες υγιεινής προερχόμενος από χώρες που ενδημούν νοσήματα όπως η φυματίωση, τίθενται σοβαρά προβλήματα που άπτονται της δημόσιας υγείας. Η δημόσια υγεία είναι αγαθό, και η σημερινή πολιτική υγείας, πολιτική αποκλεισμού και εμπορευματοποίησης, κλείνει τα μάτια σε ένα μέρος του πληθυσμού, σε αυτό που την έχει μεγαλύτερη ανάγκη.

Από την έναρξη του Ιατρείου έως σήμερα μετράμε συνολικά 3460 επισκέψεις στο Γενικό ιατρείο ενηλίκων, 1803 στο Παιδιατρικό ιατρείο, και 619 στο Γυναικολογικό ιατρείο. Στο ιατρείο παρακολουθούνται τα 3,5 χρόνια λειτουργίας του 1640 ασθενείς. Από αυτούς οι 963 είναι ενήλικες, οι 193 γυναίκες (Γυναικολογικό ιατρείο) και 484 παιδιά.

Το 2011 αυξήθηκε ο συνολικός αριθμός ασθενών που επισκέφτηκαν το ιατρείο. Συγκεκριμένα το ιατρείο επισκέφτηκαν 2480 άτομα εκ των οποίων 1286 επισκέφτηκαν το Γενικό ιατρείο ενηλίκων, 640 το Παιδιατρικό, και 245 το Γυναικολογικό ιατρείο. Ο μέσος όρος ηλικίας για τους ενήλικες ήταν τα 36 έτη για τα παιδιά τα 3,8 έτη.

Η οικονομική κρίση, η ανεργία και η ανασφάλιστη εργασία αυξάνουν ολοένα και περισσότερο τους ανθρώπους που δεν έχουν ασφάλεια ή χάνουν την ασφάλειά τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι η σύνθεση του κόσμου έχει αλλάξει τον τελευταίο χρόνο, ειδικά το τελευταίο εξάμηνο του 2011. Οι μετανάστες χωρίς έγγραφα έχουν μειωθεί, ενώ έχει αυξηθεί ο αριθμός των ντόπιων. Συγκεκριμένα, οι ενήλικες από 3,5% το 2010 τώρα αποτελούν το 8,5%, τα παιδιά από 5,5% τώρα φτάνουν στο 12%, και οι ελληνίδες που επισκέπτονται το γυναικολογικό ιατρείο από 2,5% φτάνουν στο 10%.

Πέρα από την τακτική δράση του ιατρείου βοηθήσαμε έξι ανασφάλιστους ασθενείς, με σοβαρότατα προβλήματα υγείας, να ασφαλιστούν μέσω της Κοινωνικής υπηρεσίας του δήμου, καθώς και δεκάδες άλλους σε προβλήματα στην επαφή τους με τις δημόσιες υπηρεσίες.

Επισκεφτήκαμε, εξετάσαμε και παρείχαμε υγειονομικό υλικό και ρουχισμό σε 50 μετανάστες χωρίς χαρτιά από την Αίγυπτο που κρατούνταν από τις αρχές.

Αυτόν τον καιρό ετοιμάζουμε το μόνιμο χαριστικό παζάρι που θα λειτουργεί σε χώρο απέναντι από το ιατρείο.

Επειδή πιστεύουμε ότι δεν μπορούμε να υποκαταστήσουμε ένα πλήρες σύστημα υγείας, ότι η υγεία είναι κοινωνικό αγαθό και ότι πρέπει να είναι δημόσια και δωρεάν παρεχόμενη από το κράτος, επιδιώκουμε την αυτοκατάργησή μας και αγωνιζόμαστε, με τη συμμετοχή στον αγώνα όλων των προσερχόμενων στο ιατρείο, την υπεράσπιση ενός συστήματος υγείας χρηματοδοτούμενο από το κράτος που θα παρέχει αξιοπρεπείς και ποιοτικές υπηρεσίες, στα πλαίσια αυτά διεκδικούμε:

  • Την έκδοση κάρτας ανασφάλιστου πολίτη που θα καλύπτει ντόπιους και μετανάστες για δωρεάν πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και προληπτικό εμβολιασμό
  • Δωρεάν προληπτικό έλεγχο όλων των μεταναστών για λοιμώδη και μεταδοτικά νοσήματα
  • Δωρεάν ιατρική παρακολούθηση εγκύων και παιδιών
  • Ενημέρωση των μεταναστών για τα δικαιώματά τους
  • Δομές φιλοξενίας μεταναστών και άστεγων συνανθρώπων μας

Η υγεία είναι δικαίωμα χωρίς σύνορα, και προαπαιτούμενο σε μια μορφή κοινωνικής οργάνωσης που θέλει να διασφαλίζει την αξιοπρεπή ζωή, και όχι μοναχά την επιβίωση. Η στήριξη δομών επιβίωσης αποτελεί αναγκαιότητα από τις κοινωνικές συνθήκες.

Πρέπει να πιστέψουμε ότι ο κόσμος αλληλεγγύης, αξιοπρέπειας και δικαιοσύνης που θέλουμε μπορεί να υπάρξει, καιρός να τον διεκδικήσουμε.

Ιατρείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ρεθύμνου
Καστρινογιαννάκη 12, παλιά πόλη, Ρέθυμνο
28310-42120
www.ethiatreio.com
ethiatreio@gmail.com