Με κεντρικό σύνθημα το #BoycottQatar2022 έχει ξεκινήσει η καμπάνια για μποϋκοτάζ στη διοργάνωση του παγκοσμίου κυπέλλου. Η διοργάνωση διεξάγεται στο Κατάρ από τις 20 Νοέμβρη έως τις 18 Δεκέμβρη.
Η καμπάνια υποστηρίζεται κυρίως από οπαδικούς συνδέσμους, έχοντας ήδη μεγάλη απήχηση και εκτός αυτών, φτάνοντας στο σημείο παγκοσμίου φήμης καλλιτέχνες να εκφράζουν δημόσια τους λόγους που δεν θα πλαισιώσουν τις τελετές της διοργάνωσης.
Οι έμφυλες διακρίσεις και τα μηδενικά δικαιώματα σε άτομα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας αποτελούν καθεστώς στο κράτος του Κατάρ. Ενδεικτικά η ομοφυλοφιλία είναι ποινικοποιημένη, και τιμωρείται ως και με φυλάκιση. Οι μετανάστ.ρι.ες στη χώρα εργάζονται σε συνθήκες σκλαβιάς, ενώ υπάρχει πληθώρα καταγγελιών για υφαρπαγή διαβατηρίων από τα ντόπια αφεντικά, κακοποιήσεις, εκβιασμούς, κ.λπ. Μόνο οι θάνατοι στα εργοτάξια για τις φαραωνικού τύπου εγκαταστάσεις του Μουντιάλ ανέρχονται σε 15.000. «15.000 νεκροί για 5.760 ποδοσφαιρικά λεπτά» γράφουν ωμά κάποια πανό οπαδικών συνδέσμων.
Η καμπάνια στρέφεται ενάντια και στην παγκόσμια ομοσπονδία ποδοσφαίρου, τη FIFA, στην οποία επιρρίπτεται η μεγαλύτερη ευθύνη για την εμπορευματοποίηση-μαφιοζοποίηση του αθλήματος τις τελευταίες δεκαετίες. Συγκεκριμένα, μπαίνει στο στόχαστρο για την επιλογή να «παραχωρήσει» τη διοργάνωση του Μουντιάλ στο κράτος του Κατάρ, με οικονομικά και πολιτικά κριτήρια ‒ μιας και πρόκειται για ένα από τα πλουσιότερα κράτη του πλανήτη. Τα πετροδόλαρα του Κατάρ, τα τελευταία χρόνια, έχουν επενδυθεί σε διάφορα ευρωπαϊκά αθλητικά σωματεία, ακόμα και σε αθλητικά κανάλια, με στόχο να «ανατραπεί»/ξεπλυθεί η αρνητική εικόνα που έχει σχηματιστεί για το κράτος. Αυτού του τύπου οι κινήσεις έχουν συμπυκνωθεί στον όρο “sportwashing”, στον οποίο εντάσσεται και η διοργάνωση του παγκοσμίου κυπέλλου.