BlackFriday – Η άλλη όψη της υπερεκμετάλλευσης των αφεντικών και της υπερκατανάλωσης
Η γνωστή «Μαύρη Παρασκευή» αποτελεί σημείο-ορόσημο για το καταναλωτικό κοινό και τις επιχειρήσεις ως προς τα κέρδη τους. Στις ΗΠΑ έχει καθιερωθεί ως η τέταρτη Παρασκευή του Νοεμβρίου ιστορικά, ενώ από το 2005 αποτελεί τη μέρα με το μεγαλύτερο τζίρο. Τη μέρα εκείνη, οι καταναλωτές μπορούν να αγοράσουν προϊόντα σε έκπτωση εως και 70%, ενώ οι προτιμήσεις προσανατολίζονται σε ηλεκτρικά είδη, κινητά, gadgets, είδη υπολογιστών, ρούχα και παπούτσια. Στο εξωτερικό επικρατεί συχνά χάος σε μεγάλες πόλεις με ουρές έξω από πολυκαταστήματα, τσακωμούς, τραυματισμούς εως και θανάτους εργαζομένων ή πελατών από ποδοπατήματα. Στην Ελλάδα το φαινόμενο εγκαθιδρύθηκε για τα αφεντικά το 2015. Η κατάσταση αυτή ενώ από τον καθεστωτικό λόγο των κυρίαρχων media πλασάρεται ως «ευκαιρία» για φθηνές αγορές στο ευρύτερο καταναλωτικό κοινό, στην πραγματικότητα αποτελεί πεδίο κερδοφορίας, υποτίμησης εργασίας με ξεφτιλιστικά μεροκάματα, απλήρωτες υπερωρίες, κυριακάτικη εργασία, εξαντλητικές συνθήκες κατα την εξυπηρέτηση, εντατικοποίηση και επισφάλεια. Παράλληλα, κανιβαλικά, αντιεργατικα και υπερκαταναλωτικά ένστικτα πελατών ξεδιπλώνονται, σε δρόμους που γεμίζουν όπως η Ερμού, σε μια πόλη όπου το εμπόρευμα έχει γίνει ο πυρήνας της ύπαρξής της.
Πάτρα: Εκτροχιασμός συρμού προαστιακού
Ενδεικτικό του πως αντιμετωπίζει το κράτος και η Hellenic Train τα πιο υποτιμημένα κοινωνικά κομμάτια που χρησιμοποιούν τρένο και προαστιακό αποτελεί (πέρα από την περίπτωση της μαζικής δολοφονίας των Τεμπών) και ο πρόσφατος εκτροχιασμός στην Πάτρα. Νεκρός αυτή τη φορά δεν υπήρχε, αλλά στο συρμό επέβαιναν 72 άτομα. Ο συρμός βγήκε από τις ράγες στις 22/11 το μεσημέρι στη διασταύρωση των οδών Γούναρη και Όθωνος Αμαλίας, στην Πάτρα. Σίγουρα κάτι τέτοιο δεν αποτελεί έκπληξη αλλά για άλλη μια φορά επικυρώνεται ο κανόνας ότι τα κροκοδείλια δάκρυα και οι υποσχέσεις περί «υπευθυνότητας» και «μέτρων προστασίας» των υπεύθυνων εμφανίζονται μόνο εφήμερα ώστε να ριχτεί στάχτη στα μάτια όλων. Ξέρουμε καλά ότι όλα συμβαίνουνε μόνο για το marketing, την διασφάλιση πελατείας και σταθερής κερδοφορίας με τα ελάχιστα δυνατά κόστη για (τις ανύπαρκτες) συντηρήσεις, πέρα από οποιαδήποτε αίσθηση προστασίας των από τα κάτω που χρησιμοποιούν αυτά τα μέσα μεταφοράς. Η αιτία του εκτροχιασμού φυσικά ήταν η εγκατάλειψη και η παλαιότητα των γραμμών που άνοιξαν και διαλύθηκαν.
Τέμπη: Αμέλεια και καθυστέρηση στην διελεύκανση της κατάστασης
Περίπου 9 μήνες μετά την μαζική δολοφονία των Τεμπών που προκάλεσαν το κράτος με την Hellenic Train στη μετωπική σύγκρουση των βαγονιών, ακόμα έρχονται στην επιφάνεια δεδομένα. Η νέα αυτοψία που έγινε τέλη Νοέμβρη δείχνει ότι τα πρώτα 24ωρα η έρευνα που διεξήχθη στο μέρος της σύγκρουσης ήταν πρόχειρη, καθώς επίσης και εγείρει ερωτήματα για το αν αλλοιώθηκαν ευρήματα από αρμόδιους. Η νέα έρευνα έγινε έπειτα από αίτημα της οικογένειας των θυμάτων με εμπειρογνώμονες των οικογενειών (Επιτροπή Διερεύνησης Ανεξάρτητων Πραγματογνωμόνων Οικογενειών) και έφερε στο φως βιολογικό υλικό, υπόλειμμα οστών, καμένα προσωπικά αντικείμενα των θυμάτων που βρίσκονταν στον χώρο που είχαν παρατηθεί τα συντρίμμια. Αξίζει να σημειωθεί ότι βρέθηκε και το «μαύρο κουτί» του τρένου που παραδόξως ήταν εξαφανισμένο για καιρό. Υπάρχει μάλιστα καταγγελία για γρήγορο μπάζωμα των συντριμμιών που εξαφάνισε ευρήματα. Επιπλέον, συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Αριστοτέλους στην Θεσσαλονίκη στις 19/11 από συγγενείς, φίλους, αλληλέγγυους στις οικογένειες με κεντρικό σύνθημα «όχι στη συγκάλυψη του εγκλήματος των Τεμπών». Όπως φαίνεται το κράτος και τα αρμόδια στελέχη της διοίκησης της Hellenic Train καταβάλλουν μια συντονισμένη προσπάθεια να κουκουλωθεί το έγκλημά τους την ίδια στιγμή που οι συγγενείς παλεύουν να φέρουν στο φως την αλήθεια μέσα σε έναν οχετό από θόλωμα των νερών, υποσχέσεις και διαδικασίες που γίνονται με ασάφεια και προχειρότητα.
Σε άθλια κατάσταση τα σχολεία της Αθήνας
Στις 20/11 πραγματοποιήθηκε παρέμβαση γονέων και εκπαιδευτικών στο δημοτικό συμβούλιο στο δημαρχείο Αθηνών με θέμα την κατάσταση στα σχολεία. Κάποια από τα προβλήματα που ανοίχτηκαν ήταν τα προβλήματα των κτηρίων όπως σοβάδες που πέφτουν, νερά από βροχές και πλημμύρες, υγρασία, έλλειψη θέρμανσης, έλλειψη ουσιαστικής ασφάλειας από ηλεκτροπληξίες (πίνακες σε σχολεία χωρίς ρελέ), έλλειψη υποδομών για ΑμεΑ όπως ράμπες ή τουαλέτες, άθλιες συνθήκες υγιεινής κ.α. Την ίδια στιγμή έξω από το δημαρχείο εξελισσόταν συγκέντρωση κατοίκων ενάντια στο μετρό Εξαρχείων η οποία δέχτηκε επίθεση με χημικά από τους μπάτσους με αποτέλεσμα να πέσουν χημικά και σε γονείς που πήγανε να διαμαρτυρηθούν για τις συνθήκες στα σχολεία των παιδιών τους. Κάποια από αυτά τα προβλήματα παραμένουν εδώ και χρόνια και παρόλο που επανειλλημένα έχουν τεθεί ως τέτοια από συλλόγους γονέων και εκπαιδευτικούς το κράτος δείχνει μια προκλητική και δολοφονική αμέλεια ενώ την ίδια στιγμή κλείνει το μάτι σε μεγαλοεργολάβους και κατασκευαστικές στις οποίες δίνει το πράσινο φως να καστρέφουν δημόσιους χώρους, πάρκα και λόφους για αναπλάσεις.
Χαλκιδική: Έξωση ξανά σε 81χρονο
Το πρωί στις 28/11 οι μπάτσοι σε συνεργασία με δικαστικό επιμελητή εκτοπίσαν βίαια από το σπίτι του για άλλη μια φορά 81χρονο με κινητικά προβλήματα που δίνει μάχη να κρατήσει τη στέγη του. Χαρακτηριστική ήταν και η έντονη παρουσία δυνάμεων στο μέρος την ίδια στιγμή, στα Φλογητά Χαλκιδικής. Το μένος των μπάτσων έφτασε σε τέτοιο σημείο που πέταξαν προσωπικά αντικείμενά του στο δρόμο, ενώ έπειτα από μήνυση του δικαστικού επιμελητή προσήχθησαν η μία από τις κόρες του και ο εγγονός του. Δεν είναι η 1η φορά που επιχειρείται κάτι τέτοιο αφού τον Μάιο τον ξαναβγάλαν από το σπίτι του. Η αφορμή είναι η έλλειψη δυνατότητας αποπληρωμής χρέους δανείου, που οδήγησε σε υποτιμημένης αξίας πλειστηριασμό του σπιτιού, ενώ η οικογένεια έχει καταβάλει πάνω από το μισό συνολικό ποσό του. Μπροστά στη συστηματική αρπαγή του πλούτου από τράπεζες και κεφάλαιο, η κρατική μηχανή επιτάσσει όλες τις δυνάμεις της ώστε να αφανίσει την ανθρώπινη υπόσταση. Στο πλάι του ηλικιωμένου στέκεται το Συνδικάτο Οικοδόμων Χαλκιδικής.
Ο Μητσοτάκης και το BBC
Συνέντευξη παραχώρησε στο BBC One ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις 26/11, ενώ 2 μέρες αργότερα έφαγε άκυρο για συνομιλία με τον πρωθυπουργό της Αγγλίας Ρίσι Σούνακ. Στην ατζέντα των συναντήσεων που οργάνωσε στο ταξίδι του στην Αγγλία, ήταν και το ζήτημα της επιστροφής τμημάτων του Παρθενώνα πίσω στην Ελλάδα. Αυτή η απόφαση της ακύρωσης της συνάντησης από αγγλικής πλευράς σήκωσε κύμα αντιδράσεων με τα κυβερνητικά εγχώρια media αλλά και σύσσωμο το δημοκρατικό τόξο να καταδικάζουν τη στάση του Σούνακ αλλά και να διαφημίζουν μέσα σε ένα επικοινωνιακό οχετό την «γενναιότητα» και το «δίκαιο» του Κ.Μ.Βέβαια, ο Κ.Μ. έπιασε και ένα άλλο ζήτημα στην συνέντευξη αυτή, το ναυάγιο της Πύλου, όπου είπε χαρακτηριστικά: «θεωρούμε ότι έχουμε το δικαίωμα να αποτρέπουμε παράνομες εισόδους στη θάλασσα και ταυτόχρονα να ενθαρρύνουμε αυτά τα σκάφη να επιστρέψουν στις ακτές από όπου απέπλευσαν». Την ίδια στιγμή που γίνονται έρευνες για την δολοφονία 650 ανθρώπων του ναυαγίου που προκάλεσε το Λιμενικό, ο Κ.Μ. ξεπλένει τις κρατικές δολοφονίες στα σύνορα μιλώντας για «δικαίωμα». Το ίδιο «δικαίωμα», το οποίο επικαλούνται τα επικοινωνιακά του σκουπίδια για να διαφημίσουν τις εθνικές του ανησυχίες για τον Παρθενώνα με όρους θεάματος.