Επιχείρηση Πανδώρα στην Ισπανία – ένα ακόμη δείγμα της τρομοκρατικής κρατικής καταστολής

Μετά από ενάμισι μήνα κράτησης οι συλληφθέντες αφήνονται ελεύθεροι

Το χρονικό της κατασταλτικής επιχείρησης

Την Κυριακή 16/12/2014 μία οργανωμένη επιχείρηση καταστολής λαμβάνει χώρα ταυτόχρονα στην Ισπανία. Με εντολή του Ισπανικού Εθνικού Δικαστηρίου, σε μια επιχείρηση που διατάχτηκε από τον δικαστή Javier Gómez Bermúdez η αυτόνομη καταλανική αστυνομία  Mossos d’Esquadra[1], η Χωροφυλακή και υπάλληλοι της δικαστικής Αρχής (Audiencia Nacional) εισέβαλαν σε περισσότερες από 10 κατοικίες και σε κάποια αναρχικά στέκια της Βαρκελώνης, του Sabadell, της Manresa και της Μαδρίτης, με αντίστοιχες επιδρομές σε σπίτια, προσαγωγές, κατασχέσεις προπαγανδιστικού και ενημερωτικού υλικού. Στη συνέχεια η κατάληψη Kasa de la Muntanya στην Βαρκελώνη λεηλατήθηκε για άλλη μία φορά με την ενεργοποίηση όλου το σώματος των  ΜΑΤ της Κινητής Διμοιρίας των Mossos d’Esquadra. Κατά την επιχείρηση κατασχέθηκαν φορητοί και σταθεροί υπολογιστές, κινητά τηλέφωνα και σκληροί δίσκοι. Για τις αρχές τα πειστήρια που θεωρήθηκαν επαρκή ήταν του τύπου  ότι κατείχαν ένα ύποπτο βιβλίο με τίτλο «Ενάντια στη δημοκρατία» και χρησιμοποιούσαν «λογαριασμούς ηλεκτρονικού ταχυδρομείου με ακραία μέτρα ασφαλείας, όπως ο κινηματικός server riseup». Επίσης, φέρονται να είναι μέλη του συντονισμού αναρχικών ομάδων “Grupos Anarquistas Coordinados – GAC” (“Συντονισμένες Αναρχικές Ομάδες”).

Ο δικαστής Gómez Bermúdez, αναφερόμενος στην έρευνα, που ξεκίνησε πριν από δύο χρόνια από τη Mossos  σε σχέση με το “GAC“,είπε ότι «συνάγεται το συμπέρασμα ότι τα μέλη του θα μπορούσαν να είναι οι δράστες πολλών επιθέσεων με αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς σε όλην τη χώρα».

Η τρομο-επιχείρηση βαφτίστηκε Πανδώρα σε μια συνέχεια της πρακτικής  να ονομάζονται αυτές οι αστυνομικές επιχειρήσεις με ευφάνταστα ονόματα (Στην ελληνική μυθολογία, η Πανδώρα ανοίγει το κουτί της και απελευθερώνει όλα τα κακά που βρίσκονται μέσα του). Σύμφωνα με τα ΜΜΕ,ο σκοπός αυτών των προσαγωγών είναι η εξάρθρωση «μιας εγκληματικής οργάνωσης με τρομοκρατικούς σκοπούς και με βίαια αναρχικά χαρακτηριστικά».

consulado-espanol

Η διεθνής συνεργασία των μηχανισμών

Η επιχείρηση αυτή συνδέεται με τις αντίστοιχες αστυνομοτρομοκρατικές επιχειρήσεις εναντίον αναρχικών στεκιών αλλά και μεμονωμένων συντρόφων σε όλη τη Νότια Ευρώπη. Αντίστοιχα από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, την Χιλή, το ιδιαίτερα ενεργό και δυναμικό αναρχικό κίνημα δέχεται την συνεχή πίεση των κρατικών μηχανισμών σε μια προσπάθεια φίμωσης και καταστολής.

Το 2010 ήταν μια ένδοξη χρονιά για το χιλιανό Κράτος. Εκτός του ότι εξελέγη πρόεδρος ο δεξιός Sebastián Piñera, μεγαλοεπιχειρηματίας και ο τέταρτος πλουσιότερος άνθρωπος της χώρας, ενορχηστρώθηκε μια αστυνομική, δικαστική και επικοινωνιακή επιχείρηση κατά του αντιεξουσιαστικού χώρου, η οποία κατέληξε σε πάνω από δέκα επιδρομές και συλλήψεις, γνωστή ως Επιχείρηση Σαλαμάνδρα.

«Στον αγώνα εναντίον της τρομοκρατίας η Χιλή θα βρει στην Ισπανία έναν ισχυρό σύμμαχο», περηφανευόταν ο Ισπανός υπουργός Εσωτερικών Jorge Fernández Díaz  στις 15 Δεκεμβρίου 2014, ενώ του απένειμαν τον Μεγάλο Σταυρό του Τάγματος της Αξίας της Χιλής (Orden del Mérito de Chile) «τη μεγαλύτερη διάκριση της χώρας» σύμφωνα με τον Τύπο, ένα τρόπαιο που το χιλιανό Κράτος σε αυτήν την περίπτωση απονέμει για τη δουλειά της αστυνομίας και ως ανταμοιβή για τη σύλληψη των αναρχικών Mónica Caballero και Francisco Solar πέρυσι.

Σε γράμμα της (12/14) η  Mónica Caballero προφυλακισμένη από άλλη υπόθεση αναφέρει σχετικά με τις συλλήψεις της επιχείρησης Πανδώρα: «Δεν είναι καθόλου σύμπτωση που οι συλληφθέντες είναι κομμάτι του άμεσου περιβάλλοντός μου, μάλιστα περισσότεροι από τους μισούς με επισκέπτονταν συχνά στη φυλακή. Το αστυνομικό-δικαστικό σφυρί τιμώρησε την αλληλεγγύη».

Το αποτέλεσμα

Το αποτέλεσμα της επιχείρησης Πανδώρα ήταν έντεκα αναρχικές και αναρχικοί συλληφθέντες, που αφού προσήχθησαν χωριστά σε αστυνομικά τμήματα έξω από την πόλη της Βαρκελώνης, με στόχο να δυσχεράνουν οποιαδήποτε χειρονομία αλληλεγγύης, στην συνέχεια μετήχθησαν 600 χιλιόμετρα μακριά, στο Εθνικό Δικαστήριο στη Μαδρίτη. Μετά από 48 ώρες ανάκριση από την υπηρεσία πληροφοριών, από τους έντεκα οι εφτά προφυλακίστηκαν χωρίς δικαίωμα αποφυλάκισης με καταβολή εγγύησης, με τις κατηγορίες της σύστασης, προώθησης, διεύθυνσης και συμμετοχής σε τρομοκρατική οργάνωση, πρόκληση φθορών και κατοχή εκρηκτικών και εμπρηστικών μηχανισμών. Οι άλλοι τέσσερις αφέθηκαν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους.

Οι συλληφθέντες στην συνέχεια μεταφέρθηκαν σε φυλακές όπως η Σότο ντελ Ρεάλ στη Μαδρίτη υπό καθεστώς κράτησης FIES 3[2] που αντιστοιχεί σε αδικήματα στο πλαίσιο ένοπλης συμμορίας. Όλο αυτό το διάστημα και μέχρι το τέλος Γενάρη οι συλληφθέντες και οι συνήγοροι τους δεν είχαν πρόσβαση στην δικογραφία που τους αφορούσε καθώς η δικαστική αρχή απαγόρευσε το άνοιγμά της και την κράτησε κλειστή ως απόρρητη.

op-pandora

Το φιάσκο

Αν και  η καταλανική αστυνομία επιδίωξε να συνεχιστεί η έρευνα και η δικογραφία να παραμείνει μυστική μέχρι και τις 22 Φλεβάρη, ξαφνικά η δικαστική αρχή αποφάσισε την άμεση αποφυλάκιση των συλληφθέντων στις 29 Γενάρη με εγγύηση, με αποτέλεσμα οι προφυλακισμένοι σύντροφοι και συντρόφισσες να αποφυλακίζονται  από τις φυλακές Extremera Soto del Real, Aranjuez και Valdemoro όπου κρατούνταν.

Για άλλη μια φορά η επιδίωξη των αρχών να χτυπήσουν το αναρχικό κίνημα πήγε στο βρόντο. Η αλληλεγγύη οπλίζει το κίνημα με σθένος και πυγμή για να αντιμετωπίσει την καταστολή με τον πιο αξιοπρεπή τρόπο. Και όπως έγραφε ένα πανό στην πορεία αλληλεγγύης με 3000 συμμετέχοντες στην Βαρκελώνη: «Αυτοί που μας καταδικάζουν σε μια μίζερη ζωή είναι οι τρομοκράτες και όχι αυτοί που επαναστατούν εναντίον τους».

2014-12-21-09-36-40

Η αλληλεγγύη

Σε διάφορες χώρες έλαβαν χώρα διάφορες κινήσεις αλληλεγγύης στους συλληφθέντες της Πανδώρας.

Ονομαστικά να αναφέρουμε δράσεις αλληλεγγύης σε Αθήνα, Ιστάνμπουλ, Μπουένος Άϊρες, Άμστερνταμ, Μοντεβίδεο, Σαν Φρατζίσκο, Παρίσι αλλά και σε διάφορες πόλεις της Ισπανίας,

 

Παραπομπές:

[1]  Mossos d’Esquadra Αστυνομική δύναμη που έχει αντικαταστήσει τα σώματα Policia National και Guardia Civil στην Καταλωνία. Ξεκίνησαν σαν στρατιωτική δύναμη και τώρα στα καθήκοντά τους είναι αντιτρομοκρατικές και κατασταλτικές επιχειρήσεις υπό τον έλεγχο της τοπικής καταλανικής κυβέρνησης.

[2] FIES ειδικό καθεστώς κράτησης πέντε επιπέδων το οποίο προτάθηκε στις αρχές του 90 από το στέλεχος του Σοσιαλιστικού Κόματος Antonio Asuncion. Ανάλογα με το επίπεδο κράτησης, ο κρατούμενος υφίσταται επ αόριστον απομώνωση,περιορισμό αλληλογραφίας και επισκέψεων,ψυχολογικά και φυσικά βασανιστήρια παρότι οι δικαστικές αρχές δεν το παραδέχονται.

Πηγές: x-pressed.org contrainfo athens-indymedia directa.cat

anarres