«Προσοχή· το άτομο αυτό ενδέχεται να είναι οπλισμένο, επικίνδυνο, βίαιο. Κίνδυνος διαφυγής». Αυτά έγραφε, μεταξύ άλλων, το έγγραφο αναζήτησης της Κούρδισσας αγωνίστριας Νιχαγιέτ Κοζάν που απέστειλαν οι τουρκικές διωκτικές αρχές μέσω της ΙΝΤΡΕΡΠΟΛ. Σίγουρα οι αστυνομικοί στην Ασφάλεια Ηρακλείου θα έσκασαν ένα ειρωνικό χαμόγελο μόλις θα διάβασαν αυτήν την προειδοποίηση. Γι’ αυτό και το πρωί της 8 Φεβρουαρίου έστειλαν δυο άντρες με πολιτικά που ζήτησαν απ’ την Κοζάν απλά να τους ακολουθήσει στην Αστυνομική Διεύθυνση. Εκεί της ανακοινώθηκε ότι συλλαμβάνεται ως ύποπτη για τρομοκρατική δράση στην Τουρκία και εν συνεχεία προφυλακίστηκε στις φυλακές της Νεάπολης. Είναι ενδεικτικό ότι η αστυνομία δεν μπήκε καν στον κόπο να κάνει έστω και μια τυπική έρευνα στο σπίτι της όπου ζει μαζί με τον σύζυγό της.
Παρόλα αυτά, μια μερίδα των τοπικών ΜΜΕ αναπαρήγαγαν χωρίς αιδώ το δελτίο τύπου της Αστυνομίας, στην ουσία δηλαδή την προπαγάνδα των τουρκικών αρχών, παρουσιάζοντας την Νιχαγιέτ ως μια επικίνδυνη τρομοκράτισσα που κρυβόταν και διέφευγε απ’ τις αστυνομικές αρχές. Μόνο που η Ρόζντα δεν κρυβόταν· οι κρατικές και δημοτικές υπηρεσίες ήξεραν ποια είναι και πού μένει, είχε δοσοληψίες μαζί τους όπως κάθε πολίτης, δούλευε σε τουριστική περιοχή, είχε παντρευτεί το 2001 στο δημαρχείο Ηρακλείου, είχε αιτηθεί πολιτικού ασύλου και τελευταία είχε αιτηθεί την απόκτηση της ελληνικής ιθαγένειας. Ο σύζυγός της, επίσης πολιτικός πρόσφυγας, απέκτησε πρόσφατα την ελληνική ιθαγένεια. Η αγωνίστρια Νιχαγιέτ Κοζάν ουδέποτε διέπραξε κάποιας μορφής ποινικό αδίκημα ούτε στην Τουρκία, ούτε φυσικά στην Ελλάδα, διώκεται δε απ’ τις τουρκικές αρχές αποκλειστικά για τα πολιτικά της φρονήματα και την πολιτική δράση που ανέπτυξε εκεί. Στα δεκατέσσερα χρόνια που ζει στην ελλάδα ως πολιτική πρόσφυγας, έχει δώσει το «παρών» της στους αγώνες διεκδίκησης των δικαιωμάτων της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων.
Είναι χαρακτηριστικό ότι απ’ την πρώτη στιγμή ο Δικηγορικός Σύλλογος Ηρακλείου εξέφρασε τη συμπαράστασή του στην κρατούμενη, και η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του συλλόγου ανέλαβε την υπεράσπισή της. Επίσης το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου εξέδωσε ανακοίνωση συμπαράστασης, και επιτροπή του επισκέφτηκε τη Ρόζντα στις φυλακές Νεάπολης για να διαπιστώσει τις συνθήκες κράτησής της.
Ο καθένας αντιλαμβάνεται ότι η σύλληψή της εντάσσεται στο γενικότερο πλαίσιο συνεργασίας που αναπτύσσεται το τελευταίο διάστημα ανάμεσα στο ελληνικό και το τουρκικό κράτος για την έκδοση Τούρκων και Κούρδων καταζητουμένων για την πολιτική και συνδικαλιστική τους δράση στην Τουρκία. Η έκδοση της Ρόζντα στην Τουρκία θα σημάνει την έκθεσή της σε διαρκή βασανισμό και την απειλή φυσικής εξόντωσής της.
Υπάρχουν χιλιάδες πολιτικοί πρόσφυγες σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, στους οποίους έχει παραχωρηθεί πολιτικό άσυλο και ζουν ομαλά και ανεμπόδιστα. Στη βάση της αλλαγής που προωθείται σε διεθνές πλαίσιο πάνω στο ζήτημα των πολιτικών και κοινωνικών δικαιωμάτων, στην Ελλάδα η ακροδεξιά κυβέρνηση, με υπερβάλλοντα ζήλο, έχει ξεκινήσει διαδικασίες σύλληψης και έκδοσης ανθρώπων που διώκονται για την πολιτική τους δράση και το φρόνημά τους. Άνθρωποι που αντιστάθηκαν στη Χούντα του Εβρέν και το στρατοκρατικό καθεστώς της Τουρκίας, διώκονται σήμερα ως τρομοκράτες. Και αυτά συμβαίνουν στην Ελλάδα, όπου όλοι ωρύονται ότι το τουρκικό καθεστώς αποτελεί θανάσιμη απειλή για τη χώρα. Κι όμως, το ελληνικό κράτος συνεργάζεται με το τουρκικό ενάντια ακριβώς σ’ αυτούς τους ανθρώπους που πολεμούν αυτό το καθεστώς και αγωνίζονται για την ειρήνη και την συνεργασία μεταξύ των λαών.
Να εκφράσουμε την έμπρακτη αλληλεγγύη μας στους Τούρκους και Κούρδους πολιτικούς πρόσφυγες που κινδυνεύουν με έκδοση στην Τουρκία ή άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Η έκδοσή τους θα έχει ως συνέπεια πολυετείς φυλακίσεις και εξοντωτικούς βασανισμούς. Να υπερασπιστούμε το δικαίωμα στην αντίσταση, τους αγώνες και την ελευθερία.
Ο Σύντεκνος