Περιβαλλοντικά νέα #46

Νάξος, Αιγαίο | Διαβάσαμε ότι ο ΑΔΜΗΕ ολοκλήρωσε την ηλεκτρική διασύνδεση της Νάξου στο Σύστημα Υψηλής Τάσης, πράγμα που τη φέρνει ένα βήμα πιο κοντά στη σύνδεση με το ηπειρωτικό σύστημα παραγωγής και διανομής ενέργειας. Την ίδια μοίρα επιφυλάσσει και για τα περισσότερα νησιά του Αιγαίου. Το κράτος έχει κάθε λόγο να είναι υπερήφανο, ενώ τα ΜΜΕ μαζί με τα «πράσινα αφεντικά» της ενέργειας υποδέχθηκαν την είδηση με ενθουσιασμό. Το ερώτημα όμως που γεννάται, είναι το κατά πόσο μπορούν να μοιραστούν αυτόν τον ενθουσιασμό οι κάτοικοι των νησιών! Μάλλον, δεν έχουν πάρα να κοιτάξουν τις μεθοδεύσεις που δρομολογήθηκαν στο νησί της Τήνου, με στόχο την ευρεία εγκατάσταση Βιομηχανικών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (Β.Α.Π.Ε.) – νησί το οποίο βρίσκεται ήδη διασυνδεδεμένο, μέσω της Άνδρου, με την Εύβοια. Γιατί, παρ’ όλη την προπαγάνδα που κυκλοφορεί το Υπουργείο Περιβάλλοντος, ότι είναι ένα έργο με στόχο την ενεργειακή ασφάλεια, την εξοικονόμηση χρημάτων και μείωση των ρύπων, δεν παύει να είναι μια υποδομή με στόχο να κάνει τα νησιά του Αιγαίου τη νέα πράσινη Πτολεμαΐδα, με την εγκατάσταση εκατοντάδων ανεμογεννητριών που θα τροφοδοτούν το ηπειρωτικό δίκτυο.

Σάμη, Κεφαλονιά | Λίγες ώρες μετά τις καταστροφικές πλημμύρες στον Δήμο Σάμης, στην Κεφαλονιά καταφθάνει ένα πλοίο, με στόχο να ξεφορτώσει τις νέες ανεμογεννήτριες που σχεδιάζει να εγκαταστήσει η ΔΕΗ, και οι οποίες θα προστεθούν στις υπόλοιπες 17 ανεμογεννήτριες του ομίλου Ελάκτωρ που λειτουργούν ήδη στην περιοχή. Οι κάτοικοι και πλήθος επιστημονικών φορέων θεωρούν ότι η κατασκευή των ανεμογεννητριών στην περιοχή ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό για την έκταση των καταστροφών από τις πλημμύρες. Για να εγκατασταθούν οι ανεμογεννήτριες έχει κατασκευαστεί νέο οδικό δίκτυο με πλημμελή υδραυλική μελέτη, το οποίο παρεμβαίνει στο προυπάρχον δίκτυο ρεμάτων, χωρίς να έχει εξασφαλιστεί η επαρκής απορροή των όμβριων υδάτων. Επίσης, η κατασκευή των βάσεων για τις ανεμογεννήτριες έχει επιφέρει έναν όγκο φερτών υλικών, ο οποίος οδηγείται στα υπάρχοντα ρέματα με αποτέλεσμα το μπάζωμά τους. Ενώ κάτοικοι, φορείς, συλλογικότητες και o δήμος, μετά από 20 ημέρες κινητοποιήσεων, κατάφεραν να αναγκάσουν το πλοίο με τις ανεμογεννήτριες να αποπλεύσει, εκπρόσωπος της κατασκευαστικής εταιρείας δηλώνει ότι αφού μεταφορτωθούν σε άλλο πλοίο, θα επιστρέψουν στο νησί, και την ίδια στιγμή, η ΔΕΗ απειλεί με μηνύσεις προς τον δήμο, για την οικονομική επιβάρυνση της εταιρείας.

ΔΕΗ, Παντού | Η κυβέρνηση απειλεί το περιβαλλοντικό κίνημα με εισήγησή της στη ΔΕΗ, ώστε «να επιβαρύνονται με το πραγματικό -και πολύ υψηλότερο- κόστος ρεύματος, όσοι Δήμοι σαμποτάρουν τις επενδύσεις…» μην διστάζοντας να χαρακτηρίσει τα τοπικά κινήματα ως «αρνητές των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας». Σε μια αντιστροφή της πραγματικότητας, η κυβέρνηση και τα αφεντικά που εκπροσωπεί, προσπαθούν να μας παρουσιάσουν την πράσινη ανάπτυξη -δηλαδή τη συνέχιση της λεηλασίας της φύσης με «πράσινους» όρους- ως απάντηση στα προβλήματα που δημιούργησε η εξάντληση των ορυκτών καυσίμων, και ως επαναστατική λύση για την κλιματική αλλαγή. Δεν έχει παραλείψει να εξάγει χρήσιμα συμπεράσματα από τη διαχείριση της πανδημίας του covid 19, όπως οι οικονομικές κυρώσεις ως μέσο πειθάρχησης, και ο χαρακτηρισμός αυτών που ασκούν κριτική στηνδιαχείριση των προβλημάτων ως αρνητές των προβλημάτων.

foreign_voice

Τύμπανος Αγράφων | Την Κυριακή 18 Οκτώβρη πραγματοποιήθηκε Συνάντηση αγώνα στη θέση «Αέρας – Αφεντικό» που σχεδιάζεται αιολικό βιομηχανικό εργοστάσιο στον ορεινό αυχένα του Τυμπάνου των δήμων Μουζακίου και Αργιθέας.

Λίγες μόλις μέρες μετά τις καταστροφικές πλημμύρες που έπληξαν, μεταξύ άλλων, το δυτικό τμήμα του θεσσαλικού κάμπου, την Καρδίτσα και τα γύρω χωριά, τις ορεινές περιοχές των Αγράφων και της Αργιθέας, η ΔΕΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ξεκίνησε εργασίες κατασκευής συνοδών έργων βιομηχανικής εγκατάστασης παραγωγής αιολικής ενέργειας στον ορεινό αυχένα του Τυμπάνου.

Η ισοπέδωση του βουνού στην οποία επιδίδεται, είναι η πρόγευση της καταστροφής που επαπειλείται σε όλη την ορεινή ραχοκοκαλιά της ηπειρωτικής χώρας. Πολλές εκατοντάδες α/γ σχεδιάζεται να εγκατασταθούν στις βουνοκορφές των Αγράφων, της Αργιθέας, του Ασπροποτάμου, της Νότιας Πίνδου, μαζί με χιλιάδες πυλώνες μεταφοράς ρεύματος και πολλές εκατοντάδες χιλιόμετρα δασικών δρόμων σε δύσβατα και ασταθή ως επί το πλείστον ορεινά εδάφη. Οι βιομηχανίες ΑΠΕ καταλαμβάνουν με αποικιοκρατικούς όρους κάθε σπιθαμή γης, ιδιωτικής και δημόσιας, δασικής και αγροτικής, εκτοπίζοντας κάθε άλλη παραγωγική δραστηριότητα, καταστρέφοντας για πάντα τα δάση, τα βουνά, τα ποτάμια, τους αγρούς. Ας αναλογιστούμε σήμερα, που ολόκληροι οικισμοί είναι ακόμα αποκλεισμένοι, λόγω κατολισθήσεων, τι θα συμβεί αύριο, όταν αρχίσουν να ξεκοιλιάζουν τα βουνά, να μπαζώνουν και να εκτρέπουν τα ρέματα, να ισοπεδώνουν τις κορυφές.

Ας μην μας ξεγελούν με τα καθρεφτάκια σε ιθαγενείς που τάζουν. Οι βιομηχανίες των ΑΠΕ πωλούν το ηλεκτρικό ρεύμα σε εγγυημένες τιμές από 2 έως και 10 φορές υψηλότερες από την τρέχουσα τιμή του. Ο καθένας από τα 11 εκατομμύρια κατοίκων της χώρας μας έχει πληρώσει 1.000 ευρώ κατά μέσο όρο το διάστημα 2010-2019, μέσω διαφόρων άμεσων και έμμεσων χρεώσεων στους λογαριασμούς του ρεύματος, για να απολάβουν τα υπερκέρδη τους οι ΑΠΕτζήδες. Πέραν όμως από τα 11 δισεκατομμύρια ευρώ επιδοτήσεων στην τιμή του ρεύματος την τελευταία δεκαετία, έχουν επιδοτηθεί και με αρκετά ακόμη δισεκατομμύρια για την κατασκευή των αιολικών πάρκων. Τα χρήματα αυτά είναι πολλαπλάσια αυτών που θα απαιτούνταν για να συντηρηθούν σωστά οι υφιστάμενοι δρόμοι, να εκπονηθούν μελέτες αντιπλημμυρικής προστασίας, να γίνουν μικρά έργα ορεινής υδρονομίας για την προστασία των εδαφών, των οικισμών, των υποδομών από τη διάβρωση και τις κατολισθήσεις. Η επιδοτούμενη καταστροφή της φύσης, του τοπίου και των ζωών μας πρέπει να σταματήσει.

ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΒΟΥΝΑ, ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΝΗΣΙΑ,
ΑΓΡΑΦΑ ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΧΩΡΙΣ ΑΙΟΛΙΚΑ

Πρωτοβουλία Αθήνας για την προστασία των Αγράφων
αναδημοσίευση από «Αιολικό Παρατηρητήριο»