Μετά από τρεις μήνες ζωής η νέα κατάληψη που είχε πραγματοποιηθεί στο αυθαίρετο cafe– restaurant «Κένταυρος» στο άλσος της Νέας Φιλαδέλφειας έληξε βίαια κάτω από τις μπουλντόζες της αριστερής δημαρχίας τον περασμένο Αύγουστο.
Η συνέλευση του Κατειλημμένου Κοινωνικού Κέντρου «Κένταυρος», όπως είχε ονομαστεί από τους συντρόφους που πήραν την πρωτοβουλία, στο σύντομο χρονικό διάστημα της κατάληψης κατάφερε κάποιες εκδηλώσεις και παρεμβάσεις οι οποίες αναδείξαν στην τοπική κοινωνία ζητήματα όπως την ανάγκη για αυτοοργανωμένους χώρους, θέματα που άπτονται του ένοπλου αγώνα των Τούρκων κομμουνιστών, συζητήσεις γύρω από εκδόσεις ελευθεριακού-αναρχικού περιεχομένου κ.α. Δεν έλειψαν βέβαια και τα πάρτι, οι συναυλίες, τα παιδικά εργαστήρια με χειροτεχνίες και ακροβάτες. Κάθε μέρα που περνούσε το Κοινωνικό Κέντρο ανέπτυσσε τους δεσμούς του με την τοπική κοινωνία, με αποκορύφωμα το κάλεσμα για συλλογή ειδών ανάγκης για τους πρόσφυγες του Πεδίου του Άρεως στο οποίο ανταποκρίθηκε πολύς κόσμος της περιοχής.
Η απόφαση της κατεδάφισης του αυθαίρετου κτίσματος εντός του άλσους, ήταν ειλημμένη από τη δημοτική αρχή αρκετό καιρό πριν την πραγματοποίηση της κατάληψης και μάλιστα είχε αποτελέσει και προεκλογική δέσμευση του τότε συριζαίου δημάρχου Βασιλόπουλου, ο οποίος ήθελε να εκφράσει και να εκταμιεύσει εκλογικά τους τοπικούς αγώνες για την υπεράσπιση του άλσους της Νέας Φιλαδέλφειας. Άλλωστε, η μη-λειτουργία του cafe–restaurant τα τελευταία 4 χρόνια οφειλόταν σε δικαστικές αποφάσεις που είχαν κερδίσει κάτοικοι, οι οποίες είχαν κρίνει το κτίσμα παράνομο και κατεδαφιστέο. Το σχέδιο βέβαια του δήμου για την κατεδάφιση περιλαμβάνει νέο κτίσμα, υποτίθεται πιο ήπιας παρέμβασης στο δασικό περιβάλλον. Δηλαδή σα να λέμε νέες μίζες και νέα εμπορική δραστηριότητα εντός του άλσους. Και μάλιστα απρόσκοπτη, αφού θα είναι εξασφαλισμένη η «νομιμότητα» του νέου αναψυκτηρίου.
Έτσι, η κάθε μέρα που περνούσε με το Κοινωνικό Κέντρο να δένεται με την τοπική κοινωνία ήταν τροχοπέδη στα σχέδια του δήμου για την κατεδάφιση, όπως επίσης η ίδια η πολιτική υπόσταση της κατάληψης ήταν αγκάθι στην αφήγηση του Σύριζα για το μονοπώλιο του ριζοσπαστισμού. Ο «κινηματίας» δήμαρχος είχε πολλούς λόγους να βιαστεί να κατεδαφίσει το νέο αυτοοργανωμένο εγχείρημα και μάλιστα μπορούσε εύκολα να κρυφτεί πίσω από τους αγώνες των κατοίκων. Οι κάτοικοι όμως της Νέας Φιλαδέλφειας μπορεί να πάλευαν και να επιθυμούσαν την κατεδάφιση του αυθαίρετου και την προστασία του δασικού χαρακτήρα του άλσους, μπορεί σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα να άσκησαν και έντονη κριτική στην επιλογή του συγκεκριμένου χώρου για στέγαση του Κοινωνικού Κέντρου, όμως επ’ ουδενί δεν πάλεψαν για την κατεδάφιση του.
Σε κάθε περίπτωση, η αριστερή δημοτική πλειοψηφία της Νέας Φιλαδέλφειας δεν δικαιούται να φορά τη στολή του υπερασπιστή του άλσους και του εκφραστή της λαϊκής βούλησης ειδικά όταν έχει σκοπό να καταστείλει αυτοοργανωμένα εγχειρήματα. Η αμφιταλαντευόμενη στάση της, οι συναντήσεις με ανθρώπους του Μελισσανίδη ήδη από πέρυσι το καλοκαίρι όταν κάτοικοι της πόληςπροσπαθούσαν να ορθώσουν ανάστημα απέναντι στα σχέδια του μαφιόζου με όχημα το Συντονιστικό Κατοίκων Ν.Φ-Ν.Χ., η ρητορική ανάθεσης, η προσφυγή-φιάσκο στο ΣτΕ (λες και τα δικαστήρια κι όχι οι αγώνες από τα κάτω μπορούν να κερδίσουν τη ζωή μας πίσω) η δουλική στάση του σύριζα προς το κεφάλαιο, τα γεύματα της Δούρου και τα 20 εκατομμύρια που έχει κρατήσει στην άκρη για το μαφιόζο, είναι εκεί για να μας θυμίζουν ότι απέναντί μας βρίσκεται το κράτος το οποίο χέρι-χέρι με το κεφάλαιο και τις εμπροσθοφυλακές του καταδυναστεύει τις ζωές μας.
Η πολιτική αυτή απόφαση του Δήμου Φιλαδέλφειας- Χαλκηδόνας δε διαφέρει σε τίποτα από το πλαίσιο στο οποίο και ο Κατειλημμένος Αυτοδιαχειριζόμενος Κοινωνικός Χώρος «Στρούγκα», στη Νέα Φιλαδέλφεια, εδώ κι ένα χρόνο έχει μπει στον προϋπολογισμό του Δήμου για κατεδάφιση με τη δικαιολογία ότι το κτήριο χρειάζεται να δώσει τη θέση του σε ένα σύγχρονο ΚΑΠΗ. Ο χώρος της Στρούγκας στο κέντρο της πόλης βέβαια, σε περίπτωση επιτυχίας των σχεδίων του Δήμου, θα δώσει τη θέση του σε ένα κτήριο «φιλέτο» με χώρους προς ενοικίαση έναντι χιλιάδων ευρώ το οποίο -ίσως- θα περιλαμβάνει και κάποιο χώρο για στέγαση δομών ΚΑΠΗ… Το μόνο που μπορεί να καθυστερεί τις αριστερές μπουλντόζες στη Στρούγκα, πέρα από την έλλειψη των χρημάτων για την ανέγερση του νέου κτιρίου, είναι και τα 6 χρόνια λειτουργίας της κατάληψης και η δεσμοί της με τη γειτονιά. Ίσως να είναι πιο δύσκολο ο δήμος να πάρει την πολιτική ευθύνη απέναντι στα πιο ευαισθητοποιημένα κομμάτια της τοπικής κοινωνίας, που στην περίπτωση του «Κενταύρου» φάνηκαν αμήχανα ή και αντίθετα στην επιλογή για κατάληψη στο συγκεκριμένο χώρο.
Τελειώνοντας, να πούμε πως η συνέλευση του Κενταύρου συνεχίζει να υφίσταται και παρεμβαίνει στην πόλη και τις γύρω περιοχές δείχνοντας ότι οι κατειλημμένοι-ελεύθεροι χώροι δεν είναι τα ντουβάρια, αλλά οι άνθρωποι που αποφασίζουν να πάρουν τις ζωές τους στα χέρια τους.
Ενβίκτις Οναύτις