Τις τελευταίες μέρες του Γενάρη (25/01) ήρθαν στο φως της δημοσιότητας νέες καταγγελίες για φασιστικές επιθέσεις στη Σταυρούπολη και τον Εύοσμο Θεσσαλονίκης. Ένα περιστατικό που δίνει συνέχεια σε προηγούμενους τραμπουκισμούς και ξυλοδαρμούς: Πρόκειται για 16χρονο πρόσφυγα από το Ιράκ που διαμένει στο καμπ προσφύγων στα Διαβατά, και πηγαίνει σχολείο στο Διαπολιτισμικό Γυμνάσιο και Λύκειο Εύοσμου, όπου μαζί με τον ίδιο παρακολουθούν τα μαθήματα άλλοι 40 πρόσφυγες από την εν λόγω δομή. Ο 16χρονος Ιρακινός είχε δεχθεί επίθεση έξω από το σχολείο μετά το σχόλασμα τις μέρες πριν τις διακοπές των Χριστουγέννων. Περιστατικά σαν αυτά δυστυχώς δεν αποτελούν κεραυνό εν αιθρία για αυτές τις περιοχές. Από τα «μακεδονικά συλλαλητήρια» –και ακόμα παλιότερα όσον αφορά δομές του αντιεξουσιαστικού χώρου– η φασιστική κινητικότητα είναι έντονη, ειδικά συγκριτικά με άλλες γειτονιές και το κέντρο της πόλης.
Ενδεικτικά αναφέρουμε την επίθεση ακροδεξιών μετά το πέρας αγώνα της Προοδευτικής «Έκρηξης» Τούμπας στο γήπεδο της Σταυρούπολης το 2018 (βλ. Άπατρις φ. #39), και τα γεγονότα τον Σεπτέμβρη του ‘21 με επίκεντρο τα ΕΠΑΛ Σταυρούπολης και το 2ο ΕΠΑΛ Ευόσμου, και τις απαντήσεις που έδωσε το αντιφασιστικό κίνημα (βλ. Άπατρις φ. #49). Ακόμη πιο κοντά παρατηρούμε τη δολοφονία του 19χρονου Άλκη Καμπανού στις 01/02/2022, στην περιοχή του Χαριλάου, καθώς νέα στοιχεία εμφανίζουν τους δράστες να ανήκουν σε νεοναζιστική φράξια εντός της Θύρας 4. Τα τωρινά δεδομένα αποσαφηνίζουν και μορφοποιούν με τι έχουμε να κάνουμε. Σε αυτό βοηθάνε και οι ίδιοι οι φασίστες μέσω αναρτήσεών τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπου περηφανεύονται για τραμπουκισμούς, και χαιρετάνε ναζιστικά.
Φυσικά φασίστες δεν υπάρχουν μόνο στα Δυτικά, ούτε όλες οι μαθήτριες/ες στα δύο αυτά σχολεία είναι φασίστες. Το επίμαχο στην περίπτωση είναι ότι βλέπουμε την προσπάθεια εφαρμογής της ναζιστικής θεωρίας περί «ζωτικού χώρου», εκκινώντας από άτομα πολύ νεαρής ηλικίας, και με πεδίο δράσης σχολικά συγκροτήματα. Οι ευθύνες για αυτή την εκκόλαψη του φασισμού βαραίνουν πολλούς και πολλές, και όχι ισόποσα, αλλά δεν μπορούμε παρά να θυμηθούμε ότι «ο λόγος που ο πόλεμος με τον φασισμό είναι τόσο μακροχρόνιος, είναι επειδή κάποιοι του προσφέρουν ειρήνη».