Ενός ξενοδοχείου στα Φαλάσαρνα, μύρια έπονται

Η οικογένεια Τσατσαρωνάκη με τη βιομηχανία παξιμαδιών «Το μάννα» προχωράει στην κατασκευή ξενοδοχειακής μονάδας 850 κλινών, εντός της περιοχής Natura, και πάνω στην παραλία στα Φαλάσαρνα στα Χανιά.

«Ανάπτυξη αλλά με σεβασμό στο περιβάλλον» είναι το σλόγκαν που χρησιμοποιείται όλο και συχνότερα από τους κρατικούς φορείς στο πλαίσιο της υποστήριξης των επενδύσεών και της πολυπόθητης ανάπτυξής (του κεφαλαίου). Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση είναι αυτή που έχει καταργήσει με τον νόμο Χατζηδάκη την προστασία των περιοχών Natura, και αρνείται να κυρώσει με προεδρικό διάταγμα τις Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες και τα Σχεδία Διαχείρισης των προστατευόμενων περιοχών, εξαλείφοντας τις όποιες νομικές δυσκολίες των αφεντικών να καταστρέψουν το περιβάλλον προς όφελός τους.

Η οικογένεια Τσατσαρωνάκη –παραμένει πιστή στην ελληνική παράδοση της καταστροφής του περιβάλλοντος με στόχο το κέρδος– είναι ένας μόνο από τους επενδυτές που σπεύδουν να αδράξουν την παραπάνω ευκαιρία, με την εταιρία τους να ονομάζεται «ΑΕΙΦΟΡΕΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΦΑΛΑΣΣΑΡΝΑ Α.Ε.». Κάνουν το σκατό τους παξιμάδι και κατασκευάζουν μια ξενοδοχειακή μονάδα 850 κλινών εντός της περιοχής Natura στα Φαλάσαρνα του νομού Χανίων. Και αυτό είναι μόνο η αρχή, καθώς αγοράζουν αλλά 650 στρέμματα στο Ελαφονήσι με τον ίδιο σκοπό.

Το ξενοδοχείο στα Φαλάσαρνα χωροθετείται σε ένα πλήθος οικοπέδων συνολικής επιφάνειας 119 στρεμμάτων στο κεντρικό τμήμα της παραλίας, με τη θάλασσα ως δυτικό όριο της έκτασης. Το σχέδιο της οικογένειας Τσατσαρωνάκη αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο στάδιο έγκρισης της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων από το υπουργείο περιβάλλοντος, καθώς ορίζεται ως στρατηγική επένδυση. Προβλέπει την κατασκευή «κτιρίου υποδοχής (reception) και κτιρίου εισόδου, ενοικιαζόμενων δωματίων και τουριστικών πισινών, κατοικιών διαφόρων μεγεθών, πισινών, χώρων αποθήκευσης τροφίμων, εστιατορίων-beach bar, παραδοσιακού φούρνου, εγκαταστάσεων αναψυχής (θέατρο και μουσείο), εγκαταστάσεων λιανεμπορίου, και ενός οινοποιείου», όπως και ενός βιολογικού καθαρισμού για την εξυπηρέτηση των παραπάνω.

Όλα τα παραπάνω η οικογένεια τα παρουσιάζει ως «οργανωμένο υποδοχέα ήπιων τουριστικών δραστηριοτήτων», την ίδια στιγμή που η μελέτη σχεδόν εξαντλεί τον συντελεστή δόμησης, προτείνοντας 0,15, με τον επιτρεπόμενο για τις εκτός σχεδίου περιοχές να είναι 0,18. Στην πραγματικότητα πολεοδομεί μια τεράστια περιοχή εντός της Natura, με στόχο την κατασκευή μιας ολόκληρης τουριστικής πόλης. Φτάνουν μάλιστα στο σημείο να υποστηρίξουν ότι η επένδυση θα προστατεύσει την περιοχή Natura (που αποτελεί μία από τις τρεις παραλίες του νησιού που φύεται το κρινάκι Androcymbium rechingeri), επειδή από τα 66.962 τ.μ. παραλίας (βλ. Χάρτη, περιοχές 2,3,5) δεν θα αναπτύξουν κατασκευές στα 9.891 τ.μ. (περ. 5). Αυτά λοιπόν τα 9.891 τ.μ., ανακηρύσσουν σε «Ζώνη Προστασίας του Androcymbium rechingeri», και προτείνουν τη χωροθέτηση του βιολογικού καθαρισμού της μικρής πόλης εντός αυτής της παραλίας. Στα υπόλοιπα 57.131τ.μ. αναπτύσσουν προκατασκευασμένα ξύλινα καταλύματα.

Μάλιστα η οικογένεια προχωράει και ένα βήμα παρακάτω, ακόμα και από τον πρόσφατα ψηφισμένο (2019) νόμο Χατζηδάκη, που έχει ανώτερο όριο τις 150 κλίνες για περιοχές Natura. Επιπλέον, ενώ οι Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες, που θα οδηγήσουν σε προεδρικά διατάγματα προστασίας για τις περιοχές Natura, έχουν ολοκληρωθεί, δεν έχουν ακόμα κυρωθεί. Οι επενδυτές προσπαθούν να πετύχουν την έγκριση του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου, πριν από την έγκριση των προεδρικών διαταγμάτων προστασίας για τις Natura (που έχει παγώσει η κυβέρνηση), προκαταβάλλοντας την Ε.Π.Μ. και ακυρώνοντας στην πράξη την προστασία της περιοχής.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν και οι συνεργάτες της οικογενείας Τσατσαρωνάκη ‒ που γνωρίσαμε στην παρουσίαση της μελέτης, και όπου η κ. Ελένη Τσατσαρωνάκη έσπευσε να ομολογήσει ότι χωρίς αυτούς δεν θα γινόταν πράξη το καταστροφικό της σχέδιο. Θα ξεκινήσουμε από τον περιβαλλοντολόγο Μπεκιάρη Ιωάννη (Περιβαλλοντολόγος Παν. Αιγαίου, Διαχείριση Υδατικών Πόρων M.Sc.) με βαρύ βιογραφικό, καθώς συμμετείχε στην ομάδα της ENVECO A.E. που εκπόνησε τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για τα μεταλλεία της «Ελληνικός χρυσός» στη Χαλκιδική. Ο έτερος συνεργάτης που ήταν παρών είναι ο πολεοδόμος και αρχιτέκτονας Σπύρος Τσαγκαράτος (γνωστός ως «ο αρχιτέκτονας των mall»), που έχει υπογράψει μερικά από τα μεγαλύτερα εμπορικά κέντρα όπως το Τhe Mall Athens, το Golden Hall, το γήπεδο της ΑΕΚ, και φυσικά την αρχιτεκτονική μελέτη για το Ελληνικό μαζί με την ΔΕΚΑΘΛΟΝ (παρ’ ότι τα εύσημα τελικά εισέπραξε το Foster & Partener για το master plan). Διευθύνει το αρχιτεκτονικό γραφείο Α.Σ.Π.Α. το οποίο δυστυχώς έχει κατεβάσει το site του μην μπορώντας κανείς να «θαυμάσει» μαζεμένο το έργο του.

Είναι τα Φαλάσαρνα η μονή παράλια που κινδυνεύει; Φυσικά και όχι. Από το αιγαίο μέχρι τη Λευκάδα, υπάρχει ένα πλήθος επιχειρηματικών οικογενειών ‒που συχνά είναι άμεσα συνδεδεμένες με πολιτικό προσωπικό του ελληνικού κράτους, όπως και η οικογένεια Τσατσαρωνάκη‒ που προσπαθεί να ιδιοποιηθεί, να εκμεταλλευτεί και εν τέλει να παραδώσει κατεστραμμένους όλους τους φυσικούς πόρους που δύνανται να του αποφέρουν κέρδος ‒ από τα βουνά και τα δάση, μέχρι τις παραλίες και τις θάλασσες. Κανένας νόμος δεν υπάρχει, που επενδυτές να μην μπορούν να παραβιάσουν, κανένας επιστημονικός φορέας που να μην μπορεί η κυβέρνηση να καταργήσει ή να μετατρέψει σε απλό γνωμοδοτικό όργανο. Καταλήγουμε στο συμπέρασμα πως μονό ένα ριζοσπαστικό κίνημα μπορεί να προστατεύσει από την ιδιοποίηση, να σταματήσει την εκμετάλλευση και να διασφαλίσει τη δική μας πρόσβαση σε αυτούς τους φυσικούς πόρους.

Foreign_voice