«Πάρε ένα ντεπόν και έλα για δουλειά»
«Αυτές οι λέξεις στάλθηκαν με sms από προϊστάμενο σε συνάδελφο του καταστήματος Αγίου Δημητρίου που παρουσίαζε συμπτώματα, και τελικά βρέθηκε θετική σε covid. Αργότερα βρέθηκε θετικό και το μισό σχεδόν προσωπικό του καταστήματος. Αυτές οι λέξεις που καταπατούν κάθε έννοια εργατικού και ανθρώπινου δικαιώματος, συνοψίζουν με γλαφυρό τρόπο τις εργασιακές συνθήκες που επικρατούν στα καταστήματα Public & Media Markt».
Σωματείο Εργαζομένων στην Εταιρεία RetailWorld A.E.- Καταστήματα Public
Τα παραπάνω δεν προξενούν καμία εντύπωση. Άλλωστε, τα αφεντικά ποτέ δεν νοιάζονταν για την υγεία μας: μισά ή καθόλου ένσημα, δεκάωρα, βαριές δουλειές, χωρίς διαλείμματα είναι μόνο κάποια από τα παραδείγματα.
Το κράτος είναι άχρηστο και τα αφεντικά σκατά
Την κήρυξη αργίας στις 25-26 του Ιανουαρίου για δημόσιο και ιδιωτικό τομέα αποφάσισε η ελληνική κυβέρνηση σε μια προσπάθεια να μαζέψει τα ασυμμάζευτα, μετά την πλήρη αδυναμία του κρατικού μηχανισμού να διαχειριστεί τη μονοήμερη χιονόπτωση στην Αττική. Η κήρυξη αργίας αφορούσε όλους τους εργαζομένους, πλην των εξαιρέσεων που αναφέρονταν, ανεξαρτήτως σχέσης εργασίας. Βέβαια, όπως καταγγέλλουν εργαζόμενοι και σωματεία, πολλές εταιρίες όπως Vodafone, Teleperformance, CQS, Sword και chanel vas, έσπευσαν να αξιοποιήσουν την κανονικοποιημένη πλέον τηλεργασία, και πίεσαν εργαζομένους ώστε να εργαστούν κανονικά. Η Vodafone, παρά τις αρχικές διαβεβαιώσεις το βράδυ της 24 Γενάρη, το επόμενο πρωί, ανακοινώνει σε πολλά τμήματα μέσω των προϊσταμένων πως θα εργαστούν κανονικά. Η τηλεργασία, από την πρώτη στιγμή αποτελεί ένα ακόμη εργαλείο για τα αφεντικά με διευκολύνσεις σε απεργοσπασία, την εκτός ωραρίου εργασία, την αποξένωση μεταξύ των εργαζομένων, τη μετακύληση κόστους στους εργαζομένους* ακόμη και για την εργασία ημέρες αργίας. Για να μην γίνει ο ελεύθερος χρόνος μας και ο προσωπικός μας χώρος ένα ακόμη δώρο στα αφεντικά, να οργανωθούμε στους χώρους εργασίας, πριν μας καταπιεί το σπίτι.
*για εξοπλισμό, χώρο, θέρμανση κ.λπ.
Δεν έχουμε κοινά συμφέροντα με τα αφεντικά
Στις 16 Νοέμβρη τα μεγάλα αφεντικά της εγχώριας βιομηχανίας, (δηλαδή ο επισιτισμός-τουρισμός) έκαναν lockout στα μαγαζιά τους. Έκλεισαν τα μαγαζιά σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα μέτρα της κυβέρνησης για τον κόβιντ-19.
Πολλοί το λάβαν αυτό ως απεργία. Τα αφεντικά δεν κάνουν απεργία. Το παραπάνω ήταν μία ξεκάθαρη επίθεση των αφεντικών απέναντι σε όσους/όσες εργάζονται στον κλάδο αυτόν. Τα αιτήματα τους περιλάμβαναν πλήρη εξευτελισμό των όρων εργασίας, ακόμη και εάν αυτοί οι όροι δεν τηρούνται καν (βλέπε νυχτερινές προσαυξήσεις, αργίες/Κυριακές κ.ο.κ.).
Επίσης, όταν το αφεντικό κλείνει το μαγαζί μόνο του χωρίς να συντρέχει άλλος λόγος, οι εργάτες/τριες θα πρέπει να πληρωθούν κανονικά, κάτι που μάλλον δεν έγινε πουθενά. Έτσι, πέρα από όλα τα άλλα, γλίτωσαν και ένα μεροκάματο ακόμη, το οποίο πήγε στις τσέπες τους.
Απολύσεις υγειονομικών που δεν έχουν εμβολιαστεί
Το υπουργείο υγείας διαδίδει ήδη ότι όσοι/ες υγειονομικοί/ές δεν εμβολιαστούν μέχρι τα τέλη Μάρτη, δεν θα είναι απλά σε αναστολή, αλλά θα απολυθούν από το Ε.Σ.Υ. Έτσι, το κράτος ξεμπερδεύει μια και καλή με 7.000 δημοσίους υπαλλήλους, κάνοντας μαζικές απολύσεις. Φυσικά, ο τομέας που κάνει τις απολύσεις δεν είναι τυχαίος. Αποτελεί έναν από τους πιο κερδοφόρους τομείς για τα ιδιωτικά και δημόσια κεφάλαια. Οι απολύσεις αυτές δεν έρχονται στον απόηχο της επιλογής «εμβόλιο ή όχι». Είναι μέσα στο πλάνο της συνεχούς αναδιάρθρωσης της λεγόμενης δημόσιας υγείας, που εφαρμόζεται τουλάχιστον 10 χρόνια τώρα.
Η παραπάνω κίνηση είναι δεδομένο ότι θα επιφέρει κλείσιμο νοσοκομείων, ΤΟ.Μ.Υ., ιατρικών κέντρων, και εξώθηση όλων των χρηστών/τριών σε ιδιωτικές λύσεις.
Αλληλεγγύη στους/τις εργαζόμενους/ες στην υγεία που είναι σε αναστολή και κινδυνεύουν με απόλυση
Οι υγειονομικοί πίσω στο Ε.Σ.Υ. – Να βγουν σ’ αναστολή μπάτσοι και ειδικοί
Εργατικά ατυχήματα/δυστυχήματα
- Στον Ευαγγελισμό κατέρρευσε ψευδοροφή με αποτέλεσμα τον τραυματισμό δύο τραπεζοκόμων.
- Διανομέας της e-food πέθανε σε τροχαίο δυστύχημα στο Π. Φάληρο.
- Τρεις εργάτες τραυματίστηκαν μετά από καταπλάκωση χωμάτων στη Ροδόπη. Και οι 3 πήγαν στο νοσοκομείο.
- Ακρωτηριασμός εργάτη στην Κοζάνη. Ο συγκεκριμένος εργάτης πραγματοποιούσε εργασίες διασύνδεσης πυλώνων υψηλής τάσης στο δίκτυο της ΔΕΗ, και ακρωτηριάστηκε από συρματόσχοινο.
Ιδιωτικοποίηση και 1080 απολύσεις στη ΛΑΡΚΟ με 22 εκ. ευρώ για αποζημιώσεις – Το έγκλημα επαναλαμβάνεται
Μέχρι τις 15 Μάρτη αναμένεται η κατάθεση των δεσμευτικών οικονομικών προσφορών των υποψήφιων αγοραστών της ΛΑΡΚΟ. Τρεις είναι οι υποψήφιοι: η κοινοπραξία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ-AD Holdings, η Μυτιληναίος και η Commodity & Mining Insight Ireland.
Δύο έτη συμπληρώνει η Ειδική Διαχείριση σε μια καθαρά εξαγωγική επιχείρηση των 200-250 εκ. ευρώ ετησίως. Οικονομικά η αρνητική καθαρή θέση ξεπερνά τα 407 εκ. στα τέλη του 2019, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές έχουν περάσει τα 500 εκ. (άνω των 350 εκ. στη ΔΕΗ), ενώ προ μηνός είχαμε την καταδίκη του ελληνικού κράτους από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για μη συμμόρφωση με τις αποφάσεις περί παράνομων κρατικών ενισχύσεων, ύψους 170 εκ. ευρώ. Το πρόστιμο που επιβλήθηκε φθάνει τα 4,4 εκ. ανά εξάμηνο (από το 2017) και 5,5 εκ. κατ’ αποκοπήν.
Τώρα η Ειδική Διαχείριση απαιτεί τις απολύσεις 1080 εργαζόμενων της ΛΑΡΚΟ σε αντίτιμο 22 εκ. ευρώ αποζημιώσεων μέχρι τέλος Φλεβάρη, πριν ανοίξουν οι οικονομικές προσφορές των επενδυτών.
Η ΛΑΡΚΟ ιδρύθηκε το 1963 από τον Πρόδρομο Αθανασιάδη Μποδοσάκη. Το 1989 υφίσταται εκκαθάριση και κρατικοποιείται. Είναι η μοναδική εταιρεία παραγωγός σιδηρονικελίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση – το 2017 κάλυψε το 5,4% των αναγκών της Ευρώπης. Η κακοδιαχείριση και οι «λάθος» επιχειρηματικές κινήσεις έχουν παρελθόν. Το 2006 σε συνεργασία με τη Goldman Sacks προπωλούνται τα δικαιώματα νικελίου στο 1/4 της τιμής αγοράς. Ιθύνων ο διευθύνων σύμβουλος κ. Θανασούλας, στενός συνεργάτης του Πέτρου Δούκα, τότε υφυπουργού Οικονομίας της ΝΔ.
Το 2008 αναλαμβάνει νέος πρόεδρος ο Θεόδωρος Σκρέκας, πατέρας του τωρινού υπουργού Ενέργειας. Πρώτη κίνηση να αυξήσει την αμοιβή του από τα 7000 ευρώ στα 9000 με αναδρομική ισχύ. Η ΛΑΡΚΟ για τα golden boys της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ ήταν η κότα με τα χρυσά αυγά. Την ίδια στιγμή η μόλυνση που έχει δημιουργήσει στον Ευβοϊκό είναι τόσο μεγάλη (απορρίπτει κάθε χρόνο στο μέσο του Βόρειου Ευβοϊκού γύρω στο 1,5 εκατομμύριο τόνους σκουριάς με μεγάλη περιεκτικότητα σε βαρέα μέταλλα), που οι επενδυτές απαιτούν να διευθετηθεί το περιβαλλοντικό ζήτημα πριν γίνει οποιαδήποτε πρόταση από μεριάς τους. Και όλα αυτά ενώ οι εργαζόμενοι έχει θρηνήσει 75 νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες στα 59 χρόνια λειτουργίας της, έχοντας δώσει αγώνες ορόσημα την δεκαετία του ‘70 και του ‘80.
Τα αφεντικά εισβάλλουν με συμφέροντα, το κράτος με τα ΜΑΤ
Σε εργατική κινητοποίηση ενάντια σε κράτος και κεφάλαιο προχώρησαν οι εργαζόμενοι της εταιρίας Energean, στο εργοστάσιο πετρελαίου KAVALA OIL. Οι εργαζόμενοι αντιτίθενται στις επικείμενες απολύσεις, τις νέες σύμβασεις δουλείας που θέλει να φέρει η εταιρία (οι οποίες είναι σύμφωνες με τον νόμο Χατζηδάκη), και στα ελλιπή μετρά προστασίας, λόγω περικοπών και έλλειψης εξειδικευμένου προσωπικού.
Τα αφεντικά μηνύουν το σωματείο εργαζόμενων, και ο κρατικός μηχανισμός στέλνει τους μπάτσους, ξημερώματα της 21 Δεκεμβρίου στο κατειλημμένο από τους εργαζόμενους εργοστάσιο. Το ρεσιτάλ καταστολής γνωστό. Τα ΜΑΤ κόβοντας την περίφραξη εισβάλουν στις εγκαταστάσεις και προχωρούν σε εγκληματικές κινήσεις για τις ζωές των εργαζόμενων, ρίχνοντας κρότου λάμψης σε εργοστάσιο πετρελαίου και απομονώνοντας για ώρα τους αγωνιζόμενους σε ένα πύργο υψηλής επικινδυνότητας. Έπειτα ακολουθούν δεκάδες προσαγωγές με αποτέλεσμα 17 συλληφθέντες με βαρύ κατηγορητήριο, που όμως αφέθηκαν ελεύθεροι όταν η εισαγγελία διέταξε ερευνά για τις συνθήκες διεξαγωγής της αστυνομικής επιχείρησης. Οι υπόλοιποι εργαζόμενοι έμειναν αλληλέγγυοι στο πλευρό των συλληφθέντων, και δεν άφησαν περιθώρια στην ΕΛ.ΑΣ., που για ακόμα μια φορά παραποίησε τα γεγονότα, και χωρίς να τρομοκρατούνται από τις τακτικές του κράτους συνέχισαν τις κινητοποιήσεις τους με σύνθημα:
Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥΣ ΤΣΑΚΙΖΕΙ ΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ
ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΙ ΑΓΩΝΑΣ Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΜΑΣ