Ex Libris

22 Ιουνίου. Παγκόσμια ημέρα των Στρουμφ. Ανεξάρτητα από το εάν το αρκτικόλεξο S.M.U.R.F σημαίνει όντως Small Men Under Red Father, η δημοφιλέστατη παιδική σειρά στην οποία κάποια μικροσκοπικά μπλε ανθρωπάκια ζουν σε περιβάλλον κοινοκτημοσύνης, χωρίς την κυκλοφορία χρήματος ή άλλου μέσου ανταλλακτικής αξίας όπου «ο καθένας προσφέρει σύμφωνα με τις δυνατότητές του», είναι αναμφισβήτητα γεμάτη από υποβόσκοντα πολιτικά μηνύματα. Εάν και υπάρχουν κάποιες ατέλειες στην φαντασιακή οικοδόμηση της υποδειγματικής κομμουνιστικής κοινωνίας, όπως η ύπαρξη ενός και μόνο θηλυκού στρουμφ, η ομοιότητα του – κόκκινου – ΜπαμπαΣτρούμφ με τον Κάρολο Μαρξ, για όσους δεν το έχουν προσέξει, επιβεβαιώνει τη θεωρία ότι πρόκειται περί κομμουνιστικής προπαγάνδας.

24 Ιουνίου 1821.
Ιδρύεται με απόφαση των Προκρίτων Ύδρας η πρώτη Αστυνομία στην Ελλάδα.

29 Ιουνίου 1990. Δέκα χιλιάδες και πλέον άντρες των Κόντρας παραδίδουν τα όπλα τερματίζοντας τον εμφύλιο πόλεμο που μαινόταν επί μια δεκαετία στη Νικαράγουα. Οι Κόντρας δημιουργήθηκαν και έδρασαν κατ’ εντολήν της CIA, προκειμένου να αντιμετωπίσουν το αριστερό κίνημα των Σαντινίστας που είχε επικρατήσει στη χώρα.

5 Ιουλίου 2015. Με απόφαση της κυβέρνησης λαμβάνει χώρα δημοψήφισμα στο οποίο το 61,3% των συμμετεχόντων πολιτών του ελληνικού κράτους απορρίπτει την προτεινόμενη συμφωνία για τη χορήγηση δανείου με δυσχερείς όρους. Τέσσερις μέρες μετά, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ υπογράφει ακριβώς αυτήν τη συμφωνία που απορρίφθηκε, κερδίζοντας επάξια τον τίτλο της πιο ξεφτιλισμένης κυβέρνησης στη νεότερη παγκόσμια ιστορία.

11 Ιουλίου 1988. Στις 6.45 το απόγευμα, τρία μίλια ανοιχτά της Αίγινας, δύο ένοπλοι με αυτόματα αρχίζουν να γαζώνουν το κρουαζιερόπλοιο «City of Poros», ενώ ταυτόχρονα αυτοσχέδιοι μηχανισμοί εκρήγνυνται σε διάφορα σημεία. Εννέα από τους 496 επιβάτες και μέλη του πληρώματος πέφτουν νεκροί και 60 τραυματίζονται. Τέσσερις ώρες πριν, στην είσοδο του λιμανιού που θα απέπλεε το κρουαζιερόπλοιο, ανατινάχθηκε, προφανώς από λάθος χειρισμό, ένα αυτοκίνητο, το οποίο πιθανότατα θα ήταν το μέσο διαφυγής, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν και οι τρείς ένοπλοι επιβάτες, αραβικής καταγωγής. Στόχος της επίθεσης ήταν ένα γκρουπ τουριστών από τις ΗΠΑ που αναμενόταν να επιβιβαστεί στο πλοίο εκείνη την ημέρα. Δράστες φαίνεται να ήταν – εάν και ακόμα παραμένει αδιευκρίνιστο – μέλη της οργάνωσης «Μαύρος Σεπτέμβρης». «It will be an unforgettable cruise» έγραφε το προσπέκτους της εταιρείας που μοιραζόταν στους επιβαίνοντες κατά τη διάρκεια της κρουαζιέρας.

21 Ιουλίου 356 π.Χ.
Ο Ηρόστρατος βάζει φωτιά στο Ναό της Αρτέμιδας στην Έφεσο, ένα από τα επτά θαύματα του αρχαίου κόσμου. Μοναδικό του κίνητρο ήταν να μείνει το όνομά του στην Ιστορία. Συνελήφθη, βασανίστηκε και αποκάλυψε το κίνητρο της πράξης του. Καταδικάστηκε σε θάνατο και εκτελέστηκε. Οι Εφέσιοι εκδικητικά απαγόρευσαν να μνημονεύεται το όνομα του, το οποίο όμως περιέσωσε ο ιστορικός Θεόπομπος. Εν τέλει, ο Ηρόστρατος πέτυχε το σκοπό του, καθώς το 1939 ο Ζαν Πωλ Σάρτρ έγραψε το ομώνυμο διήγημα («Érostrate»), με ήρωα ένα μισάνθρωπο, που αποφασίζει να ακολουθήσει τα βήματα του, ενώ η ιστορία του αναφέρεται και στον «Δον Κιχώτη», ένα από τα σημαντικότερα μυθιστορήματα όλων των εποχών, όταν ο πρωταγωνιστής αφηγείται το εν λόγω περιστατικό στον Σάντσο Πάντσα.

23 Ιουλίου 1996. Η αντιτρομοκρατική εκτελεί τον αναρχικό Χριστόφορο Μαρίνο στο πλοίο Πήγασος κατά τη διάρκεια επιχείρησης των ΕΚΑΜ στην καμπίνα του. Ο Μαρίνος επέστρεφε από την Σέριφο έχοντας παραβιάσει τον κατ’ οίκον περιορισμό του. Ο θάνατός του αποδόθηκε από τους μπάτσους σε αυτοκτονία με πυροβόλο όπλο.

24 Ιουλίου 1938. Με απόφαση του Αρείου Πάγου η απόδοση της ιδιότητας του κομμουνιστή αποτελεί δυσφήμιση. Είναι η εποχή που, με μια σειρά αντικομμουνιστικών νόμων, το καθεστώς Μεταξά οικοδομεί το θεσμικό πλαίσιο προκειμένου να αντιμετωπιστούν – κατά δήλωση του ίδιου του Μεταξά – «οι ενδεείς, οι δυστυχείς και εκείνοι οι οποίοι ήλπιζον από μίαν κοινωνικήν εξέγερσιν…»