H Προδοσία της Επανάστασης στην Αίγυπτο ‒ Μουσουλμανική Αδελφότητα Εναντίον Εξεγερμένων

«Βρισκόμαστε εδώ ως ανθρώπινη ασπίδα, γιατί αν οι διαδηλωτές προχωρήσουν περαιτέρω, θα συγκρουστούν με την αστυνομία. Θέλουν να εισέλθουν στο κοινοβούλιο, τι περιμένετε από μας να κάνουμε;»

~Δήλωση του Hamdy Adbdelsamad, μέλους της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, στο πρακτορείο ειδήσεων AFP.

Περισσότεροι από 70 άνθρωποι τραυματίστηκαν την Τρίτη (31/01), όταν χιλιάδες διαδηλωτές μπλοκαρίστηκαν από ανθρώπινο τείχος της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, ανέφερε το Υπουργείο Υγείας. Τριάντα άνθρωποι εισήχθησαν στο νοσοκομείο, ανέφερε το υπουργείο, δέκα εκ των οποίων μέλη της Μουσουλμανικής Αδελφότητας. Οι διαδηλωτές είχαν κεντρικό αίτημα να παραδώσει η χούντα του Στρατιωτικού Συμβουλίου (SCAF) την εξουσία, πριν το νέο σύνταγμα συνταχθεί και χωρίς εγγυήσεις ατιμωρησίας των στρατιωτικών, αλλά όταν αντιμετώπισαν το φράγμα της Αδελφότητας, η οργή τους μετατοπίστηκε στον νέο στόχο: «Κάτω η Αδελφότητα, Κάτω οι αξιωματικοί. Κάτω, το στρατιωτικό καθεστώς!». Οι συγκρούσεις ξεκίνησαν όταν οι διαδηλωτές επιτέθηκαν με πέτρες και πλαστικά μπουκάλια στους οπαδούς της Αδελφότητας.

*

Μετά την επέτειο της 25η Ιανουαρίου, εκατοντάδες χιλιάδες Αιγύπτιοι βγήκαν στους δρόμους απαιτώντας από το SCAF να παραδώσει την εξουσία στους πολίτες. Από τότε, καθημερινές πορείες και διαδηλώσεις λαμβάνουν χώρα σε διάφορα σημεία της Αιγύπτου. Οι διαδηλωτές θέλουν την ανατροπή της στρατιωτικής κυβέρνησης, τον τερματισμό των στρατοδικείων, την αναδιάρθρωση του υπουργείου Εσωτερικών, και την εγγύηση των ελευθεριών και της κοινωνικής δικαιοσύνης. Την Τρίτη είχαν καλεστεί πορείες σε όλες τις μεγάλες πόλεις της Αιγύπτου.

*

«Ο λαός θέλει την πτώση της Αδελφότητας», οι διαδηλωτές φώναζαν, αλλάζοντας ένα τραγούδι που συνήθως χρησιμοποιείται κατά του SCAF, ενώ ακούγονταν συνθήματα εναντίον του στρατού και της χούντας. Η συγκέντρωση μπροστά στην Βουλή ήταν αποτέλεσμα της ένωσης τεσσάρων διαφορετικών διαδηλώσεων: Μια πορεία ξεκίνησε από το Πανεπιστήμιο του Καΐρου, μια που ξεκίνησε στο κτίριο Maspero, έδρα του κρατικού ραδιοφώνου και της κρατικής τηλεόρασης, και μια που ξεκίνησε από την πλατεία Ταχρίρ. Η τέταρτη πορεία ήταν η πορεία των γυναικών που άρχισε από σταθμό του μετρό, στο κέντρο της πόλης του Καΐρου. Όταν ορισμένοι διαδηλωτές που προέρχονται από το Πανεπιστήμιο του Καΐρου πλησίασαν το κοινοβουλευτικό κτίριο, βρέθηκαν αντιμέτωποι με τα μέλη της Μουσουλμανικής Αδελφότητας που ήθελαν να τους εμποδίσουν. Οι συγκρούσεις ξεκίνησαν μεταξύ αυτών των δύο ομάδων. Τα μέλη της Αδελφότητας φώναζαν «ο στρατός και ο λαός είναι μια γροθιά», και δημιούργησαν μια ανθρώπινη ασπίδα γύρω από το κοινοβούλιο. Ανάλογες σκηνές είχαν διαδραματιστεί κατά την εναρκτήρια συνεδρίαση του Κοινοβουλίου την περασμένη εβδομάδα.

*

Τα μέλη της Αδελφότητας έπαιξαν τον ρόλο των άτυπων αστυνομικών για τη διατήρηση της ειρήνης, όπως έκαναν και κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων στην πλατεία Ταχρίρ την περασμένη εβδομάδα. Την Τρίτη, οι μπάτσοι στεκόντουσαν πίσω από τους ισλαμιστές και παρακολουθούσαν ακουμπώντας στις ασπίδες τους. Αυτή δεν είναι η πρώτη σύγκρουση μεταξύ διαδηλωτών και μελών της Μουσουλμανικής Αδελφότητας. Στις συγκρούσεις του Νοεμβρίου οι οπαδοί της Αδελφότητας είχαν εκδιωχθεί βίαια από την Ταχρίρ. Η πιο πρόσφατη σύγκρουση συνέβη την Παρασκευή 27 Ιανουαρίου, όταν οι διαδηλωτές στην Ταχρίρ κατήγγειλαν την υποστήριξη της Αδελφότητας στην παραμονή του SCAF στην εξουσία, μετά από άτυπη συμφωνία που έχουν συνάψει μεταξύ τους. Η συμφωνία καλεί τους στρατηγούς να παραδώσουν την εξουσία μέχρι το τέλος του Ιουνίου, μετά την επικύρωση του συντάγματος και την εκλογή Προέδρου. Οι διαδηλωτές ανησυχούν ότι οι στρατιωτικοί ηγέτες θα χρησιμοποιήσουν την εξουσία τους για να διατηρήσουν πολιτικές εξουσίες και να παραχωρήσουν ασυλία στους εαυτούς τους. Στις ρυθμίσεις που πρότεινε τον Νοέμβρη ο Στρατάρχης Ταντάουι, επικεφαλής του SCAF, ο στρατός διατηρεί τη δυνατότητα παρέμβασης όταν απειλείται η κοινωνική ειρήνη, ως εγγυητής του πολιτεύματος, και διατηρεί το προνόμιο να μην υπόκεινται σε έλεγχο τα οικονομικά του.

*

Απέναντι στις φωνές των επαναστατημένων, ότι προδίδει την Επανάσταση και προσπαθεί να ευχαριστήσει το SCAF, η Αδελφότητα απάντησε ότι αντεπαναστατικές συμμορίες απειλούσαν να καταστρέψουν την έδρα του Κοινοβουλίου. «Καθώς οι δυνάμεις ασφαλείας δεν προστατεύουν όλους τους δρόμους που οδηγούν στο κοινοβούλιο, είναι φυσιολογικό για τη Μουσουλμανική Αδελφότητα να αναλάβει τον ρόλο της ασφάλειας, όπως και πριν στην Tαχρίρ, δημιουργώντας λαϊκές επιτροπές» δήλωσε σε τοπικό κανάλι ένας από τους οπαδούς της Αδελφότητας, για να συμπληρώσει πως «κάποιοι μπορεί να έχουν ακόμα και βόμβες μολότοφ».

*

Πάνω από 30 βουλευτές εγκατέλειψαν την αίθουσα για να ενταχθούν στους διαδηλωτές. Η αποχώρηση έγινε επειδή δεν τους επιτράπηκε ο λόγος. Η πολιτική πτέρυγα της Μουσουλμανικής Αδελφότητας κέρδισε τη μεγαλύτερη πλειοψηφία στο νέο αιγυπτιακό Κοινοβούλιο (Συνέλευση του Λαού). Επιπλέον, ο πρώην γενικός γραμματέας του πολιτικού σκέλους της (FJP) εκλέχθηκε ως ο ομιλητής του Κοινοβουλίου στην εναρκτήρια συνεδρίαση. Η Μουσουλμανική Αδελφότητα έχει αρνηθεί να συμμετάσχει επίσημα σε οποιεσδήποτε διαμαρτυρίες μετά την πτώση του Μουμπάρακ.

*

Εκατοντάδες διαδηλωτές στην Ismalia και το Suez την Τρίτη απαίτησαν την ταχεία παράδοση της εξουσίας στους πολίτες. Μαζί τους ενώθηκαν απολυμένοι εργάτες που διαμαρτύρονταν, έξω από κυβερνητικά κτήρια, για το κλείσιμο των εργοστασίων που δούλευαν. Πορείες πραγματοποιήθηκαν και στην Αλεξάνδρεια και την Qena.

*

Στην πρώτη του ομιλία στο νέο κοινοβούλιο ο χουντικός πρωθυπουργός, El-Ganzouri, μετά από ερώτηση σχετικά με την αποκατάσταση των νεκρών της Επανάστασης, είπε ότι τα χρήματα από μόνα τους δεν θα αντισταθμίσουν επαρκώς τους θανάτους και τους τραυματισμούς των επαναστατών, για να συμπληρώσει ότι η τιμωρία εκείνων που έκλεβαν τον πλούτο της χώρας για τριάντα χρόνια είναι απαραίτητη. Επίσης δήλωσε ότι χαίρεται που νέα πρόσωπα έχουν αντικαταστήσει τους παλιούς καθεστωτικούς διεφθαρμένους πολιτικούς. Στην ερώτηση βουλευτή σχετικά με το ότι ο ίδιος είναι αυλικός του Μουμπάρακ, και πριν την Επανάσταση είχε διατελέσει πρωθυπουργός επί δέκα χρόνια, και άλλα τόσα σε κορυφαίες υπουργικές θέσεις, ο El-Ganzouri απάντησε ότι δεν πήρε αποζημίωση όταν έφυγε από την πρωθυπουργική καρέκλα. Τέλος όσον αφορά την χούντα, το Γνωμοδοτικό Συμβούλιο που συνέστησε το SCAF αποφάσισε ότι καλό θα είναι οι προεδρικές εκλογές να πραγματοποιηθούν στις 16 Μάη, έτσι ώστε η εξουσία να παραδοθεί αρχές και όχι τέλος Ιουνίου.

*

Νέο κάλεσμα για συγκέντρωση διαρκείας έξω από τη Βουλή στις 9 Φεβρουαρίου από 36 πολιτικά κόμματα και οργανώσεις, στην περίπτωση που το νεοεκλεγέν κοινοβούλιο αποτύχει να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του λαού για πρόωρες προεδρικές εκλογές, και τη δίωξη των υπευθύνων για τη δολοφονία άοπλων διαδηλωτών.

Βαγιάν