Κάντε ράμπες όχι φυλακές

Η ομάδα προσβασιμότητας ξεκίνησε στα πλαίσια του μαθήματος του Τμήματος Ψυχολογίας «Κοινωνικός Αποκλεισμός» το 2009. Με αφορμή την ομιλία αναπήρου συγκροτήθηκε μία ομάδα αλληλέγγυων, με σκοπό αρχικά την καταγραφή του campus και των σχολών του Α.Π.Θ., για να γίνει εμφανές κατά πόσο ήταν προσβάσιμο για άτομα με κινητικές δυσκολίες και αμαξίδιο. Ουσιαστικά, αυτή ήταν η πρώτη δράση της ομάδας, μέσω της οποίας ξεκίνησε να γνωστοποιεί και στην υπόλοιπη φοιτητική κοινότητα ότι το Α.Π.Θ., που συγκαταλέγεται στα καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου, δεν έχει τις κατάλληλες υποδομές για να δεχθεί φοιτητές με αναπηρία.

Οι αποφάσεις της ομάδας λαμβάνονται οριζόντια με ανοιχτές συνελεύσεις και λειτουργούμε αντιιεραρχικά, αντισεξιστικά, αντιεμπορευματικά και αυτοοργανωμένα. Στόχος μας είναι να ανατρέψουμε μέσω πράξεων και δράσεων την παγιωμένη κοινωνικά αλλά και ιδεολογικά κατασκευασμένη αναπηρία. Ανέκαθεν η σωματική αναπηρία θεωρούνταν ταυτισμένη με την πνευματική, και ήταν άξια λύπησης. Για παράδειγμα, σε δύο άτομα της ομάδας έχει τύχει, ενώ βρισκόντουσαν σταματημένοι στο δρόμο, οι περαστικοί, στο πνεύμα της φιλανθρωπίας, να επιμένουν να τους αφήσουν χρήματα.

Το πρότυπο του εργάτη που δημιούργησε το καπιταλιστικό σύστημα από το ξεκίνημα της βιομηχανικής επανάστασης είναι ο άνθρωπος, ο οποίος πρέπει να είναι παραγωγικός και αρτιμελής. Εκ των πραγμάτων ένας ανάπηρος δεν μπορεί να ανταπεξέλθει σε αυτό και θεωρείται ανίκανος και μη κερδοφόρος στην αγορά αλλά και στην κατανάλωση.

Σε αντίθεση με την παραπάνω οπτική η λειτουργία και η δράση της ομάδας αποδεικνύουν ότι ο ανάπηρος μπορεί να αγωνιστεί, να διεκδικήσει και να επιτύχει παίρνοντας ο ίδιος την ευθύνη που του αναλογεί. Σε αυτό το πλαίσιο αναφέρουμε κάποιες από τις δράσεις της ομάδας:

Ενώ δεν υπήρχε ούτε ένα Βαν για τη μετακίνηση των φοιτητών με αναπηρία, αυτή τη στιγμή, μετά από διεκδίκηση και συνεχή αγώνα αποκτήθηκαν δύο Βαν.

Καταφέραμε ύστερα από πιέσεις της ομάδας στη μη προσβάσιμη λέσχη του Α.Π.Θ. να δημιουργηθεί ασανσέρ και πλέον έχει πρόσβαση κάθε φοιτητής με αναπηρία.

όσον αφορά την κατασκήνωση του Α.Π.Θ., στην οποία δεν υπήρχε καμία υποδομή για τη διαμονή ατόμων με αναπηρία, που δεν έχουν την επιλογή να μείνουν σε σκηνή. Η ομάδα, με αλλεπάλληλες διεκδικήσεις, κατάφερε να γίνουν προσβάσιμοι δύο οικίσκοι για την φιλοξενία ατόμων με αναπηρία.

Το Α.Π.Θ. είναι μια μικρογραφία της κοινωνίας. Γι’ αυτό η ομάδα έχει επεκταθεί στο να καταδείξει τα προβλήματα της προσβασιμότητας στην πόλη (ράμπες, πεζοδρόμια, αδυναμία πρόσβασης σε αστικά λεωφορεία, παρκάρισμα αυτοκινήτων μπροστά από ράμπες και σε θέσεις αναπήρων).

Λόγω προβλημάτων που υφίστανται από το 2009, η ομάδα προέβη σε κατάληψη της Πρυτανείας του Α.Π.Θ. από τις 06/05 μέχρι και τις 14/05. Τα αιτήματά μας ήταν η δημιουργία προσβάσιμων αμφιθεάτρων σε κάθε τμήμα του Α.Π.Θ. με την αφαίρεση δύο θέσεων σε καθένα από αυτά, να βρεθεί λύση για το μη προσβάσιμο Κεντρικό Αμφιθέατρο του διατηρητέου κτιρίου της Παλιάς Φιλοσοφικής, και η εύρυθμη λειτουργία των δύο Βαν με βάση το ακαδημαϊκό ωράριο. Η κατάληψη έληξε ύστερα από τη γραπτή δέσμευση των Πρυτανικών αρχών για την υλοποίηση των αιτημάτων μας.

Η ομάδα Προσβασιμότητας δεν παραμένει στον χώρο του Πανεπιστημίου, αλλά στηρίζει με την παρουσία της ελεύθερους κοινωνικούς χώρους και στέκια, αφού είναι και η ίδια αυτοοργανωμένη και αυτοδιαχειριζόμενη, χωρίς κάποιο νομικό πλαίσιο. Γι’ αυτό έχουμε κάνει εκδηλώσεις στον Ελεύθερο Κοινωνικό Χώρο «Σχολείο», το Στέκι Μεταναστών, χώρων των οποίων η προσβασιμότητα έχει βελτιωθεί, και συμμετέχουμε σε πορείες και το Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ.

Ομάδα Προσβασιμότητας ΑΠΘ
Email επικοινωνίας: prosvasimotita@gmail.com