Κυψέλες τηλεφωνικών κεραιών

Όταν επικοινωνούμε με τα κινητά μας τηλέφωνα, ενεργοποιούνται κάποιες κεραίες κινητής τηλεφωνίας. Η παραπάνω διαδικασία συμβαίνει, είτε μιλάμε στο κινητό μας τηλέφωνο, είτε στέλνουμε ένα sms, είτε, τέλος, χρησιμοποιούμε τα δεδομένα (4g, 5g κοκ).

Για να είναι εφικτή η επικοινωνία, ενεργοποιούνται τρεις κεραίες περιμετρικά από το σημείο που εμείς βρισκόμαστε. Αυτές ονομάζονται «κυψέλες». Έχοντας κάνει ή δεχθεί μία κλήση εντοπίζεται,  με πολύ εύκολο τρόπο, το μέρος όπου έγινε, από τον πάροχο της τηλεφωνίας,. Σε συνδυασμό με τις τρεις κεραίες, πιθανώς, να εντοπίζεται με σχετική ακρίβεια η δική μας φυσική παρουσία. Στο παραπάνω συμβάλλει και η μετακίνησή μας, άρα η συνεπακόλουθη αλλαγή μίας έστω εκ των τριών κεραιών. Όταν, δηλαδή, αφήνουμε την εμβέλεια της μίας, περνάμε σε μία άλλη και έτσι δημιουργούμε (και) ψηφιακή διαδρομή.

Με τα έξυπνα κινητά τα πράγματα είναι ακόμη πιο ακριβή στην παρακολούθησή μας. Η ύπαρξη της λειτουργίας του γεωεντοπισμού (gps), που σε πολλές περιπτώσεις μέσω εφαρμογών και αδειών, που δεν δίνουμε σημασία, είναι ενεργό, προδίδει με αρκετή ακρίβεια τη φυσική μας θέση. Το παραπάνω μπορεί με διάφορους τρόπους να συμβαίνει, ανεξαρτήτως των επιλογών που έχουμε κάνει στις ρυθμίσεις του τηλεφώνου μας.

Βαλιτσάκι

Το βαλιτσάκι είναι ένα σύστημα που κατέχουν οι διωκτικές αρχές ανά τον κόσμο. Πιο συγκεκριμένα, το χρησιμοποιούν η κρατική ασφάλεια, η ΕΥΠ και η «αντι»τρομοκρατική υπηρεσία, καθώς και μυστικές υπηρεσίες άλλων χωρών που δραστηριοποιούνται στη χώρα.. Η κύρια λειτουργία του είναι να δημιουργεί μία κεραία – σαν τις παραπάνω – που αντικαθιστά την πραγματική. Παρεμβάλλεται ουσιαστικά ανάμεσα σε μία από τις τρεις κεραίες και το κινητό μας τηλέφωνο. Αυτό βοηθάει στο να εντοπιστεί η θέση μας με μεγαλύτερη ακρίβεια. Το βαλιτσάκι, όμως, δεν στοχεύει απαραίτητα ένα κινητό τηλέφωνο, ενός ατόμου που μπορεί να αποτελεί στόχο. Αντιθέτως, στοχεύει να παγιδεύσει ακόμη και χιλιάδες κινητά τηλέφωνα σε μία συγκεκριμένη ακτίνα.

Σημαντικά μέρη και κτήρια της πόλης, σίγουρα φιλτράρονται με βαλιτσάκια για όλους τους πιθανούς λόγους, που μπορεί να αποτελούνε στόχο. Ακόμη, σε ημέρες με σημαντικές διαδηλώσεις, με παρουσία στελεχών άλλων κρατών, με συλλήψεις ένοπλων ανταρτών συναντάμε, επίσης, πιο οξυμένη χρήση τους, με σκοπό να «πιάσουν» οτιδήποτε θεωρούν χρήσιμο στις κεραίες τους.

Φυσικά, κάποια βαλιτσάκια πέρα από το να παρεμβάλλονται και να βοηθάνε στην εύρεση του σημείου εκπομπής, μπορούν και να παρακολουθούν απευθείας τα τηλέφωνα, ηχογραφώντας ό,τι θεωρείται χρήσιμο.

Άρση «απορρήτου»

Η άρση απορρήτου είναι μία συμφωνία του κράτους με τις εκάστοτε εταιρείες τηλεφωνίας. Οι κλήσεις, τα μηνύματα κ.λπ., κρατούνται σε ένα αρχείο για κάποιο χρονικό διάστημα μέσα στους σέρβερς των εταιρειών. Με μία απλή εισαγγελική εντολή (που είναι υπόθεση ρουτίνας και υπογράφονται λίστες με κινητά τηλέφωνα, χωρίς κάποιο κριτήριο) μπορεί να γίνει η λεγόμενη άρση «απορρήτου» και τότε οι κλήσεις να κρατούνται στο σύνολό τους (περιεχόμενο, συμμετέχοντες, ώρα, μέρα, κεραίες κοκ). Αλλιώς, μπορούν να παρθούν και οι παλαιότερες, αλλά χωρίς το περιεχόμενο καταγεγραμμένο. Έτσι, το κράτος, όταν εντοπίσει το κομμάτι που το ενδιαφέρει θα κάνει την εισαγγελική παρέμβαση τυχαία κάποιες μέρες πριν, λες και έπιασε κάποιο λαβράκι.

Στα σύγχρονα δημοκρατικά και τεχνολογικά κράτη δεν υπάρχει απόρρητο. Είτε το παραδίδουμε οικειοθελώς μέσω των social media, είτε το κράτος το χειρίζεται έτσι, που είναι επιφανειακά νομότυπο. Το κράτος παρακολουθεί χιλιάδες άτομα τον χρόνο – με βάση τις επίσημες στατιστικές – που το ίδιο ή οι «ανεξάρτητες αρχές» του δίνουν στη δημοσιότητα. Αυτό σημαίνει, ότι οι «παράνομες» από το κράτος παρακολουθήσεις είναι πολλές περισσότερες. Έτσι, το κράτος ψαρεύει φράσεις, σημεία της πόλης, ενδιαφέροντες αριθμούς τηλεφώνου και μαγειρεύει τα στοιχεία του, ώστε να στοιχειοθετεί υποθέσεις και κατηγορίες. Μην ξεχνάμε, ότι όλα αυτά τα δεδομένα λειτουργούνε συνδυαστικά. Κάτι που θα πεις σε ένα τηλεφώνημά σου, μία τοποθεσία που θα βρεθείς, η σχέση σου με κάποιον πολιτικό χώρο (ή ακόμα και οπαδικό χώρο), δομούνε το προφίλ που το κράτος θα εκμεταλλευτεί για να σε «τραβήξει» σε ένα κελί ή σε μία δίκη.

Social media

Τα social media είναι η Μέκκα της παρακολούθησης. Μάλιστα, το έχει καταφέρει με την οικειοθελή παραίτηση των χρηστών και χρηστριών από τα προσωπικά τους δεδομένα. Ας υποθέσουμε, ότι έχουμε έναν λογαριασμό σε κάποιο μέσο κοινωνικής δικτύωσης, όπως το «facebook» (όλα τα social media είναι το ίδιο) με ψεύτικα προσωπικά στοιχεία και ανεβάζουμε κάτι που ενοχλεί κάποια κρατικά αυτιά και μάτια, και πάλι, είναι εύκολο να εντοπιστούμε άμεσα. Παίρνοντας τα λάθη με τη σειρά:

Το όνομα προφίλ και τα λοιπά στοιχεία όντως μπορεί να είναι ψεύτικα. Παρόλα αυτά, το ότι κάνουμε συνεχώς login από έναν συγκεκριμένο υπολογιστή ή κινητό, ότι έχουμε (πιθανώς) φωτογραφίες μας, σημεία όπου έχουμε βρεθεί, ενδιαφέροντά μας (όπως δράσεις συγκεκριμένων συλλογικοτήτων ή της κερκίδας που στηρίζουμε κ.λπ.), δομεί το προφίλ, που, εν τέλει, είμαστε όντως εμείς. Όλα αυτά συνδέονται σε μία ηλεκτρονική διεύθυνση: την IP, που, πανεύκολα, οι μπάτσοι βρίσκουν από που εκπέμπει μέσω των παρόχων του ίντερνετ. Έτσι, ή σε λίγες ώρες, ή την επόμενη μέρα, πιθανώς, να έχουμε «παρέα» κάτω από το σπίτι μας.

Smartphones και hacking

Κάτι, επίσης, εύκολο με τα κινητά τηλέφωνα, που είναι έξυπνα, είναι το παγίδευμά τους. Πρόκειται για σχετική απλή διαδικασία για γνώστες. Ουσιαστικά, πρόκειται για μικρές εφαρμογές που τρέχουν στο παρασκήνιο, μέσα στο κινητό μας, και η δουλειά τους είναι, ανάλογα το είδος τους, να βγάζουν φωτογραφίες συνεχώς την οθόνη μας ή να καταγράφουν τι πατάμε στο πληκτρολόγιό μας.

Έτσι, μπορεί κάποια κακόβουλη δύναμη, όπως το κράτος, να καταγράφει όλη μας τη ζωή, ή τουλάχιστον όση είναι μέσα στο κινητό μας.

Φυσική παρακολούθηση

Όλα τα παραπάνω δεν τα κάνουν ρομπότ και αλγόριθμοι. Παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο, αλλά πίσω από όλα αυτά οι άνθρωποι μας συλλαμβάνουν, μας δικάζουν, μας κυνηγάνε κ.λπ. Έτσι, οι ίδιο άνθρωποι πιθανώς μας παρακολουθούν και με φυσική παρουσία. Η παρακολούθηση τέτοιου τύπου είναι δύσκολο να εντοπιστεί πολλές φορές, αλλά είναι αυτή που δένει όλες τις υποθέσεις εν τέλει. Είναι αυτοί οι μπάτσοι που παρουσιάζονται να «ξέρουν» πολλά, είναι τα περιβόητα ανώνυμα τηλεφωνήματα με απόκρυψη, είναι αυτοί οι χαφιέδες, που προσπαθούν να δέσουν όλα τα άτομα, που το κράτος βάζει στο μάτι.

καρόσι