Λάρισα-Μπανγκί: δύο βόμβες δρόμος

Στο Ευρωπαϊκό Στρατηγείο στην 1η Στρατιά στη Λάρισα συγκεντρώθηκαν τον προηγούμενο μήνα, υψηλόβαθμοι αξιωματικοί της στρατιωτικής επιτροπής της Ε.Ε., ντόπιοι υποστράτηγοι και στρατιωτικοί, επιτελάρχες και ταξίαρχοι. Γιατί τόσα γαλόνια μαζεμένα; Για να σχεδιάσουν και να οργανώσουν την πολεμική επιχείρηση “EUFOR RCA” στην Κεντρική Αφρικανική Δημοκρατία, που ξεκίνησε από το ευρωπαϊκό συμβούλιο τον Φεβρουάριο, με πρώτους και καλύτερους τους Γάλλους. Ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, γεμάτος ανθρωπισμό και ειρηνικές προθέσεις, έχει ήδη στείλει 1600 στρατιώτες, και δηλώνει σίγουρος για την επιτυχία της επέμβασης, της οποίας η διάρκεια προβλέπεται στους έξι μήνες. Ακολουθούν Γερμανία και Πολωνία οι οποίες διαθέτουν εναέρια μέσα, η Ολλανδία με ανθρώπινο δυναμικό και σιγά-σιγά ίσως μπουν και άλλες χώρες-μέλη της Ε.Ε. στον χορό. Η Ελλάδα, πέρα από την υποχρέωση της να διαθέσει το στρατηγείο διοίκησης, διαθέτει σύμφωνα με τον Ε. Βενιζέλο 1100 στρατιώτες οι οποίοι στελεχώνουν την ευρωπαϊκή ομάδα μάχης και εκπαιδεύονται στη Λάρισα. Οι στρατιώτες αυτοί δεν θα συμμετέχουν στην επέμβαση υπόσχεται ο υπουργός. Τουλάχιστον προς το παρόν.

Για θέσεις μάχης όμως στο Μπανγκί γράφει η τοπική φυλλάδα, για δαπάνες 3 εκατομμυρίων ευρώ που θα καλυφθούν από το περίφημο πρόγραμμα Αθηνά, για ασφάλεια και ανθρώπινα δικαιώματα. Για το ποια είναι τελοσπάντων αυτή η Κεντρική Αφρικανική Δημοκρατία, που εμείς οι «πολιτισμένοι» ευρωπαίοι θα πάμε να της λύσουμε τα προβλήματα ούτε λόγος φυσικά.

Η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία είναι μία χώρα 4.4 εκατομμυρίων ανθρώπων, πρώην γαλλική αποικία και συνορεύει με το Κονγκό, το Τσαντ, την Ουγκάντα και το Σουδάν. Εδώ και έναν χρόνο περίπου βρίσκεται σε κατάσταση εμφυλίου πολέμου, μετά την πραξικοπηματική ανατροπή του Φρανσουά Μποζιζέ από την Σελέκα, μία συμμαχία αντάρτικων κινημάτων. Εκατοντάδες είναι τα θύματα των δολοφονικών διωγμών και των σφοδρών μαχών μεταξύ μουσουλμάνων του Βορρά και χριστιανών καθολικών του Νότου. Αυτά, είναι το ένα κομμάτι μόνο της υπόθεσης. Το άλλο είναι φυσικά, τα διπλωματικά και βιομηχανικά συμφέροντα που δεν είναι λίγα σε αυτήν τη χώρα. Ορυχείο ουρανίου που εκμεταλλευόταν για χρόνια η γαλλική εταιρία Arena, κοίτασμα πετρελαίου στο Γκορντίλ στα σύνορα με το Τσαντ που παραχωρήθηκε στην κινεζική εταιρία China National Petroleum Corporation, πολύτιμοι λίθοι, ελεφαντόδοντο και δασικές εκτάσεις. Τώρα ξεκαθαρίζουν λοιπόν τα πράγματα και οι προθέσεις.

Πέρα όμως από τους στρατηγικούς πλουτοπαραγωγικούς πόρους της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας που έχουν μπει στο μάτι των ευρωπαίων και όχι μόνο, υπάρχουν και άλλες χρυσές δουλειές από πίσω. Μιλάμε για την πολεμική βιομηχανία που πρέπει να καταναλώσει και να ανανεώσει τα φονικά της προϊόντα. Τη στιγμή λοιπόν που οι λαοί εξοντώνονται και οι κοινωνίες εξαθλιώνονται, δαπάνες, μίζες και επιδόματα σε ένστολους έρχονται στον αντίποδα να αναδείξουν τα αληθινό πρόσωπο του καπιταλισμού.

Σομαλία, Κόσσοβο, Ιράκ, Αφγανιστάν, Κύπρος…και τώρα ο κατά τα άλλα «αμυντικός» ελληνικός στρατός συμμετέχει σε μια ακόμα από τις λεγόμενες «ειρηνευτικές» αποστολές του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε.. Μία ακόμα επιχείρηση που είναι η αιτία για τον εκτοπισμό, τη μετανάστευση και την προσφυγιά χιλιάδων ανθρώπων. Κάποιοι από αυτούς πιθανόν να αναζητήσουν διαφυγή ή μια ευκαιρία για καλύτερη ζωή στην Ελλάδα. Και το ελληνικό κράτος θα τους υποδεχτεί με πογκρόμ και στρατόπεδα συγκέντρωσης, για όσους δεν πνίξει στα διάφορα φαρμακονήσια του Αιγαίου…

Mano Roco, lost boy