Η κυβέρνηση δεσμεύτηκε πρόσφατα, να νομοθετήσει το δικαίωμα του lock out, μία ρύθμιση που δημιουργεί τη βάση συζήτησης στην διαπραγμάτευση με τους δανειστές για αναθεώρηση της εργατικής νομοθεσίας, ξεκαθαρίζοντας πια τις περίφημες «βέλτιστες πρακτικές της Ε.Ε.».
Το λεγόμενο lock out πρόκειται για την δυνατότητα του εργοδότη, σε περίπτωση απεργιακής κινητοποίησης εργαζομένων σε έναν εργασιακό χώρο, να απομακρύνει ή να αντικαθιστά το προσωπικό της επιχείρησης ή να την κλείνει επικαλούμενος σειρά λόγων (οικονομικούς, καταχρηστική άσκηση απεργιακού δικαιώματος κλπ). Επίσης μπορεί να επικαλεστεί πρόβλημα βιωσιμότητας λόγω της απεργιακής κινητοποίησης του προσωπικού και να μην καταβάλλει δεδουλευμένες αποδοχές ή να δώσει μειωμένες αποζημιώσεις απόλυσης.
Η αναγνώριση του δικαιώματος της ανταπεργίας σε συνδυασμό με την άρνηση της μονομερούς προσφυγής στη διαιτησία, είναι δύο νέα μέτρα, που εντάσσονται τώρα και στο ελληνικό δίκαιο. Η εφαρμογή τους αποτελεί ακραία αντεργατική κίνηση καθώς καταστρέφονται ουσιαστικά, όλες οι εργατικές διεκδικήσεις. Παράλληλα, η εφαρμογή τους συνιστά νομιμοποίηση της απεργοσπασίας, αφού η εργοδοτική πλευρά είναι δυνατόν να επικαλεστεί το δικαίωμα μέρους του προσωπικού να εργαστεί και να απομακρύνει όσους απεργούν.