Μικρά μεγάλα διεθνή νέα #15

[Ουγγαρία] Στρατόπεδα συγκέντρωσης ανέργων

Ο φασισμός επανακάμπτει δριμύτερος στην πρώην «κομμουνιστική» Ουγγαρία. Στις 27/08 ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Β. Ορμπάν (πρόκειται για δεξιό πολιτικό που συνεργάζεται κυβερνητικά με ακροδεξιά και φασιστικά κόμματα) σε συνέντευξή του, ανακοίνωσε μια ταχύτερη μείωση του κρατικού χρέους της χώρας του, με νέες περικοπές των δημόσιων δαπανών. Προηγουμένως, σε ομιλία σε σύνοδο των Ούγγρων διπλωματών, ο Β. Ορμπάν είχε θέσει το δίλημμα ή ο δρόμος των αλλαγών ή ο «ελληνικός δρόμος»!

Η κυβέρνηση της χώρας στοχεύει να δημιουργήσει σύγχρονα στρατόπεδα συγκέντρωσης … ανέργων! Θα προωθεί τους ανέργους σε έργα σε ολόκληρη τη χώρα, ανεξάρτητα απ’ το πού διαμένουν αυτοί και οι οικογένειές τους ‒αναφορά γίνεται για βαριές χειρωνακτικές εργασίες‒ όπου θα διαμένουν σε τροχόσπιτα και θα παρακολουθούνται από συνταξιούχους αστυνομικούς! Ήδη, έχει γνωστοποιηθεί ότι θα περικοπεί η περίοδος επιδότησης της ανεργίας από τις 270 μέρες που ήταν έως σήμερα στις 90! Ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας δήλωσε: «Εμείς δεν μιλάμε για παρακολούθηση, αλλά και για καθοδήγηση, διαχείριση και οργάνωση. Για να τοποθετήσει κανείς 300.000 ανθρώπους στο πρόγραμμα εργασιών, είναι μια περίπλοκη ιστορία που απαιτεί ακριβώς τις ικανότητες που έχει η αστυνομία»!

Το πρόγραμμα έχει σκοπό να συμπεριλάβει 300.000 ανέργους πριν από το 2013, και ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι τελικά θα μπορούσε να αφορά μέχρι και 800.000 άτομα. Κάπως έτσι η κυβέρνηση της Ουγγαρίας θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της για δημιουργία νέων θέσεων εργασίας ήδη απ’ τον επόμενο χρόνο. Οι αποδοχές; Αναφέρονται ποσά της τάξης των 82, 104 ή 178 ευρώ τον μήνα, σε μια χώρα που ο κατώτατος μισθός ανέρχεται στα 285 ευρώ περίπου.

Μάλιστα, διαβάζουμε σε ουγγρικές και ελληνικές ιστοσελίδες, ότι «το πλάνο ήταν αρχικά με την επωνυμία “Εθνικό Σχέδιο Εργασίας”, αλλά μετονομάστηκε μετά από επισήμανση ότι είχε το ίδιο όνομα με ένα πρόγραμμα που διεξαγόταν από το φασιστικό καθεστώς της δεκαετίας του 1930 στην Ουγγαρία».Αν στα παραπάνω προσθέσουμε και άλλες πληροφορίες που αναρτήθηκαν στις ιστοσελίδες αυτές, όπως ότι η κυβέρνηση εξετάζει τη μείωση του ορίου ηλικίας για υποχρεωτική εκπαίδευση από τα 18 στα 15 ή 16 χρόνια, την αύξηση του χρόνου δοκιμαστικής εργασίας, την αφαίρεση του δικαιώματος των συνδικάτων να διαπραγματεύονται και να αναλαμβάνουν συλλογική δράση για θέματα που σχετίζονται με την οργάνωση της εργασίας και το εργασιακό περιβάλλον, την επέκταση του χρόνου εργασίας στις 45, από 40, ώρες εβδομαδιαία, εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς ότι ο Μεσαίωνας είναι ήδη εδώ.

Θυμίζουμε ότι ίδια πρόταση εργατικών στρατοπέδων συγκέντρωσης με αυτή της Ουγγρικής κυβέρνησης, για να «λυθεί» το θέμα της ανεργίας στην Ελλάδα, είχε κάνει πριν περίπου τρεις μήνες και ο φασίστας πρόεδρος του τηλεκόμματος του ΛΑΟΣ, Γ. Καρατζάφερης.

[Γερμανία] Έχεις φιλικές σχέσεις με τους συναδέλφους σου; Είσαι τρομοκράτης!

Πιστεύουμε πια ότι ο φασισμός της δημοκρατίας έχει ξεφύγει κατά πολύ χειρότερα, ακόμη και από την «ουργελική κοινωνία».

Στις πολλές μορφές τρομοκρατίας, οι γερμανοί ειδικοί των σωστών τρόπων προσέθεσαν ακόμη μία: τη φιλιά μεταξύ συναδέλφων στο γραφείο! Η γερμανική «Εταιρεία Σωστής Συμπεριφοράς» (!) επισημαίνει ότι η ανταλλαγή ασπασμών ανθεί τα τελευταία χρόνια στους χώρους εργασίας, όπου γυναίκες φιλούν γυναίκες και άνδρες φιλούν γυναίκες ‒ και μάλιστα σταυρωτά στα μάγουλα.

«Η απάντηση είναι μία: δεν πρέπει να ανταλλάσσουν φιλιά ‒ τουλάχιστον όχι στο γραφείο» δηλώνει στους «Τάιμς» ο Χανς Μίκαελ Κλάιν. Και προσθέτει: «Πολλοί υποψιάζονται ότι στο φιλί υπάρχει, ή μπορεί να υπάρχει, ένα στοιχείο ερωτισμού. Άλλοι εκνευρίζονται όταν τους φιλάει ο άλλος. Είναι μια μορφή τρομοκρατίας».

Η βρετανική εφημερίδα υπενθυμίζει ότι ο Χανς Μίκαελ Κλάιν δεν είναι ο πρώτος που απαγορεύει το φιλί. Είχε προηγηθεί ο ρωμαίος αυτοκράτορας Τιβέριος επειδή φοβόταν κάποια μεταδοτική ασθένεια. Ένα φιλί θα σας θάψει ανέραστοι και κενοί συναισθημάτων υπάνθρωποι.

[Κίνα] Αυτοκτονούν οι εργαζόμενοι; Τους αντικαθιστούμε με ρομπότ

Τη «μαγική λύση» φαίνεται πως βρήκε η Foxconn» εταιρεία που δραστηριοποιείται στην Κίνα και κατασκευάζει τα iPhone και iPad για λογαριασμό της Apple, (αλλά και εξαρτήματα και συσκευές για λογαριασμό εταιρειών όπως η Nokia, η Sony, η Dell, η HP και η Microsoft), η οποία όμως αναγνωρίζεται παγκοσμίως για τις αυτοκτονίες των εργαζομένων της που συνεχίζουν να δουλεύουν ως δούλοι. Μέσα στην επόμενη τριετία σχεδιάζει να αντικαταστήσει σταδιακά τους εργαζόμενους με ένα εκατομμύριο ρομπότ! Το σκεπτικό είναι απλό: Τα ρομπότ δεν αυτοκτονούν, δεν κάνουν απεργίες, δεν διεκδικούν. Το σκεπτικό της Foxconn είναι γνωστό: Μια μηχανή δεν κουράζεται, δεν κάνει λάθη, δεν γεννάει, δεν ζητάει μισθό, ούτε αύξηση, ούτε ασφάλιση, ούτε βεβαίως απεργεί! Με αυτόν τον τρόπο η εταιρεία θεωρεί πως αυξάνεται η παραγωγή, και συνεπώς η κερδοφορία της.