Καναδάς: Ποινικοποίηση των ιδεών, διαδηλώσεων και της χρήσης μάσκας
Εν μέσω της μεγαλύτερης φοιτητικής κινητοποίησης της ιστορίας του Καναδά, οι κυβερνήσεις, σε όλα τα επίπεδα (ομοσπονδιακή, επαρχιακή και τοπική αυτοδιοίκηση), περνούν νόμους που ποινικοποιούν τις ιδέες και τις διαδηλώσεις.
Συγκεκριμένα, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση περνά νόμο που τιμωρεί με 10 χρόνια φυλάκιση την κάλυψη του προσώπου διαδηλωτών, είτε είναι με μάσκα, είτε με φουλάρι, είτε με ιατρική μάσκα.
Η επαρχιακή κυβέρνηση περνά νόμο που:
Υποχρεώνει τους φοιτητές να επιστρέψουν στην τάξη με την απειλή φυλάκισης και εξαντλητικών προστίμων,
ποινικοποιεί τη συμμετοχή σε διαδηλώσεις που δεν έχουν «εγκριθεί» από την αστυνομία, και τιμωρεί τους οργανωτές (ακόμη και μέσω Facebook) με 150.000$ πρόστιμο, εάν είναι συνδικάτα ή ενώσεις, και με 35000$ εάν είναι φυσικά πρόσωπα. Οι συμμετέχοντες τιμωρούνται με πρόστιμα έως 5000$. Ταυτοχρόνως ποινικοποιείται και το να δείχνεις ότι «συμπαραστέκεσαι» σε διαδηλωτές. Για παράδειγμα εάν έχεις διακριτικά επάνω σου που είναι τα ίδια με αυτά ανθρώπων που συμμετέχουν σε συγκεκριμένη διαδήλωση, τότε μπορείς να τιμωρηθείς ακόμη κι αν δεν συμμετείχες απευθείας σε αυτήν. Στο Κεμπέκ εκατοντάδες χιλιάδες κόσμου φορούν στο πέτο ένα κόκκινο τετράγωνο/καρφίτσα, το οποίο είναι το σύμβολο της φοιτητικής κινητοποίησης. Αυτοί οι άνθρωποι θα θεωρούνται στο εξής συμμετέχοντες σε παράνομες κινητοποιήσεις.
Απαγορεύτεται η συνάθροιση πάνω από 9 άτομα χωρίς άδεια από την αστυνομία. Εάν 10 άτομα μαζευτούν για οποιονδήποτε λόγο, πρέπει να ειδοποιήσουν την αστυνομία και να τους ενημερώσουν για το πού θα βρίσκονται και ποια στιγμή.
Η δημοτική αρχή του Μόντρεαλ πέρασε νόμο που ποινικοποιεί την κάλυψη του προσώπου, τη συμμετοχή σε διαδηλώσεις που δεν έχουν ενημερώσει για την πορεία τους την αστυνομία, και τη χρήση μάσκας σε οποιαδήποτε περίπτωση.
Η δικτατορίες με δημοκρατικά προσωπεία, όταν βρίσκονται αντιμέτωπες με πραγματικές απειλές για την επιβίωσή τους, αναγκάζονται να βγάλουν τα προσωπεία και να δείξουν ποιοι πραγματικά είναι. Εδώ στο Κεμπέκ οι φοιτητές ανάγκασαν τις κυβερνήσεις να ρίξουν τις μάσκες και να δείξουν το πραγματικό τους ολοκληρωτικό, φασιστικό πρόσωπο. Ταυτοχρόνως, ανάγκασαν με τις δράσεις τους πολλούς πολίτες να βγάλουν στην επιφάνεια τα φασιστικά πιστεύω τους, καλώντας την κυβέρνηση να στείλει τον στρατό για να σταματήσει η απεργία, και να απαγορεύσει κάθε συγκέντρωση και απεργία.
Η μετωπική σύγκρουση φασισμού-ανθρωπισμού έχει ξεκινήσει και κανείς δεν θα μείνει αλώβητος.
Ιταλία: Πέταξε τα παιδιά του από τα παράθυρο και αυτοκτόνησε εξαιτίας της φτώχειας
Ένας άνδρας 51 ετών, στην πόλη Μπρέσια της βόρειας Ιταλίας, πέταξε τα δυο του παιδιά από το παράθυρο του σπιτιού του, που βρίσκεται στον έκτο όροφο, και στη συνέχεια αυτοκτόνησε βουτώντας στο κενό.
Τα δυο παιδιά –τεσσάρων ετών το αγοράκι και μόλις δεκατεσσάρων μηνών το κοριτσάκι– μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο σε ιδιαίτερα κρίσιμη κατάσταση, όπου μετά από λίγα λεπτά υπέκυψαν στα τραύματά τους. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ο παιδοκτόνος πατέρας αντιμετώπιζε ψυχολογικά προβλήματα από τότε πού είχε χάσει τη δουλειά του –εργαζόταν ως διαφημιστής– πριν από ένα χρόνο. Αιτία της τραγικής αυτής εξέλιξης, σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, ήταν μια βαριάς μορφής κατάθλιψη, και η μεγάλη ανέχεια.
Κίνα: Πεθαίνουν στη δουλειά
Συχνό φαινόμενο έχουν γίνει πλέον οι αιφνίδιοι θάνατοι από υπερκόπωση των Κινέζων εργαζομένων. Όπως αναφέρει η κινεζική καθημερινή εφημερίδα «Modern Express», μόνο στην Νάντζινγκ της επαρχίας Γιάνγκσου, το νοσοκομείο της πόλης παρέλαβε, μόνο μέσα στον μήνα Απρίλιο, τις σωρούς περίπου 30 νέων ανθρώπων στην ηλικία των 30 ετών, οι οποίοι πέθαναν εν ώρα εργασίας.
Εντωμεταξύ, αυξημένο κατά 10% είναι το ποσοστό θανάτων από αιφνίδιο έμφραγμα κατά τη διάρκεια της δουλειάς στην Κίνα. Πριν μερικές εβδομάδες, 200 εργαζόμενοι σε κινεζική μονάδα παραγωγής της Foxconn κατέφυγαν στην απειλή ομαδικής αυτοκτονίας προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τις αντίξοες εργασιακές συνθήκες, και για το χαμηλό επίπεδο των αμοιβών.
Η διαπίστωση αυτή έρχεται να προστεθεί στα ευρήματα της Κινεζικής Ιατρικής Εταιρείας (ΚΙΕ), η οποία ανακοίνωσε πως το 60% των εργαζομένων γραφείου υποφέρουν από υπερκόπωση λόγω πολλών ωρών καθημερινής απασχόλησης. Η ΚΙΕ έδωσε επίσης στη δημοσιότητα τους εννέα εργασιακούς τομείς, όπου οι Κινέζοι υπάλληλοι υποφέρουν πιο πολύ από κούραση. Κατά σειρά, οι εννέα τομείς είναι: κατασκευαστικός, οικονομικά, παιδεία, ΜΜΕ, νομικός, πληροφορική, διαφήμιση, υπηρεσίες εξυπηρέτησης καταναλωτών και μεσιτικές επιχειρήσεις.
Ισπανία: Από τις εκπαιδευτικές κινητοποιήσεις στα οδοφράγματα των μεταλλωρύχων
Μερικές ενημερώσεις σχετικά με τον οξυνόμενο κοινωνικό πόλεμο
Κατά τη διάρκεια της τελευταίας βδομάδας, αφήνοντας πίσω τις κινητοποιήσεις στο πλαίσιο της κοινωνίας των πολιτών της 12ης Μάη, διοργανώθηκαν εκ νέου απεργίες στον τομέα της εκπαίδευσης και των μεταλλωρυχείων. Θυμίζουμε ότι η γενική απεργία της 29ης Μάρτη εξελίχτηκε σε οδομαχίες –κυρίως στην Καταλονία– ενώ οι μαθητικές και φοιτητικές κινητοποιήσεις στα τέλη Φλεβάρη είχαν καταλήξει και αυτές σε συγκρούσεις.
Το κλίμα είναι ήδη τεταμένο λόγω της αυξανόμενης καταστολής των τελευταίων μηνών, του γενικευμένου πανικού για την πιθανότητα μιας επικείμενης «διάσωσης» της ισπανικής οικονομίας α λα γκρέκα, αλλά και το πρόσφατο σκάνδαλο της επιχορήγησης των τραπεζών με δημόσιο χρήμα. Επιπλέον, ο πολλαπλασιασμός των άμεσων δράσεων αντίστασης, αλλά και οι συνεχόμενες προκλήσεις και απειλές του υπουργείου Εσωτερικών (όπως η επιβολή χρηματικού προστίμου από 30.000 ως 300.000 ευρώ για τη χρήση κουκούλας), είναι καταστάσεις νωπές ακόμα στο χάρτη της ισπανικής κοινωνίας.
Η απεργία των μαθητών και σπουδαστών που καλέστηκε σε όλη την επικράτεια έτυχε της υποστήριξης πολλών ενώσεων και συνδικάτων του εκπαιδευτικού τομέα. Από τις πρώτες ώρες του ξημερώματος της 22ης Μάη πραγματοποιήθηκαν σαμποτάζ με έγχυση σιλικόνης στις κλειδαριές σχολείων, ινστιτούτων, πανεπιστημίων ώστε να ακυρωθεί στην πράξη η πιθανότητα απεργοσπασίας. Το πρωί ομάδες κουκουλωμένων νέων μπλόκαραν τις βασικές οδικές αρτηρίες στην Καταλονία –κυρίως αυτές που οδηγούν στη Βαρκελώνη– καταφέρνοντας να διακόψουν για κάποιες ώρες την κυκλοφορία, ενώ σημειώθηκαν περιστατικά συγκρούσεων με «αγανακτισμένους» οδηγούς και δυνάμεις καταστολής. Τα μπλόκα των αυτοκινητοδρόμων συνεχίστηκαν σε όλη τη διάρκεια του πρωινού, ενόσω άλλοι νεολαίοι καταλάμβαναν εκπαιδευτικά ιδρύματα, όπως διάφορες σχολές στη Θαραγόθα, στο Λεόν, στη Χιρόνα, στην Πάλμα (Μαγιόρκα) και στη Βαρκελώνη.
Τα απογευματινά καλέσματα στη Βαρκελώνη συγκέντρωσαν σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις περίπου 150.000 άτομα. Σημείο προσυγκέντρωσης για τα περισσότερα καλέσματα ήταν η πλατεία Καταλούνια. Στη Μαδρίτη κατέβηκε στο δρόμο και ένα μπλοκ επικριτικό στη στάση των ξεπουλημένων συνδικάτων, που στη συνέχεια αποσπάστηκε από την κοινή πορεία γυρνώντας από την περιοχή του Αλκαλά προς την Γκραν Βία, όπου χτυπήθηκε από τους μπάτσους.