Βέλγιο: Απελάσεις άνεργων Ευρωπαίων μεταναστών
Η παρακάτω είδηση θα μπορούσε να απευθύνεται σε αυτούς/ές που αδιαφορούν για την τύχη των εδώ μεταναστών, ενώ ετοιμάζουν τις βαλίτσες τους για άλλους τόπους.
Το Βέλγιο ήδη απέλασε 1224 άνεργους μετανάστες από την αρχή του έτους. Η κυβέρνηση με αυτόν τον τρόπο προσπαθεί να μειώσει τα κεφάλαια των παροχών. Οι απελάσεις επικεντρώνονται κυρίως ενάντια σε Ιταλούς, Γάλλους και Ρουμάνους άνεργους.
Βασιζόμενη σε μία οδηγία, που επιτρέπει σε ένα κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αρνηθεί τις κοινωνικές παροχές σε πολίτες της, αν αυτοί αποτελούν «ακραίο βάρος» για το κοινωνικό σύστημα ασφάλισης της χώρας, η κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε απελάσεις Ιταλών, Γάλλων και Ρουμάνων, που παίρνουν επίδομα ανεργίας για περισσότερο από 3 μήνες, ή απολαμβάνουν παροχές επιδότησης ενοικίου.
Σύμφωνα με τη βελγική κυβέρνηση, ακολουθήθηκε η ίδια μέθοδος που υιοθετήθηκε από τη γαλλική κυβέρνηση πριν από δύο χρόνια, για την απέλαση Ρουμάνων και Βούλγαρων τσιγγάνων, μία μέθοδος που είναι καθόλα αποδεκτή, προκειμένου να μειωθούν τα έξοδα των κοινωνικών παροχών, και να αντιμετωπιστεί η κρίση.
Οι μετανάστες από τα κράτη μέλη της Ε.Ο.Κ. καλούνται από τις υπηρεσίες μετανάστευσης για να εξεταστεί η κατάσταση διαμονής τους. Από τους άνεργους κατάσχεται η άδεια παραμονής, και καλούνται να εγκαταλείψουν τη χώρα.
Το γαλλικό κανάλι 24 παρουσίασε το παράδειγμα μίας Γαλλίδας, 28 χρονών, που πήγε στο Βέλγιο το 2005 για να ολοκληρώσει τις σπουδές της στις καλές τέχνες, και μετά αποφάσισε να μείνει και να εργαστεί στη χώρα, περνώντας όμως διάφορες περιόδους ανεργίας , όπου έκανε χρήση των κοινωνικών παροχών, έως την στιγμή που της ανακοινώθηκε η άμεση απέλασή της από τη χώρα. Μαζί με την απόφαση απέλασής της, της ανακοινώθηκε ότι σε παράβαση των εντολών υπήρχε ενδεχόμενο να φυλακιστεί, έως ότου το βέλγικο κράτος να ολοκληρώσει την διαδικασία.
Ρωσία: Υπόθεση Pussy Riot
Οι Pussy Riot είναι μια ρωσική φεμινιστική Punk-Rock κολεκτίβα, η οποία κάνει «προκλητικές» αυτοσχέδιες performance στη Μόσχα, με θέματα τη θέση της γυναίκας στη Ρωσία. Στις εκλογές στη Ρωσία το 2012 κινητοποιήθηκαν κατά της εκλογής του Βλαντιμίρ Πούτιν.
Στις 21 Φεβρουαρίου 2012, ως μέρος μιας εκστρατείας κατά του Πούτιν, έκαναν μια performance με ένα τραγούδι στον καθεδρικό ναό «Σωτήρα του Χριστού» της ρωσικής ορθόδοξης εκκλησίας στη Μόσχα. Στη συνέχεια, τον Μάρτιο του 2012, τρία μέλη (γυναίκες) από το συγκρότημα συνελήφθησαν και κατηγορήθηκαν για χουλιγκανισμό. Η δίκη τους ξεκίνησε στο τέλος του Ιούλιου 2012. Οι τρεις γυναίκες που κατηγορούνται απέκτησαν αρκετή δημοτικότητα στη Ρωσία και στο εξωτερικό, λόγω της κακής μεταχείρισης κατά την κράτησή τους, και στήθηκε ένα διεθνές κίνημα αλληλεγγύης προς αυτές. Από την Ελλάδα η συλλογικότητα +Τεχνία- έβγαλε την παρακάτω ανακοίνωση:
«Tο μεσημέρι της 21 Φλεβάρη 2012 τρία κορίτσια μπήκαν στον καθεδρικό ναό του “Σωτήρος Χριστού” στη Μόσχα, και σπρώχνοντας μια διαχωριστική πόρτα στάθηκαν μπροστά από το ιερό. Έβγαλαν μερικά ρούχα και άρχισαν να πηδούν πάνω κάτω και να φωνάζουν σαν δαιμονισμένες». «Αυτή είναι η κατάθεση, στο δικαστήριο που άρχισε χτες, μιας εργαζόμενης στον καθεδρικό ναό, που περιγράφει το “χάπενινγκ” του πανκ συγκροτήματος Pussy Riot. Τρία μέλη του συγκροτήματος, όλες γυναίκες, είναι προφυλακισμένες έκτοτε, και δικάζονται αυτές τις μέρες με βαριές κατηγορίες, και τη βάσιμη πιθανότητα να καταδικαστούν σε 7 χρόνια φυλάκισης.
»Το συγκεκριμένο συγκρότημα από καταβολής του δίνει μεγάλη βαρύτητα στις performance, με έφεση στο να σοκάρει τον ρώσικο μικροαστισμό και την υποκρισία, προσομοιώνοντας την παραδοσιακή και πρώιμη αντιαισθητική τού πανκ στη ρώσικη πραγματικότητα. Παραθέτουμε μερικά βίντεο όπου καθένας μπορεί να κρίνει με τα δικά του μέτρα την “αποτελεσματικότητα του εγχειρήματος”. Στον καθεδρικό ναό οι τρεις γυναίκες των Pussy Riot φόρεσαν τις χαρακτηριστικές τους στολές, που χρησιμοποιούν σε κάθε τους εμφάνιση, και άρχισαν να ψάλλουν στην αρχή, και μετά να τραγουδούν στίχους ενάντια στον Πούτιν.
»Με έναν σμπάρο δύο τρυγόνια για τις Pussy Riot. Επίθεση στην εκκλησία, την πίστη και την χριστιανική δουλοπρέπεια, και την ίδια στιγμή απόπειρα αποκαθήλωσης του ολοκληρωτικού χαρακτήρα που έχει αποκτήσει η ρώσικη προεδρία στο πρόσωπο του Πούτιν.
Το καθεστώς απάντησε ακαριαία αντιμετωπίζοντας την performance των Pussy Riot ως αμιγώς πολιτικό εγχείρημα, καταδεικνύοντας προς κάθε κατεύθυνση έναν παραδειγματικό δικαστικό αυταρχισμό. Παρά τις συγνώμες και την προσπάθεια άμβλυνσης της επιθετικότητας από μεριάς των Pussy Riot ενόψει της δίκης, το δικαστήριο αντιμετωπίζει τις κατηγορούμενες με παραδειγματική αυστηρότητα απορρίπτοντας σωρηδόν κάθε ένσταση από μεριάς των συνηγόρων υπεράσπισης, αλλά και καταστέλλοντας άμεσα κάθε έμπρακτη κίνηση αλληλεγγύης».
Με την άρνηση Ρωσίδας δικαστή να επιτρέψει την ακρόαση δέκα μαρτύρων υπεράσπισης, και τις καταγγελίες ότι οι αρχές στερούν από τα μέλη των Pussy Riot τροφή και ύπνο, οι δικηγόροι του γυναικείου ρωσικού πανκ συγκροτήματος μιλούν για επιστροφή σε πρακτικές της «σοβιετικής εποχής».
Στη διάρκεια της πρώτης εβδομάδας της δίκης, φρουροί άρπαζαν δημοσιογράφους και τους πετούσαν έξω από την αίθουσα κατά βούληση. Σύμφωνα με τη Βιολέτα Βόλκοβα, δικηγόρο των τριών μελών του συγκροτήματος, οι αρχές βασανίζουν τις τρεις γυναίκες, αρνούμενες να τους παρέχουν τροφή και στερώντας τους τον ύπνο.
Μετά από μία εβδομάδα απόρριψης και επιπλήξεων από τη δικαστή, η δικηγόρος δεν κρύβει την οργή της.
«Ακόμα και στη σοβιετική εποχή, στον καιρό του Στάλιν, τα δικαστήρια ήταν πιο ειλικρινή σε σχέση με αυτό εδώ» φώναξε ο δικηγόρος του γκρουπ, Νικολάι Πολόζοφ, εντός της δικαστικής αίθουσας.
Το δικαστήριο αρνήθηκε να ακούσει όλες τις ενστάσεις της υπεράσπισης, και από τους 13 μάρτυρες υπεράσπισης που κλήθηκαν να καταθέσουν, το δικαστήριο δέχθηκε να ακούσει μόνο τρεις. Αντιθέτως, το δικαστήριο άκουσε όλους τους μάρτυρες της κατηγορούσας αρχής. Οι τρεις κοπέλες, μέλη του συγκροτήματος, καταδικάστηκαν τελικά στις 17/08 σε διετή φυλάκιση. Δείτε στο youtube το βίντεο με τη performance των Pussy Riot στο link: http://tinyurl.com/bv8zjfb
Νότια Αφρική: Εν ψυχρώ δολοφονία 18 απεργών
Τουλάχιστον 18 εργάτες δολοφονήθηκαν εν ψυχρώ από την νοτιοαφρικάνικη αστυνομία στα ορυχεία πλατίνας Μαρικάνα, στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας, κατά τη διάρκεια απεργίας για αυξήσεις μισθών. Οι εργαζόμενοι απαιτούν 12.500 ραντ (1250 ευρώ), δηλαδή τον τριπλασιασμό του σημερινού τους μισθού. Η απεργία άρχισε στις 10 Αυγούστου, και παρέλυσε την παραγωγή στο τρίτο μεγαλύτερο ορυχείο πλατίνας στον κόσμο.
Ο –πολλές φορές κατηγορούμενος για διαφθορά– πρόεδρος της χώρας, Ζούμα, ψέλλισε κάποιες φράσεις καταδίκης της σφαγής, λέγοντας ότι στη δημοκρατία πάντα υπάρχει πεδίο για συζήτηση και ειρηνική επίλυση των διαφωνιών, ενώ η ηγεσία των ένστολων εκτελεστών ανακοίνωσε ότι οι αστυνομικοί δέχθηκαν επίθεση με μαχαίρια, και γι’ αυτό απάντησαν με αυτόν τον τρόπο.
Φωτογραφικό υλικό: http://resistencias2005.blogspot.gr/2012/08/blog-post.html
Ιστάνμπουλ: Προσαγωγές αναρχικών μαθητών λυκείου για μοίρασμα κειμένων ενάντια στην επαγγελματική κατάρτιση
Το πρωί της 6ης Νοεμβρίου 2012 οι μπάτσοι προσήγαγαν τρεις αναρχικούς μαθητές που μοίραζαν κείμενα ενάντια στην τεχνική επαγγελματική εκπαίδευση μπροστά στο επαγγελματικό λύκειο Ισμαήλ Ερέζ στην Ιστάνμπουλ. Οι τρεις σύντροφοι ξυλοκοπήθηκαν και μεταφέρθηκαν με τη βία στα περιπολικά.
Κατά τους προηγούμενους μήνες, η αστυνομία είχε επιτεθεί και σε άλλους μαθητές και συντρόφους από το ίδιο σχολείο, γιατί μποϊκόταραν το κυλικείο και είχαν οργανώσει «τραπέζια αλληλεγγύης», δηλαδή σε μια προσπάθεια διαμαρτυρίας ενάντια στη διεύθυνση του σχολείου για τις υπερτιμήσεις των προϊόντων της σχολικής καντίνας, έφερναν φαγητό από το σπίτι, και το μοιράζονταν με φίλους και συμμαθητές!
Οι μπάτσοι την είχαν πέσει στους μαθητές μαζεύοντας τις ελιές, το τυρί και το ψωμί ως αποδεικτικά στοιχεία! Τώρα τους συνέλαβαν για μοίρασμα φυλλαδίου με τίτλο «Λυκειόπαιδα! Τώρα είναι η ώρα για εξέγερση».
Χιλή: Συνεχίζονται οι φοιτητικές κινητοποιήσεις
Χιλιανοί φοιτητές αγνόησαν την απαγόρευση της αστυνομίας, και συμμετείχαν σε συγχρονισμένες πορείες που πραγματοποιήθηκαν σε διάφορες γειτονιές του Σαντιάγκο. Σε κάποιες από αυτές τις πορείες υπήρξαν συγκρούσεις με την αστυνομία, και είχαν ως αποτέλεσμα τη σύλληψη 140 διαδηλωτών. Η Χιλή έζησε την περασμένη Παρασκευή 22/08, μία ακόμα μέρα φοιτητικών διαδηλώσεων. Κατά τη διάρκεια του πρωινού, εκατοντάδες νέοι άρχισαν να συγκεντρώνονται σε διάφορα σημεία της πόλης της πρωτεύουσας Σαντιάγκο, για να διαδηλώσουν για δωρεάν και ποιοτική ελεύθερη παιδεία.
Οι διαδηλώσεις καλέστηκαν από τη Συντονιστική Συνέλευση Φοιτητών Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, παρ’ όλη την απαγόρευση από την αστυνομία.
Οι συγκρούσεις πραγματοποιήθηκαν όταν 2000 φοιτητές προσπάθησαν να πλησιάσουν την είσοδο του Δημαρχείου στον δήμο Προβιντένσια, με την αστυνομία να διαλύει την πορεία κάνοντας χρήση κανονιών νερού.
Σε άλλο σημείο της πόλης, στην Πλατεία Praça das Armas, 3000 φοιτητές κατέλαβαν την έδρα του Πανεπιστημίου, και συγκρούστηκαν με τις δυνάμεις καταστολής για διάστημα 3 ωρών. 139 διαδηλωτές έπεσαν στα χέρια της αστυνομίας κατηγορούμενοι για διατάραξη, και ένας για κατοχή φωτοβολίδων.
Σύμφωνα με την αστυνομία, στις 12 ταυτόχρονες πορείες συμμετείχαν 10.000 φοιτητές, ενώ οι ίδιοι οι διαδηλωτές ανεβάζουν τους συμμετέχοντες σε τουλάχιστον 30.000.
«Ως φοιτητές κάναμε απόλυτα κατανοητό ότι παραμένουμε δυνατοί και ενωμένοι. Σήμερα για μας ήταν ένας θρίαμβος».