Μικρά μεγάλα εσωτερικά νέα #32

Επικεφαλής της Frontex: «θα συλλαμβάνουμε όσους μετανάστες δεν δικαιούνται άσυλο».

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στη γερμανική εφημερίδα Bild ο επικεφαλής της Frontex, Φαμπρίς Λεγκέρι ζητεί από τις χώρες της ΕΕ να συλλαμβάνουν αν είναι απαραίτητο όσους μετανάστες δεν έχουν δικαίωμα να λάβουν άσυλο. Αυτό που πρακτικά προτείνει ο Λεγκέρι είναι να εφαρμοστεί και τυπικά το πλαίσιο που καιρό τώρα επιδιώκει το κεφάλαιο των δυτικών χωρών για την εκμετάλλευση των μεταναστών. Ένα μέρος αυτών θα πνίγεται στο Αιγαίο ή στα σύνορα μεταξύ των κρατών, ένα άλλο μέρος θα κρατείται εντός συνόρων ώστε να αποτελέσει το φτωχό εργατικό δυναμικό που έχουν ανάγκη οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις και όσοι «περισσεύουν» θα πρέπει να συλλαμβάνονται ώστε να βιώνουν τον αποκλεισμό από την κοινωνία και τη δυνατότητα εργασίας και στη συνέχεια να επαναπροωθούνται στη χώρα τους.
Είναι ενδεικτικό ότι ο επικεφαλής της Frontex, βασικός υπεύθυνος για το θάνατο εκατοντάδων μεταναστών, επιλέγει να απειλήσει όσους συνεχίζουν να έρχονται προς την Ευρώπη, λέγοντας τους πρακτικά ότι αν δεν πεθάνουν στο ταξίδι, είναι πολύ πιθανό να συλληφθούν τη στιγμή που θα εισέρχονται στα ευρωπαϊκά σύνορα.  Γίνεται ξεκάθαρο πως ο πόλεμος κατά των μεταναστών που έχουν κηρύξει τα ευρωπαϊκά κράτη και το κεφάλαιο θα κλιμακωθεί το επόμενο διάστημα. Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, αποτελεί την αιχμή του δόρατος σε αυτό τον ακήρυχτο πόλεμο. Μάλιστα, έχει καταντήσει να λέει και «ευχαριστώ» και να θεωρεί επιτυχία την αύξηση της χρηματοδότησης της ΕΕ προς το ελληνικό κράτος για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού, προσπαθώντας να αποσιωπήσει το γεγονός ότι σχεδόν όλα τα λεφτά που δίνονται πηγαίνουν στην καταστολή και τη στρατιωτική αντιμετώπιση των μεταναστών, την οποία και οργανώνει η Frontex.
(Αντιπολεμική διεθνιστική κίνηση)
Ελλάδα: η  χώρα με τις μεγαλύτερες κοινωνικές αδικίες

Η Ελλάδα είναι η χώρα με τις μεγαλύτερες κοινωνικές αδικίες στην ΕΕ εξαιτίας της κρίσης, υποστηρίζει έρευνα του γερμανικού ινστιτούτου Bertelsmann.
Σύμφωνα με την έκθεση Social Inclusion Monitor Europe για φέτος, η χώρα κατατάσσεται στην τελευταία (28η θέση) λόγω της χαμηλής βαθμολογίας της στους τομείς της πρόληψης της φτώχειας, των ίσων ευκαιριών για εκπαίδευση, της πρόσβασης στην αγορά εργασίας, της κοινωνικής συνοχής χωρίς διακρίσεις, της υγείας και της διαγενεακής δικαιοσύνης.
Με άριστα το δέκα, η Ελλάδα βαθμολογείται με 3,61, έναντι 3,51 της προτελευταίας Ρουμανίας και 5,63 που είναι ο μέσος όρος της ΕΕ.
«Το 36% του ελληνικού πληθυσμού αντιμετωπίζει άμεσα την απειλή της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού και τα Μνημόνια επιδείνωσαν τα υφιστάμενα κοινωνικά προβλήματα», αναφέρεται στην μελέτη του ινστιτούτου Bertelsmann.
«Το μέλλον των νέων στην αγορά εργασίας είναι αβέβαιο, με το ποσοστό ανεργίας στις ηλικίες 15-24 ετών να έχει υπερδιπλασιαστεί από το 2008 στο 52,4%. Το 2014, το 28,4% των νέων ηλικίας 20-24 ετών ούτε εργαζόταν, ούτε συμμετείχε σε κάποιο πρόγραμμα εκπαίδευσης ή επαγγελματικής κατάρτισης».
Συνεχίζοντας, η έρευνα κλείνει με μία «δυσοίωνη» διαπίστωση που παράλληλα αποτελεί την ευχή του ανταγωνιστικού προς τη πολιτική τους, κινήματος: «Εάν η κατάσταση δεν βελτιωθεί, αυτό το υψηλό ποσοστό αδρανών νέων απειλεί να αποσταθεροποιήσει τη χώρα μακροπρόθεσμα».