Μικρά μεγάλα εσωτερικά νέα #43

Λάρισα

Με συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τα δικαστήρια ξεκίνησε φέτος η νέα σχολική χρονιά για πολλούς μαθητές γυμνασίου και λυκείου στην πόλη. Εννιά ανήλικοι συμμαθητές τους και ένας ενήλικας συνελήφθησαν ύστερα από κλήση της διευθύντριας του 7ου ΕΠΑΛ που τελούσε υπό κατάληψη. Στα τοπικά μέσα ενημέρωσης γίνεται λόγος για άμεση εισαγγελική παρέμβαση, για παρουσία εξωσχολικών στοιχείων και για επιστροφή στην κανονική λειτουργία του σχολείου. Κανένας λόγος βέβαια δεν γίνεται για την καθημερινή πραγματικότητα των «άτακτων και προβληματικών κοινωνικών υποκειμένων» όπως χαρακτηρίζονται οι μαθητές των ΕΠΑΛ αλλά και των ΕΠΑΣ. Για την πραγματικότητα δηλαδή παιδιών των κατώτερων κοινωνικών στρωμάτων, που αναγκάζονται να δουλέψουν ανασφάλιστα και που οι γονείς τους δεν έχουν να πληρώσουν φροντιστήρια αλλά υποχρεώνονται για να φοιτήσουν στο σχολείο να προσκομίσουν ένσημα. Μιλάμε για παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες, νοητικά και ψυχολογικά προβλήματα, παιδιά χωρίς χαρτιά ακόμα και για παιδιά χωρίς γονείς.

Μήπως λοιπόν, η επιστροφή σε αυτήν την περίφημη και πολυπόθητη κανονικότητα, είναι η επιστροφή στις άθλιες εκπαιδευτικές συνθήκες και διαδικασίες, στην υποτίμηση και στο περιθώριο; Μήπως τελικά εξωσχολικά στοιχεία είναι οι μπάτσοι και οι ασφαλίτες που εισέβαλαν στον χώρο του σχολείου; Η ερμηνεία και η ανάγνωση, δική σας.

Πεντέλη

Έξαλλη και έτοιμη για ολόκληρη εκστρατεία διαμαρτυρίας είναι η Δήμαρχος Πεντέλης Δήμητρα Κεχαγιά, λόγω πρόσφατων αποφάσεων εκ μέρους του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Αυτές αφορούν την παραχώρηση χρήσης, υπό μορφή χρησιδανείου, του κτιριακού συγκροτήματος της πτέρυγας Μπόμπολα του Γενικού Νοσοκομείου «Αμαλία Φλέμινγκ», ιδιοκτησίας του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (Ε.Φ.Κ.Α.) για εγκατάσταση ανήλικων μεταναστών και προσφύγων. Η δήμαρχος από την άλλη χαρακτηριστικά δηλώνει ότι πρόκειται για ένα «έγκλημα που συντελείται» και πως «δεν θα αφήσουμε να διαταραχθεί η ομαλή ζωή στην πόλη μας». Το αποκορύφωμα όμως της ρατσιστικής και μισάνθρωπης ρητορικής και ηθικής τόσο της ίδιας όσο και όσων την στηρίζουν είναι η παρακάτω δήλωση: «Οι φήμες λένε ότι θα είναι 200-300 άτομα ανήλικοι. Είναι παιδιά που θα ενηλικιωθούν. Δεν γνωρίζουμε αν πρόκειται για ενσωμάτωση». Μα τι θράσος έχουν επιτέλους αυτοί οι πρόσφυγες που θέλουνε να ζήσουν και ακόμα μεγαλύτερο που τολμάνε να θέλουν να ενηλικιωθούνε κιόλας! Εντωμεταξύ, πάει το καλό μας το κράτος να κάνει κοινωνική μεταναστευτική πολιτική και κάποιοι παραπονιούνται. Έλεος. Φέρτε γρήγορα τις μίζες να τελειώνουμε, ή αφήστε τους όλους να ψοφήσουν. Σωστά;

Λέσβος

Ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού Παναγιώτης Τσακύρης, απέρριψε το αίτημα της Ομάδας Εθελοντών Υποστήριξης Μητρικού Θηλασμού και Μητρότητας Λέσβου-Λήμνου για τη χρήση εξωτερικού χώρου του Δημοτικού Θεάτρου Μυτιλήνης, ή του φουαγιέ σε περίπτωση βροχής, για εκδήλωση ταυτόχρονου δημόσιου θηλασμού στα πλαίσια του 10ου σχετικού Πανελλαδικού. Χαρακτηριστικά δήλωσε ότι «Θεωρούμε πως ο δημόσιος θηλασμός είναι ό,τι πιο προσωπικό και ιερό υπάρχει και δεν δύναται να εκτίθεται σε δημόσια θέα. Ως εκ τούτου δε θεωρεί η Αντιδημαρχία πως μια τέτοια κίνηση προάγει πολιτισμό». Ακόμα κι αν δεν προβλεπόταν από τη νομοθεσία η προστασία του δημόσιου θηλασμού και η ποινικοποίηση παρεμπόδισης του, θα συνεχίζαμε να βλέπουμε ξεκάθαρα πόσο έντονα συνεχίζουν να αναπαράγονται κυρίαρχες, πατριαρχικές και βαθιά αρρωστημένες αντιλήψεις μέσα από τέτοιου είδους δηλώσεις. Και σίγουρα ο εν λόγω αντιδήμαρχος μάλλον θα πρέπει να αρχίσει να ανησυχεί που τόσο πολύ κολάζεται από τη θέα ενός στήθους που θηλάζει.