Μικρά μεγάλα εσωτερικά νέα #39

Λάρισα: «Βάση» του ΝΑΤΟ με μη επανδρωμένα η 110 Πτέρυγα Μάχης

Δεκάδες αξιωματικοί και τεχνικό προσωπικό της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ, έσκασαν μύτη και πάλι στη Λάρισα τον περασμένο Μάρτη με την 110 ΠΜ να αποτελεί βάση τους για το επόμενο εξάμηνο. Η επιθεώρηση αυστηρά ενταγμένη στα σχέδια του ΝΑΤΟ για δημιουργία πρόσθετων «βάσεων» υποστήριξης στην περιοχή και στο πλαίσιο στρατιωτικής συνεκπαίδευσης, κρίνεται πολύ θετική για την 110. Μπράβο της. Τα συγχαρητήρια μας. Κι άλλα κέρδη για τη βιομηχανία πολέμου,κι άλλοι μισθοί για τους καραβανάδες που έχουν πήξει την πόλη, κι άλλες καταστροφές, κι άλλοι θάνατοι, κι άλλη προσφυγιά, κι άλλο εθνικιστικό μίσος.

Δεν ξεχνάμε, τη συμμετοχή της Ελλάδας στην επέμβαση στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία με τη διοίκηση της επιχείρησης στην 1η στρατιά και την άσκηση των ισραηλινών αεροπορικών δυνάμεων με την επωνυμία «Blue Flag 2015» με τη συμμετοχή πέντε ελληνικών μαχητικών αεροσκαφών στην 110, με τα νατοϊκά ρομποτάκια να τριγυρνούν όπως και τώρα στην πόλη. Τη δουλειά τους κάνουν άλλωστε. Μια δουλειά που ταιριάζει απόλυτα στη μισαλλοδοξία στην έξαρση των εθνικισμών και στα τυφλά μίση. Με αφορμή τα παραπάνω αλλά και για όλους τους λόγους του κόσμου, στις 26 Μάη καλείται αντιπολεμική-αντεθνική πορεία από τη συνέλευση αναρχικών Λάρισας ενάντια στον εκφασισμό της κοινωνίας, τον φανατισμό, ενάντια σε κράτος και κεφάλαιο.

afisa26mai_small

Βόλος: «Το Μονακό βρωμάει θάνατο»

Στις εγκαταστάσεις της τσιμεντοβιομηχανίας ΑΓΕΤ πραγματοποιείται εδώ και ένα χρόνο καύση σκουπιδιών που έρχονται από διάφορα μέρη της ελλάδας αλλά και άλλες χώρες. Οι εγκαταστάσεις βρίσκονταιμέσα στο Δήμο Βόλου σε απόσταση 200 μέτρων από τα πρώτα σπίτια της Νέας Δημητριάδας και της Αγριάς. Τα «εναλλακτικά καύσιμα RDF», αποτελούνται από τόνους πλαστικού, σκουπιδιών και λυματολάσπης. Έρευνες δείχνουν πως η καύση αυτών των υλικών παράγει διοξίνες, φουράνια και άλλες μεταλλαξιογόνες και καρκινογόνες ουσίες, που επιδρούν βλαπτικά στον εγκέφαλο, το ορμονικό και νευρικό σύστημα, ενώ εισχωρούν σε όλους τους ζωντανούς οργανισμούς μέσω της εισπνοής αλλά και της τροφικής αλυσίδας και βλάπτουν σωρευτικά.

Πολύμορφες υπήρξαν οι δράσεις ενάντια στα σχέδια της ΑΓΕΤ. Σε συλλήψεις με κατηγορίες παρακώλυση συγκοινωνίας και άσκηση βίας οδήγησε μάλιστα μία απο αυτές. Πιο συγκεκριμένα την 1η Απριλίου δεκάδες πολίτες συγκεντρώθηκαν έξω από το εργοστάσιο για να διαμαρτυρηθούν για την εκφόρτωση σκουπιδιών από την Ιταλία με προορισμό τους κλιβάνους της ΑΓΕΤ. Μέλη της Επιτροπής που είχαν σταματήσει ένα φορτηγό που μετέφερε τα «καύσιμα» προς την ΑΓΕΤ, άνοιξαν ένα από τα δέματα και ανακάλυψαν ότι αντί αυτά να περιέχουν RDF, δηλαδή επεξεργασμένα απορρίμματα που προορίζονται για καύση, στην πραγματικότητα περιείχαν κανονικά σκουπίδια, που είχαν απλά συμπιεστεί. Ανάμεσά τους, εντόπισαν μεγάλες ποσότητες πλαστικών. Οι κάτοικοι σταμάτησαν το φορτηγό απαιτώντας να μεταβούν στο σημείο υπάλληλοι της Περιφέρειας για να πάρουν δείγμα από τα δέματα και να εξεταστεί τι είναι τελικά αυτό που καίει η ΑΓΕΤ. Ο υπάλληλος της Περιφέρειας που έφτασε στο σημείο, αφού αρνήθηκε για αρκετή ώρα να κάνει αυτό που ζητούσαν οι κάτοικοι, τελικά πήρε δείγματα από το φορτηγό και αποχώρησε. Το ίδιο έκαναν και οι κάτοικοι και τα μέλη της Επιτροπής, αφού είχαν πάρει και οι ίδιοι δείγματα από τα «καύσιμα”.

«Θα τους σταματήσουμε μόνο αν αγωνιστούμε όλοι μαζί σαν μια γροθιά!» αναφέρει χαρακτηριστικά η Επιτροπή Αγώνα Πολιτών Βόλου, και έδωσαν δυναμικό ραντεβού με χιλιάδες κόσμο στο δρόμο στις 5 Μαΐου φωνάζοντας «Όχι στην καύση σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ» και διεκδικώντας να μην γίνει ο τόπος τους ο αποτεφρωτήρας της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Πλήθος συλλογικοτήτων και φορέων πήραν θέση κατά της καύσης σκουπιδιών και συμμετείχαν στο Παμβολιώτικο Συλλαλητήριο. Η θέση των συνδικαλιστικων ηγεσιών του Σωματείου Εργαζομένων της ΑΓΕΤ, της Ομοσπονδίας Εργαζομένων Τσιμέντου και του Εργατικού Κέντρου Βόλου, αναπαράγουν όπως φαίνεται μέχρι τώρα τον εκβιασμό της Lafarge-Holcim για κλείσιμο του εργοστασίου και μαζικές απολύσεις. Τη συμμετοχή της ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ η Επιτροπή Αγώνα Πολιτών κρίνει ως παράλογη και αναφέρει σε ανακοίνωσή της ότι «εμείς στέλνουμε το ηχηρό μήνυμά μας κατά της καύσης από την ΑΓΕΤ τόσο στην Περιφέρεια, όσο και στον κ. Φάμελλο και στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ». «Η ΑΓΕΤ θα καίει ό,τι θέλει» δήλωσε τέλος σε κανάλι ο Μπέος. Μαζί με τα τσιράκια του έχουν από καιρό πάρει θέση, αρνούμενοι να δώσουν το λόγο σε σχετική διοργανωμένη ημερίδα στους αγωνιστές της επιτροπής, αρνούμενοι να ανακαλέσουν την απόφαση για κατασκευή εργοστασίου και τη διεξαγωγή τοπικού δημοψηφίσματος για το θέμα της καύσης. Μαφιόζε Μπέο, είναι ξεκάθαρο ποιο είναι οι τραμπούκοι της υπόθεσης. Και αυτοί δεν είναι όσοι αγωνίζονται.

Πάτρα: Αρνήσε να κόψεις το νερό από τους συνανθρώπους σου; Στο εδώλιο!

Το Σώμα Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης ζητάει από την ΔΕΥΑΠ να ασκήσει πειθαρχική διαδικασία για τον προϊστάμενο της υπηρεσίας εκμετάλλευσης γιατί διέπραξε το «φοβερό» αδίκημα να μην προχωρήσει στην διακοπή του νερού για οφειλή 154 ευρώ!

Οι κρατικοί μηχανισμοί που διοικούνται φυσικά από την κυβέρνηση και τα αρμόδια υπουργεία είχαν την απαίτηση από την δημοτική επιχείρηση ύδρευσης της Πάτρας να κόψει το νερό σε νοικοκυριά της πόλης, επειδή δεν έχουν πληρώσει.