NoBorder Camp Θεσσαλονίκη

Μετά το κλείσιμο των συνόρων, τον περασμένο Μάρτη, άρχισε να δημιουργείται ένα ιδιότυπο απαρτχάιντ, με την εκτόπιση μεταναστών σε στρατόπεδα και πρώην βιομηχανικά κτήρια, ιδίως μετά την εκκένωση της Ειδομένης (η φιλανθρωπία των ΜΚΟ και ο απολίτικος εθελοντισμός έπαιξαν ρόλο προληπτικής καταστολής, με τη διαρκή υποτίμηση και πειθάρχηση που επέβαλαν, και τελικά η επίδειξη ευάριθμων δυνάμεων της αστυνομίας σε συνδυασμό με την ανθρωπιστική διακοπή της υδροδότησης άρκεσαν για την «χωρίς βία» εκκένωση). Η δημιουργία δεκάδων χώρων συγκέντρωσης για τους «αόρατους» σε συνδυασμό με τη στρατιωτικοποίηση της διαχείρισης της μετανάστευσης καθιστούν την αναγκαιότητα του ΝοΒοrder Camp ακόμα πιο επιτακτική.

Ιστορικό

H ιδέα για ένα NoBorder Camp πρωτοεμφανίσθηκε την άνοιξη του 2015 (όταν ο «δρόμος των δυτικών βαλκανίων» δεν είχε ακόμα απασχολήσει την δημοσιότητα), από συντρόφους και συντρόφισσες που δρούσαν στην περιοχή της Ειδομένης από το φθινόπωρο του 2014. Η πρόταση συζητήθηκε σε διεθνές επίπεδο κατά τη διάρκεια του Βeyond Εurope Camp (Ιερισσός, Αύγουστος 2015), το οποίο συνέπεσε με τη ραγδαία αύξηση του αριθμού των μεταναστών που περνούσαν από το Αιγαίο. Στη συνέχεια η ιδέα για ένα NoBorder Camp συζητήθηκε στη Bαλκανική Αναρχική Συνάντηση (Θεσσαλονίκη, Οκτώβρης 2015) και ήταν ένα από τα θέματα συζήτησης με τους δεκάδες συντρόφους και συντρόφισσες από πολλές ευρωπαϊκές χώρες που άρχισαν να διατρέχουν τα Βαλκάνια για να συμμετάσχουν στα δίκτυα έμπρακτης αλληλεγγύης που δημιουργούνταν.

Στα τέλη Νοέμβρη του 2015 ξεκίνησε η αντεπίθεση της Ευρώπης-Φρούριο. Στις αρχές του 2016 ήταν προφανές ότι το πλήρες κλείσιμο των συνόρων ήταν θέμα χρόνου. Στις 13 και 14 Φλεβάρη πραγματοποιήθηκαν ταυτόχρονα 3 διεθνείς συναντήσεις (Λιουμπλιάνα-Σλοβενία, Γκέτινγκεν-Γερμανία, Σόφια-Βουλγαρία). Και στις τρεις τονίστηκε η αναγκαιότητα για πραγματοποίηση ενός NoBorder Camp το καλοκαίρι του 2016, στη Θεσσαλονίκη. Στις 7 Μάρτη, σύντροφοι και συντρόφισσες από 10 συλλογικότητες της Θεσσαλονίκης αποφάσισαν επισήμως τη δημιουργία συνέλευσης ομάδων και ατόμων με αντικείμενο τη διοργάνωση του NoBorder Camp 2016, στις 15 με 24 Ιούλη 2016, στο πανεπιστημιακό campus της Θεσσαλονίκης.

Πολιτικό πλαίσιο – στόχοι του NoBorder 2016

Στις 31 Μάρτη, ενώ στην ελληνική βουλή υπερψηφιζόταν η συμφωνία Ε.Ε.- Τουρκίας για το σφράγισμα της βαλκανικής οδού, δημοσιοποιήθηκε το επίσημο κάλεσμα του Thessaloniki NoBorder Camp 2016, στον ιστότοπο <www.noborder2016.com>. Δεν θέλουμε να καταχραστούμε τον χώρο της εφημερίδας μεταφέροντας εδώ το πολιτικό πλαίσιο της συνέλευσης (βρίσκεται στον ιστότοπο). Η αφετηρία του σκεπτικού είναι ότι οι κινήσεις και οι διασυνοριακοί αγώνες των μεταναστριών και μεταναστών αμφισβητούν με την ίδια τους την ύπαρξη μια σειρά κρατικών και υπερκρατικών πολιτικών, διαχωρισμών και καταπιέσεων. Στο πλαίσιο της πρόσφατης δομικής κρίσης του καπιταλισμού, το κεφάλαιο επιθυμεί τη μετατροπή όσων διασχίζουν τα σύνορα σε πλεονάζοντα εφεδρικό στρατό εργασίας και ταυτόχρονα την αξιοποίησή τους ως αποδιοπομπαίων τράγων για την επιβολή του σύγχρονου ολοκληρωτισμού. Επομένως, προϋπόθεση ώστε η εξουσία και το κεφάλαιο να μην εξουδετερώσουν και αξιοποιήσουν προς όφελός τους την κίνηση των μεταναστριών και μεταναστών, αλλά αντιθέτως να ολοκληρωθεί ο χειραφετησιακός της χαρακτήρας, είναι οι αγώνες των μεταναστριών και μεταναστών να ενισχυθούν, να αποκτήσουν συγκεκριμένες δομές και να συναντηθούν με τους αγώνες και τα οριζόντια δίκτυα των «ντόπιων».

Ως στόχοι του NoBorder Camp τέθηκαν:

1) Η ενίσχυση των ήδη υπαρχουσών ομάδων μεταναστών, ως οργανωτικού παραδείγματος για τις μετανάστριες και τους μετανάστες που εγκλωβίζονται. Η ανάδειξη των αιτημάτων των μεταναστών: ανοιχτά σύνορα, κατάργηση κέντρων κράτησης και επαναπροώθησης, χαρτιά, άσυλο και δικαιώματα. H σύνδεση των ποικίλων αγώνων των μεταναστών από το Καλαί έως την Ειδομένη.

2) Η δημιουργία νέων αυτοοργανωμένων δομών αλληλεγγύης σε μετανάστες, η ενίσχυση και δικτύωση των υπαρχουσών.

3) Να ενισχυθούν τα βαλκανικά και ευρωπαϊκά δίκτυα αλληλεγγύης που αναπτύχθηκαν τους τελευταίους μήνες.

4) Να απαντηθεί o αναδυόμενος ρατσιστικός και εθνικιστικός λόγος.

5) Να συνδεθούν οι αγώνες ντόπιων και μεταναστών εργατών.

Kινητοποιήσεις, δράσεις, εκδηλώσεις, workshops

Η καμπάνια προετοιμασίας βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη: στον ιστότοπο υπάρχουν οι στοχεύσεις, το πολιτικό πλαίσιο, οι ομάδες εργασίας κ.λπ. σε οχτώ γλώσσες: ελληνικά, αγγλικά, αραβικά, γαλλικά, γερμανικά, ισπανικά, ιταλικά και σλοβενικά. Υπάρχει τμήμα με ειδήσεις σχετικά με τους αγώνες των μεταναστών/τριών, καθώς και ιντερνετικό ραδιόφωνο NoBorder. Ετοιμάζεται η έκδοση πολύγλωσσης εφημερίδας αντιπληροφόρησης. Έχουν γίνει ή θα γίνουν εκδηλώσεις ενημέρωσης σε Αθήνα, Βόλο, Λάρισα, Ιωάννινα αλλά και διεθνώς: μέσα στο Μάη έγιναν εκδηλώσεις ενημέρωσης σε 4 πόλεις της Γερμανίας και την Πράγα, καθώς και βαλκανική συνάντηση προετοιμασίας στο Βελιγράδι.

Στις ημέρες του NoBorder θα πραγματοποιηθούν δράσεις στα σύνορα, σε «κέντρα μετεγκατάστασης», καθώς και σε κέντρα κράτησης και επαναπροώθησης. Επίσης, δράσεις μέσα στη Θεσσαλονίκη, συμπεριλαμβανομένης μιας μεγάλης πορείας «migrants’ pride». Η ενίσχυση των δομών και των δικτυώσεων θα είναι κεντρικό θέμα των συζητήσεων στο No Border Camp. Θα πραγματοποιηθεί επίσης ένα αντικαπιταλιστικό – αντιπατριαρχικό – αντιρατσιστικό συνέδριο με βασικό άξονα τη μετανάστευση, συναρθρωμένη με τις όψεις εκείνες του παγκόσμιου συστήματος κυριαρχίας που θα ήθελαν να αναπτύξουν οι ενδιαφερόμενες ομάδες και άτομα. Οι βασικοί άξονες είναι τρεις:

Α. Αυτονομία μετακίνησης (στρατηγικές και πρακτικές επιβίωσης, αγώνα, αλληλεγγύης, δικτύωσης, επικοινωνίας, αλληλοβοήθειας των μετακινούμενων πληθυσμών, δομές αλληλεγγύης, καταλήψεις-κοινωνικά κέντρα αγώνα, σύνδεση αγώνων ντόπιων και μεταναστών κ.λπ.)

Β. Διαθεματικές νέες περιφράξεις (πολιτικές βίαιης εκτόπισης, αποστέρησης και υφαρπαγής των πόρων και μέσων παραγωγής και αναπαραγωγής, ταξικές διαστάσεις της μετανάστευσης, εθνικιστική-ρατσιστική-φασιστική ρητορική και πρακτικές, έμφυλες διαστάσεις της μετανάστευσης, κυκλώματα εμπορίας, διακίνησης, εμπορίου ανθρώπινων οργάνων κ.λπ.)

Γ. Κρατικές και υπερκρατικές πολιτικές διακυβέρνησης μετακινούμενων πληθυσμών (ο ρόλος του κράτους, της φιλανθρωπίας και του εθελοντισμού, το «καθεστώς μόνιμης εξαίρεσης», πόλεμος-γεωπολιτική-νεοαποικιοκρατία, Ευρώπη-Φρούριο και στρατόπεδα κράτησης μεταναστών, κρατικές και διακρατικές πολιτικές αστυνόμευσης, ελέγχου, εγκλεισμού, επαναπροώθησης, παρανομοποίησης των μετακινούμενων πληθυσμών)

Οργανωτικά ζητήματα

Το No Border Camp θα πραγματοποιηθεί μέσα από αυτοοργανωμένες, οριζόντιες και αμεσοδημοκρατικές δομές και διαδικασίες, που θα μας απεμπλέξουν από επίσημους θεσμούς, φορείς, κόμματα και κυρίαρχα παγκόσμια και τοπικά μίντια. Έχουν δημιουργηθεί οι ακόλουθες ομάδες εργασίας, στις οποίες καλούνται να συμμετάσχουν και να συνδιαμορφώσουν όλες/οι οι ενδιαφερόμενοι/ες:

ομάδα υποδομών: facilities@noborder2016.com

ομάδα τύπου: counterinfo@noborder2016.com

ομάδα κουζίνας: comidadigital@noborder2016.com

ομάδα συναυλιών και καλλιτεχνικών δρώμενων: musicarts@noborder2016.com

legal team: legalteam@noborder2016.com

γενικές ερωτήσεις: contact@noborder2016.com

Διεθνής κινητοποίηση

Τη διοργάνωση υποστηρίζουν το δίκτυο Beyond Europe, το No Borders Morocco, σύντροφοι/ισσες απο Μoving Εurope, WatchTheMed Alarm Phone, welcome2europe, αυτοοργανωμενες ομάδες μεταναστών, δικτυώσεις κοινωνικών κέντρων της Βόρειας Ιταλίας, το δίκτυο «Ongi etorri Errefuxiatuak» (χώρα των Βάσκων), κουζίνες NoBorder από διάφορες χώρες, ενώ οργανώνεται καραβάνι που θα διασχίσει όλες τις βαλκανικές χώρες πραγματοποιώντας δράσεις και καταλήγοντας στη Θεσσαλονίκη για το NoBorder Camp.