Περιβαλλοντικά νέα #47

I. Αιολική βιομηχανία – νέα από τα ενεργά μέτωπα

Στο δίχως τέλος καθεστώς έκτακτης ανάγκης, όπου οι ελευθερίες συρρικνώνονται και όλα τα μέσα ανυπακοής ποινικοποιούνται, η καταστροφή των βουνών και των νερών, προχωρά με ρυθμούς γοργούς:

*ΑΝΔΡΟΣ Στο Φραγκάκι η εταιρεία Greek Wind Power ξεκίνησε κι αυτή εργασίες εν μέσω καραντίνας. Ωστόσο, μέσα από τις θεσμικές πιέσεις που ασκήθηκαν από την τοπική κοινωνία και την ελληνική ορνιθολογική εταιρεία, επιτεύχθηκε η διακοπή των εργασιών του αιολικού σταθμού, τουλάχιστον μέχρι την αναθεώρηση του νέου χωροταξικού, τέλος Μαρτίου.

*ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ Μέσα από την επίμονη παρουσία της τοπικής κοινωνίας στο λιμάνι της Σάμης, το πλοίο που έφερε τα τμήματα της πρώτης ανεμογεννήτριας, αρχικά απομακρύνθηκε. Με το νέο λοκ ντάουν, όπως ήταν αναμενόμενο, ήρθε ξανά μαζί με δυνάμεις καταστολής. Είναι σημαντικό να καταγραφεί, πως ο αγωνιζόμενος κόσμος, εμπιστεύτηκε το δημοτικό συμβούλιο, το οποίο αρχικά για λόγους ψηφοθηρικούς είχε ταχθεί κατά των ανεμογεννητριών, και όμως εν μία νυκτί αποφάσισε να δώσει την άδεια για την εκφόρτωσή τους, και για τις απαραίτητες ενέργειες μεταφοράς τους, με αποτέλεσμα το έργο στον Ξερακιά να προχωρήσει και να ολοκληρωθεί, παρουσία αστυνομικών δυνάμεων.

*ΤΗΝΟΣ Το τριήμερο του Πολυτεχνείου, με αυστηρό λοκ ντάουν, ήταν η τέλεια ευκαιρία για την εταιρεία να ξεκινήσει εκ νέου τις εργασίες για την ολοκλήρωση της τρίτης βάσης, που είχε το προηγούμενο διάστημα διακοπεί λόγω της οργανωμένης αντίστασης των κατοίκων της Τήνου. Παρά την απαγόρευση κυκλοφορίας ο κόσμος συγκεντρώθηκε σε κεντρική πλατεία, και συμβολικά έριξε μπετό στο σημείο. Αρχές Δεκέμβρη, αποβιβάστηκαν στο νησί αστυνομικές δυνάμεις του Λιμενικού για να εξασφαλίσουν τη συνέχιση των εργασιών που θα αλλάξουν για πάντα τις κορυφές του νησιού.

*ΚΑΡΔΙΤΣΑ Τέλη Γενάρη πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Δημαρχείο, με αίτημα την άμεση παύση των εργασιών στον Τύμπανο Αργιθέας. Δυστυχώς, η εταιρεία όλο αυτό το διάστημα επισπεύδει την τοποθέτηση των αιολικών για να προλάβει τα χιόνια, αλλά κυρίως για να εκμεταλλευτεί την απαγόρευση κυκλοφορίας και την απουσία δημόσιων παρεμβάσεων που λάμβαναν χώρα όλο το προηγούμενο διάστημα στον Τύμπανο και όλη την περιοχή των Αγράφων, από ντόπιους και αλληλέγγυους.

Δίκη στις 30/03/2021, ημέρα Τρίτη και ώρα 9 π.μ.

«Ποινικοποίηση του αγώνα επιχειρείται με την κλήση που παραδόθηκε στις 8 Φλεβάρη σε τέσσερες αγωνιστές του κινήματος κατά των ανεμογεννητριών στα ΑΓΡΑΦΑ, από την Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Καρδίτσας, με την οποία παραπέμπονται σε δίκη στις 30/03/2021, ημέρα Τρίτη και ώρα 9 π.μ. Η συγκεκριμένη κλήση αναφέρεται σε τέσσερις κατηγορίες (διέγερση σε διάπραξη εγκλημάτων από κοινού, απόπειρα διατάραξης της λειτουργίας υπηρεσίας από κοινού, βία κατά υπαλλήλων από κοινού, φθορά ξένης ιδιοκτησίας από κοινού) και αφορά τη μαζική συγκέντρωση και τα γεγονότα που είχαν διαδραματιστεί στο δημαρχείο Καρδίτσας τον Αύγουστο του 2019. Τότε μπλοκαρίστηκε και ματαιώθηκε από πλήθος κόσμου η συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής του δήμου, που θα επικύρωνε τη δημοπρασία 10 δασικών τεμαχίων, έκτασης περίπου 38 στρεμμάτων, του Δήμου Καρδίτσας, σε τεχνική εταιρεία, προκειμένου να περάσουν οι υποδομές μεταφοράς ρεύματος από τα αιολικά εργοστάσια που επιδιώκουν να κατασκευάσουν στις βουνοκορφές των Αγράφων. Η αστυνομία απάντησε με χρήση χημικών και χειροβομβίδες κρότου-λάμψης. Η συγκεκριμένη κλήση δεν έρχεται σε μια τυχαία χρονική στιγμή, αλλά αποτελεί στοχευμένη κίνηση. Οι διώξεις αγωνιστών αποτελούν πάγια τακτική του κράτους για το χτύπημα του αγώνα και την ποινικοποίηση των αντιστάσεων. Επιδιώκουν να τρομοκρατήσουν όσους αντιστέκονται, αλλά κι εκείνους που έχουν κάθε λόγο για να το κάνουν. Επιδιώκουν να επιβάλουν κοινωνική σιωπή, ώστε να υλοποιούν ανεμπόδιστα τους καταστροφικούς –για τη φύση και την κοινωνία– σχεδιασμούς τους. Καλούμε το επόμενο διάστημα σε κινητοποιήσεις στην πόλη και στο βουνό, μπλοκάροντας κάθε σχέδιο ποινικοποίησης του αγώνα ενάντια στην ισοπέδωση και τσιμεντοποίηση των Αγράφων. Η μαζική-μαχητική κοινωνική κινητοποίηση, o από τα κάτω συντονισμός, η αλληλεγγύη μεταξύ των αγωνιζομένων και η διασύνδεση των αγώνων μπορούν να βάλουν φραγμό στα σχέδια κράτους και επενδυτών. Σπέρνουν διώξεις θα θερίσουν την οργανωμένη οργή».

από ανακοίνωση της «Ανοιχτής Συνέλευσης ενάντια στην Πράσινη Ανάπτυξη
και στα Αιολικά στα Άγραφα»

ΙΙ. Κακά μαντάτα

Πάει ο παλιός ο χρόνος, πάει και ο Χατζηδάκης. Κατέθεσε όμως πριν φύγει το νέο νομοσχέδιο για τον εκσυγχρονισμό της πολεοδομικής και χωροταξικής νομοθεσίας, που δεν έχει τίποτα να ζηλέψει σε θρασύτητα από το προηγούμενο. Πρόκειται για εξαιρετικό εργαλείο υπέρ των επενδύσεων, ή μάλλον για«μια μεγάλη μεταρρύθμιση, για το περιβάλλον, για την ιδιοκτησία, για την ανάπτυξη».

για το περιβάλλον:

«επιχειρούμε να αντιμετωπίσουμε στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό κακοδαιμονίες πολλών ετών».

Για να γίνει αντιληπτό το πόσο απροκάλυπτα επιβάλλεται τελικά η εν λόγω πράσινη βιομηχανία, το ίδιο το υπουργείο Περιβάλλοντος, μέσω του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, χρηματοδότησε εγχώρια επιστημονική έρευνα που αφορά στο ζήτημα της χωροθέτησης των αιολικών επενδύσεων με το ελάχιστο περιβαλλοντικό κόστος. Τα αποτελέσματά της κατέδειξαν με σαφή τρόπο τη μη αντιστρεπτή ζημιά που προκαλεί η παραπάνω επιχειρηματική δραστηριότητα σε βάρος της φύσης, της βιοποικιλότητας αλλά και της κοινωνίας. Επιπλέον, τέλη Δεκέμβρη, βγήκε η καταδικαστική απόφαση από το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην προσφυγή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατά της Ελλάδας για τη μη συμμόρφωση με την οδηγία για τη διατήρηση των οικοτόπων.

για την ιδιοκτησία:

Απλοποιούμε το καθεστώς των χρήσεων γης για να το κάνουμε φιλικότερο στις επενδύσεις.

Ήδη το προηγούμενο νομοσχέδιο είχε διαμορφώσει το πεδίο λεηλασίας συμπεριλαμβάνοντας τις προστατευόμενες περιοχές Natura, γεγονός που έφερε μεγάλες αντιδράσεις από τις οικολογικές οργανώσεις και τα τοπικά κινήματα. Τώρα όμως, τα πράγματα γίνονται ακόμη χειρότερα, και πιο εύκολα για τους επενδυτές, με το νέο χωροταξικό νομοσχέδιο. Σύμφωνα με αυτό, απλοποιούνται τα συστήματα αδειοδότησης για τις διάφορες εργασίες εκμετάλλευσης της γης. Τα σχέδια χρήσεων γης ομαδοποιούνται με τρόπο τέτοιο, ώστε να αντιστοιχίζονται απευθείας (με τους σχετικούς κωδικούς) με την πιθανή δραστηριότητα για την οποία προορίζονται. Με απλά λόγια, η χρήση της γης ταξινομείται σε ορισμένες διευρυμένες κατηγορίες ως προς τον τρόπο εκμετάλλευσής της. Με αυτό το γραφειοκρατικό τέχνασμα, που επικυρώνεται με σχετικό Προεδρικό Διάταγμα, ιδιοκτήτες και επενδυτές έχουν αμεσότερη πρόσβαση στα δεδομένα, και ταυτόχρονα διευκολύνεται η διαδικασία των τελικών αποφάσεων, ειδικά όταν πρόκειται για αδειοδοτήσεις περιβαλλοντικών επενδύσεων.Το ψηφιακό κτηματολόγιο μέσα από την καταγραφή ιδιωτικής και δημόσιας γης, μαζί με την τροποποίηση της χρήσης του αιγιαλού για τους επενδυτές, και το νέο χωροταξικό συνδυαστικά, μπορούν να βοηθήσουν το κεφάλαιο να παρακάμψει γραφειοκρατικές δυσκολίες που μέχρι τώρα μπλοκάρουν τη μεταφορά, αποθήκευση και εγκατάσταση των αιολικών, και όχι μόνο. Σήμερα, στο παλιό λιμάνι της Πάτρας, έχουν ήδη εκφορτωθεί τμήματα ανεμογεννητριών που προορίζονται να τοποθετηθούν στη Δυτική Ελλάδα.

για την ανάπτυξη:

«Δίνουμε κίνητρα στην οργανωμένη επιχειρηματική δραστηριότητα για να προστατεύσουμε την ελληνική φύση από την ανεξέλεγκτη χωροθέτηση επιχειρηματικών δραστηριοτήτων».

Για να μιλήσουμε με αριθμούς, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, η δράση της οποίας δεν ελέγχεται από κανένα άλλο θεσμικό όργανο, σχετικά με τις αδειοδοτήσεις των εγχώριων εκμεταλλεύσεων, προσθέτει ακατάπαυστα κι άλλες κουκίδες στο χάρτη. Συγκεκριμένα οι αιτήσεις υπερβαίνουν κατά 502% τον εθνικό στόχο ηλεκτροπαραγωγής σχετικά με τους στόχους που έχουν τεθεί από την Ελλάδα για την κάλυψη των αναγκών ενέργειας από ΑΠΕ ως το 2030.

ΙΙΙ. Αιολικά και στη θάλασσα, οι εργολάβοι θα αποφασίσουν;

Η ΕΛΕΤΑΕΝ οργάνωσε εντός Φλεβάρη δημόσια διαβούλευση για την εισαγωγή της θαλάσσιας αιολικής ενέργειας στην Ελλάδα, προκειμένου να κατατεθεί μια ολοκληρωμένη πρόταση για το νέο θεσμικό πλαίσιο ανάπτυξης της θαλάσσιας αιολικής ενέργειας. Η ένωση αυτή, έτσι κι αλλιώς αντιπροσωπεύει την ελίτ της εγχώριας αιολικής βιομηχανίας, απασχολείται με το εμπόριο του εξοπλισμού αυτού, και προφανώς έχει κάθε συμφέρον να προμοτάρει το πόσο πράσινη είναι η ενέργεια που πουλά.
Ωστόσο είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό το γεγονός ότι μπορεί από τη θέση της να θέσει υπό «διαβούλευση» τη χωροθέτηση των θαλάσσιων αιολικών στη χώρα, ώστε να προετοιμάσει το έδαφος, αλλά και την ίδια τη νομοθεσία, παρακάμπτοντας τη θέση της κρατικής διαχείρισης. Μέσα από την έρευνα που εκπονήθηκε από κοινού από την ΕΛΕΤΑΕΝ και τη νορβηγική ένωση αιολικής ενέργειας NORWEA, για την ημερίδα της διαβούλευσης, προτείνεται μάλιστα θεσμικό πλαίσιο τόσο για αιολικά θεμελιωμένα στο βυθό, όσο και για πλωτά αιολικά.

ΙV. Μερικές ακόμη μπίζνες

Στον Ερημίτη της Κέρκυρας, από μέσα Φλεβάρη, ξεκίνησαν οι εργασίες αποψίλωσης για την υλοποίηση του “Kassiopi project” από την NCH Capital. Το καλοκαίρι, ο πρωθυπουργός είχε πει δίχως περίσκεψην και δίχως αιδώ, πως αν δεν πωληθεί η γη αυτή, επρόκειτο να καεί, και πράγματι, έναν μήνα μετά κάηκε ένα μέρος της. Πρόκειται για ένα μεσογειακό οικοσύστημα που έχει ιδιαίτερη σημασία ως βιότοπος, χάριν της γεωγραφικής του θέσης και της βιοποικιλότητας που τον χαρακτηρίζει. Απειλείται όμως να καταστραφεί χάριν ανέγερσης μεγάλου συγκροτήματος παραθεριστικών κατοικιών και ξενοδοχείου με ιδιωτική μαρίνα. Ήδη έχουν αποψιλωθεί 120 στρέμματα γης και οι εκσκαφείς έχουν σταθμεύσει μόνιμα στην περιοχή. Λίγο μόνο καιρό μετά την έναρξη των εργασιών, πραγματοποιήθηκε μία πρώτη παρέμβαση από το τοπικό κίνημα προστασίας του Ερημίτη, η οποία αντιμετωπίστηκε με τραμπουκισμούς από τους εργολάβους.ΥΓ. Σε πολλές βουνοκορφές της Ελλάδας, στα μουλωχτά, τοποθετούνται ανεμολογικοί ιστοί που προμηνύουν την πιθανή εγκατάσταση αιολικών εργοστασίων. Να τους ρίξουμε.

γκρίνο