Περιβαλλοντικά νέα #48

Πυρκαγιά στα Γεράνεια Όρη

Η μεγάλη πυρκαγιά που ξεκίνησε από το Σχίνο Κορινθίας, έκαψε πάνω από 50.000 στρέμματα στα Γεράνεια Όρη, ενώ οικισμοί εκκενώθηκαν.

Τα Γεράνεια Όρη, χαρακτηρισμένη περιοχή Natura 2000, αποτελούν έναν από τους στόχους τοποθέτησης Αιολικού Πάρκου από την αιολική βιομηχανία, αλλά και εργοστασίου εξόρυξης βωξίτη. Λόγω των συλλογικών αντιστάσεων και του χαρακτηρισμού της περιοχής ως Natura, εμποδίστηκε η αδειοδότηση αυτών των έργων. Βέβαια εδώ και κάποιο καιρό, με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, οι κηρυγμένες αναδασωτέες εκτάσεις κρίνονται κατάλληλες για εγκατάσταση αιολικών πάρκων! Ήδη την επόμενη μέρα, η περιοχή ανακηρύχθηκε αναδασωτέα, διά στόματος υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Εν κατακλείδι, η απόφαση του ΣτΕ, καθώς και γενικά η νομολογία σχετικά με βιομηχανικές εγκαταστάσεις ενέργειας, ακροβατεί μεταξύ αφέλειας και πονηριάς. Άραγε αναρωτήθηκε κανείς, αν τα κίνητρα ντόπιου και ξένου κεφαλαίου για «πράσινη ανάπτυξη» είναι τόσο καθαρά; Και τελικά, πώς ένα πρωτοσέλιδο για μέρες, αποσιωπά σχεδόν πλήρως την προφανή συσχέτιση πυρκαγιάς και επενδυτικού κεφαλαίου; Ή τέλος, θυμόμαστε και την πυρκαγιά στα Γεράνεια Όρη το καλοκαίρι του 2018;

Πορεία στα Άγραφα

Την Κυριακή 6 Ιούνη πραγματοποιήθηκε η πανελλαδική διαδήλωση υπεράσπισης των Αγράφων, που είχε καλεστεί από την Ανοιχτή Συνέλευση Ενάντια στην Πράσινη Ανάπτυξη και τα Αιολικά στα Άγραφα.

Ο «Τύμπανος» παίζει κεντρικό ρόλο στον σχεδιασμό για μετατροπή της περιοχής σε βιομηχανική ζώνη από ανεμογεννήτριες – έχει μετατραπεί σε πραγματικό εργοτάξιο. Στον Τύμπανο σχεδιάζεται πέρα από την εγκατάσταση 8 ανεμογεννητριών (ύψους 150 μ. η καθεμιά) και η κατασκευή υποσταθμού υψηλής τάσης της ΔΕΗ, μέσω του οποίου θα συνδέεται στο δίκτυο όχι μόνο το συγκεκριμένο αιολικό πάρκο, αλλά και καμιά δεκαριά ακόμα της περιοχής. Όλο το βουνό έχει φαγωθεί, δεκάδες μηχανήματα καθημερινά το λεηλατούν. Σεκιούριτι φυλάνε τις εγκαταστάσεις, και κάμερες εποπτεύουν τις χρυσές δουλειές των επενδυτών. Λίγο πιο κάτω έχουν γίνει τα πρώτα βήματα ώστε να προετοιμαστεί πιθανώς η βάση για ανεμογεννήτρια.

Περίπου 200 άτομα έφτασαν στο σημείο γύρω στις 12 το μεσημέρι και πραγματοποίησαν πορεία προς τον χώρο που συντελείται η καταστροφή. Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις και σεκιουριτάδες της εταιρείας είχαν παραταχθεί για να προστατέψουν τα συμφέροντα των επενδυτών. Ο κόσμος διεκδίκησε να περάσει τον φραγμό των ΜΑΤ, και η αστυνομία επιτέθηκε με ξύλο και δακρυγόνα. Το μπλοκ ανασυγκροτήθηκε και η διαδήλωση ολοκληρώθηκε. Η διαδήλωση καταγραφόταν συνεχώς από τρεις τουλάχιστον κάμερες της αστυνομίας, και από έμμισθους μπράβους των εταιρειών.

Μπλόκο στις εργασίες για την εγκατάσταση αιολικών εργοστασίων στην περιοχή των Αγράφων. Μπλόκο στην καπιταλιστική ανάπτυξη που λεηλατεί φύση και κοινωνία.

ΜΑΖΙΚΟΣ, ΜΑΧΗΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΑΝΥΠΟΧΩΡΗΤΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΖΩΗ, ΥΓΕΙΑ, ΓΗ ΚΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ
ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΒΟΥΝΑ ΧΩΡΙΣ ΑΙΟΛΙΚΑ-ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΑΓΡΑΦΑ

Ολόκληρη η ενημέρωση: athens.indymedia.org/post/1612940

[Ρέθυμνο] Μπλόκο κατά των ΒΑΠΕ

Τα μεσάνυχτα 16 προς 17 Ιουνίου ήρθε μια ειδοποίηση από το «Συντονιστικό Ρεθύμνου κατά των Βιομηχανικών Ανανεώσιμων Πηγών Ερνέργειας (Β.Α.Π.Ε.)» ότι οι ανεμογεννήτριες που παρέμεναν για χρόνια στο λιμάνι της Σούδας Χανίων, μετά από αλλεπάλληλες αποτυχημένες προσπάθειες τοποθέτησής τους, φορτώνονται για να έρθουν στο Ρέθυμνο. Τα αντανακλαστικά άμεσα. Το ραντεβού στον Κισσού Κάμπο, στο σταυροδρόμι προς τα ορεινά του δήμου Αγίου Βασιλείου, κοντά στο χωριό Άρδακτος. Ο περισσότερος κόσμος από τα γύρω χωριά, από την πόλη του Ρεθύμνου, αλλά και από Χανιά και Ηράκλειο, συγκεντρώθηκε για να αποτρέψει την τοποθέτηση άλλων τριών «σβούρων» στο βουνό. Κόσμος ετερόκλιτος, που ίσως να μην περίμενε κανείς να στεκόταν μαζί, δίπλα-δίπλα, στήνοντας οδόφραγμα, πίνοντας ένα ποτήρι ρακή «για να μην μας τρυπήσει τα σωθικά η υγρασία», λέγοντας ιστορίες από προηγούμενες κινητοποιήσεις κατά των σβούρων ή από την καθημερινότητα της γεωργικοκτηνοτροφικής ζωής. Τους περίμεναν να έρθουν. Έμαθαν ότι συνοδεύονται από ισχυρή αστυνομική δύναμη, δύο κλούβες και 4-5 αμάξια, και έχουν μείνει σταθμευμένοι μετά τις Μοίρες Ηρακλείου, περίπου 60 χιλιόμετρα μακριά από την περιοχή. Καμία υποχώρηση. Το πρωί έφτασε στον Κισσό και ο δήμαρχος του Αγίου Βασιλείου, Ταταράκης, ο οποίος έχει δείξει μέσα στα χρόνια να υποστηρίζει τις αντιδράσεις των κατοίκων, μη δίνοντας άδεια διέλευσης βαρέων οχημάτων από τον δήμο, και τώρα, καταθέτοντας ασφαλιστικά μέτρα κατά της εταιρείας «ΔΕΗ Ανανεώσιμες», ώστε να μην πλησιάσει καν την περιοχή. Αργότερα, έφτασε και ο Διευθυντής της Αστυνομική Διεύθυνσης Ρεθύμνου, Αλεβυζάκης, ο οποίος έπαιξε το ρόλο του διαμεσολαβητή με την εταιρεία. Τελικά, βλέποντας ότι ο κόσμος δεν υποχωρεί, αλλά ίσα-ίσα, όσο ξημέρωνε αυξανόταν το πλήθος της αντίδρασης, ήρθε η πληροφορία ότι τα φορτηγά με τις ανεμογεννήτριες έκαναν αναστροφή πίσω στη Σούδα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, η εταιρεία «ΔΕΗ Ανανεώσιμες» έχει ξεκινήσει ένα αιολικό πάρκο, χωρίς μέχρι τώρα να καταφέρει να το ολοκληρώσει λόγω των ποικίλων αντιδράσεων, το οποίο πλέον λειτουργεί χωρίς άδεια, καθώς η έγκριση των Περιβαλλοντικών Όρων του έχει λήξει από τον Σεπτέμβριο του 2020. Ενώ ιδιαίτερα για τις τρεις νέες ανεμογεννήτριες που ήθελε να εγκαταστήσει η εταιρεία συντελείται εξόφθαλμη παρανομία. Μάλιστα, με βάση τη διεθνή νομοθεσία, οι ανεμογεννήτριες πρέπει να βρίσκονται σε απόσταση μεγαλύτερη των 500 μέτρων από τους οικισμούς, ενώ στη συγκεκριμένη περίπτωση θα βρίσκονται σε απόσταση μόλις 260 μέτρων από το χωριό Άρδακτος.

Ο συγκεντρωμένος κόσμος αποχώρησε από την περιοχή με δέσμευση επιφυλακής για οποιαδήποτε εκ νέου απόπειρα της εταιρείας.

papardela