Η Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης Μινώα-Πεδιάδος είχε ανακοινώσει παράσταση διαμαρτυρίας και παρέμβαση το πρωί της Πέμπτης 17/03 στο Δημαρχείο Μινώα-Πεδιάδος στο Αρκαλοχώρι.
Η νεοσύστατη πρωτοβουλία έχει συγκροτηθεί από σεισμόπληκτους της περιοχής, κατοίκους των οικίσκων και αλληλέγγυους που γνωρίστηκαν σε δράσεις στην περιοχή μετά τον καταστροφικό σεισμό του Σεπτέμβρη.
Στόχος της πρωτοβουλίας είναι να αναδείξει τα προβλήματα της περιοχής και να τα αντιμετωπίσει
ακηδεμόνευτα με γνώμονα την αλληλεγγύη κόντρα στις ανισότιμες σχέσεις φιλανθρωπίας και διαμεσολάβησης που κυριαρχούσαν μέχρι σήμερα.
Το πρωί της Πέμπτης 17/03 υπήρχε στημένη ενέδρα από την αστυνομία με εντολές να προσαγάγουν και να παρεμποδίσουν την προσέλευση κόσμου στο Δημαρχείο.
Το πρώτο όχημα αλληλέγγυων από το Ηράκλειο, περικυκλώθηκε αστραπιαία μόλις εμφανίστηκε στους οικίσκους οι οποίοι βρίσκονται σε κοντινή απόσταση με το δημαρχείο.
Οι ασφαλίτες στοχοποίησαν συγκεκριμένα πρόσωπα, γνωστά από προηγούμενες δράσεις αλληλεγγύης με σκοπό την δημιουργία έντασης.
Παρότι όλοι κρατούσαν ταυτότητες, τους εξανάγκασαν να τους ακολουθήσουν στο τοπικό ΑΤ.
Γνώριμοι ασφαλίτες του Ηρακλείου απειλούσαν όποιον σεισμόπληκτο διαμαρτυρόταν για να στηρίξει τους προσαγόμενους ότι θα συλληφθεί, για να αποτρέψουν την συμμετοχή του στην παράσταση διαμαρτυρίας.
Την ίδια στιγμή το Δημαρχείο το οποίο φυλασσόταν από το προηγούμενο βράδυ, ήταν περικυκλωμένο από αστυνομικές δυνάμεις που απειλούσαν με προσαγωγή οποιονδήποτε πλησίαζε.
Στην συνέχεια έγινε γνωστό ότι υπεύθυνη ήταν η δημοτική αρχή για την αστυνομοκρατία καθώς διέδιδε φήμες ότι οι συγκεντρωμένοι στους οικίσκους των σεισμόπληκτων εξοπλίζονταν για το σπάσιμο του δημαρχείου.
Στο μεταξύ άλλη ομάδα διαδηλωτών ξεκίνησε να μοιράζει κείμενα στο μέσο του χωριού και να ενημερώνει για τις προσαγωγές, παροτρύνοντας τους κατοίκους του Αρκαλοχωρίου να περικυκλώσουν το δημαρχείο.
Μετά από την πρώτη ένταση και ενώ τα μέλη της πρωτοβουλίας είχαν ήδη προσαχθεί είτε απειλούνταν με προσαγωγή, άνθρωποι μεγάλης ηλικίας αλλά και νεώτεροι άρχισαν να συγκεντρώνονται μπροστά από το Δημαρχείο αψηφώντας τις απειλές των αρχών.
Η παρέμβαση συνεχίστηκε με το πανό να στήνεται στην πρόσοψη του Δημαρχείου και τους προσαχθέντες που αφέθηκαν αργότερα να ενώνονται με τους υπόλοιπους διαδηλωτές.
Το πανό έγραφε:
Οικίσκοι για όλες/όλους που έχουν πληγεί από το σεισμό
Δεν χωράμε σε τρία χρώματα
Τα τρία χρώματα αφορούν την κατηγοριοποίηση των κτισμάτων με το πράσινο να σημαίνει κατάλληλο, το κίτρινο επισκευάσιμο και το κόκκινο κατεδαφιστέο.
Οι αντιδήμαρχοι Καλομοίρης και Δρακάκης προσπάθησαν να καθησυχάσουν τους διαδηλωτές λέγοντας τους ότι τα αιτήματα τους έχουν δρομολογηθεί, αλλά οι συμμετέχοντες στην διαμαρτυρία απαίτησαν να παραδοθεί το έγγραφο με τα αιτήματα στο δημοτικό συμβούλιο και να πρωτοκολληθεί δίνοντας διορία μία εβδομάδα για να ικανοποιηθούν.
Τα αιτήματα που παραδόθηκαν είναι:
Άμεση λειτουργία και ηλεκτροδότηση των οικίσκων του δημοτικού διαμερίσματος Ινίου-Μαχαιρά-Μοναστηρακίου. παρακάμπτοντας τη γραφειοκρατία και τους υπόλοιπους κρατικούς μηχανισμούς!
Να κατασκευαστούν “σαμαράκια” μπροστά από τους οικίσκους του Αρκαλοχωρίου γιατί κινδυνεύουν τα μικρά παιδιά από τα διερχόμενα οχήματα.
Άμεσος έλεγχος και επισκευή των προβλημάτων που έχουν παρουσιαστεί σε οικίσκους της περιοχής.
Ο παλμός ήταν έντονος και συνέχεια ακουγόταν συνθήματα με τους πιο ηλικιωμένους να επιδοκιμάζουν.
Οι άρχοντες της περιοχής μαζί με τους παρατρεχάμενους τους κρυφοκοίταζαν από τα παράθυρα του δημαρχείου ανησυχώντας για την έκβαση των γεγονότων.
Με το πέρας της συγκέντρωσης η πρωτοβουλία διέσχισε το χωριό μοιράζοντας εκατοντάδες κείμενα της παρέμβασης και ενημερώνοντας τους παριστάμενους για την αστυνομική τρομοκρατία και το ρόλο των δημοτικών αρχών υποσχόμενη ότι θα επανέλθει σύντομα.