Σαμποτάζ στις κάμερες

Η συγγραφή αυτού του άρθρου είναι απαραίτητη με την κατάσταση που διαμορφώνεται στις σύγχρονες μητροπόλεις. Ο πανοπτικός έλεγχος, εγκαθιδρύεται πια σε πολλές μικρές πτυχές της καθημερινότητας. Το κράτος ή και άλλοι φορείς ελέγχου και καταπίεσης δεν χρειάζεται πια να πληρώνουν από τις τσέπες τους για να βάζουν κάμερες, κρυφές ή φανερές, σε κάθε γωνιά μίας περιοχής. Τώρα πια, έχει περάσει στη λογική πολλών κατοίκων η ύπαρξη και εγκατάσταση συστημάτων ελέγχου και επιτήρησης στους προσωπικούς τους χώρους ή σε κοινόχρηστους που ελέγχουν κομμάτια της ιδιοκτησίας τους.
Έτσι, η σύγχρονη εικόνα πολλών γειτονιών είναι συγκεκριμένη. Είναι κάτι που προξενεί δυσφορία. Να μην συνηθίσουμε σε κάθε μας βήμα να μας καταγράφει μία κάμερα από ένα σπίτι, ή από ένα θυροτηλέφωνο. Αρκούν στο κάτω-κάτω οι κάμερες των μπάτσων, οι κάμερες των μεγάλων πολυεθνικών και των τραπεζών που θεωρούνται δεδομένες. Γι’ αυτόν τον λόγο, προτείνουμε τη μη εγκατάσταση καμερών ως ένα πρώτο βήμα. Κατά τα άλλα, θα παραθέσουμε παρακάτω τρόπους για καταστροφή/σαμποτάρισμα των ήδη υπαρχουσών καμερών.

Εξ’ αποστάσεως:

1) Σκοπεύουμε τον φακό της κάμερας πολύ προσεκτικά με έναν δυνατό αλλά μικρό φακό τύπου ΛΕΝΤ. Όσο πιο δυνατός είναι ο φακός, τόσο το καλύτερο. Λειτουργεί καλύτερα σε κλειστούς χώρους ή σε σκοτάδι.
2) Δημιουργούμε ένα περίβλημα γύρω από το κεφάλι μας με φακούς ΛΕΝΤ ώστε να δημιουργήσουμε ένα θαμπό πεδίο για την κάμερα. Εναλλακτικά, προσαρμόζουμε μία ταινία ΛΕΝΤ σε ένα καπέλο ή έναν σκούφο ώστε να δημιουργεί το ίδιο ζήτημα.
3) Εναλλακτικά, το στοχεύουμε με ένα δυνατό λέιζερ (5mWatt) στοχεύοντας επίσης πολύ προσεκτικά τον φακό της κάμερας. Είναι πιθανό να προκληθεί ακόμη και βλάβη. Η μέθοδος αυτή λειτουργεί και μέρα και νύχτα. Για καλύτερο στόχο ίσως βοηθάει να προσαρμόσουμε το λέιζερ σε ένα ζευγάρι κιάλια.
4) Χρησιμοποιούμε ένα νεροπίστολο ή ένα ψεκαστήρι για φυτά. Σε αυτό βάζουμε χρώμα και νερό σε αναλογία 1:1. Το χρώμα το σουρώνουμε για να μην έχει κομματάκια που μπορούν να μπουκώσουν το νεροπίστολο ή το ψεκαστήρι. Στοχεύουμε την κάμερα μέχρι να καλυφθεί ο φακός. Φτάνει σε μεγάλο ύψος. Είναι μέθοδος η οποία δεν είναι πλήρως αποδοτική καθώς καθαρίζεται εύκολα. Στη μέθοδο αυτή φοράμε κατά προτίμηση παλιά ρούχα, ώστε να μην λερωθούμε.

Από κοντά ή όσο κοντά μπορούμε να φτάσουμε:

1) Εννοείται προτείνουμε το σπάσιμο των καμερών, ως πιο αποδοτικό τρόπο. Οι τρόποι γι’ αυτό είναι πολλοί και η φαντασία είναι ιδιαιτέρως χρήσιμη. Εάν μπορούμε να τη φτάσουμε, με τη χρήση ενός σφυριού, βαριάς, βέργας κτλ τη χτυπάμε μέχρι να αχρηστευτεί. Από την άλλη, σε μεγαλύτερο ύψος, μπορούμε να το κάνουμε με κάτι μακρύ το οποίο φτάνει πιο ψηλά. Επίσης, με τη συνεργασία δύο ατόμων μπορούν επίσης να φτάσουν πιο ψηλά. Ακόμη, η χρήση ενός τηλεσκοπικού κονταριού με την προσαρμογή ενός σφυριού στην άκρη του μπορεί να φτάσει ψηλά και να αποδώσει.
2) Αρκετές κάμερες έχουν τα καλώδια τους εκτεθειμένα, λίγο ή πολύ. Με έναν μονωμένο κόφτη μπορούμε να κόψουμε όλα τα καλώδια που εξέχουν.
3) Η χρήση σπρέι επίσης είναι αποτελεσματική αλλά όχι τόσο μόνιμη. Παρόλα αυτά είναι εύκολη και οικειοποιήσιμη.
4) Εναλλακτικά, καλύπτουμε την κάμερα με διάφορους τρόπους. Κάποιοι από αυτούς είναι: να βάλεις σακούλα γεμισμένη με κάποιου είδους κόλλα και να μπει επάνω στην κάμερα, να κολληθεί αυτοκόλλητο ή μονωτική ταινία ή κάποιο αδιαφανές υλικό πάνω στον φακό.

Με πολύ προσοχή ανεβαίνουμε σε κάποιο ύψος, όπως σε μία ταράτσα, και ρίχνουμε κάτι βαρύ σε κάποια κάμερα που είναι πιο κάτω από εμάς. Η μέθοδος αυτή δεν είναι ενδεικτική για διάφορα μέρη, όπως πυκνοκατοικημένα τετράγωνα και θέλει ιδιαίτερη προσοχή και σοβαρότητα για να μην τραυματιστούμε οι ίδιοι ή και κάποιος περαστικός.

Ένα πιθανό σαμποτάζ σε πολύ μεγάλες κάμερες, όπως για παράδειγμα οι κάμερες που ελέγχουν την κυκλοφορία των δρόμων, είναι να σαμποταριστούν τα καφάο που βρίσκονται δίπλα στις κολόνες των καμερών. Συνήθως έχουν το ίδιο χρώμα. Έτσι, τα ανοίγουμε και τοποθετούμε στο εσωτερικό και κάτω από τα καλώδιο ένα καλά ποτισμένο με βενζίνη μεγάλο στουπί και ανάβουμε με προσοχή με ένα κερί ή με τσαλακωμένα φύλλα αστικών εφημερίδων με εύφλεκτο υλικό και τα καίμε. Εναλλακτικά με έναν μονωμένο κόφτη κόβουμε τα καλώδια τους. Είναι πιθανό να χρειαζόμαστε και κάποια εργαλεία, όπως κάποια κατσαβίδια ή κλειδιά. Εάν δεν υπάρχει καφάο, τότε έχει η ίδια η κολόνα ένα πορτάκι με βίδες το οποίο το ανοίγουμε και κάνουμε το ίδιο.

καρόσι