Σχετικά με τις ταραχές στη Λευκορωσία

Η αστυνομία έχει κλείσει έναν δρόμο κατά τη διάρκεια διαδήλωσης στο Μινσκ το Σάββατο 25 Μαρτίου, 2017. Οι μπάτσοι προέβησαν σε μεγάλης κλίμακας επιχείρηση συλλήψεων των διαδηλωτών, που συγκεντρώθηκαν για να κάνουν μία απαγορευμένη διαδήλωση, ελπίζοντας να χτιστεί ένα κύμα ανυπακοής και αντίστασης απέναντι στην πρώην σοβιετική απολυταρχική κυβέρνηση.

Το τελευταίο χρονικό διάστημα λαμβάνει χώρα στη Λευκορωσία ένα κύμα διαδηλώσεων ενάντια στην εισαγωγή ενός νέου φόρου από το καθεστώς Λουκασένκο, ο οποίος αποκαλείται «φόρος ενάντια στα κοινωνικά παράσιτα». Με τον νόμο αυτό επιβάλλεται ειδική φορολογία σε όποιον δεν δηλώνει εισόδημα από εργασία. Μέχρι τώρα οι άνεργοι, το ποσοστό των οποίων κυμαίνεται από 25 έως 40% , και φτάνει στο 70% μεταξύ των νέων, δεν φορολογούνταν. Σημειώνεται επίσης ότι η Λευκορωσία δεν έχει καμία επίσημη καταγραφή της ανεργίας πέρα από το 1% που δίνει ως σταθερό ποσοστό, καθώς τυπικά όλοι δουλεύουν ακόμα και σε κρατικά εργοστάσια τα οποία υπολειτουργούν. Το σύνολο των εργοστασίων της χώρας ήταν κρατικό, και συνεπώς παρέμενε ανοιχτό με κρατική οικονομική βοήθεια και η ανεργία επίσημα έμεινε στο 1,5-5% σχεδόν σταθερά. Προφανώς, αν και οι διαδηλώσεις ξεκίνησαν με αφορμή τον νόμο, σύντομα πήραν κεντρικό αντικυβερνητικό χαρακτήρα και στράφηκαν ευθέως εναντίον του προέδρου Λουκασένκο, θέτωντας σαν αιχμή το ζήτημα της εξουσίας. Τέλος, άξιο αναφοράς είναι ότι, σε αντίθεση με το Μαϊντάν, οι εθνικιστικές δυνάμεις δεν στηρίζουν ανοιχτά τις διαδηλώσεις, ενώ αντίστροφα σημαντικό ρόλο παίζει ο αναρχικός χώρος.

Στη συνέχεια δημοσιεύουμε ένα κείμενο σχετικά με τα γεγονότα από το site του Αναρχικού Μαύρου Σταυρού Λευκορωσίας.

Το αγγλικό κείμενο εδώ:

https://abc-belarus.org/?p=7750&lang=en

επίσης δείτε το αναλυτικό άρθρο του https://ourbabadoesntsayfairytales.wordpress.com με τίτλο: Οι πορείες στη Λευκορωσία και γιατί έχουν καθολική σημασία

 

Εκατοντάδες συλλήψεις μετά από μαζικό κύμα καταστολής στη Λευκορωσία.

Η 25η Μαρτίου σχεδιάστηκε από κάποιους φιλελεύθερους ηγέτες της αντιπολίτευσης ως η ημέρα κορύφωσης της διαμαρτυρίας κατά της πολιτικής Λουκασένκο [1]. Το κύμα των πρόσφατων αντικυβερνητικών διαδηλώσεων ξεκίνησε το Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους. Τελείωσε με τη μεγαλύτερη αστυνομική κινητοποίηση εδώ και χρόνια, κατά την οποία χιλιάδες ΜΑΤ κατέκλεισαν το Μινσκ, και  εκατοντάδες άνθρωποι κρατήθηκαν προληπτικά και κατά τη διάρκεια της διαδήλωσης. Αυτό το Σάββατο η πρωτεύουσα της Λευκορωσίας έμοιαζε με εμπόλεμη ζώνη με αποκλειστική ευθύνη της  αστυνομίας.

Συλλήψεις διαδηλωτών στο Μινσκ // Λευκορωσία // Σάββατο 25/3/2017

Σύλληψη διαδηλωτή στο Μινσκ // Λευκορωσία // Σάββατο 25/3/2017

Εκστρατεία παραπληροφόρησης

Μετά την 15η Μαρτίου [2], η κυβέρνηση της Λευκορωσίας άρχισε να εργάζεται με περισσότερη ενέργεια προκειμένου να παράγει όση περισσότερη παραπληροφόρηση μπορούσε: ραδιενεργό φορτίο σε κάποιο αεροπλάνο, κάποιο αυτοκίνητο γεμάτο εκρηκτικά που προέρχεται από την Ουκρανία [3], μια παλιά εθνικιστική οργάνωση που σχεδιάζει ταραχές, φορτία όπλων που κατασχέθηκαν κατά τη διάρκεια επιδρομών. Όλα αυτά με τα οποία έχει βομβαρδιστεί η κοινωνία της Λευκορωσίας, μέσω των κυβερνητικών μέσων ενημέρωσης τις τελευταίες ημέρες, δημιουργούν την ατμόσφαιρα του τρόμου από τη μία πλευρά, αλλά και την ατμόσφαιρα του θυμού στην κοινωνία – «Καλά ο πρόεδρος και τα σκυλιά του πιστεύουν ότι είμαστε τόσο ηλίθιοι ώστε να πιστέψουμε όλα αυτά τα σκατά?!»

Ωστόσο, το ότι ο παραλογισμός είναι πλέον εμφανής, δεν ήταν ποτέ αρκετός λόγος για να σταματήσει τους προπαγανδιστές του καθεστώτος. Όπως δεν είναι και για τον ίδιο τον Λουκασένκο, ο οποίος σε πρόσφατες ομιλίες του σχετικά με τις προγραμματισμένες διαδηλώσεις της 25ης κατήγγειλε την ύπαρξη «πέμπτης φάλαγγας» και την προσπάθεια αποσταθεροποίησης της χώρας, ενώ ταυτόχρονα δήλωσε ότι είναι μεγάλος υποστηρικτής των ευρωπαϊκών αξιών.

Με έντεχνο τρόπο, σε αυτή την εκστρατεία οι αναρχικοί μεταφέρθηκαν σε δεύτερο ρόλο, για να αντικατασταθούν στην ηγεσία του κινήματος από τις εθνικιστικές οργανώσεις «Λευκή Λεγεώνα» (από τη δεκαετία του ’90) και τη συντηρητική ομάδα «Μέτωπο Νεολαίας», οι οποίες υποτίθεται ότι σχεδίαζαν την πρόκληση πολύνεκρων ταραχών στις 25 Μαρτίου. Ταυτόχρονα, αστυνομικοί χάκαραν τον λογαριασμό ενός από τους πρώην ηγέτες της «Λευκής Λεγεώνας», εμφανίζοντάς τον να προσκαλεί τον κόσμο για να κατέβει στη διαδήλωση με όπλα, και να αρχίσει την επανάσταση.

Καταστολή πριν από τη διαδήλωση

Μια μέθοδος που χρησιμοποίησε ο Λουκασένκο, προκειμένου οι εχθροί του να μην συμμετάσχουν στη διαδήλωση της 25ης Μαρτίου, είναι η φυλάκισή τους για μικρό χρονικό διάστημα. Έτσι, ηγέτες και ακτιβιστές της φιλελεύθερης και της εθνικιστικής αντιπολίτευσης παρέμειναν στη φυλακή για 10-15 ημέρες για προηγούμενες υποθέσεις τους. Μόνο κάποιοι από αυτούς κατάφεραν να μείνουν ελεύθεροι. Στο περιθώριο της διαμαρτυρίας της 25ης Μαρτίου ο Nikolai Statkevich -ένας αυταρχικός ηγέτης της αντιπολιτευόμενης ομάδας  «Εθνικό Συνέδριο Λευκορωσίας» – εξαφανίστηκε μία ημέρα πριν από τη διαδήλωση, με αποτέλεσμα αυτό το γεγονός να μετατραπεί σε κεντρική εικόνα της διαδήλωσης. Μέχρι τη στιγμή που γράφεται αυτό το άρθρο δεν υπάρχουν πληροφορίες για την τύχη του.

Ταυτόχρονα, 4 ημέρες πριν την πορεία, η αστυνομία άρχισε το κυνήγι σε όλη τη χώρα, συλλαμβάνοντας τους υπόλοιπους ακτιβιστές της αντιπολίτευσης και καταδικάζοντάς τους σε 10-15 ημέρες φυλάκισης για διατάραξη κοινής ειρήνης. Πολλά μέλη της παραστρατιωτικής δεξιάς ομάδας «Vaiar» συνελήφθησαν επίσης και τώρα χρεώνονται την προετοιμασία σε μαζική εξέγερση (αυτή τη στιγμή πάνω από 30 άτομα κατηγορούνται βάσει του άρθρου αυτού -συμπεριλαμβανομένων και «μελών» της ανύπαρκτης «Λευκής Λεγεώνας» και, ενδεχομένως, αναρχικών- με δεδομένη τη σαφή παραποίηση της πραγματικότητας όπως και την εκστρατεία τρομοκράτησης στα μέσα ενημέρωσης, που ποντάρουν στη μαζική υστερία, παρουσιάζοντας, για παράδειγμα, όπλα airsoft σαν πολυβόλα όπλα και φτυάρια σαν φονικά εργαλεία).

Επιπροσθέτως, οι επικεφαλείς των κρατικών πανεπιστημίων ενημέρωσαν τους φοιτητές ότι κάθε πρόσωπο που λαμβάνει μέρος στη διαδήλωση της 25ης Μαρτίου θα αποκλείεται από τη φοίτηση,  απειλές που έγιναν πραγματικότητα για κάποιους ανθρώπους που είχαν ήδη τεθεί υπό κράτηση λόγω των προληπτικών συλλήψεων. Η στρατηγική αυτή δεν είναι νέα και έχει χρησιμοποιηθεί από την κυβέρνηση για να πεταχτούν εκτός πανεπιστημίων εκατοντάδες φοιτητές τα τελευταία 15 χρόνια.

Η 23η και η 24η Μαρτίου σημαδεύτηκαν από τις πιο εντατικές επιδρομές της αστυνομίας τα τελευταία χρόνια. Οι μπάτσοι εισέβαλλαν στα σπίτια εκείνων που ήθελαν να συλλάβουν σπάζοντας τις πόρτες τους, ενώ αρκετές φορές η πυροσβεστική υπηρεσία κλήθηκε να πάρει μέρος στην εισβολή. Σε μια περίπτωση οι αστυνομικοί έβαλαν φωτιά στην είσοδο ενός αποκλεισμένου σπιτιού, και στη συνέχεια  με τη βοήθεια των πυροσβεστών που κλήθηκαν να τη σβήσουν, κατάφεραν να μπουν στο διαμέρισμα του συγκεκριμένου ατόμου. Στις 24 και 25 πραγματοποιήθηκαν επιδρομές επίσης στα σπίτια εκείνων που είχαν ήδη τεθεί υπό κράτηση και βρίσκονταν στη φυλακή. Σε κάποιες περιπτώσεις χρησιμοποιήθηκαν σαν δικαιολογία ποινικές υποθέσεις που βρίσκονταν σε εκκρεμοδικία και οι οποίες δεν συνδέονταν με την πολιτική κατάσταση. Η επιδρομή για παράδειγμα στο γραφείο ενός ανεξάρτητου συνδικάτου που συνδέεται με την αντιπολίτευση, επίσημα αποδόθηκε σε έρευνα για ληστεία τράπεζας που έγινε μήνες πριν.

Οι αναρχικοί ήταν μια από τις ομάδες που δέχτηκαν την καταστολή [4]. Εκτός από τις επιδρομές στα άδεια διαμερίσματα, οι αστυνομικοί άρχισαν να φυλακίζουν ανθρώπους, για τους οποίους το μόνο που ήξεραν ήταν ότι με κάποιον τρόπο συνδέονται με τον αναρχισμό. Σαν αποτέλεσμα, περισσότερα από 10 άτομα συνελήφθησαν στις 24 Μαρτίου και καταδικάστηκαν σε 10-15 ημέρες φυλάκιση (χωρίς σαφής αριθμός των κρατουμένων να είναι διαθέσιμος αυτή τη στιγμή).

Στις 24 Μαρτίου, μια μικρή ομάδα ανθρώπων που είχε οργανώσει συλλογή τροφίμων και χρημάτων για όσους κρατούνται από τις 15 Μαρτίου δέχτηκε επίθεση από την αστυνομία. Μισή ώρα μετά την έναρξη της δράσης, η αστυνομία εμφανίστηκε και συνέλαβε όλους τους ανθρώπους που συμμετείχαν,  ανάμεσα στους οποίους ήταν αρκετοί αναρχικοί, δημοσιογράφοι και συγγενείς των συλληφθέντων. Οι δημοσιογράφοι αφέθηκαν αργότερα ελεύθεροι, αλλά 10 άτομα που συνελήφθησαν, καταδικάστηκαν με τη σειρά τους σε 12-15 ημέρες στη φυλακή. Ανάμεσα σε αυτούς σχεδόν οι μισοί είναι αναρχικοί.

Από το πρωί της 25ης Μάρτη διάσπαρτες ομάδες των αναρχικών προσπαθούσαν ακόμα να συμμετάσχουν στη διαδήλωση, ενώ πάνω από 100 άτομα βρίσκονταν ήδη στη φυλακή, συμπεριλαμβανομένων περίπου 30-40 αναρχικών.
Η ημέρα Χ 

Η αντιπολίτευση είχε αναδείξει την 25η Μαρτίου ως το σημείο καμπής της όλης διαμαρτυρίας. Το διαδίκτυο ήταν γεμάτο από κλήσεις για συμμετοχή, ενώ τα μέσα ενημέρωσης της αντιπολίτευσης δημιουργούσαν την ατμόσφαιρα ότι κάτι σαν επανάσταση πρόκειται να συμβεί αυτή τη συγκεκριμένη ημέρα. Ειρηνική επανάσταση, φυσικά, αλλιώς οι δυτικοί χορηγοί δεν θα την εγκρίνουν [5].

Η αστυνομία δεν αγνόησε την κινητοποίηση και προετοιμάστηκε για τη μεγαλύτερη επιχείρηση καταστολής όλων των εποχών. Λεωφορεία με ΜΑΤ και εσωτερικές δυνάμεις (στρατιωτικό σκέλος του αστυνομικού τμήματος) κινητοποιήθηκαν στο Μινσκ. Αστυνομικοί έφεραν όλα τα παιχνίδια που κατάφεραν να αγοράσουν τα τελευταία χρόνια, ανάμεσα στα οποία είχαν κανόνια νερού από τον Καναδά, γερμανικά πολυβόλα, τζιπ με τα οποία επιτίθενται στο πλήθος, κοριούς και συστήματα παρακολούθησης επικοινωνιών και δεκάδες βαν για την καταστολή των ταραχών.

Ώρες πριν την προγραμματισμένη έναρξη της διαδήλωσης, το κέντρο της πόλης του Μινσκ φαινόταν σαν να ήταν υπό πολιορκία από την αστυνομία. Ταυτότητες των ανθρώπων ελέγχονταν σχεδόν παντού. Η πλατεία στην οποία θα πραγματοποιούταν η συγκέντρωση είχε αποκλειστεί από εκατοντάδες αστυνομικούς των ΜΑΤ. Οι σταθμοί του μετρό κοντά στο σημείο συγκέντρωσης είχαν μπλοκαριστεί, ενώ τα μέσα μαζικής μεταφοράς δεν πραγματοποιούσαν στάσεις κοντά στον τόπο της διαδήλωσης.

Παρόλα τα αστυνομικά μέτρα, οι άνθρωποι ήρθαν. Η προγραμματισμένη ώρα για τη συγκέντρωση  ήταν στις 14:00, αλλά οι άνθρωποι άρχισαν να έρχονται νωρίτερα και οι συλλήψεις ξεκίνησαν. Ένας-ένας οι Ματατζήδες άρχισαν να συλλαμβάνουν τους διαδηλωτές και να τους βάζουν στα «Autozaks» (βαν που χρησιμοποιούνται για την καταστολή ταραχών τα οποία παράγονται στη Λευκωροσία). Σε εκείνο το σημείο μια ομάδα  αναρχικών και υποστηρικτών τους τέθηκε υπό κράτηση, στο σύνολό της  25 άτομα. Τουλάχιστον ένας από τους αναρχικούς κατέληξε στο νοσοκομείο με τραύμα στο κεφάλι.

Μετά τις 14:00, όλο και περισσότεροι άνθρωποι άρχισαν να συγκεντρώνονται στις άκρες των αστυνομικών γραμμών και σε μία περίπτωση μια ομάδα 1000 ατόμων σχηματίστηκε και άρχισε να βαδίζει στο κέντρο της πόλης. Η αστυνομία αντέδρασε αμέσως με συλλήψεις. Στις επόμενες ώρες, περίπου 600 διαδηλωτές συνελήφθησαν (δεν υπάρχουν συγκεκριμένοι αριθμοί διαθέσιμοι αυτή τη στιγμή – οι μπάτσοι δεν έχουν κάνει καμία δήλωση σχετικά με τις συλλήψεις, και η κρατική τηλεόραση ανέφερε συνεχώς ότι όλα ήταν μια χαρά στην πόλη).

Αργότερα εκείνο το βράδυ, η αστυνομία ξεκίνησε την απελευθέρωση των κρατουμένων, ωστόσο, πάνω από 100 άνθρωποι εξακολουθούν να τελούν υπό κράτηση.

Το βράδυ οργανώθηκε συγκέντρωση αλληλεγγύης για την επόμενη μέρα. Στη συγκέντρωση προσήλθαν 100 άτομα. Περίπου 20-30 άτομα συνελήφθησαν και πρόκειται να δικαστούν. Το δικαστήριο θα αρχίσει να λειτουργεί τη Δευτέρα [6] και είναι σαφές ότι οι άνθρωποι θα τιμωρηθούν για τη διαδήλωση με κάποιες ημέρες φυλάκισης (επίσης η αστυνομία μπορεί να εκδώσει πρόστιμα χωρίς δίκη).
Επόμενα βήματα

Ο Λουκασένκο κάνει τολμηρά βήματα στην πολιτική του – το 2010 τα ίδια βήματα οδήγησαν στην απομόνωσή του από την ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή για πάνω από 5 χρόνια. Αυτή τη φορά προσέχει σχετικά με το πόσο μακριά μπορεί να φτάσει. Μέχρι στιγμής υπάρχουν «ανησυχίες» από τους Ευρωπαίους πολιτικούς για την καταστολή στη χώρα, ωστόσο η περαιτέρω συνεργασία με τον Λουκασένκο είναι πολύ πιθανή – τα τελευταία χρόνια οι δυτικοί εταίροι έχουν ήδη κλείσει τα μάτια στις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Γι’ αυτό είναι λιγότερο πιθανό πλέον να επιβληθούν νέες κυρώσεις.

Την ίδια στιγμή, η τεράστιας κλίμακας καταστολή θα φοβίσει την κοινωνία της Λευκορωσίας μόνο για κάποιο μικρό χρονικό διάστημα [7]. Η οικονομική κρίση και η δυσκολία του πληθυσμού να επιβιώσει εκτός  πρωτεύουσας [8] δεν πρόκειται να σταματήσουν στο εγγύς μέλλον. Αυτό μας κάνει να πιστεύουμε ότι είναι δυνατή η περαιτέρω ανάπτυξη των διαδηλώσεων μετά από μια αναπόφευκτη περίοδο καμπής. Η αφοσίωση των απλών ανθρώπων χθες έδειξε ότι θέλουν αλλαγές και δεν φοβούνται να πάνε και να το διεκδικήσουν – τουλάχιστον αρκετές χιλιάδες άνθρωποι σε όλη τη χώρα.

Καλούμε τους ανθρώπους σε δράσεις αλληλεγγύης σε όλο τον κόσμο – να είναι ορατό ότι η κυβέρνησή συνεργάζεται με τον τύραννο από τη Λευκορωσία. Δείξτε την υποστήριξή σας στον λαό της Λευκορωσίας και στους αναρχικούς στον αγώνα τους ενάντια στη δικτατορία.

Εκτός από αυτά, μεγάλη οικονομική υποστήριξη είναι απαραίτητη. Οι άνθρωποι πρόκειται να χάσουν τις δουλειές τους μετά τις διαμαρτυρίες και χρειάζονται στήριξη, τουλάχιστον για τις πρώτες στιγμές. Επίσης είναι πιθανό να χρειαστούν χρήματα για την πληρωμή δικαστικών εξόδων σε περίπτωση που οι οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων αποσύρουν ή μειώσουν την υποστήριξή τους για την περαιτέρω οικονομική στήριξη των διωκόμενων αναρχικών.

Μπορείτε να μεταφέρετε χρήματα στο ABC Λευκορωσία:

paypal – belarus_abc@riseup.net

Bitcoin – 1CcxWEswKjXZgXQCds5KcHfemzrAASVbuv

Bankverbindung
Kontoinhaber * πανδοχείο: VpKK e.V.
IBAN: DE 40850205 0000 0361 5700
BIC: BFSWDE33DRE
Όνομα της Τράπεζας: Τράπεζα für Sozialwirtschaft
Αιτία: Δωρεά ABC-Λευκορωσίας
Και σε περίπτωση που δεν θέλετε να χρηματοδοτήσετε αποκλειστικά τους αναρχικούς:

Μεταφορά χρημάτων σε οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων:
https://spring96.org

 

Σημειώσεις:

[1] Ο Αλεξάντερ Λουκασένκο είναι πρόεδρος της Λευκορωσίας από τις 20 Ιουλίου του 1994. Το καθεστώς Λουκασένκο ενσωματώνει κάποια στοιχεία της ΕΣΣΔ, όπως η κεντρικότητα του κράτους στην διαχείριση της οικονομίας -το 80% της κίνησης κεφαλαίου της χώρας είναι κρατικό- και φυσικά τα σύμβολά της. Από το 1999, οπότε και ο Πούτιν πήρε την εξουσία στη Ρωσία, η χώρα ακολουθεί σταθερά φιλορωσική πολιτική, ενώ λάμβανε και σταθερή οικονομική βοήθεια από τη Ρωσία καθώς και ιδιαίτερα προνομιακή ενεργειακή πολιτική.

[2] Στις 15 Μαρτίου η αναρχική ομάδα «revolutsionoe deystvie» κάλεσε σε παν-λευκορωσική δράση.  Σε 10 πόλεις της Λευκορωσίας πραγματοποιήθηκαν πορείες από 20 έως 2000 άτομα. Η αστυνομία επιτέθηκε στις διαδηλώσεις και 35 άτομα συνελήφθησαν, για τους οποίους πραγματοποιήθηκαν δράσεις αλληλεγγύης τις επόμενες μέρες.

[3] Κάποιες μέρες πριν τη διαδήλωση,  συνοριοφύλακες της Λευκορωσίας άνοιξαν πυρ σε ένα βαν τύπου SUV που προσπάθησε να περάσει ένα σημείο ελέγχου στην Alexandrovka, στην ουκρανο-λευκορώσικα σύνορα. Οι αρχές βρήκαν όπλα και εκρηκτικά στο όχημα και συνέλαβαν τους επιβαίνοντες.

[4]  Από τις 17 Φεβρουαρίου που ξεκίνησαν οι πρώτες διαδηλώσεις έχουν συλληφθεί 200 άνθρωποι που αντιμετωπίζουν βαριές κατηγορίες.

[5] Η πρεσβεία των ΗΠΑ στη Λευκορωσία έκανε παρατήρηση στις αρχές της Λευκορωσίας ζητώντας την απελευθέρωση όλων των κρατούμενων διαδηλωτών. Το αίτημα ήρθε λίγες ημέρες μετά τις αποκαλύψεις ότι αμερικάνικες ΜΚΟ έχουν αυξήσει τις δαπάνες τους σε πρωτοβουλίες για την «προώθηση της δημοκρατίας» στη Λευκορωσία, ύψους πολλών εκατομμυρίων δολαρίων.

[6] Προφανώς πρόκειται για παρελθούσα ημερομηνία πλέον.

[7] Ουσιαστικά αυτός ο νόμος σαμποταρίστηκε από την αρχή καθώς μόνο ένα 10% τον πλήρωσε. Το κράτος, έχοντας αντιληφθεί πως δεν μπορεί να εισπραχτεί ο φόρος, έχει προχωρήσει σε μαζικές συλλήψεις προς παραδειγματισμό. Συνολικά εκτιμάται ότι 450.000 άνθρωποι σε όλη τη χώρα καλούνται να πληρώσουν πρόστιμο επειδή δεν πλήρωσαν τον φόρο. Από την άλλη πλευρά, στις αρχές Μαρτίου η κυβέρνηση υποχώρησε προσπαθώντας να ελέγξει τις αντιδράσεις για τον νόμο, αναστέλλοντας την ισχύ του για ένα χρόνο. Παρόλη την αναστολή ο κόσμος συνέχισε να κατεβαίνει στον δρόμο πραγματοποιώντας πορείες προς κυβερνητικά κτίρια.

[8] Ο μέσος μισθός κυμαίνεται στα 250 €.

 

Μετάφραση, εισαγωγή και σημειώσεις: Βαγιάν