Σπύρος Λάτσης: Ο πλουσιότερος Έλληνας serial killer εργατών.

Ο Σπύρος Λάτσης το 2015 βρίσκεται στην 48η θέση στη λίστα του περιοδικού Forbes με τους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου με περιουσία 11.4 δισεκατομμύρια δολάρια, όντας ο πλουσιότερος Έλληνας στον κόσμο. Ο Σ. Λάτσης γιος του εφοπλιστή Γιάννη Λάτση μένει μόνιμα στην Ελβετία και εκτός των άλλων επιχειρήσεων του έχει στη κατοχή του και το EFG Group Eurobank, έναν πολυεθνικό τραπεζικό όμιλο με σημαντική θέση στην αγορά Private Banking στην Ελβετία. Ο συγκεκριμένος τραπεζικός όμιλος μαζί με τις μεγαλύτερες πολυεθνικές του πλανήτη, φιγουράρει επίσης στη λίστα που έδωσε στη δημοσιότητα τον Νοέμβρη του 2014, η Διεθνής Σύμπραξη Ερευνητών Δημοσιογράφων (ICIJ) και αποτελεί μέρος των 28.000 απόρρητων εγγράφων, της υπόθεσης LuxLeaks από το Λουξεμβούργο που αποδεικνύουν τη συστηματική φοροδιαφυγή δισ. ευρώ.

Αλλά αυτό φυσικά ποτέ δεν το διαβάσατε στο Forbes ή σε κάποιο ελληνικό συστημικό μ.μ.ε. Το περιοδικό Forbes μεταξύ των άλλων, μπορεί να έχει γράψει για το επιχειρηματικό δαιμόνιο του Λάτση αρκετές φορές, δεν έχει γράψει ούτε μισή γραμμή για τις δολοφονίες (στη πραγματικότητα) εργατών λόγω ανύπαρκτων μέτρων ασφαλείας στις επιχειρήσεις του στην Ελλάδα. Μόνο τους τελευταίους τρεις μήνες στις επιχειρήσεις του Λάτση έχουν σκοτωθεί έξι εργάτες. ενδεικτικά: Στις 23 Μαρτίου 50χρονος ηλεκτρολόγος βρίσκεται απανθρακωμένος στο καράβι high speed 5 της seaways κατά τη διάρκεια συντήρησής του στο μώλο της Δραπετσώνας. Την 1η Απριλίου, 52χρονος εργολαβικός εργάτης ανασύρεται νεκρός από τα εργοτάξια της Λάρκο στη Φθιώτιδα όταν καταπλακώθηκε κατά τη διάρκεια έργων στα μεταλλεία. Στις 8 Μαΐου, έξι εργαζόμενοι από τα διυλιστήρια των ΕΛ.ΠΕ. στον Ασπρόπυργο μεταφέρονται σε κρίσιμη κατάσταση στο νοσοκομείο με εγκαύματα έως και 80% μετά από έκρηξη σε αγωγό πετρελαίου κατά τη διάρκεια εργασιών συντήρησης σε μια παλιά μονάδα. Ο αγωγός εκρήγνυται και στη συνέχεια ξεσπάει πυρκαγιά, με αποτέλεσμα 6 εργάτες να τραυματιστούν και να μεταφερθούν με εγκαύματα σε νοσοκομεία. Την ώρα της έκρηξης δεν χτύπησε ο συναγερμός πυρκαγιάς και δεν υπήρχε κανένα σαφές σχέδιο ασφαλούς εξόδου των εργαζομένων από τις εγκαταστάσεις. Οι εργάτες στοιβάχτηκαν εγκλωβισμένοι, σε ένα εσωτερικό χώρο στάθμευσης των εγκαταστάσεων, χωρίς να τους επιτρέπεται να μετακινηθούν. Όταν οι εργάτες αντέδρασαν με δική τους πρωτοβουλία και ενστικτωδώς, ανοίγοντας μια από τις εξόδους διαφυγής, με σκοπό να επιβιώσουν την πύρινη κόλαση,οι πραίτορες του Λάτση ( προσωπικό φύλαξης των εγκαταστάσεων ) τους κυνήγησαν με λύσσα για να τους αφαιρέσουν τις κάρτες εξόδου και να τους μπλοκάρουν. Οι εργάτες κάνουν λόγο για καθαρή δολοφονία, αφού για αρκετή ώρα,δεν υπήρχε ξεκάθαρη εικόνα από τους υπευθύνους για το πόσοι και ποιοι ήταν οι εργάτες που εκτελούσαν τη συντήρηση στη μονάδα όπου ξέσπασε η πυρκαγιά. Επίσης, μιλούν για ελλιπή μέτρα ασφαλείας και αυτοπροστασίας. Έντεκα μέρες αργότερα, στις 19/5, οι δύο πολυτραυματίες Μπάμπης Δευτεραίος και Ραμαντάν Ντελιλάι δεν τα καταφέρνουν και φεύγουν από τη ζωή. Τέσσερις μέρες αργότερα, στις 23/5, την ίδια κατάληξη θα έχει και ο τρίτος εργάτης Αντώνης Αβραμπός. Στις 30/5 πέθανε άλλος ένας, ο Κώστας Μαγγούρας.

Αυτή η ιστορία στις επιχειρήσεις του Λάτση κρατάει χρόνια. Δεν ξεχνάμε ούτε τους 14 νεκρούς και 24 τραυματίες της Πετρόλα το Σεπτέμβριο του 1992 που όλως τυχαίως αποτελούσε και πάλι ιδιοκτησία Λάτση.

Omject