Το πολυνομοσχέδιο για την ιδιωτικοποίηση του νερού

Την Τρίτη 21 Μαρτίου ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία στην ολομέλεια της βουλής το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου περιβάλλοντος και ανάπτυξης με το οποίο μεταφέρονται οι αρμοδιότητες για τη διαχείριση του νερού της ύδρευσης από τις ΔΕΥΑ (Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης και Αποχέτευσης) στη Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων. Αν και ιστορικά έως και σήμερα υπάρχουν 4 αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας που αναφέρουν ότι το νερό δεν δύναται να θεωρηθεί εμπόρευμα, η λύση έρχεται μέσω του παρόντος πολυνομοσχεδίου όπου η κυβέρνηση επιχειρεί μια ιδιόμορφη-έμμεση ιδιωτικοποίηση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι παρά το μέγεθος του νομοσχεδίου (263 άρθρα) το υπουργείο περιβάλλοντος επέλεξε να το αφήσει σε δημόσια διαβούλευση για διάστημα μόλις 4 ημερών «τελείως συμπτωματικά» επάνω στο τριήμερο της Καθαρής Δευτέρας. Εν συνεχεία κατατέθηκε στη βουλή την 1η Μάρτη παρά την κήρυξη του εθνικού πένθους, και την κρατική δολοφονία που είχε προηγηθεί στα Τέμπη λίγες ώρες νωρίτερα. Η ψήφισή του όμως μετατέθηκε σε σχέση με τον αρχικό προγραμματισμό λόγω των σφοδρών αντιδράσεων.

Το πολυνομοσχέδιο περιλαμβάνει μια σειρά προβληματικών διατάξεων τόσο για τη διαχείριση των υδάτων όσο και για το περιβάλλον. Πιο συγκεκριμένα, η ιδιωτικοποίηση του νερού προχωράει πλέον με γοργούς ρυθμούς αφού μετατίθεται η αρμοδιότητα εποπτείας υδάτων και αποβλήτων στην Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, η οποία μετονομάζεται σε Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ). Ο έλεγχος λοιπόν των υδάτων περνάει σε μια ανεξάρτητη ρυθμιστική αρχή στην οποία εντάσσεται τόσο η εποπτεία και ο έλεγχος της ύδρευσης και αποχέτευσης, όσο και η διαχείριση των αστικών αποβλήτων.

Παρά τις δηλώσεις του υπουργού περιβάλλοντος και ενέργειας ότι η κυβέρνηση δεν έχει πρόθεση να προβεί στην ιδιωτικοποίηση του νερού, η ΡΑΑΕΥ έρχεται με σκοπό να εποπτεύσει και να ρυθμίσει την αγορά των παραπάνω τομέων κατά τα πρότυπα της αγοράς ενέργειας, με επιπτώσεις που έχουν γίνει πλέον γνωστές σε όλους μας μέσω των κατακόρυφων αυξήσεων στους λογαριασμούς ρεύματος. Πώς άλλωστε δύναται μια ρυθμιστική αρχή ενέργειας, της οποίας ο ρόλος είναι να εποπτεύσει και να ρυθμίσει μια ελεύθερη αγορά που λειτουργεί υπό συνθήκες ανταγωνισμού, να ρυθμίσει και να διορθώσει τις χρόνιες παθογένειες (όπως ανέφερε ο υπουργός περιβάλλοντος) ενός δημόσιου και κοινωνικού αγαθού όπως το νερό.

Τέλος, χαρακτηριστική είναι η ανακοίνωση της ΚΕΔΕ (Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας) η οποία μεταξύ άλλων αναφέρει ότι οι ΔΕΥΑ, οι ΦοΔΣΑ και οι Δήμοι δεν λειτουργούν στο πλαίσιο της αγοράς και δεν αναπτύσσουν μεταξύ τους σχέσεις ανταγωνισμού, και τονίζει ότι η ένταξη της εποπτείας της λειτουργίας τόσο της διαχείρισης ύδρευσης και αποχέτευσης όσο και των στερεών αποβλήτων σε Ρυθμιστική αρχή δικαιολογείται μόνο ως προετοιμασία για την ιδιωτικοποίησή τους.

valiacalda