Ιανουάριος 2014: Κάλεσμα από το Σύλλογο Υπαλλήλων Βιβλίου-Χάρτου Αττικής προς σωματεία και συλλογικότητες και δημιουργία του «Συντονιστικού Δράσης ενάντια στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας και τα απελευθερωμένα ωράρια».
Κυριακή 4 Μαΐου : μαζικές απεργιακές περιφρουρήσεις σε καταστήματα επί της Σταδίου και περιφερειακά σε διάφορες περιοχές, όπως Περιστέρι, Κυψέλη, Παγκράτι, Καισαριανή, Ζωγράφου, Ηλιούπολη κ.α. Έπειτα από αρκετές ώρες, ξεκίνησε από τον πεζόδρομο της Κοραή μαζική πορεία.
Κυριακή 27 Ιούλη: Η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας αρνήθηκε να προκηρύξει απεργία προσπαθώντας να απονομιμοποιήσει τους απεργιακούς αποκλεισμούς. Δεκάδες εργαζόμενες, αποκλείουν, μαζί με το Συντονιστικό Δράσης, τις αλυσίδες των πολυεθνικών και όχι μόνο, προσδίδοντας χαρακτηριστικά «άγριας απεργίας» στην κινητοποίηση. Τα ΜΑΤ επιτέθηκαν στους απεργούς, μην καταφέρνοντας να διαλύσουν τη συγκέντρωση.
10 Οκτώβρη 2014: Πραγματοποιείται διαδήλωση ενάντια στο event “shop & eat” στη Νέα Σμύρνη, για να μην κρατηθούν τα μαγαζιά ανοιχτά μέχρι τα μεσάνυχτα.
22 Οκτώβρη 2014: Απόγευμα, το Συντονιστικό Δράσης οργανώνει μια μεγάλη και δυναμική διαδήλωση ενάντια στον εργασιακό μεσαίωνα και την κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας. Στη διαδήλωση συμμετείχαν πολλές εκατοντάδες συνάδελφοι-συναδέλφισσες και συναγωνιστές-συναγωνίστριες.
17 Δεκέμβρη 2014: Ο εμπορικός σύλλογος Περιστερίου με αφορμή το εορταστικό ωράριο και η τοπική αυτοδιοίκηση με αφορμή το άναμμα του δέντρου μεθόδευσαν το στήσιμο «λευκής νύχτας» με τη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων μέχρι αργά τη νύχτα. Οι εργατικές και κοινωνικές αντιδράσεις των τοπικών συλλογικοτήτων απέτρεψαν τα σχέδιά τους.
Κυριακή 28/12/2015: Για τρίτη συνεχόμενη Κυριακή κράτος και αφεντικά προσπάθησαν να επιβάλουν το Κυριακάτικο άνοιγμα των καταστημάτων. Το Συντονιστικό Δράσης στήριξε την απεργία που είχε κηρύξει ο Σύλλογος Υπαλλήλων Βιβλίου-Χάρτου Αττικής καλώντας σε συγκέντρωση στην πλατεία Κοραή και ενισχύοντας τις απεργιακές περιφρουρήσεις στα βιβλιοπωλεία Ιανός και Παπασωτηρίου. Με εντολή του ιδιοκτήτη του Ιανού Νίκου Καρατζά και της εμπορικής διευθύντριας αρκετές διμοιρίες ΜΑΤ περικύκλωσαν και επιτέθηκαν στους συγκεντρωμένους. Η απεργιακή περιφρούρηση κράτησε σθεναρή στάση για ώρα κι αφού τελικά απωθήθηκε οι κατασταλτικές δυνάμεις συνέλαβαν τέσσερις ανθρώπους. Στην συνέχεια η διαδήλωση κινήθηκε στην Σταδίου. Στις 14:30 πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση αλληλεγγύης έξω από το Α.Τ. Ακροπόλεως, όπου κρατούνταν οι συλληφθέντες. Τα ΜΑΤ επιτέθηκαν πάλι συλλαμβάνοντας τρεις αγωνιστές, τους οποίους χτύπησαν κατά την σύλληψη και μέσα στο τμήμα. Η διαδήλωση συνεχίστηκε στο εμπορικό κέντρο και στάθηκε πάλι μπροστά στον Ιανό και σε άλλα μεγάλα βιβλιοπωλεία (Παπασωτηρίου και Πολιτεία). Το απόγευμα πραγματοποιήθηκε νέα συγκέντρωση αλληλεγγύης, στην ΓΑΔΑ.
19 Μαρτίου 2015: Δυναμική διαδήλωση του Συντονιστικού Δράσης, με στάσεις στο Υπουργείο Εργασίας, στο βιβλιοπωλείο-κάτεργο Ιανός, στο Υπουργείο Οικονομικών και στα γραφεία των εργοδοτικών οργανώσεων, (Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας και Εμπορικός Σύλλογος Αθήνας).
Συνεχίζονται οι δράσεις και οι απεργιακές περιφρουρήσεις τις επόμενες Κυριακές όπου είναι τα μαγαζιά ανοιχτά.
Επίσης, ενόψει της δίκης των συλληφθέντων από την απεργιακή περιφρούρηση στον Ιανό γίνονται παρεμβάσεις στον Ιανό.
10 Οκτώβρη 2015: Απέναντι στην πρόκληση της δημοτικής αρχής και του εμπορικού συλλόγου Αμαρουσίου, με τη διοργάνωση μιας ακόμη «λευκής νύχτας», το Συντονιστικό Δράσης με τη συμμετοχή και συλλογικοτήτων του Αμαρουσίου και της ευρύτερης περιοχής απαντάει ε με μια δυναμική διαδήλωση.
19 Δεκέμβρη 2015: Ο δήμος Γλυφάδας και ο τοπικός εμπορικός σύλλογος διοργάνωναν την «κόκκινη νύχτα», κατά την οποία τα εμπορικά καταστήματα της περιοχής θα παρέμεναν ανοιχτά μέχρι τα μεσάνυχτα. Το Συντονιστικό Δράσης μαζί με τοπικές συλλογικότητες της ευρύτερης περιοχής προχώρησε σε μια πολύωρη και δυναμική κινητοποίηση, η οποία κατέληξε σε συγκεντρώσεις-αποκλεισμούς έξω από μεγάλα καταστήματα, στον Κωτσόβολο, στο Hondos Center και στο Public.
27 Δεκέμβρη 2015: Hμέρα απεργίας στον κλάδο του βιβλίου, οι βασικοί συντελεστές των εκδόσεων «Μικρή Άρκτος», ο Ανδρέας Γεωργιάδης και ο Παρασκευάς Καρασούλος, εξερχόμενοι από το βιβλιοπωλείο ΙΑΝΟΣ επιτίθενται λεκτικά και στη συνέχεια και σωματικά -κραδαίνοντας κι ένα μπουκάλι ο πρώτος- στην απεργιακή συγκέντρωση.
13 Φεβρουαρίου 2016: Βράδυ Σαββάτου, ο εμπορικός σύλλογος και ο πολιτιστικός οργανισμός του δήμου Νέας Σμύρνης οργάνωναν μια ακόμα «λευκή νύχτα», η οποία ακυρώθηκε μετά από εξορμήσεις και παρεμβάσεις τις προηγούμενες μέρες, καθώς και εξαγγελία εργατικής συγκέντρωσης την ίδια μέρα, η οποία και πραγματοποιήθηκε.
20 Φεβρουαρίου 2016 : Το βράδυ του Σαββάτου οι εκδόσεις «Μικρή Άρκτος» διοργάνωναν μουσική εκδήλωση στο καφέ του Ιανού. Το ίδιο βράδυ πραγματοποιήθηκε παρέμβαση – εργατική συγκέντρωση ως απάντηση στην επίθεση που δέχτηκε η συγκέντρωση στις 27/12/15 αλλά και για την εργοδοτική ασυδοσία και τρομοκρατία της εργοδοσίας του Ιανού.
25 Ιούνη 2016: Ενάντια στη δημοτική και εργοδοτική αυθαιρεσία του Δήμου Ιλίου να επιβάλλει το βάρβαρο καθεστώς της «λευκής νύχτας» πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση, στην οποία συμμετείχαν και στήριξαν σωματεία, συλλογικότητες, συνελεύσεις που στηρίζουν το Συντονιστικό Δράσης καθώς και τοπικές συλλογικότητες. Οι συγκεντρωμένοι προχώρησαν σε μαζικούς εργατικούς αποκλεισμούς και πορεία.
2 Ιουλίου 2016: Ακόμη μια «λευκή νύχτα» από το δήμο και τον Εμπορικό Σύλλογο Αμαρουσίου. Το Συντονιστικό Δράσης μαζί με συλλογικότητες της περιοχής προχώρησε σε αποκλεισμούς μεγάλων καταστημάτων, καθώς και του μαγαζιού του προέδρου του εμπορικού συλλόγου και ακολουθεί πορεία.
17 Ιουλίου 2016: Εργάσιμη Κυριακή που απαντιέται με απεργία. Το Συντονιστικό Δράσης συμμετέχει στην απεργιακή κινητοποίηση στην Ερμού πραγματοποιώντας περιφρουρήσεις μέχρι τις 13:30 και πραγματοποιείται πορεία προς Μοναστηράκι. Κατά τη διάρκειά της πορείας, ένας συναγωνιστής δέχεται δολοφονική επίθεση με λεπίδα και μεταφέρεται στο νοσοκομείο.
6 Νοέμβρη 2016: Ακόμη μια εργάσιμη Κυριακή που απαντήθηκε με απεργία. Το Συντονιστικό Δράσης πραγματοποιεί εργατική παρέμβαση και απεργιακούς αποκλεισμούς στην Ερμού πετυχαίνοντας το κλείσιμο 15 καταστημάτων.
Ο αγώνας ενάντια στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας και τα απελευθερωμένα ωράρια, ο οποίος ξεκίνησε το 2013, συνεχίζεται εδώ και τρία χρόνια με αμείωτη ένταση ενάντια στα σχέδια κράτους και αφεντικών. Είναι ένας αγώνας, ο οποίος ενάντια στο κλίμα απογοήτευσης και ηττοπάθειας που έχει επιβληθεί, έχει καταφέρει να σπάσει το φόβο, την απομόνωση και την εργοδοτική τρομοκρατία, να δημιουργήσει αναχώματα στην εντεινόμενη εκμετάλλευση των εργαζομένων, να συσπειρώσει μέσω του «Συντονιστικού δράσης Ενάντια στην Κατάργηση της Κυριακάτικης Αργίας και τα «απελευθερωμένα» ωράρια» σωματεία, εργαζομένους, κοινωνικές, εργατικές και πολιτικές συλλογικότητες και να πετύχει μικρές και μεγάλες νίκες. Μέσω της συνεχούς πίεσης που άσκησαν οι αγωνιζόμενοι στους γραφειοκράτες εργατοπατέρες κατάφεραν την κήρυξη απεργιών στον κλάδο του εμπορίου και όταν αυτό δεν κατέστη δυνατόν με αποκλεισμούς ανάγκασαν τους εργοδότες να κλείσουν τα μαγαζιά τους προσδίδοντας στις κινητοποιήσεις χαρακτηριστικά «άγριας απεργίας». Μέσω της πολύμορφης δράσης που περιλαμβάνει μικροφωνικές, ενημερωτικές παρεμβάσεις μέσα στα καταστήματα, διαδηλώσεις, σαμποτάζ, αποκλεισμούς μαγαζιών και απεργιακές περιφρουρήσεις κάθε Κυριακή που ανοίγουν τα μαγαζιά, έχει δοθεί μια δυναμική απάντηση στοχεύοντας στην κατάργηση του μέτρου στην πράξη.
Αυτά τα τρία χρόνια όσοι συμμετέχουμε στις κινητοποιήσεις έχουμε βρεθεί αντιμέτωποί με την προπαγάνδα των ΜΜΕ, τα ΜΑΤ, τις συλλήψεις και τις διώξεις, την εργοδοτική τρομοκρατία, τις μηνύσεις και τους μπράβους της εργοδοσίας. Απέναντι στην καταστολή και τον τσαμπουκά των αφεντικών έχουμε αντιτάξει την από τα κάτω οργάνωσή μας, την ταξική αλληλεγγύη και τη συλλογική αντίσταση, ορθώνοντας ένα ακόμα οδόφραγμα στη συνολική επίθεση την οποία δεχόμαστε, ώστε να βγούμε μπροστά διεκδικώντας το δίκιο μας.
Μέσα σε μια πραγματικότητα που ορίζεται από το 3ο μνημόνιο η επιχειρούμενη κατάργηση της κυριακάτικης αργίας, στο όνομα της πολυπόθητης ανάπτυξης, της τόνωσης της εθνικής οικονομίας, της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας, δεν αποτελεί τίποτα άλλο από την περαιτέρω όξυνση των συνθηκών καταπίεσης και εκμετάλλευσης και εντάσσεται στο πλαίσιο της ευρύτερης επίθεσης του κράτους και του κεφαλαίου ενάντια στους από τα κάτω. Το νομικό πλαίσιο για το άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές αυτή τη στιγμή έχει διαμορφωθεί στις 8 Κυριακές το χρόνο, πάρα τις αριστερές υποσχέσεις. Στόχος είναι η κατάργηση της κυριακάτικης αργίας για όλους τους κλάδους και εντάσσεται στην προσπάθεια καθιέρωσης ενός μοντέλου εργασίας όπου τα αφεντικά θα έχουν εργαζόμενους που θα δουλεύουν για όσο τους χρειάζονται, όποτε τους χρειάζονται, οποιαδήποτε ημέρα και ώρα, ανάλογα με τις ανάγκες κερδοφορίας τους και χωρίς απαιτήσεις. Η εφαρμογή της «λευκής νύχτας» με εμποροϋπαλλήλους να εξαναγκάζονται να δουλεύουν μέχρι τις το πρωινές ώρες είναι ενδεικτική των προθέσεών τους.
Η κατάργηση της κυριακάτικής αργίας αποτελεί κομμάτι της βίαιης αναδιάρθρωσης των εργασιακών σχέσεων που περιλαμβάνει την άμισθη εργασία, τα ελαστικά ωράρια εργασίας, τις ατομικές συμβάσεις εργασίας, τη μείωση του βασικού μισθού, την επαναφορά διακοσμητικών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας οι οποίες δεν θα κατοχυρώνουν κανένα εργασιακό δικαίωμα, την ανακύκλωση ανέργων μέσω των κοινωφελών προγραμμάτων, την μαύρη εργασία, την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων. Παράλληλα εντείνεται η καταπίεση και ο έλεγχος μέσω της απελευθέρωσης των απολύσεων, της αυστηροποίησης του νομικού πλαισίου σχετικά με την προκήρυξη απεργιών (σε τέτοιο βαθμό που στην ουσία σημαίνει την κατάργησή τους) και της ενεργοποίησης της δυνατότητας του λοκ άουτ, της ανταπεργίας δηλαδή από τη μεριά των εργοδοτών. Ταυτόχρονα δίνεται η δυνατότητα στον εργοδότη να μην πληρώνει τους απεργοσπάστες αν αυτοί δεν καταφέρουν να εργαστούν -ωθώντας τους έτσι σε βίαιες αντιπαραθέσεις με απεργούς ώστε να σπάσουν την απεργία- εντείνοντας έτσι φαινόμενα κοινωνικού αυτοματισμού και προωθώντας τη δημιουργία εργοδοτικών στρατών (όπως χρησιμοποιεί η eldorado gold ένα μεγάλο κομμάτι των εργαζομένων της ενάντια στους κατοίκους της β.α. Χαλκιδική, που μάχονται ενάντια στα ορυχεία και την καταστροφή του τόπου τους).
Όπως καταλαβαίνουμε ο αγώνας ενάντια στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας και τα «απελευθερωμένα» ωράρια δεν αφορά μονάχα τους εργαζόμενους στο χώρο του εμπορίου, αλλά όλους μας και πρέπει να γίνει σημείο αναφοράς και εφαλτήριο ενάντια στα σχέδια κράτους και αφεντικών για περαιτέρω υποτίμηση της εργατικής μας δύναμης και της ζωής μας. Να συνδέσουμε τις εργατικές διεκδικήσεις με το σύνολο των αγώνων ενάντια στην επέλαση του σύγχρονου ολοκληρωτισμού. Να προωθήσουμε την ταξική αλληλεγγύη στις γραμμές των εκμεταλλευόμενων και καταπιεσμένων, μακριά από πλαστούς διαχωρισμούς και τεχνητές διαιρέσεις (εργαζόμενοι-άνεργοι, καταναλωτές-εργαζόμενοι κτλ.). Η οργάνωση σε πολιτικές και κοινωνικές συλλογικότητες -αντιιεραρχικές, ριζοσπαστικές και αντικρατικές- και σε σωματεία βάσης σε κάθε κοινωνικό χώρο, στα σχολεία και τις σχολές, σε όλους τους εργασιακούς χώρους είναι επιβεβλημένη περισσότερο από ποτέ. Να προετοιμαστούμε και να διεξάγουμε πολιτικούς, κοινωνικούς και ταξικούς αγώνες ανυποχώρητους, ακηδεμόνευτους και αντιθεσμικούς, οι οποίοι αποτελούν τον μοναδικό δρόμο που μπορεί να εξασφαλίσει φως στην άκρη του τούνελ. Για το σκοπό αυτό χρειάζεται πίστη στις δυνάμεις μας, χρειάζεται πείσμα και αγώνας. Χρειάζεται συνείδηση πως το συμφέρον κάθε ενός από μας είναι δεμένο με το συμφέρον όλων των εκμεταλλευόμενων και καταπιεσμένων, πως η συνδιαλλαγή, η ανάθεση και η μεσολάβηση οδηγούν μόνο σε ήττες και καθυπόταξη. Η αλληλεγγύη, η αυτοοργάνωση και ο αγώνας από εμάς για εμάς είναι η μόνη βιώσιμη λύση.
Αναρχική Συλλογικότητα Vogliamo tutto e per tutti