Εργατικά νέα #36

Ξημερώνοντας Μαύρη Παρασκευή, ξενυχτώντας στις 2 Γενάρη…

Λίγες μέρες μετά το επικοινωνιακό ντελίριο με την περίφημη εμπορική φιέστα της Μαύρης Παρασκευής, έφτασε η ώρα να δούμε τα πράγματα πιο ψύχραιμα.

Η περίφημη Mαύρη Παρασκευή ως εμπορικό event έχει εφαρμοστεί στην Ελλάδα την τελευταία 3τια κυρίως σε μεγάλα «εκπτωτικά χωριά» και Mall στην Αττική και στην Θεσσαλονίκη. Πολλές φορές, μάλιστα, ο «εορτασμός» της αφορούσε μόνο τους «εκλεκτούς πελάτες» αυτών των εμπορικών κέντρων οι οποίοι «απολάμβαναν» ειδικές προσφορές και ενημερώνοντας με προσωπικά τηλεφωνικά ή μέσω διαδικτύου μηνύματα.

Φέτος, στις 25/11 η άθλια εμπορική φιέστα πήρε μια άλλη μορφή. Οι μεγάλες ντόπιες ή πολυεθνικές αλυσίδες, κυρίως, επιχείρησαν να στοιχηματίσουν στην κοινωνική νομιμοποίηση αυτής της καφρίλας ενώ, παράλληλα να αρπάξουν ό,τι μπορούν σε εμπορικό επίπεδο. Δεν είναι τυχαίο ότι η αλυσίδα Public ξεκίνησε την πολυδάπανη διαφημιστική καμπάνια της σε έντυπα/ηλεκτρονικά μέσα 20 μέρες πριν, αναγκάζοντας τους άμεσους ανταγωνιστές της (MediaMarkt, Πλαίσιο κ.α.) να προσαρμοστούν όπως-όπως στις διαφημιστικές και εμπορικές επιταγές τέτοιων events (δήθεν ειδικές προσφορές, διαφημιστική προώθηση εντός και εκτός καταστημάτων κ.α.). Δεν μπορούμε, βέβαια, να μην επισημάνουμε ότι ο εν λόγω κλάδος του εμπορίου, αυτός των ηλεκτρονικών-τεχνολογικών εφαρμογών, κατέχει και άλλες πρωτιές: οι επιχειρήσεις αυτές αποτελούν τα πρότυπα βασίλεια της ελαστικής εργασίας, των 4ωρων και 5ωρων μερικής απασχόλησης, των εργολαβικών εταιρειών και των ενοικιαζόμενων εργαζομένων, της μαζικής ανακύκλωσης εργατικού προσωπικού. Η περίφημη «εμπορική δυναμική» των εταιρειών αυτών βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στην «πρωτιά» αυτή. Έτσι, το κέρδος από τέτοιες πρωτιές μπορούν να επενδύονται χωρίς φόβο σε γελοίες διαφημιστικές καμπάνιες. Ουσιαστικά, οι επιχειρήσεις δείχνουν στο υπόλοιπο εμπόριο τον μαγικό τρόπο να μετατρέπεις τον ιδρώτα των εργαζομένων σε αέρα, και τα δικαιώματά τους σε κέρδος.

Όσο πλησίαζε η περίφημη Μαύρη Παρασκευή στις 25/11, ο ανταγωνισμός μεταξύ των εργοδοτών πήρε τόσο άγρια μορφή που πλέον το προσωνύμιο «Μαύρη» στην Παρασκευή των εργοδοτών έπαιρνε τραγικό νόημα. Θα αναφερθούμε απλά σε κάποιες μεθοδεύσεις των εργοδοτών που αποτέλεσαν τον ΚΑΝΟΝΑ που κυριάρχησε στους χώρους δουλειάς του εμπορίου ενόψει αλλά και ανήμερα της Μαύρης Παρασκευής. Οι εργοδότες με το έτσι-θέλω ανακοίνωσαν στους εργαζόμενους ότι τα καταστήματα ανοίγουν στις 8 αντί για τις 8.30, 9 ή και 10 όπώς συνηθίζεται σε αντίστοιχα εμπορικά καταστήματα. Έτσι, σε μεγάλες εμπορικές αλυσίδες (πχ. Public, Zara, H&M) το ωράριο εργασίας των συναδέλφων-ισσων μετακινήθηκε στις 6.30 το αξημέρωτο… Όμως, το λάστιχο το τραβάμε και απ’ τις δύο πλευρές! Το ίδιο «τράβηγμα» συνέβη και στη λήξη των πρωινών/μεσημεριανών βαρδιών αφού απαιτήθηκε από τους εργοδότες να παραταθεί το σχόλασμα για 1, 2, 3 ώρες ή και «όσο πάει» ή «όσο έχει κόσμο». Δεν είναι τυχαίο ότι στις προαναφερόμενες αλυσίδες η βραδινή βάρδια της Πέμπτης 24/11 έμεινε στο χώρο δουλειάς ως τις 11 το βράδυ (!) φτιάχνοντας τα ράφια για τους αφιονισμένους καταναλωτές της «μαύρης Παρασκευής». Παράλληλα, σε πολλές μικρές ή μεγαλύτερες αλυσίδες εφαρμόστηκε καθεστώς έκτακτης ανάγκης με μετακίνηση διοικητικού προσωπικού  και αποθηκάριων στα εμπορικά καταστήματα ή και με το έτσι-θέλω «μετακόμιση» συναδέλφων σε μεγαλύτερα καταστήματα της εκάστοτε αλυσίδας για μια εβδομάδα ή για μερικές μέρες.

Βέβαια, γι’ αυτή την εικόνα δεν μίλησε κανείς. Κανένα ρεπορτάζ, κανένα tweet, κανένα μήνυμα στο facebook. Και αυτή είναι η ουσία αυτών των events. Η δημιουργία ενός αψεγάδιαστου βασιλείου του εμπορεύματος όπου ο καταναλωτής, ως μοναδικός πρωτόπλαστος, είναι ελεύθερος να απολαύσει τα κάλλη και τις χάρες του επί της γης Παραδείσου. Όμως, στην περίπτωσή μας, οι Δημιουργοί του κόσμου αυτού δεν έχουν ούτε όνομα, ούτε την χάρη, ούτε δικαιώματα, ούτε καν την 7η μέρα ξεκούρασης βεβαίως-βεβαίως. Κι όλα αυτά στο βωμό τους ξεστοκαρίσματος των εμπορικών καταστημάτων, των εμπορικών αρπαχτών με κάθε ευκαιρία, και επίσης της εντατικοποίησης της καθημερινότητας εκατοντάδων χιλιάδων συναδέλφων και συναδελφισσών στον κλάδο του εμπορίου. Βασίλειο μεν, ταπεινά κίνητρα δε.

Ξενυχτώντας στις 2 Γενάρη…

Και πριν καν ξημερώσει Μαύρη Παρασκευή, τα μαύρα μαντάτα για τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες στο εμπόριο συνεχίζονται. Αν πέρσι η αλυσίδα της MediaMarkt κατάφερε στα μουλωχτά να ανοίξει τα καταστήματά της στις 2 Γενάρη, ημέρα παραδοσιακής μη λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων και αργίας/ξεκούρασης για τους εργαζόμενους σ’ αυτά, φέτος το μέτωπο των αδηφάγων εργοδοτών μεγάλωσε. Ήδη 3 μεγάλοι εμπορικοί πολυεθνικοί όμιλοι, η MEDIAMARKT, η INDITEX (Zara, ZaraHome, Massimo Dutti, Stradivarious, Bershka, Oysho, Pull&Bear, Uterque) και η H&M έχουν ανακοινώσει στους εργαζόμενους ότι θα δουλέψουν στις 2 Γενάρη! Χωρίς καμία δικαιολογία ή πρόφαση, και ενώ παραδοσιακά οι εμπορικοί σύλλογοι προτρέπουν τα μέλη τους να μην ανοίγουν στις 2/1, οι μεγάλες πολυεθνικές αλυσίδες δείχνουν την πυγμή τους απέναντι στους ανταγωνιστές τους αλλά και στο προσωπικό τους. Οι παλιότεροι συνάδελφοι θα θυμούνται ή θα γνωρίζουν ότι η 2/1 για το εμπόριο αποτελεί παραδοσιακά αργία, η οποία καλύπτει τα ρεπό των εργάσιμων Κυριακών του Δεκεμβρίου. Βέβαια, το ερώτημα που προκύπτει τώρα είναι το εξής: άραγε όσα εμπορικά καταστήματα ανοίξουν φέτος την Κυριακή 18 Δεκέμβρη θα δώσουν άλλο ρεπό, μέσα στον Δεκέμβρη στους συναδέλφους; Δύσκολο, πολύ δύσκολο, μας ακούγεται, την στιγμή κιόλας που σε πολλές αλυσίδες οι διευθυντάδες προειδοποιούν για «παρατάσεις ωραρίου» φέτος τον Δεκέμβρη. Άραγε πόσες λευκές νύχτες και μαύρες Παρασκευές ετοιμάζουν;

Από την πλευρά μας, θα κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας ώστε να βάλουμε ένα φραγμό στον τσαμπουκά των εργοδοτών που, πλέον, βαφτίζουν τις ημέρες κα τις νύχτες μας με διάφορα ονόματα. Το λέμε ξεκάθαρα: να τελειώνουμε μια και καλή με τις λευκές νύχτες, τις μαύρες Παρασκευές, τις εργάσιμες Κυριακές, τις κομμένες αργίες. Δεν θα επιτρέψουμε ο κλάδος του εμπορίου, οι χώροι δουλειάς μας να γίνουν οι δοκιμαστικοί σωλήνες κάθε εργοδοτικής μεθόδευσης και καφρίλας ενάντια στα εργατικά συμφέροντα.

Εργαζόμενοι/ες στο εμπόριο – Συλλογικότητα «Ορθοστασία»

Γιάννινα

Το Σωματείο Επισιτισμού και Τουριστικών Επαγγελμάτων Νομού Ιωαννίνων καταγγέλλει το περιστατικό ξυλοδαρμού εργαζόμενης από το αφεντικό της με αποτέλεσμα να μεταβεί στο νοσοκομείο, με το παρακάτω κείμενο.

«Η συναδέλφισσά μας είναι φοιτήτρια στην πόλη μας και είναι μία από τους πάρα πολλούς φοιτητές – σπουδαστές που αναγκάζονται να δουλέψουν για να σπουδάσουν, να εξασφαλίσουν ένα χαρτζιλίκι για ελαφρύνουν την οικογένειά τους. Αυτό το σοβαρό γεγονός αποδεικνύει έμπρακτα την ανάγκη να μην είναι κανένας εργαζόμενος μόνος του, ευάλωτος, έρμαιο στις ορέξεις της εκάστοτε εργοδοσίας. Είτε εργάζεται χρόνια στον κλάδο, είτε δουλεύει περιστασιακά.  Αυτή η ακραία συμπεριφορά του συγκεκριμένου εργοδότη είναι η συνέχεια της συνήθους συμπεριφοράς “δεν πληρώνω”, “δεν ασφαλίζω”, “θα έρχεσαι όποτε σε χρειαστώ”, σεξουαλικές παρενοχλήσεις και άλλα πολλά που συμβαίνουν κατά κόρον στον κλάδο. Αυτά είναι που ανοίγουν την όρεξη στον εκάστοτε εργοδότη να φέρεται στους εργαζόμενους σαν να είναι ιδιοκτησία του. Σε όλα αυτά θα μπει φρένο μόνο όταν το αποφασίσουμε εμείς οι ίδιοι! Με την οργάνωσή μας στο σωματείο, με τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων μας. Όσο πιο πολύ ισχυροποιούμε την οργάνωση των εργαζομένων, τόσο περισσότερο θα σπάει ο φόβος. Κανένας φόβος – Καμιά υποταγή! Η συναδέλφισσά μας δεν είναι μόνη της, έχει δίπλα της το σωματείο σε όλη αυτή τη διαδικασία.

»Καλούμε όλη την τοπική κοινωνία να καταδικάσει αυτό το αποτρόπαιο γεγονός.

»Κανένας μόνος του!».

Σωματείο Επισιτισμού και Τουριστικών Επαγγελμάτων Νομού Ιωαννίνων

Ανακοίνωση σχετικά με την έκρηξη στο κατάστημα Everest

Την Πέμπτη 1/12/16 λίγο μετά τις 9 το πρωί σημειώθηκε έκρηξη στο κατάστημα Everest που βρίσκεται στην πλατεία Βικτωρίας. Αποτέλεσμα αυτού ο θάνατος της λογίστριας της επιχείρησης και ο τραυματισμός ακόμα 3 εργαζομένων και 2 πολιτών. Η εργαζόμενη εγκλωβίστηκε στο γραφείο που δούλευε, το οποίο η εταιρία, προκείμενου να γλιτώσει χώρο και χρήμα, είχε τοποθετήσει στον υπόγειο χώρο δίπλα από την κουζίνα του καταστήματος όπου εκείνη την ώρα γίνονταν εργασίες συντήρησης χωρίς η εταιρία να έχει φροντίσει για τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας.

Ως σωματείο γνωρίζουμε πολύ καλά τις άθλιες συνθήκες που επικρατούν στους χώρους εργασίας. Για κάθε αφεντικό, μικρό ή μεγάλο, στόχος είναι η μεγιστοποίηση του κέρδους, με κάθε τίμημα , ακόμα και με τη ζωή των ίδιων των εργαζομένων. Η συγκεκριμένη αλυσίδα έχει απασχολήσει και στο παρελθόν με τις εργασιακές συνθήκες που επιβάλλει, με αποκορύφωμα την απαγωγή και τον εκφοβισμό εργαζόμενης προκειμένου να γλιτώσουν μόλις μερικές χιλιάδες ευρώ που αντιστοιχούσαν στην αποζημίωσή της για 13 χρόνια εργασίας.

Με βάση αυτά καθόλου παράξενο δεν μας φαίνεται ότι η εν λόγω εταιρία, με τις πλάτες του κράτους, για ακόμη μια φορά βάζει το κέρδος πάνω απ΄ την ανθρώπινη ζωή . Να σημειώσουμε εδώ ότι, δεν μιλάμε για μια οποιαδήποτε επιχείρηση αλλά για μια από τις μεγαλύτερες αλυσίδες καφέ και επισιτισμού στην Ελλάδα, μέλος του ομίλου Vivartia, η οποία ανήκει κατά ποσοστό 91% στην MarfinInvestmentGroup (M.I.G.). Κανένας λοιπόν δεν πείθεται από τη ανακοίνωση της εταιρίας η οποία δηλώνει συγκλονισμένη και μιλά εκ μέρους των εργαζόμενων της χαρακτηρίζοντας το γεγονός ως ένα ακόμα θλιβερό συμβάν.

Ως εργάτες/τριες δεν το αντιλαμβανόμαστε ως τέτοιο ,αλλά ως μία ακόμα εργοδοτική δολοφονία που έρχεται να προστεθεί στη μεγάλη πλέον λίστα των καταγεγραμμένων και μη εργατικών «ατυχημάτων» .

Το σημερινό εργοδοτικό έγκλημα δεν θα είναι το τελευταίο εάν ως εργατικό κίνημα δεν δώσουμε μαζικά την απάντησή μας, αν δεν υπερασπιστούμε τα ταξικά μας συμφέροντα, αν δεν αντισταθούμε στην εργοδοτική τρομοκρατία, στην υποτίμηση της εργασίας μας και κατ’ επέκταση της ίδιας μας της ζωής. Είναι καιρός να οργανωθούμε συλλογικά μέσα και έξω από τους χώρους εργασίας μας και να κάνουμε ξεκάθαρο πως δεν είμαστε ούτε αναλώσιμοι ούτε υποταγμένοι.

Σωματείο Σερβιτόρων Μαγείρων και Λοιπών Εργαζομένων στον κλάδο του επισιτισμού

 Ηράκλειο

Έξι εργατικά ατυχήματα καταμετρά η Κρήτη τους τελευταίους μήνες.

Στην Γαρίπα και την Ελούντα 2 ηλεκτρολόγοι πέσαν από ύψος κατά την ώρα της δουλειάς τους.

Μέσα στον Δεκέμβρη, 3 εργαζόμενοι υπέστησαν ηλεκτροπληξία στον ΧΥΤΑ Αμαρίου, στο Πετροκεφάλι και στον Δήμο Φαιστού. Ένας τέταρτος εργαζόμενος στο αεροδρόμιο Χανίων έπεσε από σκάλα αεροσκάφους της Ryanair.