Ο παρακάτω συνοπτικός οδηγός εισαγωγής στο σαμποτάζ, είναι ένα απόσπασμα από τη μπροσούρα με τίτλο “Ecodefense: A Field Guide to Monkeywrenching”, Various Authors, 1993, σε ελεύθερη μετάφραση. Ο οδηγός επεκτείνεται σε μια ενότητα όπου περιγράφεται μία τεχνική σαμποτάζ στις ανεμογεννήτριες.
Η επιλογή αυτή δεν έγινε τυχαία, καθώς το τελευταίο διάστημα οξύνονται οι κοινωνικές αντιστάσεις. Σε περιοχές που προορίζονται για στυγνή εκμετάλλευση της γης και των φυσικών πόρων, οι κάτοικοι οργανώνονται και χτίζουν κοινότητες αγώνα, χρησιμοποιούν πολλούς τρόπους για να στήσουν αναχώματα ενάντια στην εφαρμογή της φιλελεύθερης περιβαλλοντικής ατζέντας. Φαίνεται κοινό κτήμα στις συνειδήσεις, πως στο μωσαϊκό της αντίστασης, το σαμποτάζ είναι ένας άμεσος τρόπος παρέμβασης στις αποφάσεις και τα μέσα επενδυτών και κράτους.
____________________________________________________________________________
Α. Οδηγός Σαμποτάζ σε Οχήματα και Βαρέα Μηχανήματα
Το νου σας όταν συμμετέχετε σε τέτοιου τύπου νυχτερινές δραστηριότητες. Οι ιδιοκτήτες βαρέων μηχανημάτων δεν εκτιμούν ιδιαίτερα μη εξουσιοδοτημένες επεμβάσεις στον εξοπλισμό τους, και θα πιέσουν τις αρχές να βρουν τους ενόχους.
Βαρέα Μηχανήματα
Οι μεγάλες αυτές μηχανές, όπως ο εξοπλισμός ανασκαφών, ξυλείας και μεταφορών, είναι τα πιο διαδεδομένα εργαλεία βιασμού της γης, που χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά των υλικών, τη διάνοιξη δρόμων και άλλες διεργασίες. Λόγω του κόστους αγοράς και συντήρησής τους, είναι δελεαστικοί στόχοι για σαμποτάζ. Το κόστος επισκευής τους είναι τεράστιο, και ένα καλό σαμποτάζ μπορεί να τις αδρανοποιήσει για βδομάδες.
Οι λεπτομερείς οδηγίες που δίνονται για τα βαρέα μηχανήματα έχουν τη λογική της παρέμβασης στις μηχανές με τρόπο που δεν θα είναι αρχικά εμφανής. Έτσι το μηχάνημα απλά έχει κάποιο πρόβλημα, ενώ δεν υπάρχουν σημάδια για να βοηθήσουν τον μηχανικό να καταλάβει πως έχει υπάρξει σαμποτάζ.
Η κλασσική πράξη γνωστή ως “monkeywrenching” είναι η παρέμβαση σε μπουλντόζα. Υπάρχουν εκατοντάδες διαφορετικοί τύποι βαρέων μηχανημάτων για διάφορες δουλειές,αλλά ασχέτως των συγκεκριμένων χρήσεών τους, τα περισσότερα λειτουργούν με κινητήρες diesel και υδραυλικά συστήματα, τα οποία είναι οι στόχοι μας.
Το πρώτο βήμα για τον σαμποτέρ είναι να αποκτήσει βασική επίγνωση των πιο συνηθισμένων μηχανημάτων ώστε να μπορεί να δουλέψει με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα. Με τις λεπτομερείς οδηγίες και την καθαρή εικονογράφηση που παρουσιάζονται παρακάτω, ακόμα και ένας άσχετος (όπως οι συντάκτες του παρόντος κειμένου) μπορεί να επιτύχει νυχτερινή «συντήρηση» σε βαρύ εξοπλισμό.
Αδρανοποίηση Μηχανοκίνητων Οχημάτων
Οδηγίες αδρανοποίησης αυτοκίνητων, μηχανακίων, φορτηγών, βαρέων μηχανημάτων:
- Ρίξτε άμμο στον στοφαλοθάλαμο. Η ζάχαρη και το σιρόπι δεν είναι αποτελεσματικά σε ντεπόζιτα βενζίνης/diesel. Στην καλύτερη περίπτωση θα βουλώσει απλά το φίλτρο. Μια χούφτα ή παραπάνω άμμος στο ντεπόζιτο είναι πολύ πιο αποτελεσματική.
- Στουμπώστε τις κλειδαριές πόρτας ή ανάφλεξης με κομματάκια ξύλου, και τσιμέντο, κόλλα ή σιλικόνη.
- Χύστε τουλάχιστον 4 λίτρα νερό ή άλμη στο ντεπόζιτο καυσίμων.
- Ρίξτε χώμα, άμμο ή αλάτι στην τρύπα του φίλτρου λαδιού. Εάν υπάρχει φίλτρο (σύνηθες σε βαρέα μηχανήματα), ρίχτε την άμμο κτλ στον σωλήνα της ράβδου μέτρησης λαδιού, και στη συνέχεια στουμπώστε με τη ράβδο. Εάν γίνεται, αφαιρέστε το εξωτερικό φίλτρο λαδιού και βουλώστε το (το χώμα και η πολύ ψιλή άμμος μπορεί να μην είναι τόσο αποτελεσματικά σε αυτήν την περίπτωση).
- Χύστε νερό στο ντεπόζιτο λαδιού. Η ποσότητα που χρειάζεται εξαρτάται από το μέγεθος του κινητήρα – τουλάχιστον 2 λίτρα για έναν τύπου V-8. Χρησιμοποιήστε αρκετό ώστε η αντλία λαδιού να τραβάει μόνο νερό. Το νερό θα πρέπει να διατηρεί την πίεση του «λαδιού» δίχως να λιπαίνει καθόλου.
- Σκίστε τα λάστιχα στο πλάι. Οι πλαϊνές τομές δεν μπορούν να μπαλωθούν αποτελεσματικά, σε αντίθεση με αυτές από κάτω. Σε μερικά λάστιχα, το να κόψουμε τις βαλβίδες είναι αρκετό για να τα σκάσουμε. Προσοχή: τα λάστιχα κάποιων βαρέων μηχανημάτων είναι γεμάτα με νερό υπό υψηλή πίεση, και το να τα σκίσουμε ή να τα κόψουμε μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνο.
- Σπάστε την αντλία καυσίμου ή νερού, το κάλυμμα βαλβίδας, το καρμπιρατέρ, το σύστημα ψεκασμού, ή οτιδήποτε άλλο εκτός της μπαταρίας (για τη δική σας ασφάλεια) και του συστήματος φρένων (για τη δική τους ασφάλεια). Χρησιμοποιήστε βαριοπούλα και καλέμι για ακρίβεια.
- Ρίχτε νερό ή/και χώμα στο στόμιο εισόδου αέρα (συνήθως είναι η μεγάλη τρύπα ακριβώς κάτω από το φίλτρο αέρα). Όσο περισσότερο, τόσο το καλύτερο.
- Χύστε βενζίνη ή άλλο καύσιμο στο ντεπόζιτο λαδιού. Θα διαλύσει το λάδι και το φίλτρο δεν θα το αποβάλλει.
- Χύστε υγρά μπαταρίας ή άλλα διαβρωτικά στο ψυγείο.
- Ρίξτε ανθρακορούνδιο στο κιβώτιο ταχυτήτων.
- Ρίξτε ένα κουτί ρύζι στο ψυγείο.
- Χρησιμοποιήστε κόφτη σε οτιδήποτε (εκτός απο καλώδια μπαταρίας και φρένων).
Βασικός εξοπλισμός
Εκτός από καλό σχεδιασμό, χρειαζόμαστε και κάποιον εξοπλισμό για να τις εξορμήσεις μας. Ακολουθεί μια λίστα με τα σημαντικότερα αντικείμενα που πρέπει να έχουμε μαζί μας:
- Φακός – Μιας και η κάλυψη της νύχτας είναι ευνοϊκή για τις δραστηριότητές μας, ένας καλός φακός για κάθε μέλος της ομάδας είναι απαραίτητος, όπως και η σωστή και προσεκτική του χρήση. Προτείνεται φακός κεφαλής. Ιδανικά μπορείτε να βάλετε ένα κόκκινο φίλτρο ή να βάψετε το φακό κόκκινο με ακρυλικό χρώμα έτσι ώστε να είναι λιγότερο ορατός από απόσταση, αλλά επαρκής για τη δουλειά μας. Μην χρησιμοποιήτε τον φακό αδιακρίτως. Καλύψτε τον με το χέρι σας, επιτρέποντας μόνο σε μια ακτίνα να φωτίσει την περιοχή στην οποία δουλεύετε. Επίσης χρησιμοποιήστε το σώμα σας για να καλύψετε την περιοχή. Μπορείτε να ασφαλίσετε τους φακούς πάνω σας για να αποφύγετε να τους χάσετε. Παρόλα αυτά καλό είναι να μην αφήνουμε αποτυπώματα πάνω τους, οπότε σκουπίστε όλα τους τα εξαρτήματα όπως οι μπαταρίες (και πιθανόν οι λάμπες αν τις έχετε αλλάξει).
- Τσάντα – Ιδανικά πάνινη και ελαφριά, τσάντες από νάιλον μπορεί να κάνουν φασαρία.
- Παπούτσια – Τα ελαφριά αθλητικά παπούτσια επιτρέπουν αθόρυβη και γρήγορη διαφυγή. Εάν το έδαφος επιβάλλει μπότες ή ορειβατικά παπούτσια, φορέστε φαρδιές κάλτσες από πάνω για να μην αφήσετε χαρακτηριστικά αποτυπώματα
- Γάντια εργασίας – Καλύτερα να ξεφορτώνεστε τα γάντια μετά από κάθε «δουλειά». Αλλάζετε τύπο γαντιών αν είστε ιδιαίτερα δραστήριοι ώστε να μην μπορούν να αποτελέσουν αποδεικτικό στοιχείο διασυνδετικά.
- Μπιτόνι ή μπουκάλι – Ένα κοινό πεντάλιτρο μπιτόνι είναι ιδανικό για τη μεταφορά υλικών όπως η άμμος στα μηχανήματα, κόβοντας του ένα κομμάτι (5.3b) και χρησιμοποιώντας το για να φτυαρίσουμε τα υλικά γεμίζοντάς το. Εάν το υλικό που θα χρησιμοποιήσουμε έχει υγρή μορφή, ένα απλό πλαστικό μπουκάλι αρκεί.
- Πλαστικό χωνί
- Λιπαντικό σπρέι – Για να καθαρίσετε τυχόν απομεινάρια υλικών γύρω από τις περιοχές στις οποίες επεμβήκατε. Έτσι θα καθυστερήσετε τη «διάγνωση» του προβλήματος στη μηχανή.
- Γαλλικό κλειδί*
- Κλειδί τύπου «καρυδάκι»* – με ανταλλακτικά σε διάφορα μεγέθη
- Κλειδί φίλτρου λαδιού*
*Τυλίξτε τις λαβές τους με μονωτική ταινία για να μην γυαλίζουν στο φως και για να κάνουν λιγότερη φασαρία στην τσάντα. Φοράτε γάντια όταν τα τυλίγετε, οι ταινίες είναι ιδανικές επιφάνειες για αποτυπώματα.
Πρόσβαση και παρεμποδιστικά υλικά
Μπορούμε πάντα να επιτεθούμε στα μηχανήματα απερίσκεπτα, προκαλώντας εμφανείς ζημιές που θα τα παροπλίσουν στιγμιαία, όμως ο σοβαρός σαμποτέρ θέλει να μεγιστοποιήσει τη ζημιά και να αποκρύψει όσο γίνεται τα σημάδια της παρέμβασής του. Ιδανικά κανείς δεν θα καταλάβει τι έχει συμβεί για τουλάχιστον μια-δυο μέρες. Έως τότε τα αποδεικτικά στοιχεία θα έχουν καταστραφεί, ενώ οι μηχανές θα μπορούν να επισκευαστούν μονάχα από μεγάλο συνεργείο. Ο στόχος θα έχει επιτευχθεί.
Ο καλύτερος και πιο αποτελεσματικός τρόπος να αδρανοποιήσουμε μηχανές είναι εισάγοντας παρεμποδιστικά υλικά στο σύστημα λίπανσής τους. Στην εικόνα 5.4 βλέπουμε τους πιο συνηθισμένους τύπους. Από το γάντι στο 5.4Α καταλαβαίνουμε το μέγεθός τους. Προσοχή: πολλά από τα πώματα που θα συναντήσουμε δεν σχετίζονται με το σύστημα λίπανσης. Η ράβδος μέτρησης λαδιού (5.4B) μας δίνει πρόσβαση σε αυτό, αλλά λόγω της στενότητας του σωλήνα δεν μπορούμε να ρίξουμε μεγάλες ποσότητες παρεμποδιστικών υλικών. Αναζητούμε ένα πώμα όπως αυτό στην εικόνα 5.4D. Αυτά που εμφανίζονται στις εικόνες C (καπάκι ψυγείου) και Ε (ντεπόζιτο καυσίμου) δεν μας αφορούν.
Σε κάποια μηχανήματα η ράβδος μέτρησης και η πρόσβαση στο ντεπόζιτο λαδιού είναι κοινή, όπως βλέπουμε στην εικόνα 5.5. Σε αυτές τις περιπτώσεις είναι απλό να ρίξουμε μέσα άμμο με τη βοήθεια ενός χωνιού, και να την σπρώξουμε στα έγκατα της μηχανής με τη βοήθεια λιπαντικού σπρέυ. Καλύτερα να μην μείνουν ενδείξεις της παρέμβασής μας στη ράβδο, διότι γίνονται έλεγχοι σχεδόν καθημερινά πριν την έναρξη των εργασιών.
Αποκτώντας πρόσβαση
Κάποιοι ιδιοκτήτες βαρέων μηχανημάτων παρκάρουν τον εξοπλισμό τους σε επισφαλείς χώρους και χρησιμοποιούν ειδικά λουκέτα για να κλειδώσουν τα διάφορα εξαρτήματα του μηχανήματος. Πολλοί κατασκευαστές σχεδιάζουν καπάκια στα οποία προσαρτώνται εύκολα λουκέτα. Αυτό δεν θα αποτελέσει εμπόδιο για τον αφοσιωμένο σαμποτέρ.
Λόγω του μεγάλου αριθμού κατασκευαστών εξοπλισμού και των διαφόρων παραγόμενων μοντέλων, θα ήταν σχεδόν αδύνατο να απεικονιστούν όλα τα σημεία πρόσβασης λαδιού. Στις εικόνες αναπαρίσταται μια διατομή που θα σας επιτρέψει να μάθετε γρήγορα τι να ψάξετε.
Σημεία λίπανσης
Στο σχέδιο 5.6 απεικονίζεται το πώς να χρησιμοποιήσετε ένα συμβατό κλειδί για να αποκτήσετε πρόσβαση στο περίβλημα του φίλτρου λαδιού π.χ. σε μια μπουλντόζα Caterpillar για να αφαιρεθεί το φίλτρο. Στη θέση του θα μπει άφθονη δόση λειαντικού. Προσέξτε να μην λειανθεί στο σωληνάριο (B). Εάν αυτό φράξει, δεν θα μπορείτε να τοποθετήσετε ξανά τη σπειροειδή ράβδο που συγκρατεί το καπάκι στο περίβλημα του φίλτρου. Στο σχήμα 5.7, φαίνεται ένας άλλος τύπος θήκης φίλτρου, στον οποίο είναι απαραίτητο να χρησιμοποιήστε το συμβατό κλειδί υποδοχής για να αφαιρέσετε τα μικρά βύσματα αποστράγγισης (1). Χρησιμοποιήστε ένα ανοιχτό πλαστικό μπουκάλι για να μαζέψετε το λάδι. Στη συνέχεια ξεβιδώστε τα μπουλόνια της θήκης φίλτρου (2) και το περίβλημα του θα πέσει στο χέρι σας. Απορρίψτε το φίλτρο (3), ρίξτε το λειαντικό (4) και επανασυναρμολογήστε το. Ο αριθμός (5) δείχνει μια αναλυτική προβολή των σχετικών τμημάτων. Ένας άλλος τύπος φίλτρου είναι η βιδωτή ποικιλία, στην οποία το περίβλημα αφαιρείται με ένα κλειδί φίλτρου λαδιού καλής ποιότητας που βρίσκεται σε οποιοδήποτε κατάστημα ανταλλακτικών αυτοκινήτων. Είναι τόσο εύκολο όσο η αλλαγή λαδιού στο αυτοκίνητό σας.
Προσέξτε να αποφύγετε υπερβολική διαρροή λαδιού κατά την αφαίρεση του φίλτρου τύπου βίδας. Φέρτε το μακριά από το μηχάνημα πριν ξυρίσετε μια ρηχή οπή για να λάβετε το λίτρο ή περισσότερο λάδι μέσα στο φίλτρο. Ρίξτε αργά το λάδι και καλύψτε την τρύπα για να μην αφήσετε ίχνη. Γεμίστε το εσωτερικό του φίλτρου περίπου 3/4 γεμάτο λειαντικό και βιδώστε το ξανά στον κινητήρα. Με μερικά κουρέλια καθαρίσετε τυχόν βρωμιά όπως τυχαίες διαρροές λαδιού που μπορεί να προκύψουν κατά την αφαίρεση φίλτρων,όμως μην αφήνετε τα πράγματα πεντακάθαρα, καθώς μια εξαιρετικά καθαρή περιοχή σε ένα κατά τα άλλα λιπαρό, βρώμικο μηχάνημα μπορεί να αποτελέσει ένδειξη παρέμβασης.
Ακόμα και όταν τα μηχανήματα είναι κλειδωμένα και δεν σας επιτρέπεται η πρόσβαση στα σημεία που συζητήθηκαν προηγουμένως, ενδέχεται να είστε σε θέση να καταστρέψετε άλλα σημεία λίπανσης εκτός από τα καπάκια λαδιού. Κάθε κινούμενη άρθρωση πρέπει να έχει κάποιο είδος λίπανσης για την αποφυγή υπερθέρμανσης και πρόωρης φθοράς. Σε οποιοδήποτε κατάστημα ανταλλακτικών αυτοκινήτων μπορείτε να βρείτε ένα πιστόλι γράσου και με αυτό μπορείτε να εισαγάγετε λειαντικά σε αυτά τα κινούμενα μέρη. Και ένα γαλλικό κλειδί μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί. Ξεκινήστε ξεβιδώνοντας το εξάρτημα όπως φαίνεται στο (Β). Χρησιμοποιήστε ένα ραβδί ή καρφί για να αφαιρέσετε λίγο από το γράσο (C). Αφού δημιουργήσετε χώρο μέσα στην τρύπα, προσθέστε μια συμπίεση από εξαιρετικά λειαντική «ένωση επικάλυψης βαλβίδων» (βρίσκεται σε καταστήματα ανταλλακτικών). Αυτοί οι εύχρηστοι μικροί σωλήνες είναι εύχρηστοι και επιτρέπουν την εφαρμογή με ακρίβεια.[…]
Β. Ανεμογεννήτριες
Οι ανεμογεννήτριες είναι μια αρκετά στιβαρή κατασκευή κυρίως από σίδερο και μπετό, είναι αρκετά ψηλές και δύσκολες να παραβιαστούν καθώς τα κλειδιά που χρησιμοποιούνται είναι μαγνητικά και είναι δύσκολο να αντιγραφούν η να παραβιαστούν οι κλειδαριές τους. Τα ευάλωτα σημεία τους είναι τα πλαϊνά της πόρτας, τα μπουλόνια στη βάση του πυλώνα αλλά και τα σημεία εξαερισμού/ψύξης. Κάθε γεννήτρια αποτελείται από τη βάση της (τσιμεντένιο μπλοκ μέσα στο έδαφος), τον πυλώνα (τα ύψη ποικίλουν ανάλογα με την παλαιότητα και την ισχύ) ο οποίος είναι βιδωμένος πάνω στη βάση, τη νασέλα που βρίσκεται στο ψηλότερο σημείο του πυλώνα και τα φτερά. Αν μπορούσαμε να σαμποτάρουμε ένα μόνο φτερό έχει παρατηρηθεί πως η ανεμογεννήτρια θα καταστραφεί από μόνη της καθώς αλλάζει η φυγόκεντρος δύναμη, με αποτέλεσμα την καταστροφή της μηχανής είτε και του ίδιου του πυλώνα. Δυστυχώς αυτό είναι κάτι αδύνατο καθώς δεν μπορούμε να προσεγγίσουμε τόσο ψηλά. Μπαίνοντας σε μια ανεμογεννήτρια ο πρώτος χώρος που θα συναντήσουμε είναι το control room, κυρίως πίνακες και ηλεκτρολογικός εξοπλισμός. Ακριβώς από κάτω βρίσκονται οι μπαταρίες της γεννήτριας και ο υπόλοιπος μηχανολογικός εξοπλισμός βρίσκεται στη νασέλα, το μοτέρ και τα φτερά της δηλαδή. Όπως προείπαμε οι ανεμογεννήτριες είναι δύσκολο να παραβιαστούν και ακόμα και αν μπορούσαμε να το κάνουμε θα έδινε αμέσως σήμα στα κεντρικά της εταιρίας που τις διαχειρίζεται. Ένα κάπως εύκολο σαμποτάζ σε ανεμογεννήτριες θα ήταν να ξεβιδώσουμε τα μπουλόνια στη βάση της και να αφήσουμε τον άνεμο να κάνει την υπόλοιπη δουλειά (παρά το βάρος οι δονήσεις του ανέμου θα ανασηκώσουν τον πυλώνα από τις βίδες με αποτέλεσμα την πτώση του). Τα μπουλόνια έχουν αρκετά μεγάλο μέγεθος οπότε θα χρειαστούμε κάβουρα/γαλλικό κλειδί (36mm ++) και ένα σφυρί για να τα ξεβιδώσουμε. Μια προέκταση κάποιου γερού σωλήνα στην λαβή του κάβουρα θα βοηθούσε επίσης (το ίδιο μπορούμε να πράξουμε και σε ανεμομετρικούς πυλώνες ξεβιδώνοντας τα συρματόσκοινα τα οποία τον κρατάνε σταθερό, η μια πλευρά αρκεί). Το επόμενο ευάλωτο σημείο είναι η πόρτα, αποτελείται από γερό μέταλλο αλλά τα αδύναμα σημεία της βρίσκονται στα πλαϊνά της. Ένα παχύ στρώμα λάστιχου βρίσκεται περιμετρικά και συνήθως μπορεί να προσπεραστεί και να βάλουμε μέσα ένα σωλήνα ώστε να ρίξουμε μέσα κάποιο εύφλεκτο υγρό, το ίδιο ακριβώς μπορεί να γίνει και από τον εξαερισμό που έχουν κάποιες πόρτες στο πάνω μέρος τους, με ένα γερμανικό κλειδάκι νο10 μπορούμε να ξεβιδώσουμε τη σίτα του εξαερισμού και να έχουμε πάλι πρόσβαση μέσα. Έτσι θα μπορούσαμε να πυροδοτήσουμε μια φωτιά η οποία θα μεταφερθεί από το control room η το δωμάτιο με τις μπαταρίες στη νασέλα δια μέσω των καλωδίων, με αποτέλεσμα μάλλον την ολοκληρωτική καταστροφή της. Παρόλα αυτά οι ανεμογεννήτριες δυστυχώς βρίσκονται σε περιοχές που η άγρια χλωρίδα και πανίδα ποικίλουν οπότε η τελευταία μέθοδος καλό θα ήταν να αποφευχθεί, εκτός και αν οι γεννήτριες βρίσκονται σε βραχώδη σημεία και δεν πρόκειται να κινδυνεύσουν φυτά η ζώα της περιοχής.
Σημείωση: Το κομμάτι αυτό του οδηγού προστέθηκε ύστερα από μικρή έρευνα στο διαδίκτυο με σκοπό να προστεθεί στον ήδη υπάρχοντα οδηγό. Καμία μέθοδος δεν είναι δοκιμασμένη, παρόλα αυτά υπάρχουν αναφορές οι οποίες επιβεβαιώνουν την επιτυχία τους.