Θεσσαλονίκη: Χρονικό και κάποιες σκέψεις αναφορικά με τα γεγονότα στη γειτονιά της Σταυρούπολης

Η έξαρση της ακροδεξιάς βίας στη Θεσσαλονίκη το τελευταίο διάστημα δεν μπορεί να παρουσιαστεί απλά ως μια σειρά μεμονωμένων περιστατικών. Στην πραγματικότητα το αυγό του φιδιού εκκολάπτεται εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα. Διάφοροι θεσμικοί φορείς, τα επίσημα δεξιά κόμματα της βουλής, της εκκλησίας, των παμμακεδονικών ενώσεων και σωματείων δημιούργησαν το κατάλληλο υπέδαφος. Αυτοί έκαναν πλάτες σε διάφορους ακροδεξιούς, χρυσαυγίτες και παρακλάδια, στους οποίους έχει διαχρονικά παράδοση η Θεσσαλονίκη, ώστε να ενισχυθούν, να αποκτήσουν τακτική παρουσία στα οπαδικά, στις αντιεμβολιαστικές συγκεντρώσεις αλλά και σε ό,τι οπισθοδρομικό υπάρχει σήμερα.

Το πρόβλημα έχει γίνει εμφανέστερο στις δυτικές συνοικίες όπως ο Εύοσμος και η Σταυρούπολη, γειτονιές υποβαθμισμένες, με ιδανικές συνθήκες ώστε το αυγό του φιδιού να εκκολαφτεί στη θαλπωρή κράτους και παρακράτους.

Η αρχή των πρόσφατων γεγονότων

Τα πρόσφατα γεγονότα ξεκίνησαν στις 22 Σεπτέμβρη, όταν αριστερές οργανώσεις συγκεντρώθηκαν στο 1ο-2ο ΕΠΑΛ Σταυρούπολης με σκοπό να μοιράσουν φυλλάδια για την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (ΕΒΕ), προπαγανδίζοντας τις θέσεις τους στη μαθητική κοινότητα. Το εν λόγω σχολικό συγκρότημα στεγάζει μαθητές προερχόμενους από τις δυτικές συνοικίες, και λειτουργεί ως καθρέφτης της πραγματικότητας αυτής της περιοχής στη Θεσσαλονίκη – φτώχεια, εκφασισμός, κοινωνικός κανιβαλισμός. Οργανωμένα λοιπόν, μερίδα φασιστών μαθητών και εξωσχολικών επιτέθηκαν κατά των αριστερών ώστε να τους εκδιώξουν από τα πέριξ του χώρου.

Έξι μέρες μετά, στις 28 Σεπτέμβρη, δυνάμεις της αριστεράς ανακοίνωσαν δημόσια συγκέντρωση στο ίδιο σχολικό συγκρότημα, αφήνοντας στην άκρη την ΕΒΕ και βάζοντας μπροστά αντιφασιστικά προτάγματα.

Εκεί ένας όχλος φασιστών –μαθητών και οργανωμένων εξωσχολικών– χρησιμοποιώντας το σχολείο ως ορμητήριο, επιτίθενται ξανά κατά των αριστερών οργανώσεων με ρόπαλα, σιδερογροθιές, λοστάρια και μαχαίρια, προκαλώντας τραυματισμούς, ενώ φωτιά σημειώνεται στο σχολικό κτηρίου, με τη συνεισφορά των μπάτσων με ρίψεις χειροβομβίδων κρότου-λάμψης.

Η απροκάλυπτη –μα όχι αναπάντεχη στις περιοχές αυτές– φασιστική παρουσία κινητοποίησε τις αντιφασιστικές ομαδοποιήσεις, και ο α/α χώρος συντονίστηκε για να δώσει μια άμεση απάντηση, να οργανώσει την παρέμβαση σε αυτόν τον διαρκώς ανοιχτό και κατά καιρούς κλιμακούμενο αγώνα.

Η εγκληματική οργάνωση Χρυσή Αυγή επανεμφανιζόμενη επίσημα μετά από ένα διάστημα σιγής, έβγαλε ανακοίνωση στήριξης στους φασιστοτραμπούκους.

Όλα αυτά τα γεγονότα ήταν η αφορμή για τη συσπείρωση των αντιφασιστ(ρι)ών με σκοπό την παρουσία στις γειτονιές που δραστηριοποιούνται οι φασιστικές συμμορίες, με αποτέλεσμα τη συγκρότηση κοινού αναρχικού μπλοκ στην αντιφασιστική συγκέντρωση, και πορεία στη γειτονιά της Σταυρούπολης το απόγευμα της 29ης.

Τα απογευματινά καλέσματα δεν ήταν αποκλειστικά του α/α χώρου, καλούσαν επίσης οι δυνάμεις της αριστεράς, από εξωκοινοβουλευτική μέχρι και ΚΚΕ. Συγκεκριμένα, οι αριστερές ομάδες κάλεσαν ξανά ανοιχτά, πέραν του απογευματινού ραντεβού, το πρωί της ίδιας μέρας έξω από το σχολείο, με τους φασιστές να επαναλαμβάνουν τις επιθέσεις. Αυτή τη φορά η περιοχή του σχολικού συγκροτήματος ήταν μπατσοκρατούμενη, με τους μπάτσους να στραβοκοιτούν όταν οι φασίστες επιτίθονταν εκτοξεύοντας αντικείμενα και χαιρετώντας ναζιστικά. Συμμέτοχοι και εκπαιδευτικοί, όπου βίντεο τούς δείχνει να φυγαδεύουν τους παρακρατικούς, αφότου είχε προηγηθεί ρίψη μολότοφ ενάντια στους αριστερούς.

Μάλιστα εξ ονόματος της ευγενούς τους καταγωγής, οι φασίστες εκδίωξαν από το σχολείο προσφύγισσα μαθήτρια, ενώ μαθητές και μαθήτριες τραμπουκίστηκαν, τρομοκρατήθηκαν και ξυλοκοπήθηκαν.

Σε δεύτερο χρόνο, ο έλεγχος σε διάφορα σημεία του ΕΠΑΛ φανέρωσε αποθηκευμένο εξοπλισμό που χρησιμοποιήθηκε για αυτές τις επιθέσεις. Ακολούθως, προσαγωγές φασιστών οδήγησαν στην εύρεση πλήρους οπλοστασίου σε διάφορα σπίτια: Πιστόλια αερίου, ρόπαλα, πτυσσόμενα γκλομπ και πολλά άλλα.

Η πορεία της 29ης Σεπτέμβρη

Καθώς η ώρα πλησίαζε για την αντιφασιστική συγκέντρωση, το απόγευμα στην πλατεία Τερψιθέας στην Σταυρούπολη ομάδα φασιστών εμφανίστηκε ξανά προσπαθώντας να χτυπήσει την προσυγκέντρωση, με τους παρευρισκόμενους να τους αποτρέπουν και να τους κυνηγούν.

Η πορεία ξεκίνησε γύρω στις οχτώ το βράδυ με μαζική παρουσία οργανώσεων της αριστεράς, και ενιαίο αναρχικό μπλοκ που αριθμούσε πάνω από 1500 άτομα. Αντιστοίχως το σύνολο της πορείας ήταν πάνω από 3500.

Η πορεία διεξήχθη με παλμό και συνθήματα. Διέσχισε τους κεντρικούς δρόμους της Σταυρούπολης, γύρω από τα σημεία που διεξήχθησαν τα προηγούμενα γεγονότα. Το πανό του ενιαίου αναρχικού μπλοκ έγραφε: «Ούτε στα σχολεία, ούτε πουθενά – τσακίζουμε τον φασισμό και ό,τι τον γεννά – αντιφασίστριες-ες αναρχικές/οί».

Η παρουσία των μπάτσων στενή, ενώ η ουρά του αναρχικού μπλοκ ακολουθούταν από διμοιρία.

Ο παλμός ισχυρός, οι φωνές δυνατές, με συνθήματα αντιφασιστικά, αντεθνικά, αντικρατικά και αλληλέγγυα με τους μετανάστες. Έγιναν βαψίματα στη γειτονιά με συνθήματα αλληλεγγύης στους δρόμους της προσφυγικής συνοικίας. Η πορεία ολοκληρώθηκε ομαλά στο σημείο προσυγκέντρωσης, στην πλατεία Τερψιθέας.

Πέμπτη 30 Σεπτέμβρη

Από το ξημέρωμα της Πέμπτης 30 Σεπτέμβρη το σχολείο και η γειτονιά είχαν αποκλειστεί από δεκάδες μπάτσους και τα οχήματά τους, εμποδίζοντας τη διέλευση από κοντινούς δρόμους.

Έπειτα ξέσπασαν καινούρια επεισόδια στο ΕΠΑΛ του γειτονικού δήμου Εύοσμου, όπου ακροδεξιά στοιχεία, εφορμώντας μέσα από το κατειλημμένο σχολικό συγκρότημα, έβαλαν φωτιές σε κάδους, διακόπτοντας την κυκλοφορία με την ανοχή της αστυνομίας.

Τις επόμενες μέρες η σύγκρουση μεταφέρθηκε και εντός του ΠΑΟΚ, με ακροδεξιούς παοκτζήδες να πολιορκούν και να επιτίθενται στα γραφεία του συνδέσμου της Θύρας 4 στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, η οποία διαχρονικά έχει επιδείξει αντιφασιστικά και αντιρατσιστικά αντανακλαστικά.

Προς το παρόν επικρατεί σιωπή μέχρι να ανοίξει ο επόμενος κύκλος ακροδεξιάς βίας.

Σχετικά με αυτά τα επεισόδια ακροδεξιάς βίας τα κυβερνητικά φερέφωνα ήχησαν. Πρώτα δια στόματος υπουργού Κεραμέως, που δήλωσε: «η βία δεν χωράει στα σχολεία μας, και δεν θα την ανεχτούμε». Στη συνέχεια ο υφυπουργός παιδείας Συρίγος δεν δίστασε στιγμή, ανασύροντας το ιδεολόγημα των «δύο άκρων» και εκπροσωπώντας όσο μπορούσε το (μικρο)αστικό κοινό, να ανασύρει ένα άλλο δημοκρατικό εργαλείο, αυτό του μανιχαϊσμού: ή καλό θα ’ναι κάτι ή κακό, κρατώντας άνετα ίσες αποστάσεις: βία ασκεί η μια μεριά, βία και η άλλη. Το κράτος δικαίου θα θριαμβεύσει!

Καταλήγοντας, το αφήγημα ότι η καταδίκη της Χ.Α. από τα αστικά δικαστήρια θα οδηγήσει τον φασισμό σε οριστική υποχώρηση, καταρρέει. Ήδη στελέχη της Χ.Α. αποφυλακίζονται, όπως ο Πατέλης, επικεφαλής του τάγματος εφόδου της Νίκαιας που δολοφόνησε τον Παύλο Φύσσα, αλλά και ο Αρβανίτης, βουλευτής της Χ.Α., παρ’ ότι είχε σπάσει στο παρελθόν τους περιοριστικούς όρους. Χάρη στο στημένο παιχνίδι της αστικής δικαιοσύνης σύντομα θα ακολουθήσουν και οι υπόλοιποι. Οι πρακτικές του αντιφασιστικού κινήματος βάσης είναι αυτές που θα τους εξαναγκάσουν να τρυπώσουν πάλι στους υπονόμους τους. Εγρήγορση, ετοιμότητα και όλα συνεχίζονται.

*Οι εικόνες είναι από volpe__rossa__

anarres & κρεσι