Ανταπόκριση από την 9η δικάσιμο της υπόθεσης των Δ. Χατζηβασιλειάδη και Β. Σταθόπουλου

9η συνεδρίαση δικαστηρίου για την υπόθεση της Οργάνωσης Επαναστατικής Αυτοάμυνας (ΟΕΑ)

Μάρτυρας υπεράσπισης Δ. Χατζηβασιλειάδη
Ο μάρτυρας γνωρίζει τον Δ. Χατζηβασιλειάδη από τη δεκαετία του ‘90. Αναφέρθηκε στη σύνδεση της ζωής του Χατζηβασιλειάδη με τον Αγώνα σε διάφορα κοινωνικά και ταξικά επίπεδα, αλλά και ειδικά στη γειτονιά των Εξαρχείων. Έγινε αναφορά και στην τωρινή συγκυρία με τα Εξάρχεια και τον στρατό κατοχής που έχει στρατοπεδεύσει στη γειτονιά. Επίσης, αναφέρεται πόσο σημαντική είναι η αντίσταση και πως η παρουσία της αστυνομίας είναι γενεσιουργός αιτία αντίστασης.
Δεν «έπεσε από τα σύννεφα» για τη δίωξη του Δ. Χατζηβασιλειάδη γιατί γνώριζε τη συνέπεια του στους αγώνες. Γνώριζε πολύ καλά, και από προσωπικές εμπειρίες (απαγωγές, τραμπουκισμούς, εισβολές στο σπίτι του), ότι και ο Δ. Χατζηβασιλειάδης ήταν στοχοποιημένος για τη δράση και τη στάση του.

Με παρέμβαση του ο Δ. Χατζηβασιλειάδη ο μάρτυρας ολοκλήρωσε όπως μπορούσε την κατάθεση του, καθώς η έδρα δεν του επέτρεπε πολλές φορές να αναπτύξει πολιτικό λόγο και το πλαίσιο δράσης και του Δ. Χατζηβασιλειάδη, αλλά και της οργάνωσης Επαναστατικής Αυτοάμυνας. Ο Δ. Χατζηβασιλειάδης δήλωσε ότι δεν γίνεται να λογοκρίνονται οι μάρτυρες του στο πολιτικό πλαίσιο, καθώς και ο ίδιος, αλλά και η οργάνωση δρούσαν με πολιτικά κίνητρα. Οι πράξεις έχουν πολιτικό πλαίσιο και ας μην αναγνωρίζεται από το δικαστήριο.

Μάρτυρας υπεράσπισης του Β. Σταθόπουλου

Γνωρίζει τον Β. Σταθόπουλο από το ‘90. Γνωρίζει ότι το πάθος για αλλαγή, η αλληλεγγύη, η συντροφικότητα είναι χαρακτηριστικά του, και έτσι κατανοεί γιατί έχει αυτή τη στάση, γιατί βοήθησε σε μία δύσκολη στιγμή. Κατηγορείται επειδή στάθηκε αλληλέγγυος.
Και ο ίδιος δήλωσε ότι δικάστηκε με βάση το DNA και γενικότερα σημαντικές βεβαιότητες από την πλευρά της διωκτικής αρχής. Παρόλα αυτά οι κατηγορίες κατέρρευσαν στο δικαστήριο, παρά το κλίμα που είχε δημιουργηθεί.
Επίσης, έγινε αναφορά στην ευρύτερη στοχοποίηση προσώπων κοντινών, άρα και το πως και ο ίδιος ο Β. Σταθόπουλος προστάτεψε σημαντικές μαρτυρίες για την υπόθεση του, και πως αυτό είναι λογικό, με βάση τις πρακτικές της αντιτρομοκρατικής.

Μάρτυρας υπεράσπισης του Β. Σταθόπουλου

Ο μάρτυρας ήταν και αυτός κατηγορούμενος για την υπόθεση του Επαναστατικού Αγώνα. Αθωώθηκε παμψηφεί εν τέλει. Παρόλα αυτά, ανέδειξε ότι υπάρχει μία μεθοδολογία στις διώξεις αυτές. Περνάς ανακριτή χωρίς καν να έχεις τη δικογραφία και εν μία νυκτί βρίσκεσαι προφυλακισμένος. Ο ίδιος βγήκε από τη φυλακή στο 12μηνο συμβούλιο, παρόλα αυτά παραπέμφθηκε σε δίκη, που αθωώθηκε εν τέλει. Όμως εκτιμά, ότι εάν είχε «2-3 τηλεφωνήματα παραπάνω», καθώς για τέτοιου είδους στοιχεία μιλάμε, ίσως θα είχε καταδικαστεί κι αυτός.
Ακόμη, παρουσιαζόταν συχνά προβλήματα στην προσωπική του ζωή λόγω της εμπλοκής του (λογαριασμός μισθοδοσίας, έξοδος από τη χώρα, παρακολούθηση κινητού κοκ).
Τέλος, στο δικαστήριο του ΕΑ ήρθε ο Μαρκογιανάκης (πολιτικός προϊστάμενος της αντιτρομοκρατικής) και δήλωσε ότι «ζήτησα μία επιτυχία, και δεν μου δώσατε ούτε μία».
Όσον αφορά τη στάση του Β. Σταθόπουλου, ο μάρτυρας έκλεισε λέγοντας ότι η αλληλεγγύη είναι το κατεξοχήν μέσο πάλης.

Μάρτυρας υπεράσπισης του Β. Σταθόπουλου

Και αυτός ο μάρτυρας ήταν κατηγορούμενος για τον Επαναστατικό Αγώνα. Αν και αθωώθηκε κι αυτός, αντιμετώπιζε και αντιμετωπίζει διάφορα ζητήματα. Για παράδειγμα καλέστηκε ως ύποπτος καθώς το κινητό του «σκαναρίστηκε» στο μεταξουργείο, ημέρα καρναβαλιού, επειδή είχε γίνει επίθεση με μολότωφ στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο Β. Σταθόπουλος ήταν υπό παρακολούθηση και έξω από τη σχολή, αλλά μερικές φορές και από «μαθητές» εντός αυτής.

Μάρτυρας υπεράσπισης του Β. Σταθόπουλου

Γνωρίστηκαν τυχαία σε μια πορεία που είχε χτυπηθεί από την αστυνομία. Τον βοήθησε να σωθεί τη στιγμή που όλοι προσπαθούσαν να σωθούν. Όταν είδε μετά από τα δακρυγόνα, είδε τον Β. Σταθόπουλο. Ήταν άνθρωπος που θα βοηθούσε χωρίς δεύτερη σκέψη. Ήταν και αυτός κατηγορούμενος για σειρά υποθέσεων και ήταν φυγάς για πολλά χρόνια. Εν τέλει αθωώθηκε, ενώ όσο ήταν στη φυλακή για την πρώτη δίκη τον εμπλέξανε και σε άλλη υπόθεση.
Ήταν προϊόν πίεσης των διωκτικών μηχανισμών σε άλλα άτομα.

Μάρτυρας υπεράσπισης του Β. Σταθόπουλου

Ήταν μαθήτρια στη σχολή του. Η σχολή σε γενικές γραμμές ήταν πολύ ανοιχτή και ζωντανή. Ο Β. Σταθόπουλος ήταν εκεί συνέχεια. Πληροφορήθηκε από τα ΜΜΕ για τη σύλληψή του και είδε ακόμη και το πρόσωπό της σε εικόνες στα media, καθώς υπήρχε το αφήγημα ότι η σχολή ήταν «φυτώριο τρομοκρατών».

Μάρτυρας υπεράσπισης του Β. Σταθόπουλου

Ο πατέρας του Β. Σταθόπουλου κατέθεσε ότι έχει μεγαλώσει τα παιδιά του ώστε να είναι έντιμα και να βοηθάνε. Έτσι θεωρεί τιμητικό ότι ο Β. Σταθόπουλος ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα για βοήθεια όπου χρειαζόταν. Είχαν καλή σχέση σε ό,τι χρειαζόταν ο ίδιος ο Β. Σταθόπουλος ήταν εκεί.

Σχολιασμός του Δ. Χατζηβασιλειάδη

Ο σύντροφος έκανε έναν σχολιασμό για την έννοια της ανάληψης ευθύνης σε σχέση με την οργάνωση Επαναστατικής Αυτοάμυνας και το χρέος αυτής.
Επίσης, σχολιάστηκε το γεγονός της απόρριψης του αιτήματος να παραστούν πολιτικά πρόσωπα, ώστε να εξεταστούν οι αντικειμενικοί και υποκειμενικοί όροι του 187Α.

Ακολούθησε μάρτυρας υπεράσπισης του Δ. Χατζηβασιλειάδη

Ο σύντροφος κατέθεσε ως μάρτυρας πολιτικής υπεράσπισης του Δ. Χατζηβασιλειάδη. Έκανε πληθώρα αναφορών στη δράση των κινημάτων στον ελλαδικό χώρο, την κοινότητα κατειλημμένων προσφυγικών, την επανάσταση στη Ροτζάβα, την παρουσία του συντρόφου σε διάφορες φάσεις του κοινωνικού και ταξικού αγώνα και την αφοσίωση του σε αυτά.
Η κατάθεση κινήθηκε στα πλαίσια διεκδίκησης του να ακουστεί επαναστατικός λόγος μέσα στην αίθουσα του δικαστηρίου, ενάντια στην απόπειρα φίμωσης, περιορισμού ή λογοκρισίας των πολιτικών ζητημάτων που ανακύπτουν στη συγκεκριμένη υπόθεση και τα κατάφερε θέτοντας ένα ευρύ πολιτικό πλαίσιο. Προτείνουμε για τις καταθέσεις, αλλά και γενικότερα για συγκεκριμένα κομμάτια της δίκης, να ανατρέξετε και στα ηχητικά της κάθε δικασίμου, για μία πλήρη εικόνα.

Επόμενες δικάσιμοι:
10/11, 22/11, 29/11, 2/12