Απεργίες στον τομέα της υφαντουργίας έχουν ξεκινήσει το τελευταίο διάστημα στο Μπαγκλαντές. Η χώρα συμπεριλαμβάνεται στους κορυφαίους εξαγωγείς ρούχων παγκοσμίως, προμηθεύοντας μεγάλες επώνυμες εταιρίες όπως η σουηδική H&M. Σε σύνολο 4 εκατομμυρίων εργαζομένων στον κλάδο, μάλιστα, η μεγάλη πλειοψηφία είναι γυναίκες.
Οι απεργιακές κινητοποιήσεις απέκτησαν βίαιο χαρακτήρα τις τελευταίες εβδομάδες (τέλη Οκτώβρη – αρχές Νοέμβρη), με επιθέσεις σε εργοστάσια και συγκρούσεις με την αστυνομία. Η μαζικότητά τους οδήγησε σε άμεση υποχώρηση την πλευρά των εργοδοτών. Ο κατώτατος μισθός των κλωστοϋφαντουργών αυξήθηκε κατά 56%, από 75$ σε 113$. Η αύξηση αυτή, βέβαια, δεν «αγκαλιάστηκε» από το σύνολο των εργαζομένων, καθώς επισημαίνουν πως το αρχικό αίτημα αφορά τριπλασιασμό του κατώτατου μισθού, στα 208$, για να μπορούν να καλύπτουν τις καθημερινές βασικές τους ανάγκες.
Οι εργοστασιάρχες, που μέχρι πρότινος αντέτειναν τα ήδη αυξημένα κόστη παραγωγής λόγω του αντίστοιχα υψηλού ενεργειακού κόστους σε παγκόσμια κλίμακα, αλλά και τους κόστους μεταφορών, πλέον έχουν στρέψει τα «βέλη» τους προς τους διεθνείς ομίλους που αγοράζουν τα προϊόντα τους. Η μετατόπιση αυτή –μεταξύ άλλων– αποδεικνύει πόσο ανατρέψιμο είναι το αφήγημα της ενεργειακής κρίσης λόγω του ρωσο-ουκρανικού πολέμου· δείχνει πως στην πραγματικότητα τα κράτη και τα αφεντικά μετατοπίζουν τα βάρη στην κοινωνική βάση, όσο εκείνη δεν αντιστέκεται. Η αδιάλλακτη αντίσταση «ανοίγει» νέους δρόμους, ή πιο σωστά δεν αφήνει στα αφεντικά πολλές επιλογές, πέρα από το να ρίξουν λίγο την κερδοφορία τους, για να συνεχίσουν τις μπίζνες τους. Η αξιοπρέπεια «παζαρεύεται» στον δρόμο…