Για την υπόθεση της εργοδοτικής δολοφονίας του Μανώλη Αφράτη –δυστυχώς– δεν είχαμε τα αντανακλαστικά να γράψουμε σε πρώτο χρόνο. Συνοπτικά, πρόκειται για ακόμα ένα εργοδοτικό έγκλημα, που έλαβε χώρα στο Ρέθυμνο, και που επιχειρήθηκε να συγκαλυφθεί από την εργοδοσία. Επιλέγουμε να αναδείξουμε τις λεπτομέρειες της υπόθεσης, με αφορμή την εκδίκασή της σε δεύτερο βαθμό, στις 19 Νοέμβρη 2024 στα Χανιά. Η εκδίκαση αναβλήθηκε για τις 18 Μάρτη του 2025. Λίγες μέρες πριν, την Παρασκευή 15 Νοέμβρη ολοκληρώθηκε η ακρόαση στο αστικό δικαστήριο στο Ρέθυμνο για την αποζημίωση της οικογένειας από την εργοδοσία.
Στις 21 Μαΐου του 2020, ο Μανώλης Αφράτης σκοτώθηκε στον επαρχιακό δρόμο Κουρουτών – Φουρφουρά του Δήμου Αμαρίου, όταν «έσπασαν» τα φρένα στο φορτηγό-ψυγείο που οδηγούσε, αυτό εξετράπη της πορείας του και ανατράπηκε. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, το κάθισμα του συνοδηγού ήταν αυτό που πλάκωσε τον Μανώλη, και του κόστισε τη ζωή. Το δυστύχημα συνέβη μεσημβρινή ώρα, με καλές καιρικές συνθήκες και άπλετο φως και χωρίς να προκύπτει εμπλοκή άλλου οχήματος.
Το όχημα που οδηγούσε στο πλαίσιο της εργασίας του:
- δεν είχε την απαιτούμενη άδεια για να μετατραπεί από γερανοφόρο σε φορτηγό-ψυγείο. Η προσθήκη του ψυκτικού θαλάμου μετέβαλε την ευστάθεια του οχήματος
- δεν είχε λειτουργικές ζώνες ασφαλείας
- είχε ένα «σκοινάκι» για να ανοιγοκλείνει η πόρτα του οδηγού
- είχε φθαρμένα λάστιχα
- δεν είχε βιδωμένο στην καμπίνα το κάθισμα του συνοδηγού, βάρους 100 κιλών
- δεν είχε σύστημα πέδησης ABS
- είχε σάπιο μαρκούτσι φρένων, από όπου και διέρρευσε το υγρό φρεναρίσματος, με αποτέλεσμα την αδυναμία φρεναρίσματος
Από την πλευρά της εργοδοσίας της εταιρίας «Μανουκαράκης Α.Ε.» (νυν Γαλακτοκομική Αμαρίου), επιχειρήθηκε από την πρώτη στιγμή να αποκρυφτούν οι συνθήκες του θανάτου, ώστε ο ιδιοκτήτης να αποποιηθεί των ευθυνών του.
Αρχικά, λοιπόν, η τροχαία Ρεθύμνου απέδωσε το δυστύχημα σε υπερβολική ταχύτητα με αποτέλεσμα η υπόθεση να μπει στο αρχείο. Υπεύθυνος για το πόρισμα αυτός ήταν ο εμπειρογνώμονας της τροχαίας, διορισμένος από το ΑΤ Αμαρίου, Γιώργος Πετρακάκις, που οδηγήθηκε στο συμπέρασμα αυτό χωρίς να κάνει αυτοψία στο σημείο του δυστυχήματος. Μόνο μετά από πλήθος στοιχείων που προσκόμισε η οικογένεια του Μανώλη Αφράτη, τα οποία αναδείκνυαν την κακή κατάσταση του οχήματος, ανασύρθηκε η υπόθεση από την εισαγγελία πρωτοδικών.
Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης έβαλαν το δικό τους λιθαράκι στη συγκάλυψη αυτής της δολοφονίας. Όπως αναφέρει η Συνέλευση Βάσης Εργαζομένων Οδηγών Δικύκλου «σκοπίμως διαστρέβλωσαν το συμβάν, παραποιώντας ακόμη και το χρόνο του ατυχήματος, με αυτό να αναφέρεται σε απογευματινή ώρα και όχι στην πραγματική, δηλαδή γύρω στις 13:00, έτσι ώστε να μη θεωρηθεί εργατικό ατύχημα».
Στο δικαστήριο ο Πετρακάκις παραδέχθηκε πως δεν έπραξε ως όφειλε σε πρώτο χρόνο, αλλά υπερασπίστηκε τον Μανουκαράκη, εκφράζοντας τη βεβαιότητα πως το όχημα δεν βρισκόταν σε επικίνδυνη κατάσταση. Επανέλαβε την ετυμηγορία της υπερβολικής ταχύτητας, έχοντας το θράσος να επιρρίψει στον Μανώλη Αφράτη τον θάνατό του.
Το δικαστήριο σε πρώτο βαθμό έκρινε τον Μανουκαράκη ένοχο για ανθρωποκτονία από αμέλεια, με ποινή φυλάκισης δύο ετών, με τριετή αναστολή. Μέσα από τον νομικό αγώνα, η οικογένεια του Μανώλη Αφράτη, πέρα από τη δικαίωση της μνήμης του, αγωνίζεται για την υπεράσπιση της εργατικής νομοθεσίας, ώστε τα αφεντικά να μην μένουν ατιμώρητα «όταν παίζουν με τις ζωές των εργαζομένων στον βωμό του κέρδους».
κος Χάρης Μάτης