«ΑΕΡΟΠΛΑΝΟΝ ΩΔΗΓΗΘΗ ΒΙΑΙΩΣ ΕΙΣ ΤΗΝ ΣΕΡΒΙΑΝ»

Στις 14 Σεπτεμβρίου του 1948 το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «Ελευθερία» έγραφε: «ΑΕΡΟΠΛΑΝΟΝ ΩΔΗΓΗΘΗ ΒΙΑΙΩΣ ΕΙΣ ΤΗΝ ΣΕΡΒΙΑΝ». Η πρώτη αεροπειρατεία που έχει καταγραφεί στα χρονικά είναι πραγματικότητα.
Έξι νεαροί ξεκινώντας από τη Θεσσαλονίκη κατεβαίνουν στην Αθήνα με πρόφαση να δώσουν εξετάσεις για το πολυτεχνείο. Τα σχέδιά τους όμως είναι διαφορετικά. Σκοπεύουν να καταλάβουν ένα αεροπλάνο, ώστε να μπορέσουν να περάσουν στο μέτωπο του Γράμμου, αφού όλοι οι υπόλοιποι δρόμοι για το βουνό είναι κλειστοί.
Επιβιβάζονται στις 13 Σεπτεμβρίου σε πτήση της ΤΑΕ (Τεχνικαί Αεροπορικαί Εκμεταλλεύσεις) με δρομολόγιο από Αθήνα για Θεσσαλονίκη. Την ώρα που βρίσκονται πάνω από τη Σκύρο, τέσσερις από αυτούς εισβάλλουν στο πιλοτήριο και απαιτούν από τον πιλότο, με την απειλή σουγιάδων και ενός μπουκαλιού γκαζόζα, να προσγειώσει το αεροπλάνο στο Βελιγράδι. Ακολουθεί συμπλοκή.

Κατά τη διάρκεια της αεροπειρατείας, ο ασυρματιστής προλαβαίνει να ειδοποιήσει τον πύργο ελέγχου για το συμβάν. Η εντολή που παίρνει είναι να «επιστρέψει το αεροπλάνο πάση θυσία στη Θεσσαλονίκη». Ταυτόχρονα, πολεμικά αεροσκάφη απογειώνονται με σκοπό να αποτρέψουν την αεροπειρατεία. Όμως όλα έχουν τελειώσει. Το αεροπλάνο βρίσκεται προσγειωμένο σε ένα χωράφι ανατολικά των Σκοπίων. Οι 6 αντάρτες οδεύουν από ασφαλέστερες οδούς προς το μέτωπο, και το αεροπλάνο επιστρέφει στη Θεσσαλονίκη.

Με την επιστροφή στη Θεσσαλονίκη ξεκινάει ένας κύκλος δικαστηρίων και διώξεων. Οι κυβερνήτες του αεροπλάνου ανακρίνονται και προφυλακίζονται. Οι έξι νεαροί δικάζονται ερήμην και καταδικάζονται σε θάνατο. Φυλακή και εξορία περιμένει και τις οικογένειες και τους στενούς τους φίλους, χωρίς να υπάρχει σαφή σχέση με το αδίκημα πέραν αυτής των συγγενικών σχέσεων (σας θυμίζει κάτι;;;).

Για την ιστορία, οι πρώτοι αεροπειρατές καταφέρνουν να φτάσουν στον Γράμμο και να ενταχθούν στις τάξεις του ΔΣΕ. Δύο από αυτούς σκοτώνονται στις μάχες που θα ακολουθήσουν, ενώ οι τέσσερις που επιβιώνουν καταφεύγουν σε χώρες της σοβιετικής ένωσης μετά το τέλος του εμφυλίου.

Οφείλουμε να έχουμε ιστορική μνήμη τέτοιων γεγονότων και να εξάγουμε συμπεράσματα από αυτά. Και το πιο χρήσιμο από αυτά είναι ότι όταν κάποιος/κάποιοι έχουν τον σκοπό τους σαν προτεραιότητα, τότε το μόνο που τους κρατάει από το να κάνουν τα πιο απίθανα πράγματα είναι η ίδια τους η σκέψη, και καμιά καταστολή. Γιατί, όταν τα «επαναστατικά θέλω» δεν είναι χόμπι αλλά τρόπος ζωής, τότε το μόνο που μπορεί να κάνει αυτός ο σάπιος κόσμος είναι να μετράει τα τελευταία λεπτά του.

ΥΓ: Τα ονόματα των πρώτων αεροπειρατών της ιστορίας είναι: Αλέξανδρος Κουφοδάκης, 21 ετών, Δημήτριος Κουφοδάκης, 23 ετών, Αχιλλέας Κλετιμλίδης, 19 ετών, Αντώνης Βογιάζος, 18 ετών, Γιώργος Κέλας, 17 ετών, Σπύρος Χειλμιάδης, 18 ετών.

null