Αλληλεγγύη στον ολικό αρνητή στράτευσης Θάνο Χατζηαγγέλου

Στις 17 Ιούνη, στο στρατοδικείο του Ρουφ στην Αθήνα, δικάζεται ο σύντροφός μας και ολικός αρνητής στράτευσης, Θάνος Χατζηαγγέλου. Ο σύντροφος από το 2012 έχει καταθέσει πολιτική δήλωση ολικής άρνησης στράτευσης, έπειτα από παρέμβαση στο κτίριο της στρατολογίας Θεσσαλονίκης. Από εκεί και πέρα ξεκινάει ακόμα ένας κύκλος διώξεων, αρχής γινομένης του οικονομικού εκβιασμού του κράτους με το πρόστιμο των 6000 ευρώ άλλα και την σύλληψή του (μαζί με τη συντρόφισσα Στέλλα Αντωνίου που κατηγορήθηκε για παραβίαση περιοριστικών όρων) κατά τη διάρκεια επιχείρησης κουκουλοφόρων της αντιτρομοκρατικής στο σπίτι της συντρόφου του στις 17-7-2014, έπειτα από ένταλμα σύλληψης που είχε εκδοθεί σε βάρος του από την εισαγγελία Αθηνών. Ακολουθεί η ίδια διαδικασία, δύο μέρες μετά, στο πατρικό του συντρόφου, αυτή την φορά από την Ασφάλεια πολιτεύματος Βόλου, επικαλούμενη διαταγή σύλληψης με βάση το ίδια ένταλμα (που είχε ήδη εκτελεσθεί).

Ούτε μια ώρα στο στρατό

Το ειδεχθές έγκλημα για το οποίο κατηγορείται ο σύντροφος είναι το αδίκημα της ανυποταξίας σε καιρό ειρήνης. Για ποια ειρήνη όμως μιλάμε πραγματικά;

Μιλάμε για την ειρήνη των χιλιάδων νεκρών μεταναστών στα στρατόπεδα συγκέντρωσης, στον φράχτη του Έβρου, στα νερά της Μεσογείου με πιο πρόσφατο το νέο έγκλημα της Λαμπεντούζας. Για τους ανθρώπους αυτούς που ο καπιταλισμός τους έχει καταστήσει πλεονάζον εργατικό δυναμικό και ανακυκλώσιμη δύναμη. Μιλάμε για την ειρήνη που στο όνομα της ανάπτυξης (οικονομικής, γεωπολιτικής, τεχνολογικής) λεηλατεί τη γη και εκμεταλλεύεται κάθε μορφή ζωής. Κηρύττει πολέμους με προφανή τα οικονομικά κίνητρα και στο διάβα της αφήνει στάχτη και θάνατο. Μιλάμε για την ειρήνη των εκβιασμών σε κάθε πτυχή της καθημερινότητας. Σε μια ζωή, κατώτερη της επιβίωσης, ο καθένας μας βιώνει καθημερινούς εκβιασμούς. Σε μια συνθήκη κατασκευασμένη για να μη τους χωράει όλους, ο καθένας μας πρέπει να διδάσκεται-υπόκειται τον εξευτελισμό της μισθωτής σκλαβιάς, τον ρατσισμό και την ανωτερότητα του κάθε έθνους, την ομοφοβία, την εκμετάλλευση.

Σε αυτή την ειρήνη που διψάει για αίμα, αν είσαι υποταγμένος, είσαι συνένοχος

Τα στρατοδικεία όμως δε δικάζουν το αδίκημα της ανυποταξίας σε καιρό ειρήνης. Δικάζουν και καταδικάζουν την συνειδητή και αδιαπραγμάτευτη επιλογή αγώνα ενάντια στην κάθε εξουσία. Δικάζουν και καταδικάζουν την αδιαλλαξία της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Γιατί η άρνηση στράτευσης σε ένα μηχανισμό που η δομή και η λειτουργία του συμπυκνώνουν όλα τα νοσηρά ένστικτα, πηγάζει από την επιλογή του αγώνα ενάντια στη βαρβαρότητα.

Η ολική άρνηση στράτευσης ως αρχή για τη συνολική στράτευση των αρνήσεών μας

Η άρνηση στράτευσης είναι κομμάτι των γενικευμένων αρνήσεών μας ενάντια στους εκβιασμούς της κάθε εξουσίας. Όμως καμία άρνηση, όσο κάθετη και οξυμένη και να είναι, δεν περιέχει επαναστατικές προοπτικές αν δεν συνοδεύεται από την κατάφαση της οργανωμένης δράσης που στοχεύει στην γενικευμένη κοινωνική και ταξική αντεπίθεση. Στη σημερινή συνθήκη όπου η διαχείριση από το σύμπλεγμα της αριστεροφάνειας με την πατριωτική ακροδεξιά αναφωνεί την συνέχεια του κράτους, οφείλουμε να αντιπαραθέσουμε την συνέπεια των αγωνιζόμενων. Με όπλο την ιστορική μνήμη και μέσο τον πολύμορφο αγώνα, να επιτεθούμε συνολικά στο κράτος και το κεφάλαιο.

Αλληλεγγύη στον ολικό αρνητή στράτευσης Θάνο Χατζηαγγέλου.

Μια ζωή αφιερωμένη στον αγώνα για την Κοινωνική Επανάσταση και την Αναρχία.

Κατάληψη Terra Incognita
terraincognita.squat.gr

Ενημέρωση για την έκβαση του στρατοδικείου

Στο στρατοδικείο του Θάνου Χατζηεγγάλου, που έγινε στις 17 Ιούνη στην Αθήνα, οι πολιτικές τοποθετήσεις από πλευράς της υπεράσπισης, αλλά και του ίδιου του συντρόφου έθεσαν επί τάπητος πολιτικά ζητήματα που σχετίζονται με το ρόλο του στρατοδικείου ως θεσμού της αστικής δημοκρατίας, με την ιστορική θέση του στρατού διεθνώς, με την εξ’ ορισμού πατριαρχική του φύση, καθώς και με τη θέση της γυναίκας σε μαχητικές διαδικασίες. Πριν την ολοκλήρωση της διαδικασίας, ο εισαγγελέας πρότεινε την αθώωση του συντρόφου για ιδεολογικού λόγους, επικαλούμενος «ισχυρές ιδεολογικές πεποιθήσεις που αν και δεν είναι κρατούσες στην κοινωνία, ωστόσο, πρέπει να υπάρχουν μέσα σε μία πλουραλιστική κοινωνία». Η διαδικασία της λήψης της τελικής απόφασης του δικαστηρίου, βέβαια, δε φάνηκε αντίστοιχα πλουραλιστική, επιβάλλοντας στον Θ. Χατζηαγγέλου ποινή φυλάκισης 10 μηνών με 3ετή αναστολή.

Πληρέστερη ενημέρωση σχετικά με το στρατοδικείο στο link: http://terraincognita.squat.gr/