Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας – Είναι πολλά τα λεφτά!

«Η ευρεία εφαρμογή των λεγόμενων πράσινων –ή φιλικών προς το περιβάλλον– τεχνολογιών θα αποτελέσει τη νέα τεχνολογική επανάσταση που θα γίνει κινητήρας μιας νέας φάσης οικονομικής ανάπτυξης του καπιταλισμού».

Τον τελευταίο καιρό, ειδικά μετά την υπογραφή του μνημονίου στις 28-29 Ιουνίου, που το πλουτοπαραγωγικό δυναμικό της Ελλάδας παραχωρήθηκε προς άγρια και δίχως όρους εκμετάλλευση στους διαφόρους επενδυτές (ψήφιση του νέου επενδυτικού νόμου fast-track), παρατηρείται μεγάλη κινητικότητα στον τομέα της παραγωγής ενέργειας.

Αν παρακολουθήσουμε τους σχεδιασμούς των πιο δυναμικών φορέων του κεφαλαίου, θα παρατηρήσουμε πως το σημείο αιχμής που τίθεται είναι οι λεγόμενες Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, αλλιώς πράσινη ανάπτυξη. Το επενδυτικό αυτό πεδίο είναι εξαιρετικά κερδοφόρο όσο και νευραλγικό, μιας και οι επενδυτές αποκτούν σχεδόν δωρεάν δημόσια αλλά και ιδιωτική ακίνητη περιουσία, αντλούν τεράστια ποσά επιδοτήσεων για την παραγωγή πράσινης ενέργειας, δεν οριοθετούνται από περιβαλλοντικούς περιορισμούς, απολαμβάνουν προνομιακές τιμές για το προϊόν τους, και το καλύτερο, το ανταποδοτικό όφελος για το δημόσιο είναι στην καλύτερη περίπτωση ένα 3%.

Βάσει αυτών των εξαιρετικά ευνοϊκών επιχειρηματικών συνθηκών, ντόπιοι αλλά και ξένοι ενεργειακοί κολοσσοί έχουν πέσει με τα μούτρα στο φιλέτο χρεοκοπημένη Ελλάδα. Εκμεταλλευόμενοι στο μέγιστο τη σύγχυση που δημιουργείται στο μυαλό του ελλιπώς ενημερωμένου με τον όρο «πράσινη-φιλική προς το περιβάλλον ενέργεια», πλασάρουν οικολογία εταιρίες που είναι υπεύθυνες για αναρίθμητα περιβαλλοντικά εγκλήματα (βλ. BP, EDF, Δ.Ε.Η. κ.ά.). Η Κρήτη όπως και πολλές άλλες περιοχές της Ελλάδας έχουν βρεθεί στο στόχαστρο των κερδοσκόπων οι οποίοι βλέπουν το τεράστιο αιολικό και ηλιακό δυναμικό ως μιας πρώτης τάξης ευκαιρία για περαιτέρω πλουτισμό. Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (Ρ.Α.Ε.) έχει εκδώσει, κατά πληροφορίες, άδειες για παραγωγή συνολικής ενέργειας 3,5 GWatt στην Κρήτη μόνο! Τι σημαίνει αυτό; Ας αναλογιστούμε πως το νησί χρειάζεται σε περίοδο μεγάλης κατανάλωσης (κατακαλόκαιρο δηλαδή) γύρω στα 700MW, τουτέστιν το εν πέμπτο. Φυσικά οι εγκαταστάσεις θα τοποθετηθούν στα «παρθένα» νότια τμήματα του νησιού, μακριά από τα τουριστικά θέρετρα που έχουν ήδη ισοπεδώσει τα βόρεια παράλια.

Το παραγόμενο ενεργειακό πλεόνασμα θα μεταφέρεται μέσω υποβρύχιων καλωδίων από τα νησιά στην ηπειρωτική χώρα, όπου θα εισάγεται στο δίκτυο υψηλής τάσης για να μπορεί από εκεί να εξαχθεί κατά βάση στην κεντρική Ευρώπη, συγκεκριμένα στη Γερμανία που προσπαθεί να απεμπλακεί από την παραγωγή της πυρηνικής ενέργειας. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο πίσω από μεγάλες επενδύσεις όπως το σχέδιο «Ήλιος» (φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις 10.000 GW σε 200.000 στρέμματα) βρίσκουμε τη γερμανική βιομηχανία ΑΠΕ. Γι’ αυτό, τον Οκτώβρη είχαμε και τη διήμερη επίσκεψη εργασίας του υπουργού Οικονομίας της Γερμανίας, Philipp Rösler, τον οποίο συνόδευαν και Γερμανοί επιχειρηματίες, κυρίως από τον τομέα της ηλιακής ενέργειας.

Από πλευράς του ντόπιου κεφαλαίου πρωταγωνιστεί η αφρόκρεμα του κατασκευαστικού τομέα, όλοι αυτοί δηλαδή που λυμαίνονται χρόνια τώρα τον τόπο και έχουν τσεπώσει πολλά δις: Μπόμπολας, Κοπελούζος, Περιστέρης, Καμπάς, Δ.Ε.Η. κ.ά.

Ανάπτυξη σημαίνει καμένη γη

Οι κάτοικοι περιοχών στην Εύβοια και την Άνδρο ήδη έχουν πάρει μια γεύση από τέτοιου είδους επενδύσεις. Η λεηλασία και η καταστροφή είναι εξόφθαλμη και απτή. Το ζήτημα δεν αφορά μονάχα τους οικολογικά ευαίσθητους ή τους κατοίκους των περιοχών που πλήττονται. Είναι ένα ζήτημα με πολλές κοινωνικές προεκτάσεις, αλλά και με σημαντικές προοπτικές αγώνα, αγώνα για τη γη και την ελευθερία, που αν δεν στραφεί ενάντια σε συγκεκριμένα συμφέροντα, αυτοπεριορίζεται μονάχα σε μια αφηρημένη ρητορική. Είναι επιτακτικό να μην επιτρέψουμε άλλη μια ήττα (όπως αυτή στο Αποπηγάδι Χανίων, όπου οι λιγοστοί κάτοικοι έδωσαν ένα αξιοπρεπέστατο αλλά άνισο αγώνα) αλλά να επιδιώξουμε νίκες όπως στην Κερατέα Λαυρεωτικής, ο αγώνας της οποίας έδωσε την πολύτιμη παρακαταθήκη πως όταν υπάρχει αποφασιστικότητα, μαχητικότητα και ενότητα, κανένας εργολάβος δεν μπορεί να επιβληθεί.

Πέρα από το πεδίο της αντίστασης

Σε εποχές όπου ολόκληρη η κοινωνία κάθε τρίμηνο περιμένει τη δόση της από την Ε.Κ.Τ. και το Δ.Ν.Τ. για να επιβιώσει, είναι επιτακτικό να αρχίσουμε να θέτουμε, να προωθούμε και να εφαρμόζουμε την έννοια της αυτάρκειας. Είμαστε υπόδουλοι επειδή είμαστε εξαρτημένοι από το σύστημα. Η ενεργειακή, στεγαστική και τροφική μας αυτάρκεια είναι βασικά βήματα προς την ελευθερία. Είναι υπέρτατο καθήκον μας να υπερασπίσουμε τους πλουτοπαραγωγικούς πόρους ώστε αυτοί να είναι στα δικά μας χέρια. Πρέπει να αντιληφθούμε πως ο πλούτος αυτός είναι δικός μας, και πως θα μπορούσαμε, αν τον ελέγχουμε, να τον διοχετεύουμε σε τομείς που έχουμε ανάγκη (υγεία, εκπαίδευση, κοινωνική πρόνοια κ.ά.). Η γη, ο αέρας, ο ήλιος, η θάλασσα μπορούν να μας εξασφαλίσουν αξιοπρεπή ζωή. Αν δεν αρχίσουμε να τα σεβόμαστε και να τα προστατεύουμε, αν αφήσουμε πολυεθνικές και επιχειρηματίες να τα εκμεταλλευτούν, υπογράφουμε την καταδίκη μας και αυτή των επόμενων γενεών.

ΠΑΙΡΝΟΥΜΕ ΘΕΣΗ ΑΓΩΝΑ λοιπόν, για τη ΓΗ, την ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ, την ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

Σε αυτό το πλαίσιο, και επειδή δεν θέλουμε ο Α/Α χώρος να περιοριστεί ξανά σε αποσπασματικές και επιφανειακές κινήσεις, αλλά να είναι έτοιμος να συμμετάσχει και να επηρεάσει τους αγώνες που αναδύονται (έχοντας κάνει μια προετοιμασία), για να θέσει ριζοσπαστικές προοπτικές και ως προς την κατεύθυνση της κοινωνικής αυτοοργάνωσης, καλούμε όσες-ους αντιλαμβάνονται το ζήτημα σε συνέλευση την παρασκευή 16/12/2011 ώρα 18:00 στην Κατάληψη Ευαγγελισμού.