Do It Yourself – Μουσική ενάντια στην εμπορευματικότητα #19

Η αυτοοργάνωση και η αντιεμπορευματική κουλτούρα είναι κομμάτι του αγώνα του ανθρώπου, ενάντια σε κάθε μορφής καταπίεση, για την κοινωνική απελευθέρωση.
Όποιες μπάντες της αντιεμπορευματικής D.I.Y σκηνής επιθυμούν να παρουσιάζουμε και να διανέμουμε τα άλμπουμ τους είτε μέσω link ή και φυσικά από το distro της κατάληψης Ευαγγελισμού, επικοινωνήστε μαζί μας στο e-mail: apatris@espiv.net

Dala Sun “Gegenschein”

Νέο (δεύτερο) άλμπουμ από τους πατρινούς stoners Dala Sun, με έναν δίσκο που δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από ανάλογες μπάντες που κυκλοφορούν δίσκους σε πολυεθνικές και ανεξάρτητες εμπορικές εταιρίες. Κλασσικό stoner με doom καταβολές σε πιο γρήγορες ταχύτητες σε σχέση με τον πρώτο τους δίσκο “Sala Dun” κι εξίσου «βρώμικη» παραγωγή. Για την ιστορία ο τίτλος του δίσκου μεταφράζεται στην αστρονομία σαν το «αντιζωδιακό φως» (διεθνώς Gegenschein, από τον γερμανικό όρο) το οποίο είναι ένα αμυδρό διάχυτο φως που αυξάνει ελαφρώς την επιφανειακή λαμπρότητα του νυκτερινού ουρανού κατά την κατεύθυνση αντίθετα από τον Ήλιο. Δεν γνωρίζωαπό αστρονομία και ούτε θα παραστήσω τον «ειδικό μουσικοκριτικό» ώστε να ντύσω με γλωσσικούς μανιερισμούς τη μουσική τους. Το Rock’n’ Roll ανέκαθεν ήταν μια «επικίνδυνη» μουσική για τη κυριαρχία, και γι’ αυτό την εμπορευματοποίησε, ώστε εκτός από το να την ελέγχει, να της αποφέρει και κέρδη. Οι Dala Sun συμβάλλουν μαζί με άλλες αντιεμπορευματικές μπάντες στο να το τοποθετήσουν πάλι εκεί ακριβώς που γεννήθηκε και ανήκει, στους δρόμους.Ο δίσκος, όπως μας πληροφορεί η μπάντα, κυκλοφορεί και σε μορφή 12” βινυλίου. Μπορείτε να κατεβάσετε τον δίσκο δωρεάν από το site της μπάντας (στο link: http://dalasun.org/), ή να επικοινωνήσετε μαζί τους ώστε να σας τον στείλουν (στο e-mail: dalasun@gmail.com).

TimetrapWhos to blame

Νέος δίσκος μετά από έξι χρόνια, από το δυναμικό power trio των Αθηναίων Timetrap. Διαφορετικοί ηχητικά προς το καλύτερο, προσεγγίζουν πιο Hard Rock «μονοπάτια» χωρίς φυσικά να εγκαταλείπουν το Hardcore στοιχείο που πάντα τους διέκρινε, με οξύ αγγλικό πολιτικό στίχο. Πολύ σημαντικό είναι επίσης το γεγονός ότι η μπάντα συμμετέχει μαζί με άλλες DIY μπάντες στο αυτοοργανωμένο στούντιο-κολεκτίβα «ήχου-λόγου», όπου και ηχογραφήθηκε ο δίσκος με τη σημαντική βοήθεια στην ηχοληψία και τις μίξεις του Γιώργου Π., kιθαρίστα των «Χάσμα», ο οποίος εξελίσσεται σε έναν καταπληκτικό μηχανικό ήχου. Επαγγελματική ηχογράφηση και πάρα πολύ καλές συνθέσεις μ;aς δίνουν ένα συνολικό αποτέλεσμα που «κοντράρει» στα ίσια ανάλογες «επαγγελματικές» εμπορικές παραγωγές, αποδεικνύοντας ότι η αυτοοργανωμένη αντιεμπορευματική σκηνή δεν διακρίνεται ούτε από προχειρότητα ούτε από έναν «εφηβικό» ερασιτεχνισμό, αλλά προκαλεί τη μουσική καπιταλιστική βιομηχανία, δίνοντας την απάντηση ότι η καλή μουσική μπορεί να υπάρξει χωρίς τη «βοήθει;a» της και τα εμπορικά της «παιχνίδια». Δυστυχώς όσο και αν έψαξα δεν βρήκα κάποιο link για να κατεβάσετε τον δίσκο σε mp3 μορφή. Μπορείτε φυσικά να τον βρείτε σε καταλήψεις (και στη κατάληψη του Ευαγγελισμού) με ελεύθερη χρηματική συνεισφορά.

Κασετίνα Ι & ΙΙ

«Το 2012, οι χαρακτήρες της ιστορίας μας –η Μαρία, ο Φίλης και ο Νίκος– βρίσκονται σε πόλεις μακρινές. Ηχογραφούν ήχους και μουσικές στη Νέα Υόρκη, στο Λονδίνο, στο Βερολίνο. Πού βρίσκονταν, όμως, το 1992, είκοσι χρόνια πριν; Έπαιζαν με τις κασέτες τους, γραμμένες στο χέρι. Κασέτες που έφερνε ο μεγάλος ξάδερφος με μουσικές καινούργιες. Στα ραδιόφωνα η ελληνική pop φώναζε, αλλά οι χαρακτήρες της ιστορίας μας δεν άκουγαν – ανακάλυπταν τότε τη dream pop και το shoegaze. Τους κρατούσε συντροφιά και τους ταξίδευε σε μέρη μακρινά, άγνωστα. Σ’ αυτά ίσως που θα βρίσκονταν είκοσι χρόνια μετά.

Πίσω στο 2012, ο χρόνος κάνει τον κύκλο του και οι τρεις τους αποφασίζουν να φέρουν δίπλα-δίπλα τους δυο κόσμους: τους ευαίσθητους ήχους του δωματίου τους, και αυτούς του ραδιοφώνου που ερχόταν δυνατά απ’ έξω. Έτσι γεννήθηκε η Κασετίνα: ένα project μνήμης και αναζήτησης της εσωτερικής παιδικότητας και αφέλειας. Μέσα στον αναδημιουργημένο χωροχρόνο της Κασετίνας, έννοιες όπως «σοβαρή» ή «ελαφρά» μουσική σταματούν να έχουν αξία, και δίνουν τη θέση τους σε μια κατανόηση της μελωδίας καθαρά συναισθηματική».

Αυτό αναφέρουν οι ίδιοι για το project τους, έχουνε βγάλει 2 δίσκους με διασκευές, ο ένας με pop τραγούδια των ‘80s και ο άλλος με ροκ-πανκ τραγούδια (γενιά του χάους, πίσσα και πούπουλα, μωρά στη φωτιά), η μουσική τους είναι ολίγον chill out, ολίγον μίνιμαλ, ολίγον ebm… αξίζει πάντως σίγουρα να τους ακούσετε. Κατεβάστε και τους δύο δίσκους των Κασετίνα δωρεάν από το site τους: http://kasetina.bandcamp.com/

Indico «Πριν το τελευταίο σύμπτωμα»

Οι Indico ειναι μια punk μπάντα με αρκετά hardcore περάσματα. Η μπάντα ξεκίνησε το 2006 στην Αθήνα, και γίνονται τα πρώτα live. Το 2007 γίνεται η πρώτη επαφή με τις ηχογραφήσεις για το tribute cd των αντίδραση, συμμετέχοντας με το «ξανά στη ζωή», μια συλλογή που εν τέλει δεν κυκλοφόρησε ποτέ. Το 2008 ηχογραφείται το πρώτο τους ομώνυμο mini cd, και ακολουθεί μια σειρά live στην Αθήνα. Αποφασίζουν πλέον συνειδητά να κινηθούν αντιεμπορικά και αδιαμεσολάβητα, και ξεκινάνε οι εμφανίσεις σε αυτοοργανωμένα πλαίσια. Μακριά δηλαδή από μαγαζιά, και στηρίζοντας πλέον τη DIY σκηνή σε στέκια, καταλήψεις και ελεύθερους χώρους. Τέλη του 2010 κυκλοφορεί η δεύτερη δουλειά τους «Πριν το τελευταίο σύμπτωμα», και ακολουθούν πολλές συναυλίες σε Αθήνα και επαρχία. Μπορείτε να κατεβάσετε όλες τις δουλειές τους και τον τελευταίο δίσκο τους δωρεάν από το site της μπάντας (στο link: http://indico.espivblogs.net/), ενώ το cd υπάρχει και στο distro της κατάληψης Ευαγγελισμού με ελεύθερη οικονομική συνεισφορά.

Igitur