Αγώνες που κερδίζουν

Χρονολόγιο των κινήσεων που οδήγησαν στην αναβολή της Λευκής Νύχτας στα Γιάννενα

Η Λευκή Νύχτα είναι ένα εργασιακό έκτρωμα που διοργανώνουν ενίοτε τα αφεντικά σε διάφορες πόλεις, με σκοπό την αύξηση της κατανάλωσης και των κερδών τους. Προβλέπει το άνοιγμα των καταστημάτων ως αργά τα μεσάνυχτα, υποβάλλοντας τους εργαζόμενους σε ακόμη μεγαλύτερη ταλαιπωρία και εντατικοποίηση.

Στα Γιάννενα δεν είχε πραγματοποιηθεί ποτέ αυτή η «φιέστα». Η ιδέα έπεσε από την Ένωση Ξενοδόχων Ιωαννίνων, που τη μετέφερε στους φορείς της πόλης (Εμπορικός Σύλλογος, Επιμελητήριο,Σωματείο Καφέ-Μπαρ, Αστικό ΚΤΕΛ, Ένωση αυτοκινητιστών-ΤΑΞΙ, Δήμος και Περιφέρεια). Το άνοιγμα των μαγαζιών θα συνοδευόταν -πέρα από προσφορές- και με πολιτιστικές εκδηλώσεις με συμμετοχή περισσοτέρων από 200 καλλιτεχνών. Η ημερομηνία είχε καθοριστεί για το βράδυ του Σαββάτου 29 Οκτώβρη 2016, εντός ενός σαββατοκύριακου που η πληρότητα των ξενοδοχείων θα άγγιζε το 100%.

14 Σεπτεμβρίου: Ο Εμπορικός Σύλλογος καλεί σε συνέλευση τα μέλη του με θέμα την πρόταση της Ένωσης Ξενοδόχων.

19 Σεπτεμβρίου: Συνέλευση του Εμπορικού Συλλόγου στο Βιομηχανικό-Εμπορικό Επιμελητήριο με μικρή συμμετοχή. Αποφασίζει θετικά, με πραξικοπηματική απόφαση του ΔΣ. Στη συνέλευση παρεμβαίνουν εμποροϋπάλληλοι μαζί με μέλη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και της Ελευθεριακής Συνδικαλιστικής Ένωσης. Η παρουσία της αστυνομίας έξω από το κτίριο ήταν έντονη.

4 Οκτωβρίου: Η Ελευθεριακή Συνδικαλιστική Ένωση (Ε.Σ.Ε.) μαζί με συνάδελφους/ισσες και συντρόφισσες/ους εκδίδει αφίσα και κείμενο ενάντια στη Λευκή Νύχτα. Καλούνται όλα τα σωματεία,οι συλλογικότητες και οι οργανώσεις σε μικροφωνική και Συντονιστικό ενάντια στις Λευκές Νύχτες το Σάββατο 8 Οκτωβρίου.

8 Οκτωβρίου: Μικροφωνική συγκέντρωση στο κέντρο της εμπορικής αγοράς και μαζικό μοίρασμα σε εμποροϋπαλλήλους. Το απόγευμα πραγματοποιείται Συντονιστικό που αποφασίζει προπαγανδιστικές δράσεις και διαδήλωση στις 18/10.

14 Οκτωβρίου: Ολιγόλεπτη κατάληψη του τηλεοπτικού σταθμού ITV από συντρόφισσες/ους, συνάδελφους/ισσες και την Ε.Σ.Ε., με βίντεο ενημέρωσης για την Λευκή Νύχτα και κάλεσμα στη διαδήλωση εναντίον της. Κατά την αποχώρηση έφαγε γιαούρτια ο επιχειρηματίας, πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και νυν πολιτευτήςμε το ένα πόδι της ΔΗΜΑΡ και με το άλλο στον ΣΥΡΙΖΑ, Θανάσης Οικονόμου, που είχε ψηφίσει 2 μνημόνια.

15 Οκτωβρίου: Μικροφωνική και μαζικό μοίρασμα σε εργαζόμενους και καταναλωτές στο κέντρο της αγοράς με καλέσματα για την πορεία. Το σωματείο εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικού τομέα περί άλλων τυρβάζει. Το Εργατικό Κέντρο περιορίζεται σε μια υποτονική καταγγελία της Λευκής Νύχτας.

18 Οκτωβρίου: Πραγματοποιείται διαδήλωση με συμμετοχή περισσοτέρων από 100 ατόμων στο κέντρο της πόλης.

19 Οκτώβριου, ξημερώματα:Αφισοκολλούνται μαζικά και βάφονται με λευκές μπογιές οι βιτρίνες δεκάδων εμπορικών καταστημάτων, με ταυτόχρονο γράψιμο συνθημάτων και stencil, σε όλο το εμπορικό κέντρο. Η αστυνομία αντιδρά αρκετή ώρα μετά, κάνοντας 12 εντελώς άστοχες προσαγωγές.

19 Οκτώβρη: Τα αφεντικά ξυπνούν αναστατωμένα. Οι καταγγελίες όλων των φορέων απέναντι στους «βανδαλισμούς» διαδέχονται η μία την άλλη. Καταστηματάρχες βάζουν στις βιτρίνες ανακοινώσεις ότι δε σκοπεύουν να ανοίξουν τη Λευκή Νύχτα. Η πλειοψηφία των εργαζομένων επικροτεί τις κινητοποιήσεις. Το απόγευμα, ο πρόεδρος του εμπορικού Συλλόγου ανακοινώνει την αναβολή της Λευκής Νύχτας.

25 Οκτωβρίου: Η Λευκή Νύχτα δεν ακυρώθηκε, αναβλήθηκε. Συνεπώς πραγματοποιείται νέα συγκέντρωση με μικροφωνική, με συμμετοχή πολύ κόσμου, για την περιφρούρηση αυτής της μικρής αλλά σημαντικής νίκης.

5 Νοεμβρίου: Το Συντονιστικό συνεχίζει τη δράση του, η οποία θέτει ζητήματα πλέον τόσο για την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας όσο και για το ξεχείλωμα του ωραρίου γενικά. Πραγματοποιεί νέα μικροφωνική ενάντια στη δουλειά την Κυριακή.

6 Νοεμβρίου, Κυριακή: Με ανοιχτά τα καταστήματα πραγματοποιείται μαζική συγκέντρωση και διαδοχικοί αποκλεισμοί πολλών από αυτά που ανοίγουν σταθερά τις προβλεπόμενες Κυριακές.

Ο ΑΓΩΝΑΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ