«Η απελευθέρωση του φύλου, του σώματος και της σεξουαλικότητας δεν αφορά μόνο την LGBTQI+ κοινότητα»

το χρονικό διεκδίκησης του κήπου

Ένα χρόνο μετά από την επιτυχία του 1ου Φεστιβάλ Ορατότητας και Διεκδικήσεων για την Απελευθέρωση Φύλου Σώματος και Σεξουαλικότητας: LGBTQI+ Pride Κρήτης στο Ηράκλειο στις 26-27 Ιουνίου και με τη συμμετοχή τουλάχιστον 1.000 ατόμων το Συντονιστικό αποφάσισε να «ανοιχτεί» το φεστιβάλ και οι θεματικές του και στην κοινωνία του Ρεθύμνου, τονίζοντας τον παγκρήτιο χαρακτήρα του. Εκεί όπου η πατριαρχία κυριαρχεί σε κάθε έκφανση της κοινωνικής ζωής, εμείς εκφραζόμαστε ανοιχτά και διεκδικούμε. Αποφασίσαμε, λοιπόν, το 2ο Φεστιβάλ να διεξαχθεί στο Δημοτικό Κήπο Ρεθύμνου στις 9 και 10 Ιούλη.

Ακολουθώντας κάθε τυπική διαδικασία κάναμε την αίτηση χρήσης χώρου, η οποία στην τελική της έγκριση από το Δημοτικό Συμβούλιο απορρίφθηκε χωρίς καμία ουσιαστική δικαιολογία και ρεαλιστική αντιπρόταση, παρά μόνο με ομοφοβικές, σεξιστικές και ρατσιστικές κραυγές και κινδυνολογίες. «Υστερικές μανάδες», «δημόσιος αυνανισμός», «ακατάλληλα θεάματα για παιδιά», «επικίνδυνοι τύποι με μαγκούρες» ήταν μερικές από τις φράσεις που κυριάρχησαν στις τοποθετήσεις του. O δήμος με την στάση του στέκεται μονίμως απέναντι σε οποιαδήποτε δράση πολιτικού/κινηματικού χαρακτήρα, οι πόρτες του κήπου όμως ανοίγουν διάπλατα για «φεστιβάλ κρητικής διατροφής» και αντίστοιχες εμπορικές και τουριστικές

ταυτότητες και δημόσιος χώρος

Όλες και όλοι κατά καιρούς έχουμε έρθει αντιμέτωπες με το γνωστό: «δεν έχω πρόβλημα με τους γκέι, αρκεί ό,τι κάνουν να το κάνουν στο σπίτι τους/στο κρεβάτι τους». Το επιχείρημα αυτό χωρίζει το χώρο σε δημόσιο και ιδιωτικό σύμφωνα με τα στερεότυπα και τα πρότυπα της ετεροφυλοφιλίας και της πυρηνικής πατριαρχικής οικογένειας. Οι σεξουαλικότητες αλλά και οι έμφυλες αναπαραστάσεις/ταυτότητες που εκπίπτουν αυτών των «αξιών» αποκλείονται από το δημόσιο χώρο. Δημιουργείται έτσι η κατηγορία των σωμάτων και των ζωών που θεωρούνται ανάξιες να υπάρχουν και να βιωθούν.

H έκφραση του φύλου ή της σεξουαλικότητας, για εμάς δεν σχετίζεται με κάποια «φύση», ατομική επιλογή, ιδιωτική υπόθεση. Αφορά κομμάτι της κοινωνικοπολιτικής μας υπόστασης, ταυτότητες τις οποίες φέρουμε και με βάση τις οποίες οργανωνόμαστε και αγωνιζόμαστε καθημερινά. Επιλέγουμε λοιπόν να διαταράσσουμε την καθημερινότητα και τις πατριαρχικές νόρμες που μας θέλουν κλεισμένες άλλοτε σε ντουλάπες κι άλλοτε σε γυμναστήρια. Η δική μας θέση είναι στο δρόμο, καλέ!

Η απελευθέρωση του φύλου, του σώματος και της σεξουαλικότητας δεν αφορά μόνο την LGBTQI+ κοινότητα. Bιασμοί, συζυγοκτονίες, δολοφονίες τρανς ανθρώπων, κηρύγματα μίσους, ομοφοβική και τρανσφοβική βία σε σχολεία και πανεπιστήμια είναι κάποιες από τις πιο βίαιες εκφράσεις έμφυλης βίας. Η πατριαρχία κρύβεται και σε πολύ πιο μικρά πράγματα, όπως στα πειράγματα και τα χουφτώματα στο δρόμο, στο λεωφορείο, στην δουλειά, στην παρέα, στις σεξιστικές συμπεριφορές στην πορεία, στη συνέλευση. Η έμφυλη βία είναι παντού και δεν καταπιέζει μόνο λεσβίες, γκέι, τρανς και αμφί. Οι επιταγές για το τέλειο σώμα, τον «σωστό άντρα», την «σωστή γυναίκα» την ισορροπημένη σχέση, την συνετή σεξουαλικότητα, το σεμνό ντύσιμο, αστυνομεύουν κάθε πτυχή της καθημερινής, προσωπικής μας ζωής. Ενώνουμε τις φωνές μας και αγωνιζόμαστε ενάντια σε όλες αυτές τις εξουσίες.

διαθεματικότητα και σύνδεση με άλλους κοινωνικούς αγώνες

Όροι καταπίεσης όπως το φύλο, η φυλή, η τάξη μπλέκονται πρώτα απ’ όλα πάνω στα ίδια μας τα σώματα. Γι’ αυτό δεν μπορούμε παρά να συνδεθούμε με κάθε δίκαιο κοινωνικό αγώνα, ενάντια σε κάθε μορφή εκμετάλλευσης και καταπίεσης. Την ώρα που χιλιάδες πρόσφυγες πολέμου πνίγονται στα νερά της Μεσογείου και η λιτότητα παρουσιάζεται ως μονόδρομος -για τη σωτηρία του κεφαλαίου- , την ώρα που ο ρατσισμός, ο φασισμός και η ισλαμοφοβία χρησιμοποιούνται για να διαιρέσουν τις καταπιεσμένες ομάδες, καλούμαστε να γενικεύσουμε τον αγώνα μας, να συνδεθούμε με όλα τα μαχόμενα κομμάτια της κοινωνίας και να αγωνιστούμε ενάντια σε κάθε μορφή καταπίεσης, για τη ζωή και την ελευθερία. Πρώτα για τις/τους/τα εαυτές/-ους/-α μας, αλλά και για κάθε περιθωριοποιημένη ομάδα, διεκδικούμε το δημόσιο χώρο που θέλουν να μας στερήσουν, κάθε δικαίωμα που αφαιρείται, ισότητα και αποδοχή.

Αυτοοργανωμένα και αυτοχρηματοδοτούμενα, φτιάχνουμε μόνα μας ασφαλείς χώρους, βασιζόμαστε στην αλληλεγγύη και διεκδικούμε ορατότητα, αυτοδιάθεση, ζωή κ’ ελευθερία.

Το Pride Κρήτης θα γίνει! 9-10 Ιούλη στο Δημοτικό Κήπο Ρεθύμνου.

Σας περιμένουμε!

Συντονιστικό για το 2ο LGBTQI+ Pride Κρήτης,

Φεστιβάλ Ορατότητας και Διεκδικήσεων

για την Απελευθέρωση Φύλου, Σώματος και Σεξουαλικότητας