Η Frontex είναι ο κεντρικός μηχανισμός ελέγχου και καταστολής της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέναντι στις μεταναστευτικές ροές που κινούνται προς τα σύνορά της. Σκοπός της είναι να συντονίζει και να οργανώνει τις επιμέρους συνοριακές αστυνομικές δυνάμεις των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ξεκίνησε να λειτουργεί το 2005 ενώ η Ελλάδα συμμετέχει από τον Οκτώβρη του 2010.
Στα πλαίσια της δράσης της στην Ανατολική Μεσόγειο, η Frontex έχει στήσει ένα δίκτυο ελέγχου και περιφρούρησης των εξωτερικών συνόρων της Ελλάδας, της Κύπρου, της Ιταλίας και της Μάλτας. Τον Μάρτιο του 2011 επέκτεινε τη δράση της δημιουργώντας στα νότια της Κρήτης άλλη μια μονάδα επιτήρησης της μετανάστευσης.
Στην Κρήτη το ορμητήριο της Frontex βρίσκεται στον λιμενίσκο της Αγίας Γαλήνης στο νότιο Ρέθυμνο. Εκεί ελλιμενίζεται σκάφος της ακτοφυλακής μήκους 50 μέτρων που περιπολεί στα νότια παράλια της Κρήτης και το λιβυκό πέλαγος. Η δράση του πλοίου εντάσσεται στο πλαίσιο της μεικτής ευρωπαϊκής επιχείρησης «ΠΟΣΕΙΔΩΝ 2011», που εφαρμόζεται στην Ελλάδα το τελευταίο διάστημα προκειμένου να αποτραπεί η είσοδος του κύματος μεταναστών λόγω των ταραχών στη Λιβύη. Η επιχείρηση «ΠΟΣΕΙΔΩΝ 2011» αφορά την επιτήρηση στα νότια θαλάσσια σύνορα της Κρήτης, καθώς και τη συστηματική παρακολούθηση και επιτήρηση των εμπορικών πλοίων που προσεγγίζουν τα λιμάνια της Βόρειας Αφρικής ‒και ιδιαίτερα της Λιβύης‒ και επιβιβάζουν κόσμο. Για τον εντοπισμό των πλοίων χρησιμοποιείται το δορυφορικό σύστημα Sea Horse. Το σκάφος της διευθύνεται επιχειρησιακά από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Η Frontex, για την επιτήρηση της θαλάσσιας περιοχής στη νότια Κρήτη, εκτός από το πλοίο ανοικτής θαλάσσης, διαθέτει και ένα αεροσκάφος.
Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού μάς έγιναν γνωστές οι παρακάτω περιπτώσεις επέμβασης της Frontex:
Τα ξημερώματα της 11ης Ιουνίου, το σκάφος της Frontex εντόπισε στη θαλάσσια περιοχή νοτιοδυτικά της Κρήτης σκάφος το οποίο μετέφερε 94 μετανάστες και κινδύνευε λόγω καιρικών συνθηκών. Οι μετανάστες συνελήφθησαν και μεταφέρθηκαν κατευθείαν στο λιμάνι του Πειραιά.
Στις 5 Ιουλίου τα ξημερώματα ανοιχτά της Γραμβούσας Κισσάμου Χανίων εντοπίσθηκε από σκάφη της Frontex και του λιμενικού, πλοιάριο με μετανάστες. Συνελήφθησαν 21 Αφγανοί, μεταξύ των οποίων 3 γυναίκες και 8 παιδιά, ενώ ως «διακινητές» φέρονται 3 Τούρκοι.
Στις 15 Αυγούστου εντοπίσθηκε από το λιμενικό έξω από την Παλαιόχωρα, σκάφος στο οποίο επέβαιναν 67 μετανάστες από τους οποίους οι 66 ήταν Αιγύπτιοι και ο ένας Λίβυος. Το σκάφος δεν είχε προορισμό την Κρήτη αλλά πιθανότατα την Ιταλία. Βρέθηκε όμως έξω από την Παλαιόχωρα καθώς έμπαζε νερά.
Κοσμάς