Να παραμείνει ο λόφος Φιλοπάππου ανοιχτός και ζωντανός για τους κατοίκους, και όχι φιλέτο για τη βιομηχανία του τουρισμού, των κρατικών σχεδιασμών και των επιχειρηματικών συμφερόντων
Στις 3 Νοέμβρη 2018 συμπληρώνονται 16 χρόνια από τη δημιουργία ενός πρωτόγνωρου ανεξάρτητου μαζικού κινήματος κατοίκων στις γειτονιές μας. Στις 3/11/2002 καλέστηκε με πρωτοβουλία λίγων ατόμων, και σύνθημα «ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ! Όλοι οι κάτοικοι πρέπει να εξ – ΕΓΕΡΘΟΥΜΕ», η πρώτη Συγκέντρωση Οργής και Διαμαρτυρίας – Λαϊκή Συνέλευση στον περιφερειακό του Φιλοπάππου, ενάντια στο κλείσιμο των εισόδων ελεύθερης πρόσβασης και την εμπορευματοποίησή του, όπου περισσότεροι από 500 κάτοικοι κάθε ηλικίας μετά από συζήτηση, αποφάσισαν ΟΜΟΦΩΝΑ, και έριξαν τα κάγκελα της περίφραξης που στήθηκαν με πρόσχημα την αξιοποίηση και την αρχαιολογική ανάδειξη του λόφου. Αγώνας για την προστασία του λόφου που συνεχίζεται μέχρι τις μέρες μας.
Ο λόφος του Φιλοπάππου είναι μία ελεύθερη έκταση 700 στρεμμάτων στην καρδιά της Αθήνας. Έχει πολυδιάστατο χαρακτήρα, είναι κηρυγμένος αρχαιολογικός χώρος, αλλά πάνω απ’ όλα ήταν πάντα ένας ελεύθερος χώρος με σημαντικό οικοσύστημα, ένας χώρος περιπάτου και αναψυχής. Αυτό τον ελεύθερο δημόσιο χώρο με αποφασιστικότητα διεκδίκησαν και προστάτευσαν οι κάτοικοι, όταν η Ανώνυμη Εταιρεία Ενοποίησης Αρχαιολογικών Χώρων Αθήνας (ΕΑΧΑ ΑΕ), το Υπουργείο Πολιτισμού αλλά και ο Δήμος της Αθήνας ήθελαν να περιφράξουν με κάγκελα, να επιβάλουν εισιτήριο, να ανοίξουν δρόμους και να τον εμπορευματοποιήσουν με υπαίθριες εκθέσεις γλυπτικής, θέατρα τύπου Λυκαβηττού, αναψυκτήρια και μαγαζιά. Την εποχή «άνθισης» για την Ελλάδα των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, εκτός όλων των άλλων υπέρογκων ποσών που διατέθηκαν για την διοργάνωσή τους, σπαταλήθηκαν και περίπου 10 δις ευρώ για έργα βιτρίνας. Ένα από αυτά ήταν και η «αξιοποίηση» του Φιλοπάππου.
Οι κάτοικοι από το 2002 ανέπτυξαν ένα πολύμορφο και μαζικό κίνημα που σύρθηκε πολλές φορές και στις αίθουσες των δικαστηρίων με αποφάσεις υπέρ των κατοίκων. Μέσα από λαϊκές συνελεύσεις, πορείες, διαμαρτυρίες, ημερίδες, δενδροφυτεύσεις, ρίξιμο κάγκελων και έμπρακτη αμφισβήτηση των καταστροφικών επεμβάσεων κατάφεραν να μείνει προσβάσιμος για όλο το εικοσιτετράωρο χωρίς περιφράξεις και άλλου είδους εμπορική εκμετάλλευση, σταμάτησαν την καταστροφή των λιθόστρωτων του Λουμπαρδιάρη από τη διέλευση αυτοκίνητων, απέτρεψαν χάρις στην καθημερινή επιφυλακή και τις περιπολίες τους στον λόφο -τον Αύγουστο 2003- την ολοκληρωτική καταστροφή του από 17 εμπρησμούς. Απέτρεψαν να πωληθούν τμήματα του Φιλοπάππου στο Χρηματιστήριο Αθηνών μέσω των Ελληνικών Τουριστικών Ακινήτων (ΕΤΑ ΑΕ) πρώην ΕΟΤ, όπως το Θέατρο της Δώρας Στράτου, το αναψυκτήριο του Λουμπαρδιάρη και το εστιατόριο του Διονύσου. Διεκδίκησαν και συνεχίζουν να διεκδικούν την πυροπροστασία του, τη φροντίδα και άρδευση των δέντρων και των φυτών, τον σεβασμό στην βιοποικιλότητά του, και την ελεύθερη πρόσβαση για όλους και όλες. Αποτρέποντας την περίφραξη και την αποστείρωσή του, καθώς και τα σχέδια για την εκμετάλλευσή του ως άλλη μια πηγή κέρδους για τους καπιταλιστές. Μόλις πέρυσι δόθηκε άλλος ένας μεγάλος αγώνας που αφορούσε την υπόθεση του «Διόνυσου», όπου 13 στρέμματα του λόφου επιχειρήθηκαν να περάσουν στο ΤΑΙΠΕΔ και στη συνέχεια να πουληθούν. Ενώ η ιδιωτική εταιρία «DASYC A.E.-ΑΝΩΝΥΜΗ ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΜΥΝΤΙΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» (Αρδηττού 32, 5ος όροφος) προσπαθεί, ανεπιτυχώς, εδώ και πολύ καιρό να αρπάξει το μικρό πάρκο της οδού Ορλώφ στον περιφερειακό του Φιλοπάππου.
Την 15/8/2018 έχασε τη ζωή του πέφτοντας από ύψος 20 μέτρων, ένας 25χρονος στο λόφο του Φιλοπάππου, όταν 3 άτομα προσπάθησαν να τον ληστέψουν. Και αυτό το τραγικό γεγονός γίνεται βούτυρο στο ψωμί των media, παρουσιάζοντας έναν λόφο απλησίαστο, παίζοντας τον δικό τους ρόλο στο επικοινωνιακό παιχνίδι του κράτους και των επιχειρηματιών. Οι κανιβαλιστικές συμπεριφορές στον λόφο και σε όλη την Αθήνα, δεν είναι προϊόν των τελευταίων χρόνων. Δεν τις έφεραν στις βαλίτσες τους οι μετανάστες. Υπήρχαν πάντα και θα συνεχίσουν να υπάρχουν όσο βαθαίνει η φτώχεια και η εξαθλίωση.
Οι κυβερνώντες διαμέσου των ΜΜΕ σε στενή συνεργασία με την Αρχαιολογική Υπηρεσία με πρόφαση την εγκληματικότητα και για την «ασφάλειά» μας, προτείνουν να εφαρμοστούν όλα εκείνα τα σχέδια που το κίνημα κατοίκων έχει αποτρέψει από το 2002 και μετά. Η αστυνομοκρατία, η καγκελοποίηση και τελικά η αποστείρωση του λόφου και ο αποκλεισμός των κατοίκων, μόνο ασφάλεια δεν μπορούν να προσφέρουν. Γνωρίζουμε και από άλλους κλειστούς χώρους ότι οι περιφράξεις εξυπηρετούν άλλα συμφέροντα, και το μόνο που καταφέρνουν είναι η γκετοποίηση και η απομόνωση. Παράδειγμα είναι το Πεδίον του Άρεως το οποίο περιφράχτηκε (την ίδια περίοδο με την απόπειρα περίφραξης του λόφου), και μετατράπηκε σε ένα τσιφλίκι των επιχειρήσεων του Κυριακού και σε γκέτο όπου σπρώχτηκαν, για να μην είναι σε κοινή θέα, οι τοξικοεξαρτημένοι από διάφορες περιοχές του κέντρου της Αθήνας. Αντίστοιχα ο λόφος του Στρέφη επιχειρείται να περιφραχτεί, και στην Ακαδημία Πλάτωνος να χτιστεί ένα νέο mall.
Στη καρδιά της Αθήνας, ο λόφος είναι ένα ωραίο φιλέτο για εκμετάλλευση. Από τη μία, στις γειτονιές που τον περιβάλλουν η τουριστικοποίηση αυξάνεται με γοργούς ρυθμούς, και ο λόφος προβάλλεται ως δελεαστικό τουριστικό αξιοθέατο. Το Airbnb σαρώνει στο Θησείο, το Κουκάκι και τα Πετράλωνα σε βαθμό που δεν μπορείς να βρεις σπίτι να νοικιάσεις. Ο Κεραμεικός και η Πειραιώς έχουν γίνει το «διασκεδαστήριο» του κέντρου με επεκτατικές τάσεις προς Πετράλωνα και Θησείο. Η Αποστόλου Παύλου και η Διονυσίου Αρεοπαγίτου είναι οι πιο πολυσύχναστοι πεζόδρομοι-τραπεζόδρομοι, η τουριστική βιτρίνα της Αθήνας. Από την άλλη, σχέδια για το ξεπούλημα και μεταβίβαση 10.000 μνημείων στο Υπερταμείο είναι προς συζήτηση από τους κυβερνώντες, που πιθανά να περιλαμβάνουν και κομμάτια του Φιλοπάππου. Έτσι το Ελληνικό Δημόσιο θα παραχωρήσει τη χρήση ενός μουσείου ή αρχαιολογικού χώρου στους δανειστές ως εγγύηση δανείων του δημοσίου χρέους για έναν ολόκληρο αιώνα.
Το ερώτημα που πρέπει να τεθεί σε όλους και όλες μας είναι τι λόφο θέλουμε… έναν λόφο αποστειρωμένο, ενταγμένο στην τουριστική βιτρίνα ή ένα λόφο ελεύθερο, ενταγμένο στις γειτονιές μας και τη ζωή μας;
Ενάντια σε μια «πόλη φυλακή» που όλα θα πωλούνται και θα αγοράζονται, αν τολμήσουν να υλοποιήσουν τα σχέδιά τους, θα βρουν μπροστά τους ένα νέο κίνημα κατοίκων!
Αγωνιζόμαστε για ένα Ελεύθερο Ανοιχτό και Ζωντανό λόφο Φιλοπάππου
μακριά από οποιαδήποτε οικονομική εκμετάλλευση
χωρίς κάγκελα, μαγαζιά και εισιτήρια.
Ανοιχτή Συνέλευση Κατοίκων Πετραλώνων-Θησείου-Κουκακίου
κάθε Κυριακή 6μμ συνέλευση στην κατάληψη πρώην ΠΙΚΠΑ, Τιμοδήμου και Αντωνιάδου, Άνω Πετράλωνα, askpthk.espivblogs.net
Την Κυριακή 14 Οκτώβρη λοιπόν, μετά από πρωτοβουλία της Ανοιχτής Συνέλευσης Κατοίκων Πετραλώνων-Θησείου-Κουκακίου πραγματοποιήθηκε δημόσια ανοιχτή συγκέντρωση-συζήτηση για το λόφο του Φιλοπάππου, στην πλατεία Βουτιέ. Έπειτα, ακολούθησε περίπατος στον λόφο, και ενημέρωση ώστε να αναδειχθούν τα μελλοντικά πλάνα για την περίφραξή του χώρου πρασίνου.
Κατά τη διάρκεια του περιπάτου -περίπου 150 ατόμων- στον λόφο, και έπειτα από διαπληκτισμό με την παλιά γνώριμη εργαζόμενη-φύλακα της αρχαιολογίας, Πελαγία Ζαλούμη (παλιότερα είχε μηνύσει κατοίκους για δενδροφυτεύσεις στον λόφο), κατέφθασαν αστυνομικές δυνάμεις και περικύκλωσαν το πλήθος. Ζητήθηκε να γίνει εξακρίβωση στοιχείων, κάτι που δεν «πέρασε» μετά τη συλλογική αρνητική στάση των συντρόφων και συντροφισσών. Παρόλα αυτά οι μπάτσοι έστειλαν κλήση για κατάθεση στη ΓΑΔΑ την επομένη (Δευτέρα 15/10) σε δύο κατοίκους, με σκοπό την τρομοκράτησή τους…
Ενάντια σε μια «πόλη φυλακή» που όλα θα πωλούνται και θα αγοράζονται, αν τολμήσουν να υλοποιήσουν τα σχέδιά τους, θα βρουν μπροστά τους ένα νέο κίνημα κατοίκων!