Μικρά μεγάλα διεθνή νέα #21

Ιταλία: Η κρίση φέρνει κύμα καταλήψεων

Όταν η Mariangela Schiena μετακόμισε από τον ιταλικό νότο στη Ρώμη, πριν από 11 χρόνια, έψαχνε για μια απλή ζωή, μια σκέπη πάνω από το κεφάλι της, ένα σπίτι όπου θα μπορούσε να ξεκινήσει να φτιάχνει οικογένεια. Αλλά εκείνη και ο σύντροφός της έχασαν τη δουλειά τους πριν από 6 μήνες, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης που πλήττει τη χώρα, και πλέον για αυτήν η μοναδική επιλογή είναι να μετακομίσει σε μία κατάληψη στέγης.

«Τα πάντα γίνανε πιο ακριβά, όχι μόνο οι λογαριασμοί, δεν μπορούσαμε να βγάλουμε τον μήνα», εξομολογείτε η Schiena, τρέμοντας από το κρύο σε κάποιο δωμάτιο του εγκαταλειμμένου κτηρίου στην περιφέρεια της Ρώμης. «Την πρώτη βραδιά που κοιμήθηκα εδώ, ξύπνησα το επόμενο πρωί και σκέφτηκα, υπέροχα δεν θα χρειαστεί να πληρώνω πλέον νοίκι. Δεν χρειάζεται πλέον να σκεφτούμε για το πώς θα βγάλω τον μήνα».

Η δυναμική απόφαση αυτού του ζευγαριού απεικονίζει τα διαρκώς αυξανόμενα προβλήματα που αντιμετωπίζουν όλο και μεγαλύτερα τμήματα του πληθυσμού. Ο πρωθυπουργός Μόντυ ήδη αύξησε τους φόρους και περιέκοψε τα επιδόματα, προσπαθώντας να μειώσει το τεράστιο εξωτερικό δημόσιο χρέος. Μέτρα που ευχαρίστησαν τους επενδυτές, αλλά που όπως και εδώ βάθυναν την κρίση στην τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ζώνης του Ευρώ.

Η ανεργία στους νέους είναι στο 35%, το τριπλάσιο από τον γενικό μέσο όρο, και οι εταιρίες απλά προσφέρουν και συντηρούν την επισφάλεια σε όσους καταφέρνουν να βρουν εργασία έστω και για λίγο καιρό, ενώ η λέξη δικαιώματα αποτελεί το σύγχρονο ιταλικό ανέκδοτο. Χιλιάδες νέοι υποχρεώνονται να γυρίσουν στα πατρικά τους σπίτια ή να μεταναστεύσουν στο εξωτερικό.
Εξαιτίας αυτής της κατάστασης έχει ελαχιστοποιηθεί το ποσοστό αυτών που ακόμα πιστεύουν στους πολιτικούς και στις ανά καιρούς διακηρύξεις και υποσχέσεις τους. «Όλοι ανεξαιρέτως είναι διεφθαρμένοι» λέει η νεαρή κοπέλα.

Η δημαρχεία της Ρώμης αυτή τη στιγμή εκτιμά ότι 2.850 σπίτια τελούν υπό κατάληψη, με 176 από αυτά να έχουν εκκενωθεί από τις δικαστικές και αστυνομικές δυνάμεις.

Στο κτήριο που τώρα ζει η Μαριγκέλα ζουν άλλες 140 οικογένειες, οι περισσότερες από αυτές μετανάστες από την Τυνησία και τον Ισημερινό. «Υπάρχει μια διαρκώς αυξανόμενη συμμετοχή ανθρώπων , ακόμα και εκτός του κτηρίου, στις συνελεύσεις που ορίζουν τον τρόπο λειτουργίας του κτηρίου, και στις διαδηλώσεις. Όλο και περισσότεροι παίρνουν πληροφορίες και προσπαθούν να συντονίσουν τη δράση τους, να έρθουν σε επαφή με άλλους για να κάνουν την επόμενη κατάληψη.

Είναι δύσκολο στην αρχή να αντιμετωπίσεις τις διαρροές και τα άλλα προβλήματα που παρουσιάζουν τα εγκαταλειμμένα κτήρια. Δεν υπάρχουν λεφτά. Παρόλα αυτά όλα διορθώνονται και ας παίρνει λίγο καιρό παραπάνω. Η συμβίωση δεν είναι πάντα εύκολη, αλλά πού είναι εξάλλου; Εδώ τουλάχιστον ξέρουμε ότι πάντα κάποιος θα βρεθεί δίπλα μας στην δύσκολη ώρα».

rebelian

ΟΗΕ – Επαίσχυντη ηρωοποίηση του ναζισμού

Υπέρ του ψηφίσματος ψήφισαν 130 χώρες, κατά 3 τρεις χώρες (οι Η.Π.Α., ο Καναδάς και το Παλάου), ενώ 54 χώρες (μεταξύ αυτών οι χώρες της Ε.Ε.) απείχαν από την ψηφοφορία. Αποδεικνύεται για ακόμη μια φορά, ότι ο φασισμός είναι παιδί του συστήματος, του καπιταλισμού, καθώς και το ποιοι είναι αυτοί «που κάνουν πλάτες» στους φασίστες και τους πολιτικούς απογόνους τους.

Στο έγγραφο εκφράζονται, μεταξύ άλλων, σοβαρές ανησυχίες για την άνοδο των εξτρεμιστικών κινημάτων και κομμάτων που προπαγανδίζουν τον ρατσισμό, την ξενοφοβία και τον εθνοκεντρισμό και προωθούν την ιδεολογία του φασισμού.

Τονίζεται ότι η ανέγερση μνημείων προς τιμήν των ανδρών των SS, οι παρελάσεις τους και άλλες σχετικές ενέργειες προσβάλλουν τη μνήμη των αμέτρητων θυμάτων του φασισμού, κι έχουν αρνητικό αντίκτυπο στη νέα γενιά, ενώ είναι απολύτως ασυμβίβαστες με τις υποχρεώσεις των κρατών μελών του ΟΗΕ. Επιπλέον, το έγγραφο εκφράζει την ανησυχία του για επαναλαμβανόμενες προσπάθειες βεβήλωσης και καταστροφής μνημείων που έχουν ανεγερθεί στη μνήμη εκείνων που πολέμησαν ενάντια στον ναζισμό κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.

Μετά την έγκριση του σχετικού ψηφίσματος, το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας εξέφρασε τη λύπη του για το γεγονός ότι οι Η.Π.Α. και ο Καναδάς καταψήφισαν το σχετικό ψήφισμα, ενώ οι αντιπροσωπείες των κρατών-μελών της Ε.Ε. απείχαν από την ψηφοφορία.

Στην πραγματικότητα όμως, δεν θα μπορούσαμε να έχουμε μια άλλη στάση από τους πολιτικούς εκπρόσωπους του ευρωπαϊκού κεφαλαίου. Η Ε.Ε. στηρίζει την αναβίωση του ναζισμού στις χώρες της Βαλτικής και πολλές άλλες πρώην σοσιαλιστικές χώρες. Τέτοια παραδείγματα διαστρέβλωσης της Ιστορίας και αντικομμουνιστικής προπαγάνδας έχουμε και στη χώρα μας. Σε άλλες χώρες, αστικές κυβερνήσεις, με την πλήρη στήριξη της Ε.Ε., έχουν θέσει τα Κομμουνιστικά Κόμματα στην παρανομία (Βαλτικές χώρες) ή λαμβάνουν μέτρα για απαγόρευση της δράσης τους και των συμβόλων τους (Πολωνία, Τσεχία, Ουγγαρία). Την ίδια ώρα η Ε.Ε. πρωτοστατεί στην καμπάνια της απαράδεκτης ταύτισης του ναζισμού με τον κομμουνισμό.

πηγή: e-kozani.blogspot.gr