Σαουδική Αραβία: Η Σαουδική Αραβία, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, εισήγαγε μια σειρά νέων νόμων με τους οποίους χαρακτηρίζονται ως τρομοκράτες οι άθεοι. Συγκεκριμένα, με μερικά βασιλικά διατάγματα και με μια σειρά νόμων που στοχεύουν στην πάταξη της τρομοκρατίας εν γένει, ο βασιλιάς Αμπντουλάχ, χτύπησε κάθε μορφή πολιτικής αντίδρασης και διαμαρτυρίας που θα μπορούσε να «βλάψει τη δημόσια τάξη». Οι νόμοι θεσπίστηκαν με σκοπό να αντιμετωπιστεί ο ολοένα και αυξανόμενος αριθμός των σαουδάραβων που αποφασίζουν να λάβουν μέρος στον εμφύλιο πόλεμο στη Συρία, και επιστρέφουν με γνώσεις και ιδέες για το πώς εκθρονίζεται ένας μονάρχης. Έτσι, ο βασιλιάς Αμντουλάχ με το διάταγμα 44, κήρυξε παράνομη τη «συμμετοχή σε εχθροπραξίες εκτός του βασιλείου». Μάλιστα η ποινή είναι η φυλάκιση από 3 έως 20 έτη. Το πρώτο άρθρο του συγκεκριμένου νόμου ορίζει την τρομοκρατία ως «κάλεσμα σε αθεΐα οποιασδήποτε μορφής ή κάλεσμα σε αμφισβήτηση των θεμελιακών αξιών του Ισλάμ πάνω στις οποίες εδράζεται η χώρα».
Ιράν: Συγκρούσεις σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια του εορτασμού της φωτιάς, μια παραδοσιακή γιορτή η οποία λαμβάνει αντικαθεστωτικά εξεγερτικά χαρακτηριστικά τα τελευταία χρόνια. Η Κόκκινη Τετάρτη μετατρέπεται σταθερά σε μια συλλογική έκφραση περιφρόνησης για το καθεστώς, καθώς χιλιάδες άνθρωποι μαζεύονται στις φωτιές παρά τους φετφάδες του Αγιατολλάχ Χαμενεϊ, για να χορέψουν άνδρες και γυναίκες μαζί δημόσια στους δρόμους, πράγμα απαγορευμένο στο Ιράν, όπου αν μια γυναίκα συνοδεύεται από άνδρα που δεν είναι ο σύζυγός της ή πρώτου βαθμού συγγενής της κινδυνεύει με σύλληψη και βασανιστήρια, ενώ οι νέοι βρίσκουν στη γιορτή εκτός από μια ευκαιρία για γνωριμία και κοινωνικοποίηση, και μια αφορμή να δοκιμάσουν στις φωτιές αυτοσχέδια πυροτεχνήματα και κοκτέιλ μολότωφ. Έτσι και φέτος παρά τις πάγιες απαγορεύσεις, σημειώθηκαν σφοδρές συγκρούσεις σε συνοικίες της Τεχεράνης, ενώ αναφέρθηκε και ένας 18χρονος σοβαρά τραυματίας από χτυπήματα που του κατάφεραν μπάτσοι στο κεφάλι. Σε ορισμένες περιπτώσεις τα συνθήματα εναντίον του καθεστώτος και της πολιτοφυλακής όπως και οι συγκρούσεις κράτησαν ολόκληρη τη νύχτα. Σημειώνεται ότι ο πιο ταραχώδης εορτασμός της Κόκκινης Τετάρτης σημειώθηκε την άνοιξη του 2011 με συγκρούσεις σε δεκάδες πόλεις, αγροτικές διαδηλώσεις στα χωριά και μια πολύνεκρη εξέγερση στη φυλακή του Γκεζέλ-Χεσσάρ.
Κίνα, επαρχία Γκουανγκντόνγκ: Αρκετές εκατοντάδες άνθρωποι διαδήλωσαν την Κυριακή 30 Μαρτίου στο Μαομίνγκ, στη νότια Κίνα, για να διαμαρτυρηθούν για τη δημιουργία εργοστάσιου πετροχημικών στην πόλη. Η πορεία κατέληξε σε συγκρούσεις με την αστυνομία, ενώ οι αρχές έχουν κλειδώσει όλες τις πληροφορίες που σχετίζονται με τη διαμαρτυρία. Οι διαδηλώσεις ξεκίνησαν όταν ανακοίνωθηκε η ίδρυση ενός εργοστασίου παραξυλολίου (PX ), μια χημική ουσία που κατασκευάζεται από πετρέλαιο, σε αυτή τη βιομηχανική πόλη της επαρχίας Γκουανγκντόνγκ, στην οποία λειτουργούν ήδη πολλά διυλιστήρια της εταιρίας Sinopec. Οι συγκρούσεις συνεχίστηκαν και τις επόμενες δύο μέρες, με τουλάχιστον 8 νεκρούς και 80 τραυματίες, εμπρησμούς αστυνομικών τμημάτων και τελικά κάθοδο τεθωρακισμένων του στρατού στους δρόμους. Οι ταραχές για περιβαλλοντικά ζητήματα είναι πλέον πολύ συνήθεις στην Κίνα, κάτι που φαίνεται λογικό εάν αναλογιστούμε ότι πλέον τεράστιες γιγαντοαφίσες που απεικονίζουν τον ήλιο έχουν αναρτηθεί στο Πεκίνο, αφού ο πραγματικός ήλιος δεν φαίνεται λόγω αιθαλομίχλης…
Κατάρ: Το 2022 το Κατάρ θα φιλοξενήσει το Παγκόσμιο Κύπελλο. Η διοργανώτρια πόλη έχει ήδη προχωρήσει σε αρκετές εργασίες για τη δημιουργία ενός τεράστιου γηπέδου. Αλλά αυτό που ίσως δεν γνωρίζετε είναι ότι, από το 2012, περίπου 900 εργαζόμενοι έχασαν τη ζωή τους, ενώ εργάζονταν στο Κατάρ, σε μια αυξημένη οικοδομική διαδικασία λόγω του επερχόμενου Παγκοσμίου Κυπέλλου.
Τον περασμένο μήνα, η Guardian ανέφερε, ότι πάνω από 400 Νεπαλέζοι μετανάστες είχαν ήδη πεθάνει σε εργοτάξια. Μεταξύ 2010 και 2012 περισσότεροι από 700 εργαζόμενοι από την Ινδία έχασαν και εκείνοι τη ζωή τους ενώ εργάζονταν σε εργοτάξια στο Κατάρ. Μια έκθεση της Διεθνούς Συνδικαλιστικής Συνομοσπονδίας (ITUC), αναφέρει ότι αν οι συνθήκες δεν βελτιωθούν, μέχρι τη στιγμή που θα ξεκινήσει το Παγκόσμιο Κύπελλο, τουλάχιστον 4.000 μετανάστες εργαζόμενοι θα έχουν πεθάνει κατά τη διάρκεια της εργασίας τους. Οι εργαζόμενοι εξαναγκάζονται να εργάζονται σε ζέστη που φτάνει τους 50 βαθμούς °C, οι εργοδότες παρακρατούν τους μισθούς τους για αρκετούς μήνες, καθώς και τα διαβατήριά τους, γεγονός που καθιστά αδύνατο για αυτούς το ενδεχόμενο να φύγουν, ενώ στερούνται ακόμη και το δικαίωμα να έχουν δωρεάν πόσιμο νερό. Η έρευνα διαπίστωσε ότι η ασθένεια είναι ενδημική μεταξύ των εργαζομένων, που ζουν σε άθλιες και ανθυγιεινές συνθήκες, μαζί με παρά πολλά άτομα, ενώ έχει αναφερθεί επίσης ότι πολλοί δεν τρώνε τίποτα. Τριάντα εργάτες από το Νεπάλ κατέφυγαν στην πρεσβεία της χώρας τους, και στη συνέχεια εγκατέλειψαν τη χώρα, αφού κατήγγειλα ότι δεν είχαν λάβει καμία αμοιβή για την εργασία τους.
Ιταλία: Τον τραυματισμό δέκα ατόμων είχαν ως αποτέλεσμα οι συγκρούσεις της ιταλικής αστυνομίας με διαδηλωτές, λόγω της απομάκρυνσης 350 φτωχών οικογενειών από εγκαταλελειμμένο κτίριο στη Ρώμη. Οι οικογένειες αυτές -Ιταλοί και μετανάστες- είχαν καταλάβει εδώ και 9 ημέρες το εγκαταλελειμμένο κτίριο, που ανήκει σε μια δημόσια ασφαλιστική επιχείρηση, εξαιτίας της χρόνιας έλλειψης προσφοράς φθηνής στέγης στην ιταλική πρωτεύουσα. Εκατό ως 150 αστυνομικοί επενέβησαν αρχικά το μεσημέρι χρησιμοποιώντας ρόπαλα εναντίον 200 ανθρώπων που διαδήλωσαν μπροστά από το ερειπωμένο κτίριο. Τουλάχιστον 10 άνθρωποι τραυματίστηκαν, περιλαμβανομένης μιας γυναίκας που υπέστη κάταγμα στο πόδι, ανέφεραν στο Γαλλικό Πρακτορείο οι υπεύθυνοι της ομάδας συντονισμού που οργάνωσε την κατάληψη του κτιρίου. Σύμφωνα με το δημοτικό συμβούλιο της Ρώμης, περίπου 90 κτίρια στην πόλη τελούν υπό κατάληψη και ο αριθμός των επιχειρήσεων απομάκρυνσής τους αυξάνεται. Το πρώτο 6μηνο του 2013, εκτελέστηκαν 3.346 διαταγές να αδειάσουν τα κτίρια αυτά.
Μπαχρέιν: Το φάντασμα της Αραβικής άνοιξης στοιχειώνει το Gran Prix που διεξάγεται στο Μπαχρέιν. Αντικαθεστωτικοί και ριζοσπαστικές ομάδες που μάχονται εναντίον της μοναρχίας συγκρούονται με την αστυνομία στα πλαίσια καλεσμάτων για ταραχώδη διεξαγωγή των αγώνων, τους οποίους οι αντιπολιτευόμενοι αντιλαμβάνονται σαν άλλη μια καθεστωτική φιέστα. Οι ριζοσπαστικές ομάδες μάλιστα ανακοίνωσαν ότι έχουν και ένα νέο μάρτυρα του αγώνα τους, τον Χουσέιν Σάραφ, 20 χρονών, καταζητούμενο αντικαθεστωτικό και καταδικασμένο ερήμην σε 42 χρόνια φυλακή, που δολοφονήθηκε μετά από καταδίωξη και εμπρησμό του σπιτιού του.
Ιταλία: Επτά μέλη της Λέγκας του Βορρά με την υποστήριξη του γραμματέα του κόμματος, ξεκίνησαν νωρίς το πρωί από τη Μοντένα και κατευθύνθηκαν στο Μελίτο ντι Πόρτο Σάλβο, που βρίσκεται στο νότιο άκρο της Ιταλίας. Εκεί επιβιβάστηκαν σε φουσκωτό και ύψωσαν τη σημαία του ακροδεξιού κόμματος. Σκοπός τους; Ήθελαν να αποδείξουν πόσο εύκολο είναι για τους πρόσφυγες να κάνουν την αντίστροφη διαδρομή. Όταν όμως βρέθηκαν κοντά στη Μάλτα, ο κινητήρας έπιασε φωτιά. Αφού κατάφεραν να τη σβήσουν προσπάθησαν να εκπέμψουν σήμα κινδύνου χρησιμοποίησαν όμως προς λάθος κατεύθυνση τον εκτοξευτή με αποτέλεσμα η φωτοβολίδα να διαπεράσει το φουσκωτό. Τα επτά μέλη της Λέγκας κατέληξαν στη θάλασσα. Η δεύτερη φωτοβολίδα έγινε αντιληπτή από το λιμενικό της Μάλτας που δυστυχώς για την ανθρωπότητα έσπευσε να τους σώσει…
Πηγές: (berthoalain.com, rioters.espivblogs.net, athens.indymedia.org αστικά και καθεστωτικά site)