Μικρά μεγάλα διεθνή νέα #32

LIANYUNGANG, CHINA - DECEMBER 08: (CHINA OUT) Buildings are shrouded in smog on December 8, 2013 in Lianyungang, China. Heavy smog has been lingering in northern and eastern parts of China since last week, disturbing the traffic, worsening air pollution and forcing the closure of schools. (Photo by ChinaFotoPress/Getty Images)

Κίνα, Πεκίνο Σε τεράστιο πρόβλημα αναδεικνύεται το θέμα της ρύπανσης και συγκεκριμένα της αιθαλομίχλης στο Πεκίνο. Όλες τις πρώτες μέρες του Δεκέμβρη, η κινέζικη μητρόπολη πνιγόταν σε μια πυκνή ασπριδερή ομίχλη με έντονη μυρωδιά κάρβουνου που περιόριζε πάρα πολύ την ορατότητα. Η πυκνότητα των σωματιδίων διαμέτρου 2,5 μικρών (PM 2,5), που είναι ιδιαίτερα επικίνδυνα για την υγεία, έφθασε πάνω από 600 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο, ενώ ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνιστά ένα μέσο ανώτατο όριο μόλις 25 μικρογραμμαρίων για 24 ώρες. Υπήρξαν δε καταγραφές ακόμα και 976 μικρογραμμαρίων ανά κυβικό μέτρο στην περιοχή Λιουλιχέ έξω από την πρωτεύουσα. Η συγκέντρωση αυτών των νοσογόνων μικροσωματιδίων έφθασε στις 7/12 τα 224 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο. Σημειώνεται ότι η Κίνα αποτελεί τη χώρα με τις μεγαλύτερες στον κόσμο εκπομπές αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου ενώ οι θάνατοι λόγω ασθενειών που οφείλονται στη ατμοσφαιρική ρύπανση αγγίζουν τους 4.000 την ημέρα.
Φιλανδία, Ελσίνκι Στις 6/12, ημέρα της ανεξαρτησίας της Φινλανδίας, συμμορίες ρατσιστών και ναζί έκαναν πορεία στους δρόμους του Ελσίνκι. Αντιφασίστες διαδηλωτές κινητοποιήθηκαν εναντίον τους σε μια διαδήλωση 300 περίπου ατόμων που δέχτηκε την επίθεση μπάτσων που χρησιμοποίησαν ακόμη και πλαστικές σφαίρες. Δύο διαδηλωτές πυροβολήθηκαν, εκ των οποίων ο ένας στο μάτι με ένα πυροβόλο όπλο FM 303, γνωστό και ως «λιγότερο θανατηφόρο όπλο». Από το φθινόπωρο, ρατσιστές και ναζιστές διοργανώνουν σειρά διαδηλώσεων κατά των μεταναστών και υπέρ του κλεισίματος των συνόρων. Αντιφασίστες/ριες έχουν κινητοποιηθεί με αντιφασιστικές συγκεντρώσεις στο Ελσίνκι, το Τάμπερε και το Τουρκού με συμμετοχή περίπου 200-500 άτομα σε κάθε πόλη. Αυτή την φορά οι φασίστες, 400 έως 800 άτομα, που είχαν να εμφανιστούν στους δρόμους της πόλης από το 1930, ντύθηκαν όπως οι KKK, έκαψαν καταφύγια μεταναστών ρίχνοντας βόμβες μολότοφ ενώ υπήρχαν και περιστατικά όπου μαχαίρωσαν μετανάστες και αντιφασίστες διαδηλωτές.
‘Άξιο αναφοράς επίσης από την Φιλανδία: Να εργάζονται αμισθί και να επιμορφώνονται πολιτιστικά και κοινωνικά θα ζητήσει από τους αιτούντες ασύλου η φινλανδική κυβέρνηση, η οποία παρουσίασε τη νέα μεταναστευτική της πολιτική. «Η νέα σειρά μέτρων θα καταστήσει αυστηρότερες τις πρακτικές μας και θα εξαλείψει πιθανούς παράγοντες έλξης των προσφύγων» δήλωσε ο πρωθυπουργός, Γιούχα Σιπίλα. Παράλληλα, προανήγγειλε τον τακτικό έλεγχο της κατάστασης στις χώρες προέλευσης των προσφύγων και, εάν το κρίνει απαραίτητο, θα αίρει άμεσα τις άδειες παραμονής. Στο ζήτημα της ανεργίας, ο υπουργός Εργασίας, Γιάρι Λιντστρομ, δήλωσε ότι θα ξεκινήσει ένα πρόγραμμα ανάθεσης εργασίας στους αιτούντες ασύλου, διευκρινίζοντας ότι ενδεχομένως δεν θα δίνεται αμοιβή. «Όσο περισσότερο οι άνθρωποι μένουν αδρανείς, τόσο περισσότερο απογοητευμένοι νοιώθουν» δικαιολογήθηκε.
Ινδονησία Τεράστια περιβαλλοντική καταστροφή βρίσκεται σε εξέλιξη τους τελευταίους δύο μήνες στην περιοχή της Ινδονησίας όπου ανεξέλεγκτες πυρκαγιές μαίνονται και αποτεφρώνουν τεράστιες εκτάσεις τροπικών δασών. Τα πολύτιμα τροπικά δάση που καίγονται θα παραχωρήσουν τη θέση τους σε καλλιέργειες για την παραγωγή φοινικέλαιου και προϊόντων της χαρτοβιομηχανίας. Χιλιάδες φωτιές έχουν ανάψει σε όλη τη χώρα για τον λόγο ότι ο τρόπος αυτός είναι κατά 75% φθηνότερος από εναλλακτικές, «περιβαλλοντικά φιλικότερες» μεθόδους εκκαθάρισης εδαφών και αλλαγής καλλιεργειών. Καίγοντας τα τροπικά δάση μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες αποκτούν πρόσβαση σε κάποτε «παρθένα» εδάφη για να εγκαταστήσουν βιομηχανικές μονάδες υλοτομίας και παραγωγής χαρτοπολτού και εντατικές καλλιέργειες φοινικέλαιου. Αυτή τη στιγμή οι φλόγες μετατρέπουν σε στάχτη τροπικά δάση σε τυρφώνες του Καλιμαντάν και της Σουμάτρας, δηλαδή σε μοναδικά υγροτοπικά συστήματα που φιλοξενούν είδη υπό εξαφάνιση. Ταυτόχρονα η αιθαλομίχλη που σχηματίζεται λόγω των πυρκαγιών πάνω από την Ινδονησία, την Μαλαισία και την Σιγκαπούρη πιστεύεται ότι επηρεάζει πάνω από 40 εκατομμύρια ανθρώπους, προκαλώντας αναπνευστικά προβλήματα σε πάνω από μισό εκατομμύριο άτομα. Οι φωτιές στην Ινδονησία και στην υπόλοιπη ΝΑ Ασία, αυτή τη στιγμή, παράγουν περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα απ’ ότι οι ΗΠΑ μέσα σε ένα χρόνο, ενώ τις πρώτες τρεις εβδομάδες του Νοεμβρίου οι πυρκαγιές απελευθέρωσαν περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα από τις ετήσιες εκπομπές της Γερμανίας.