Ντελικάτα σύνορα, αποστειρωμένοι φόνοι

Παρακάτω παραθέτουμε μερικά από τα ερευνητικά προγράμματα τα οποία εκπονούνται από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ), και τα οποία με τον τρόπο τους συνεισφέρουν στην αποτελεσματικότερη επιτήρηση και φύλαξη των συνόρων. Έτσι, η οχύρωση του κράτους δεν βαραίνει μόνο τους ώμους των στρατιωτών, αλλά ενισχύεται με τεχνικά μέσα, που μελετώνται και κατασκευάζονται στα αποστειρωμένα εργαστήρια της ακαδημαϊκής κοινότητας. Οι χειρότεροι φονιάδες είναι αυτοί που δολοφονούν καθιστοί από τον καναπέ τους ή τα εργαστήριά τους, όταν οι καινοτομίες τους «αναχαιτίζουν» ανθρώπινες ζωές…

Φράχτης στον Έβρο, θερμικές κάμερες μη επανδρωμένα αεροσκάφη: Το 2011 τα καθίκια Κόλλιας και Βασιλείου ανέλαβαν να φέρουν εις πέρας για χάρη της Frontex το ερευνητικό πρόγραμμα της σχολής ηλεκτρολόγων μηχανικών ΕΜΠ που αφορούσε την κατασκευή θερμικών καμερών και μη επανδρωμένων αεροσκαφών με σκοπό την τοποθέτησή τους στα σύνορα, στον φράκτη του Έβρου.
https://athens.indymedia.org/post/1552680/

χαράλαμπος ιωαννίδης
ανδρέας γεωργόπουλος

JASON (2013-2015), υπεύθυνοι: Ανδρέας Γεωργόπουλος, Χαράλαμπος Ιωαννίδης και Αναστάσιος Δουλάμης. «Στοχεύει στην έρευνα και την ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου συστήματος για την ενίσχυση της ασφάλειας των συνόρων (χερσαίων και θαλασσίων), με σύνθεση δεδομένων από διαστημικούς αισθητήρες δορυφόρους, εναέριους αισθητήρες, ναυτικά συστήματα και επίγειους/παράκτιους αισθητήρες, όπως κάμερες θερμικής απεικόνισης και οπτικές. (…) Η ασφάλεια των συνόρων είναι ένα θέμα με μεγάλο ενδιαφέρον σε ευρωπαϊκό αλλά και παγκόσμιο επίπεδο. Ένα ευρωπαϊκό σύστημα επιτήρησης των συνόρων (EUROSUR) είναι στο στάδιο της προετοιμασίας για τη στήριξη των κρατών μελών στις προσπάθειές τους για τη μείωση του αριθμού των παράνομων μεταναστών που εισέρχονται στην Ε.Ε. με τη βελτίωση της επίγνωσης της κατάστασης στα εξωτερικά σύνορα και την αύξηση της ικανότητας αντίδρασης των αρχών ελέγχου των συνόρων».

αναστάσιος δουλάμης

POSEIDON, υπεύθυνος: Αναστάσιος Δουλάμης. «Το πρόγραμμα στοχεύει στην ανάπτυξη ευφυούς, οικονομικού και βιώσιμου συστήματος επιτήρησης θαλασσίου χώρου με χρήση συστοιχιών καμερών και δικτύου αισθητήρων. Θα εντοπίζει, θα παρακολουθεί, θα εστιάζει σε πλωτά μέσα και επιβάτες, ακόμα και υπό συνθήκες χαμηλού φωτισμού, κυματισμού ή άλλες καιρικές συνθήκες ενώ θα ειδοποιεί έγκαιρα τις αρχές. Επιπρόσθετα θα μπορεί να τοποθετείται και στις πιο δυσπρόσιτες περιοχές».
https://tinyurl.com/t9mxlol

RANGER (2018-2019): «Αφορά το σχεδιασμό Radar  άμεσης  απόκρισης  και  υψηλής  ικανότητας  ανίχνευσης, αναγνώρισης και ταυτοποίησης των “εγκληματικών και επικίνδυνων στοιχείων”  που  δύναται  να  εντοπιστούν  στα  ευρωπαϊκά  σύνορα, κατονομάζοντας  ως  τέτοια  και  τους  πρόσφυγες/μετανάστες. Σκοπός  του  είναι  η  αναβάθμιση  του  ελέγχου  και  της προστασίας  των  ευρωπαϊκών  συνόρων,  με  αιχμή  την  επιτήρηση και  διαχείριση  των  μεταναστευτικών  ροών,  ενισχύοντας  έτσι  την προσπάθεια για συστηματική συγκέντρωση, εγκλεισμό σε κέντρα κράτησης  και  εξαθλίωση  των  παραπάνω  υποκειμένων  από  το ελληνικό κράτος (όπως και από κάθε κράτος με ρόλο προστάτη-φρουρού των συνόρων της Ε.Ε.)». Χρημοτοδοτήθηκε με 8 εκατομμύρια ευρώ από το ΝΑΤΟ και το Horizon 2020, που αποτελεί δομή της Ε.Ε. υπεύθυνη για την έρευνα.
http://stekipolytexneiou.squat.gr/files/2018/12/keim-ran-a4.pdf

ANDROMEDA (2019-σήμερα): «Στόχος είναι η ανάπτυξη εργαλείων επιτήρησης συνόρων. Είναι πρόγραμμα συναφές με το Ranger και εκτελείται από την ίδια ερευνητική ομάδα (I-SENSE/ΕΠΙΣΕΥ). Χρηματοδοτείται από το Horizon 2020 και από 5 υπουργεία άμυνας (Ελλάδας, Ιταλίας, Ισραήλ, Πορτογαλίας, Μαυροβουνίου) και την ελληνική αστυνομία». https://tinyurl.com/u5bp66b